Da malo podignem ovu temu.

Naime, sad sam u 25. tjednu trudnoće. U 20. tjednu dr. mi je prilikom uzimanja brisa otkrila decidualni polip, koji je tom prilikom i malo raskrvarila. Upozorila me da su oni prilikom iritacije skloni krvarenju, no da nisu problem i da nije za uzrujavanje. Lagano sukrvičasti iscjedak nakon toga trajao je 2-3 dana i prošao.

Međutim, 10-tak dana nakon toga ja sam ponovo lagano prokrvarila nakon fizičke aktivnosti - čitaj: dizanje 3. godišnjakinje (znači nikakvo fizičko iritiranje polipa). Zdramila sam se, nazvala hitnu-bolničku ginekologiju, i tamo mi rekli da usporim tempo (ležati, bez fizičke aktivnosti i sjedenja) i ako se ne pogoršava, par dana da mirujem i odem na redovni ginekološki pregled. Tak sam i napravila i opet bilo sve ok.

Tjedan dana nakon toga odlazim na ginekološki pregled kod svoje dr. koja je spekulom (valjda se tak zove) pregledala grlić - polip i nakon toga me i vaginalno pregledala. Opet mi je napomenula da je polip stvar o kojoj uopće ne trebam razmišljati jer ne ugrožava trudnoću a prilikom iritacije hoće prokrvariti, brisevi i papa su mi ok i to je to. Nakon tog pregleda na gaćicama je iscurila kap krvi.

Sljedeća dva dana sve je bilo ok da bi onda (doduše, nakon dvosatnog sjedenja) imala takav izljev krvi kao na prvi dan menge, bilo je i svježe i smeđe krvi i umrla sam od straha. Otišla sam odmah na pregled kod privatne dr. (izuzetno stručna i cijenjena što i ja mislim). Rekla mi je da je krvarenje od polipa, napravila UZV koji je bio OK, beba je ok. Međutim, po njoj, kod postojanja polipa vaginalni pregledi su zabranjeni, a krvarenje uslijed polipa nije bezazleno (može dovesti do infekcije, a onda dalje, otvaranja ...) Zato mi je predložila nadzor kod nje na odjelu, po potrebi infuzija (pretpostavljam tokoliza), da ne bi došlo do kontrakcija (inače za sada sam skroz zatvorena).

Krvarenje se smirilo ponovo kroz 2-3 dana, no ja sam danas opet lagano prokrvarila (više kao spotting - par kapi u sluzi), a poslušno ležim i ne radim ništa osim što se ponekad dignem do wc-a i kuhinje.

Zato imam milijun pitanja.

Cure koje ste imale sličan problem ili znate nešto o tome, koliko često i koliko intenzivno ste krvarili, koliko je to krvarenje trajalo, da li ste znale prokrvariti iz čista mira, kako ste se nosile s polipom u trudnoći koji vas je zezao i da li se kojoj kao meni dogodilo da do 20.-tog tjedna uz turbo aktivnost ne krvarite ni kapi, a onda nakon prve iritacije polipa prokrvarite svako malo uz mirovanje. I da, da li ste krvarile do kraja trudnoće ili je ono ipak spontano prestalo ranije.