Citiraj mamanatali prvotno napisa
Ja ću samo nadodati da, iz mog iskustva s dvoje djece, teta u vrtiću/jaslicama nakon nekog vremena djetetu itekako postaje bliska osoba. Barem je tako kod mojih.
Tin se jednako veseli i odnosi prema teti iz jaslica, prema teti čuvalici koja ga čuva povremeno kad je bolestan (kao npr. upravo sada ) i prema bakama koje vidi najrjeđe jer nisu u Zagrebu. Mama i tata su naravno druga priča, ali tu opciju čuvanja nemamo.
istina. ja pamtim vrtić kao jako lijepu uspomenu, najbolja frendica mi je iz vrtića, a teta marcela mi je bila omiljena - toliko da sam preko praznika htjela u vrtić kod nje...

doduše, da mogu, dala bi F tek s 3 godine, ali ne mogu... teta čuvalica mi je rizična opcija, bake nemam, a raditi moram i želim... nisam tip koji bi ostao s djetetom doma... a i nisam struka koja može raditi od kuće...

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
dakle, nikako mi se ne sviđa koncept vrtića u kojima djeca borave 8+ sati dnevno (dok budnih sati s roditeljima provode u prosjeku dvostruko manje), ne sviđa mi se zakon i dinamika grupe (svi u isto vrijeme rade isto, nema individualnog pristupa), ne sviđa mi se što su vrtićka djeca prisiljena boriti se za sebe, prilagođavati...
ali većina roditelja radi 8 sati (ja npr. - 8 sati + 2 na put) i više vremena provodim s kolegama na poslu nego s obitelji, ali to je realnost. ne mogu si dozvoliti ne radit. a i ne mogu promijeniti radno vrijeme, jer tko bi mi onda čuvao F?

što se tiče organizacije vrtića - ima boljih i lošijih, a i puno ovisi o tetama...

a ovo zadnje - malo zvuči surovo, ali to kasnije u životu može puno značiti... puno pomoći... naravno, ima djece kojima je vrtić trauma od prvog do zadnjeg dana (najstariji sin mog brata)... tu ipak roditelj mora odvagnuti prednosti i mane vrtića za svoje dijete...
svi mi želimo svojoj djeci sve najbolje, ali nekad smo ograničeni - što novcem, što izborom koji nam se pruža...

mene veseli što je nakon proljetnog lošeg iskustva s jaslicama (zbog bolesti) F postao puno komunikativniji i otvoreniji... ali se jako bojim ponovnog odlaska za 10 dana, jer par tjedana nakon što krene u jaslice, mm odlazi na 2 godine zbog posla... bojim se da će to jako utjecati na adaptaciju ....