Results 1 to 26 of 26

Thread: Gnjuranje malog deteta u more?

Default Gnjuranje malog deteta u more?

Izvinite na nezgrapnom naslovu.
    Sta je moja dilema.
    Uskoro krecemo sa malom (17 meseci) na more.Puno njih nas savetuje da je zdravo na kratko uroniti detetovu glavicu u more kako bi joj morska voda procistila sinuse i ceo taj gornji respiratorni put.
    Moj neki instinkt mi kaze da to ne radim,da se Una moze uplasiti i nedajboze udahnuti vodu.
    Jutros mi dr u savetovalistu kaze da se dete ne gnjura,da voda nije cista.Da detetu prija morska klima,isparenja,setnje.
    Sta kazu iskusnije mame,narocito one sa mora?

MGrubi's Avatar

NE
    ni pod razno, može dobiti fobiju od mora, napad panike ...
    sama će se gnjurati s ekipom kad bude dovoljno velika

miris mora je dovoljan

MGrubi's Avatar

e da,
    ako želiš da ti se pas kupa u moru, ne smiješ ga nikad, nikad baciti u more (ne smije ući voda u uši) inače će se doživotno bojati vode (drugo je ako sam skoči)
    ako vridi za pase ...

Njojza's Avatar

Quote Originally Posted by MGrubi
    NE
    sama će se gnjurati s ekipom kad bude dovoljno velika
    bas ovako pa potpisujem

Deaedi's Avatar

Ja uvijek postupam ovako: ono sto ne bi htjela da meni netko radi, ne radim ni svom djetetu.

Da li bi ti htjela da kada 1x vidis more, nesto nepoznato, veliko, novo...da imas takav susret sa vodom?

A sta se tice koristi za zdravlje: od nasilnog udisanja sigurno nema koristi, samo stete.

Joe's Avatar

to su bapski recepti, možda je učinkovito za sinuse ali je štetno za dušu(povjerenje, sigurnost i sl.). Nemoj to raditi.

Rene2's Avatar

Sam boravak uz more i udisanje aerosola je sasvim dovoljno.
    Zbog toga se astmatičari i alergičari ljeti sele na more, jer tamo lakše dišu (barem oni koji si to mogu priuštiti).
    Svakakvih savjeta sam čula, ali ovo

Da,da.
    To sam i ja razmisljala.
    Sama se secam,kada sam bila dete,da sam se plasila da me neko prska i strahovala da li ce me neko zagnjuriti.
    Znaci,bapske price-zanr morske

Joj niti u ludilu gnjurati djetesce

Riana's Avatar

meni je bratić to uvijek radio (stariji godinu dana) i ja volim plivati samo kad oko mene nema poznatih (sklonih tome), tad sam mirnija.

Audrey's Avatar

Default Re: Gnjuranje malog deteta u more?

Quote Originally Posted by majkamara
    ... na kratko uroniti detetovu glavicu u more kako bi joj morska voda procistila sinuse i ceo taj gornji respiratorni put
    :shock:

Ja ne mogu vjerovati što sve ljudima može pasti na pamet. Jesi li ti ikog od tih savjetodavaca pitala jesu li oni to probali napraviti (ne svojoj djeci nego SEBI SAMIMA)? Ne vjerujem da itko od njih je. Ja poznajem osobu koja ušmrkava morsku vodu jer vjeruje da joj je to dobro za sinuse, ali to je odrasla osoba koja to radi svjesno i uvježbano, i koja u dobroj mjeri može kontrolirati koliko će vode povući i može ju iz nosne šupljine usmjeriti u usta i ispljunuti. Kod ovako malog djeteta ta voda će završiti ili u želucu ili u plućima, dakle biraj hoćeš li da ti dijete povraća ili ćeš ga oživljavati.

ivana b's Avatar

Quote Originally Posted by MGrubi
    NE
    Zbog gnjurenja i dan danas imam fobije od udisanja mora (pa uglavnom začepim nos) i paničarim kad mi se netko približi šaleći se da će me zagnjuriti.Zašto? Jer me stari gnjurio godinama,sve dok nisam proplivala.Valjda mu je bilo zanimljivo gledati me kako vrištim i grcam :/

Honey's Avatar

Ja ni u ludilu ne bih gnjurila dijete na silu. Moj mali je prošle godine, s nepunih godinu dana, puzio i brčkao se po plićaku pa je par puta pljusnuo licem u more. Nije se uplašio, niti malo ga to nije smetalo, samo je nastavio dalje. Bila bi posve druga stvar da ga je netko zagnjurio :shock:

Ja uvijek postupam ovako: ono sto ne bi htjela da meni netko radi, ne radim ni svom djetetu.
    Meni to isto zvuci skroz :shock:

Nekidan mi prijateljica pricala da joj je neki njen frend pricao o tome kako neke najnovije americke studije govore o tome da ako se dijete do 8 (mislim) mjeseci pusti u vodu samo da ga se nece vise nikada morati uciti plivati. Bas me zanima kako bi to uopce izgledalo Mislim, mala beba se lako moze ugusiti koliko se meni cini, ne znam tko bi pusito bebu da pluta pa da vidimo hoce li nauciti plivati ili ce se pak utopiti. :?

Mum2Be's Avatar

Cim cujem "americke studije"....

Quote Originally Posted by sbuczkow
    Nekidan mi prijateljica pricala da joj je neki njen frend pricao o tome kako neke najnovije americke studije govore o tome da ako se dijete do 8 (mislim) mjeseci pusti u vodu samo da ga se nece vise nikada morati uciti plivati. Bas me zanima kako bi to uopce izgledalo Mislim, mala beba se lako moze ugusiti koliko se meni cini, ne znam tko bi pusito bebu da pluta pa da vidimo hoce li nauciti plivati ili ce se pak utopiti. :?
    Čini mi se da je na tv bio neki dokumentarac o tome i stvarno bebe isplivaju s glavom iznad vode/mora. Instinktivno zatvaraju oči, usta i nos kada su pod vodom. Moja sestra je to probala s mlađom kćeri i nije joj bilo niš, obožava more i dandanas. Ali ja ipak ne bih eksperimentirala.
    Danas je Lovro zaronio mojom nepažnjom i nije se nagutao mora niti prestrašio. Ali nikad ga ne bih na silu gnjurala.

To instinktivno ronjenje/plivanje traje do nekih četiri mjeseca - beba još ima sposobnost iz maternice isplaziti jezik i time zatvorriti dušnik, pa se ne može nagutati vode. Sjećate li se Nirvane, album Nevermind, to je to. Ja sam probala sa svojom djevojčicom kad je imala dva ili tri mjeseca u kadi i funkcionira. Ta se sposobnost gubi, pa se ronjenje kasnije mora učiti.

Loryblue's Avatar

zbog tih gnjurenja (kod nas se kaže kacavanja) ja i dan danas ne mogu pod morem bit duže od 5 sekundi. jednom je jedan kaca i drža dok se više nisam prestala borit za dah. od tada imam fobiju da je netko puno blizu mene u moru.

ma koliko mi mala slinila i izbacivala iz nosa nikad mi nije palo na pamet isprobat ovu metodu za pročišćavanje sinusa i dišnih puteva. samo bi mi falilo da doživi šok od mora.

Čini mi se da djeca u toj dobi najbolje prihvaćaju kupanje u čamcu za napuhavanje, u koji staviš morsku vodu malo na sunce da se ugrije. Onda kad je mokra možeš je unijeti u more, ako je plićak pa možeš hodati s njom u naručju, tako će se najmanje bojati. Ali nikakvo potapanje, kreneš od nogica, pa dok se ne počne buniti i meškoljiti, onda je izvadiš. I to sve naravno ako je more toplo, iznad 25.

Joe's Avatar

Quote Originally Posted by sbuczkow
    sjećam se priče o tome. U to vrijeme je moj nećak imao 6 mjeseci, pa sam se ja čudila sestri kaj je takva konzerva, zakaj ne isproba

e jesam bila kokoš...

Mamita's Avatar

maši ručicama, maši...
    e hebiga...
    ima neki vic

JBT's Avatar

Kod mene je drugačije.
    Ja sam sa svojom trojicom počeo zaranjati kada su imali oko 8 mjeseci, ali ne iz razloga da očiste sinuse. Ni jedan od njih nije dobio strah od vode nego baš suprotno obožavaju more, bazene i generalno svaki način kupanja. Nikada nisu ni zaplakali. Sada najmlađi (16 mjeseci) dok pliva svako malo gurne glavu pod vodu (vidi stariju braću kako rone, pa mora i on). Najbitnije od svega je da sve radiš zajedno sa dijetetom, znači dijete zagrliš i zajedno zaronite. Prije toga 1 2 dana zajedno se igrate na način da ti hodaš u malo dubljoj vodi tako da dijete može ležati potrbuške na tebi i cijelo vrijeme ga obavezno moraš držati kako bi imalo osjećaj sigurnosti.
    Nikako nemoj dijete zaranjati u vodu a da ti ostaneš izvan vode. I sa dijetetom rade isključivo osobe s kojima je najvezanije.

enela's Avatar

Slatkica nije pokazivala nikakav strah od mora i kupanja u moru, pa smo ju instinktivno, bez nekog spešl razloga par puta zagnjurili. Nakon toga se malo oblizala i nasmijala, nije razvila neku fobiju zbog toga. Naravno, nismo to napravili odmah prvi dan.

pipi1's Avatar

Nikako mi se ne sviđa ova metoda pročišćavanja sinusa :/

Nama su to radili kad smo bili mali, onog čega se sjećam je totalna nemoć koju tada osjećaš jer se nemožeš boriti protiv jaćih ruku odraslih.
    Pa se umiriš i čekaš da prestanu sa svojim fix idejama. Nemam pojma koliko sam bila stara, ali se sjećam tog osjećaja straha.
    Danas nemam strah od vode, ali kroz moje odrastanje imala sam česte snove o maloj prostoriji napunjenoj do plafona nekim mekim jastucima u kojima propadam i borim se izvući glavu da udahnem zraka.
    Ono što je od svega toga najgore je to, što smo od malena brat i ja ostajali bez roditelja na moru kod tete cijelo ljeto i što su s nama svi mogli raditi što su htjeli. Moji starci danas znaju koliku gorčinu nosim u srcu zbog tih "morskih praznika" bez njih, a ja sam sigurna da takvo nešto neću priuštiti svojoj djeci, jer ako smo obitelj onda smo zajedno svugdje, doma ili na moru. Ovime ne želim povrijediti roditelje koji imaju odgovorne osobe s kojim mirne duše mogu ostaviti djecu, ali i moji starci su imali povjerenja u tetu i tetka, pa se nažalost ispostavilo da bi nama sasvim lijepo bilo i doma ili u vrtiću, ako oni već nisu mogli na godišnji zbog vrste posla koji su radili.
    Eto moj doživljaj "potapljanja djece" kojeg sam nažalost osjetila na svojoj koži završio je klaustrofobijom u tolikoj mjeri da sam MM-u rekla na početku braka da mu ni pod razno ne pada na pamet da mi iz zezancije stavi jastuk na glavu, jer neznam kako bi to podnjela.