Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: dojenje i karijes

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno dojenje i karijes

nova sam na forumu i nisam sigurna smijem li ovo komentirati. u jednom hrvatskom časopisu o bebama iz prosinca 2004.spominje se da karijes nastaje kod djece koja predugo doje ("danju i noću čak i do druge ili treće godine" citiram). da li je to još netko od vas primjetio i općenito da li rode reagiraju u sličnim slučajevima? nije to jedini biser (npr. dohrana kašicama u 4.mj)

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a jesu možda rekli što bi to iz mlijeka uzrokovalo karijes? :shock:
    moš mislit..

ivarica

Početno

karijes se pojavio pred najvise osam do deset tisuca godina, a desecima tisuca godina prije toga djeca su produzeno dojila, danju, nocu, do pete, seste godine. pa i onda kad im zubi vise nisu bili "mlijecni".

pretpostavke za takve teorije su zbog tog sto majcino mlijeko sadrzi laktozu, ali, sadrze je i mlijeka vecine drugih sisavaca, ipak, jedino kod ljudi se razvija karijes na mlijecnim zubima.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Negdje sam jednom pročitala da su antropolozi odavno zaključili da to ne može biti točno jer bi to onda bilo evolucijsko samoubojstvo.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma to mi je teška bedastoća jer, nažalost, većina beba prestane dojiti prije nego im izbiju zubi, pa otkud onda karijes mliječnih zubi?! Mislim, pokažite mi ISKLJUČIVO dojeno dijete s mliječnim zubima i karijesom!
    A dohrana, čajići, sokići, da ne spominjem slatkiše, to valjda nema nikakve veze...
    Slažem se da bi trebalo reagirati, samo toga stvarno ima puno, i to se stalno ponavljaju jedne te iste bedastoće. Vjerujem da bi netko iz Udruge Roda bio voljan napisati jednu uljudnu prosvjednu notu (ne bih htjela da ispadne da im se miješam u posao jer ja nisam članica Uruge) samo ti, mamitzi, napiši o kojem se časopisu radi.

ivarica

Početno

audrey, vise puta smo pisali reakcije na netocne inofrmacije u novinama, nikad i nigdje nisu objavljene.evo, npr za istu informaciju objavljenu u vecernjaku:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=142&Show=357

ili ovo:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=97&Show=80

Mislim, pokažite mi ISKLJUČIVO dojeno dijete s mliječnim zubima i karijesom!
    recenica iz casopisa odnosi se na produzeno dojenje, na djecu od dvije, tri godine, ne na iskljucivo dojene bebe. bitno je reci da dojenje, pa i iskljucivo dojenje NE STITI djecu od karijesa. ali ono samo nije uzrok karijesu.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Svjesna sam ja da boj s predrasudama (i interesima industrije) nalikuje boju s vjetrenjačama. Rodama svaka čast na budnosti i ustrajnosti.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Podižem temu... upravo sam bila kod stomatologice prijaviti Andreja i naručiti ga pa me žena totalno zbedirala.
    Naime, rekla sam joj kako već par tjedana ima smeđe naslage na gornjim zubićima (v. temu "Crni zubi" i slično, stalno to spominjem u zadnje vrijeme po forumu), a ona me sažalno upitala dojim li ga još uvijek i da je to vjerojatno početak karijesa zato što još uvijek doji noću (inače, noću ima svega 1-2 podoja, i to kratka - što onda s djecom koja doslovno ne ispuštaju cicu iz usta cijelu noć??). Na moj upit nije li dojenje noću ipak različito od bočice noću, rekla je da je to isto, jer da mlijeko sadrži ugljikohidrate koji se onda zadržavaju u ustima, itd, itd.
    Dobro, ionako ću ga odvesti uskoro da ga vidi, pa možda ipak ustanovi da to nije karijes. Ali ne želim mu sada naprasno ukidati noćne podoje, ionako ih je sam smanjio i idemo u smjeru da ih potpuno ukine, ali postupno.
    Ima li netko čije dijete je dobilo karijes mliječnih zubi zbog noćnog dojenja?
    (sad se grozno osjećam... kao da sam osobno kriva za eventualne kvarne zubiće... a da ne čitam i ne informiram se, ne bih ništa rekla...)

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

netocno

dojenje, a tako i noćno dojenje ne uzrokuje karijes

druga vrsta secera kao i druga tehnika sisanja je u pitanju kod dojenja od sisanja bocice...

pogledaj

http://www.stomatoluidja.hr/bebe/dojenje_karijes.htm

The Newsletter of The Academy of Breastfeeding Medicine, objavljuju nekoliko članaka na temu povezanosti pojave karijesa i dojenja. U Americi gdje stomatolozi rade opsežna epidemiološka istraživanja već dugi niz godina, primijećeno je da neki tvornički pripravci hrane za dojenčad rastapaju caklinu, znatno snižavaju pH i uzrokuju karijes i bolesti zubnog živca. Prije se vjerovalo da i dojenje povećava mogućnost karijesa kod djece, pa su čak neki zdravstveni djelatnici preporučivali dijete odbijati od prsa kad počnu nicati prvi mliječni zubi.

Ali čak ni noćno dojenje nije izazivalo karijes kod djece. Smatra se da je uzrok tome što majčino mlijeko nikad ne teče samo djetetu u usta, nego isključivo kad dijete aktivno siše i guta. Ako majčino mlijeko dajete na bočicu, tvrde, karijes se opet pojavljuje. Aktivnim se sisanjem dijete služi mišićima koji fiziološki čiste naslage na zubima.

Poslije se pronašlo nekoliko sastojaka majčinog mlijeka koji štiti zube od karijesa: IgA i IgG mogu usporiti rast streptokoka, a Streptokok mutans koji je najčešće spominjani uzročnik karijesa je osjetljiv i na laktoferin koji je bitan sastojak majčinog mlijeka.
    Rugg-Gunn otkriva da bakterije koje uzrokuju karijes nisu sposobne upotrebiti laktozu, koja je šećer iz ljudskog mlijeka, za razliku od sukroze iz tvorničkih formula.
    Neki smatraju da je zbog sadržaja šećera ( laktoze), majčino mlijeko jednako kariogeno kao bilo koja šećerna otopina iz bočice. Ali, laktoza je zaštićena antibakterijskim i enzimatskim sastojcima iz majčinog mlijeka. Enzim laktaza razgrađuje laktozu na jednostavne šećere glukozu i galaktozu tek u crijevima, a ne u ustima.
    Oulis čak nalazi da se dojeći dijete duže od 40 dana može zaustaviti početni karijes!
    Dr. David Johnson, pedodont kaže da je za dojenu djecu karijes rijetka i neuobičajna pojava i da ne treba s 12 mjeseci djetetova života prekidati dojenje, čak dapače. Dojenje, dokazano, snižava rizik od lošeg zagriza, nepravilnog razvoja skeleta lica i hrkanja a karijes bočice je bolest umjetne prehrane.

Antropolozima je, izgleda, bilo sve jasno i bez svih tih znanstvenih istraživanja: oni smatraju da bi bilo evolucijsko samoubojstvo da majčino mlijeko izaziva karijes pa je prema tome - nemoguće.

Ipak PAZITE!
    Majčino mlijeko ne uzrokuje karijes ali djeca koja su isključivo na prsima nisu imuna na njega, jer postoje mnogi drugi faktori koji ga mogu uzrokovati. Majčin stres, nedovoljno uzimanje mliječnih proizvoda, bolest ili uzimanje antibiotika za vrijeme trudnoće može povećati šanse za razvoj karijesa. Bakterije koje izazivaju karijes se mogu prenijeti od roditelja i ostalih odraslih osoba na dijete. Što dijete kasnije bude zaraženo ovim bakterijama, manja je mogućnost razvoja karijesa. To treba imati na umu pri isprobavanju topline i okusa dječje hrane (op.)

Evo nekoliko kritičnih točaka:

uzimanje šećera Nije važna količina, nego frekvencija uzimanja. U šećere ovdje spada i "normalna "hrana kao sokovi, žitne pahuljice, kruh, grožđice itd., a ne samo kolači i bomboni.
    loše higijenske navike obitelji. Važno je vrijeme zaraze usta većim brojem bakterija koje uzrokuju karijes
    nedostatak sline u ustima ( npr. kod dugog disanja na usta )
    bolest, stres za vrijeme trudnoće

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Grgu sam dojila 2, 5 godine.
    Prvi puta je zaistač bio kod zubara nedavno (s 4 godine)- nema niti jedan karijes (a mm i ja nemamo baš neke zube).
    Imao je po kutnjacima smeđe naslage- od vitamina sa željezom!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pročitala sam i ovaj tekst i još neke (našla na Internetu). Zapravo, većina tekstova na koje sam naišla na Internetu govori da dojenje NE uzrokuje karijes i da majčino mlijeko ne djeluje kariogeno.
    Pa zašto me onda zubarka tako sažalno pogledala i uvalila mi osjećaj krivnje?
    Prije svega, ja uopće ne vjerujem da je to što on ima na zubićima karijes. Ali nisam stomatolog, pa ne mogu samouvjereno postavljati dijagnozu. S druge strane, ako osoba koja je stručnjak i koja radi s djecom tvrdi nešto što je u suprotnosti s općenitim saznanjima, više ne znam kome vjerovati i što činiti.
    Nemam namjeru naprasno smanjivati dojenje, ni govora. Ionako smo sad na jednom (eventualno dva) noćnom podoju, on to sam smanjuje, i nema smisla požurivati. Ali i dalje me kopa... ako je karijes, onda otkud? A ako nije, a što je onda?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    . S druge strane, ako osoba koja je stručnjak i koja radi s djecom tvrdi nešto što je u suprotnosti s općenitim saznanjima, više ne znam kome vjerovati i što činiti.

u mojih vise od 3 godine dojenja, od strane lijecnika na moju veliku zalost svasta sam cula....nevjerojatne stvari su izasle iz njihovih strucnih usta i bilo koju mamu drugu, na mom mjestu, koja je mozda manje upucena u dojenje nego ja, irecene stvari bi povrijedile i cak nabile osjecaj krivnje....

zato, ja se ne bi zamarala sto lijecnica kaze, mozes joj isprintati novija istrazibvanja i dati, ili joj reci da si se raspitala i da ne vejrujes u karijes zbog dojenja....

i mene je zubarica napala, kad smo dosli a mislav je imao 2,5 godina da zar sam ja normalna pa jos dojim, da ce mali imati problema u pubertetu i sl....ja sam rekla da se ja s tim ne slazem i da znam da radim dobro...i nije vise nista spominjala....

nazalost, tako je cesto to kod nas....

a karijes nastaje zbog:

Svaki karijes, pa i karijes bočice rezultat je međusobnog djelovanja više jednako važnih čimbenika; a) kariogenih mikroorganizama, b) probavljivih ugljikohidrata, c) vremena i d) zubne plohe kao objekta na koji se negativno djeluje.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Što bi tek rekli kad bi vidjeli Anine zube, a ona doji više od 6 godina.
    Sve pet, zubar zadivljen.
    Karlo ima isto dobre zube.
    Vjerujem da dojenje ne može naškoditi djetetovim zubima, ali hrpa toga okolo može.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Tanja, ja sam dojila 20 mjeseci i uvijek nakon noćnog dojenja od nekih 20-30 min (nakon 5 min aktivnog sisanja samo bi držala vakumom ciku u ustima i tu i tamo povukla) bi je ispustila tako da bi joj usta ostala mrvicu otvorena i mlijeko bi joj curilo iz usta. Mislim da to može izazvati karijes jer to mlijeko je ipak ostajalo u ustima cijelu noć, ali eto nije. Ja bi njoj uvijek prije spavanja dobro isčetkala zubiće, jer će prije doći do karijesa ako idu naslage na naslage, a i mlijeko se teže "ljepi" na čiste zubiće.
    S 2,5 godine smo bili na kontroli kod zubarice i rekla je da su zubići savršeni, nigdje ni jedne točkice.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Bili kod zubarice. Ipak nije karijes :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne mogu sad naći tekst ali

Mislim da većina primata doji dok ne dobije trajne zube
    a što se tiče noćnih podoja baš mi je luiđa objašnjavala da se vjerojatno radi o samoj tehnici kad se sa unutrašnjim djelovima obraza traljaju desni i zubi i na taj način skidaju naslage

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Podizem

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Moram i ja komentirati, hvala klara što si podigla ovu temu.
    Kad je suprug bio prije 2 mjeseca u Perkovčevoj u Zagrebu radi svoje paradontoze, pitao je doktoricu ne znam joj prezime za našu Laru što ima popucale i pokvarene sve zube.
    Lara je dojila 2 godine i 10 mjeseci, dohrana joj je uvedena sa 6 mjeseci, Lara jede umjerenu količinu slatkiša od npr. 3-4- kiki bonbona, 1 lizalicu i 1 kinder ili bananko čokoladicu i to ne svaki dan, jede puno voća za međuobrok pa tada ne papa slatko tako da se slatkiš svede nekad i na 1-2 kikića dnevno ili čak ni to ovisi kakav joj je dan. Kad se igramo sa drugom djecom vani Lara ponese vrečicu kiki bonbona i podjeli svakome po jedan a ja gledam kako neka djeca lakomom jedu ko da nikada nisu imali bonbone i traže još, pa kad pitam njihove roditelje ili tete čuvalice kažu da ima brane slatkiše.
    Pitam se ja je li bolje pojesti svaki dan i to samo ako dijete traži po 1-2 bonbona iil kinder ili bananko ili ne jesti, tj. skrivati slatkiš od djeteta pa dijete 5 puta na mjesec pojede po vrećicu bonbona i li čokoladnih keksa ili ovako kako mi to radimo jer naše dijete nije željno slatkiša.
    Kaže doktorica zubarica na pitanje moga muže :
    Zaštp Lara ima pokvarene i popucale zube a pere ih svaki dan ujutro i navečer?
    Odgovor je glasio: zbog mliječne kiseline jer cikila dugo.
    Sada vi meni objasnite je li to moguće?
    Inače ja imam dobre zube a moj muž ima nešto slabije i dosta su mu popucali.
    Mene samo muči što je kod zubara jako loša materijal plombi pa mi često otpadaju inače je sa mojim zubima sve ok.
    Svaki čes našu curicu bole zubi i karijes joj nažalost papa sve zube unatoč redovitoj njezi zuba.
    Zamislite onda kako je meni, kako se ja osjećam dok čitam svakakve postove.
    Po tome bi moja Lara bila ravna izjavi gore u postu : citiram:"Pokažite mi isključivo dojeno dijete sa mliječnim zubima i karijesom"- samo što ja izbacujem ovu riječ " isključivo# - jer to bi značilo da dijete ne jede nikakvu drugu hranu osim majčinog mlijeka.
    Lijep pozdrav,
    mama Sanja

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Lasada, ne vjerujem da je zbog dojenja. Moja je dojila pune tri godine, cetkicu i pastu tek u zadnjih godinu dana koristi nesto cesce (tjedan dana pere zube, pa tjedan-dva nista). Jede sve: i voce, i meso, i cokoladu, i povrce i bonbone. Nema niti jedan pokvareni zub.
    Imas tu na forumu neku temu i o pranju zuba.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Lasada, dojenje ne može biti krivo za takvo stanje zubića. Svojevremeno sam i sama pretražila sve što se dalo pretražiti na tu temu, i pojedina istraživanja upravo govore o koristi pojedinih komponenti majčina mlijeka u zaštiti od raznoraznih bakterija na način da ih uništavaju.

Karijes izaziv streptococus mutants bakterija. Djeci je najčešće prenesemo mi roditelji prilikom probavanja hrane dok ih hranimo. U kombinaciji s lošom kvalitetom zubića,pojačanom kiselinom u ustima itd., dođe do prekomjernoga množenja bakterija i do pojave karijesa.

Evo našeg iskustva: moja curka je dobila karijes na gornjim jedinicama s 1,5 g., do tada skoro nikako nije jela slatkiše,valjda ih je do tada probala par puta, ali je jela jako puno voća i suhoga voća. Zubiće smo pomno prali, njegovali, ali karijes se nastavio javljati i na drugim zubićima (trenutno su jedino pošteđene gornja lijeva dvica i donje jedinice i dvice), sve ostalo je popravljeno, a sad smo u novom krugu popravljanja. Krenuli smo s četvrtica koje smo već popravili, ali do plombe izleti novi karijes, a već su se i na peticama počele javljati točkice karijesa, unatoč četkanju. Promijenili smo zubara koji je odlučio zaliti četvrtice "cementom" - tako to naziva posebna smjesa, a kako bismo uspjeli bar te četvrtice održati još 2-3 godine jer su važne radi kasnijeg poziciniranja zubića. Ta smjesa mi se čini čvršćom i boljom od klasičnih plombi. Znači prvi zubić je popravila s 2 g. i par mjeseci, a tome su prethodili igrokazi s kinder jaje figuricama koje su išle u zubara itd.
    Popravljanjem, pranjem smo malo dobili na vremenu jer drugo se trenutno kod nas ništa ne može - u smislu premazivanja kakvim zaštitnim sredstvom ili stavljanja dj.krunica itd.
    Meni je strašno da sam morala obići nekoliko zubara dok nismo našli zubaricu voljnu da joj se obrati i pokuša joj popraviti zubiće - reakcije su uglavnom bile da je premalena i da se tu ništa ne može. Prijateljica je jednaku rekaciju dobila za svoju djevojčicu na zubnoj poliklinici u St.
    Njoj je prvo bila dijagnosticirana degenercija cakline, ali novi zubar kaže da nema to, što je dobro, nego vjerojatno lošija kvaliteta. Meni su kao djetetu bili kvarljiviji, u odnosu na brata, dok je muž imao treći red trajnih zuba koje je operacijski morao skinuti u 2. osnovne - ne znam je li to dobro ili loše Svakako, tako je kako je. Ispočetka mi je bilo koma, no onda preboliš i radiš s onim što imaš.
    Čak smo je tijekom puta u Njemačku vodili u zubarice jer je kod njih sistem potpuno drugačiji. Pedodontica se čudila našem sustavu, što i nije neobično jer se u Njemačkoj zubići popravljaju od najranije dobi, moguće je uspavati dijete u ordinaciji i to potpuno, a opcija je i blago sediranje. Djeci bez problema stavljaju dječije krunice na mliječne zubiće i sve je usmjereno da je djeci što ugodnije te im se na kraju obavezno ponudi kutijica iz koje izaberu poklon (nagradu) -obično nekakva naljepnica, tetovaža, redalica ili figurice nalik onima iz kinder jaja. Moja curka je bila tako sretna kad je to dobila.
    Sistem s poklonom smo imali i kod naše prve zubarice, tj. ona je davala naljepnice i to su bile kao medalje i moja curka je bila oduševljena, kao da je dobila ne znam što. S vremenom je kod nje bila toliko opuštena da je ednom i zaspala tijekom popravljanja. Taj sistem nemamo kod novoga zubara, za sad, no zadnji put sam nosila i dala mu da joj da, i odmah joj je sve bilo drugačije i bolje

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Evo moje prvo dijete je sisalo do 3. godine, a drugo još uvijek sa 2. god. sisa. Niti jedan za sad (5g. i 2.g.) nema niti jedan karijes. Dojenje nema nikakve veze sa karijesom.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Draga Indi
    Moram se smijati na ovo vaše iskustvo sa popravljanjem zubića stvarno je cool.
    Naša Lara ide kad i mi svaki mjesec zubaru i to zati jer meni i mužu svakih nekoliko ispadaju plombe jer njim je očito loša kvaliteta materijala, pa kad mi popravljamo ide i ona.
    Eh, sad zubarica je rekla neka sa njon pričamo pa bi joj ona očistila malo to crno pokvareno i stavila lijekić ( toksivit) znate što je to - umrtvljuje živac navodno.
    Ali Lara kada dođe tamo prva je na stolici i kaže da joj samo premaže zube kremicom i to je sve. Pričali smo i zubarica čak ima i slikovnice kako se peru zubi u njoj su od tkanine napravljeni zdravi zubi a na iidučoj strani pokvareni zubi, kako se peru i što se događa kad se peru može se sva hrana žvakati a kad se ne peru i ne popravljaju onda gric i grec sve popapaju zube i onda zubi bole.
    Sve to naša Lara kuži i mislim čak zbog toga da ne želi da joj ih popraviti jer se boji bo0li jer ju često i bole zubi, pogotovo kad nešto zagrize posebno sa kutnjacima.
    I nama su rekli da bibbilo dobro sačuvati 4 i 5 zubiju da što dulje ostanu ali njoj je karijes pojeo dolje lijevo i desno svu peticu, to je grozno.
    Ja sam joj brisala od prvog nicanja jedinica donjih gazicom i onim maramicama okusa jabuke u ljekarni šti se kupe, kasnije četkala.
    Mislila sam da će naša Lara imati prekrasne zube a na kraju moje dijete je postalo krezubo. Gore desno joj je pukla dvojka sa 2 godine ostao je komadić samo do korijena nemam pojma valjda će novi zubić izgurati taj.
    Ma grozno.
    Najviše mi je žao što nemamo stručnjaka za popravljanje dječjih zuba jer i ti tzv. dječji zubari nemaju pojma kako se odnositi sa djecom. Nisu sva djeca jednaka. Kako će Laru nagovoriti da popravi zub kad ona već zna kako zub boli, nemam pojma.
    Da mi kažete i date broj bodmah bih je odveli tome zubaru ali samo u slučaju da zna sa djecom.
    Slažem se potpuno sa tobom i drugim majkama.
    Lijep pozz.......

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Pre par meseci gledala sam na TLC nekog engleskog stomatologa. Između ostalog govorio je i o tome koja je hrana štetna za zube i tu je nabrojao i narandže, jer po njemu kiselina iz naradži razlaže gleđ i omogućava bakterijama da izazovu karijes. Pri tom je rekao da nije bitna količina koliko učestalost jedenja kiselih namernica i naveo primer neke svoje pacijentkinje sa jako oštećenim zubima koja je imala običaj da pojede jednu narandžu dnevno, ali tako da ju je jela krišku po krišku, pa je to u stvari trajalo par sati.
    Tako da izgleda da nije tu samo šećer presudan. I složila bih se da mi je potpuno besmisleno da dojenje oštećuje zube.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Karijes se nasljeđuje tako da mama "očisti" dudu svojom slinom, ili baba ljubeći dobro naslini bebu. Sve ostalo su priče za ... ne previše nadarene od vrata naviše.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slazem se s Davorom.
    Do karijesa ne moze doci sve dok se bakterija - uzrocnica karijesa ne naseli u djecju usnu supljinu, ali tada dodatno ulogu igraju majcino mlijeko (uvjerena sam da djeluje zastitno), oralna higijena i sklonost kvarenju zuba.

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nije dojenje problem nego nacicavanje po cilu noc, sto je kod nas.
    Nemamo dudu
    Ne jedemo slatko
    Ne pijemo caj i sok
    Al imamo karijes, a tek 17 mjeseci luda sam od brige sutra idemo kod stomatologa

Datum pristupanja
    Dec 2012

Početno

Moji klinci nemaju karijes,a dojili su dosta dugo,26 i 34 mjeseca. Curka je sada velika i ima prave zube i svi mliječni su bili zdravi dok nisu ispali.
    Isto tako su pili čokolino jednom dnevno do skoro 3 godine,jedino dudu nisu imali nikad.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ardnas, cetkate li zubice prije spavanja i cijelonocnog nacicavanja?
    Ja sam UVJERENA da nije u pitanju majcino mlijeko ili samo majcino mlijeko.
    Jer, ima nas i onih cija djeca nemaju ni jedan karijes i onih cija djeca imaju karijes, a svi su nacicavali cijelu noc.

Zao mi je za karijes, nadam se da posjet stomatologu nece biti stresan.

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Evo bili smo potvrdjen je karojes na gormja 4 zuba s tim da je na dvojkama vidljiv i sprijeda a jedinice su ok!
    Definitivno od dojenja po noci mada kaze da je i do genetike. Mm ima savrsene zube a ja bas i ne.
    Tretitanje ozonom predlaze! Jel bio tko¿

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sad dobili drugo misljenje, nikako ozon... Sad ti budi pametan!

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

[QUOTE=ardnas;2308888
    Definitivno od dojenja po noci mada kaze da je i do genetike. [/QUOTE]
    ja bi rekla da je prvenstveno do genetike i da bi imao/la karijes i da nije dojena uopće

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

i moji su se oboje nacicavali 2 godine cijele noći (i dane), a niti jedno nema karijesa

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •