i medijapan i iverica su drvene ploce. razlika je u tome sto se iverica radi presanjem iverja koja su veca, dok je medijapan -vlaknatica, odnosno dobiva se presanjem vlakanaca (puno sitniji). Posljedica toga je njihova razlicita gustoca. Medijapan je puno gusci, ajmo reci zbitiji i zbog toga se moze obradjivati glodalicom (zaobljeni rubovi). Iverica se pri takvim operacijama sipa i kida.

Zbog svoje vece gustoce i pritom cvrstoce medijapan je kvalitetnija ploca. Zatim, medijapan se moze bas zbog te svoje gustoce oplemeniti lakovima, dok se na ivericu stavljaju laminati, folije ili furnir.

Medijapan je zbog svega toga i skuplji materijal. Stavlja se samo na vrata (ima kvalitetniji spoj sa okovom za raziku od iverice). Ukoliko kupac zeli moze raditi cijelu kuhinju od medijapana, ali ce time samo povecati cijenu. Korpus elemenata se najcesce radi od iverice.

Mat lakove je tesko odrzavat - packe se vide i tesko ciste. Visoki sjaj - packe se lako naprave ali ih je lako i uklonit.

Sto se tice obrade rubova, medijapan se lakira i tako se obradjuju i rubovi. Iverica se ne lakira te se moraju lijepiti trake (ABS traka je najdeblja i mala je vjerojatnost da ce doci do pucanja).

Medijapan i iverica su isto osjetljive na vlaznost, samo sto je medijapan bas zbog zavrsne obrade zasticeniji.

Noge kuhinje su obicno od plastike i ne znam koji bi ti proizvodjac danas stavio drvenu plocu u doticaj sa podom.

Moj savjet - korpus iverica, vrata medijapan - vidi odrzavanje.

Kod furniranih vratiju najcesce se koristi iverica (pod cijenu medijapana )mozes uvijek traziti prepiljeni uzorak i lako vidjeti razliku iverice i medijapana.

nadam se da sam ti malo olaksala a ne zakomplicirala