Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Hormonalni poremećaj kod muškaraca

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno Hormonalni poremećaj kod muškaraca

Zanima me kakva su Vaša iskustva u liječenju hormonalnog poremećaja kod muškarca kao uzroka neplodnosti.

Moj dečko ima dijagnosticiranu oligoasthenozoospermiu.
    Bio je na pregledu kod urologa, sve ok, nema varikokelu.Ali ima poremećene hormone.FSH 15 i LH 7.6 tj. na gornjoj granici.
    Kakve su metode tog liječenja i uspjeh?

Upućen je kod endokrinologa.
    Pa ako neko zna dobrog u Rijeci, molila bi ga da mi odgovori.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Muška neplodnost se uglavnom ne liječi, nego, u onom trenu kad se par odluči na bebu to se MPO-om zaobiđe. Što su mu napisali - jel' mu spermiogram za AIH (inseminaciju) ili za IVF? Tj. ako imate nekih 25 godina onda to još ima smisla liječiti, ako ste stariji i želite bebu i pokušavate tipa pola godine, godinu, onda se u pravilu ide kod stručnjaka za MPO i odmah u neki postupak. Muška neplodnost se uglavnom zaobilazi, osim ako nije teška azospermija (nema spermića u ejakulatu), i puno teža i bitnija stvar od nje je faktor ženskih godina (35 ti je neka granica di ženska plodnost zbog starosti jajašaca opada). I to ti je jedino s čim se u MPO-u ne može radit i što se ne može zaobići, osim donacijom jajašca koja se ne radi kod nas. Evo, MM u 30.-toj operirao varikokelu, u 32. smo se javili kod MPO-ovca, liječili se 5 godina. Iz današnje perspektive, to njegovo "liječenje" (ta operacija pomaže u nekih 20% slučajeva za poboljšanje spermiograma) je bila čisti gubitak mog ovarijskog vremena. Sve ti ovisi o kontekstu - koliko vam se žuri za bebu, tj. koliko vam je godina (tj. najbitnije je koliko je tebi godina). Vani (Slovenija), a sve više i u Zagrebu, muška neplodnost se ne liječi. LIječi se u Rijeci, Osijeku, BIH, mislim da još i u ST-u to pokušavaju liječit - stav Zapada je da se jednostavno zaobilazi, sad kad postoji ICSI.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

On ima 37g.do sad nema djece,pokušava s bivšom godinama, ništa.Nisu se liječili.Ja imam 30,imam PCOS liječila se Dinama 35, prestala ih pit u 12mj.Ciklus neredovit, pokrenut uz pomoć Dabrostona.
    Prvo smo htjeli vidjet što je s njim, kad im nije uspjevalo godinama i eto.Ja za sebe znam da će bit poteškoća.
    On je 2 puta radio spermiogram, oba tu negdje-loša.Nisu mu predložili nikakav postupak, još.
    Morao je obavit urologa.Sad će se ponovo naručit kod dr.Vlastelića, pa ćemo vidit.
    S obzirom na naše loše nalaze, gdje započeti postupke: RI ili ZG?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Muške godine ti uopće nisu bitne, ako nije neka teška asthenoitd. vjerojatno ćeš ti biti veći izazov za stimuliranje (s PCOS-om treba pažljivo zbog potencijalne hiperstimulacije). Ovako na prvu loptu čini mi se da bi vam ipak trebao neki postupak tj. da biste se trebali obratiti nekom riječkom MPO-ovcu. PCOS se u pravilu isto ne liječi, nego zaobilazi (klomifeni, ali pažljivo), ili pažljiva stimulacija za IVF uz prirpemu s antibebi. Poveži se s curama koje se liječe u Rijeci, doduše, dosta njih je u paralelci i u Mariboru ili u Zagrebu - to će ti bit najbolje. Nemojte puno gubit vremena na dijagnostiku, zna tu proteć i 2 godine, a onda će ti već bit 32.-ga, pa ako čekaš državni termin za IVF ili Maribor već 33. itd. Ako mislite s bebicom obziljno i planirate je u iduću godinu dana, budite agresivni. Naravno, uvijek ima čuda i da cure s teškim PCOS-om i još uz muški faktor ostanu prirodno trudne, ali ja bih ti ipak sajetovala akciju i ubzravanje. Jesi ti napravila sve "ženske pretrage" - spolne hormone, hormone štitnjače, HSG? Čujem da na riječkom području ima problema sa zakazivanjem HSG-a i da se ide u Ogulin - poveži se s Riječankama s Riječke kavice i nemoj da ti odu godine dok ne napraviš "državni HSG", to se može riješit za mjesec dana privatno.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I da, ako par unutar 6 mjeseci ne može začet bebicu - pravac doktor. Zanemarite opuštanje, "mladi ste" i slične "fore". Ne može se pokušavat godinama, bez liječenja ili dijagnostike. Ovo opustite se može vrijedit u razdoblju od 20-25.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo MM poručuje zanemarite urologa. Citiram "to su urolozima i liječenjem je ko iz nekog drugog vremena". U Americi se isto spermiogram ne popravlja. MIslim, u ICSI postupku je dovoljan jedan (JEDAN) spermić za oplodit jajnu stanicu, a u Hrvatskoj i Sloveniji se ICSI postupak rutinski radi, šta ćete gubit vrijeme na dubiozno liječenje i tisuću spermiograma, istraživanja kako i zašto kad se to zaobiđe piece of cake, dok će se s tvojim PCOS-om morat više pazit. Nama otišlo 2 godine bezveze na "liječenje" MM-a, ljuta sam kad se sjetim svega toga i kod uglednih doktora. Hvala Bogu što se percepcija muške neplodnosti barem u Zagrebu i u Sloveniji promijenila. U Mariboru, na Vuk Vhrovcu itd. odmahuju rukom na "liječenje" muškaraca, osim u iznimno teškim slučajevima di se daje klomifen da bi se ikakav spermić našao. Pogotovo što ti imaš ozbiljnu dijagnozu - PCOS.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim, u MPO-u, bez obzira kod koga i je li kod oboje problem, žena je glavna, jer bitno je dobit kvalitetno jajašce, a onaj jedan spermić za oplodit jajnu stanicu uvijek se nađe. Ti ćeš trebat naći kvalitetnog MPO-ovca koji će te pažljivo znat istimulirat jer se kod PCOS-a događa da se dobije puno folikula (30 i više), ali zbog brojnosti nekvalitetnih jajnih stanica. Mariborčani su uspješni s PCOS-om jer zbog dugog protokola di se uzimaju antibebi i smire jajnici ne nastaje toliko puno jajnih stanica, na VV-u imaju iskustva, raspitaj se kod svojih Riječanki isto kako je situacija u rijeci. Znači, po meni, koliko ti je god to teško čuti, ako želite dijete, naglasak je na tome da nađeš nekoga tko će te lijepo UZV popratit, po potrebi istimulirat, a njegov spermiogram se lako i rutinski obradi da nađu tog jednoga "slavodobitnika". Sori na iskrenosti, ali žellim ti uštedit vrijeme i odlaske u neproduktivne smjerove (liječenje muškarca) jer smatram da je vrijeme u ovome najdragocjenije i ne želim da te "muljaju".

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Hvala Ina33.

Ja nisam ništa napravila.PCOS mi dijagnosticiran prije 6-7 g.pila Diane 35 svo ovo vrijeme, samo jedna pauza od par mj.zbog visokog tlaka.Zadnjih 5g pila u komadu, prestala u 12mj.2006.
    U 3mj.pila Dabroston 10 dana,dobila M nakon 9dana.Od tad ciklusi 33,35 i zadnji 60dana(od 2.6-31.7).
    Hormone spolne radila negdje 2001g.
    Hormone štitnjače prošlo ljeto,bili ok.Ali tad sam još pila tablete.
    Nakon prestanka uzimanja tableta,bila na ultrazvuku( 2mj.),i doktorica mi rekla da su jajnici i dalje polic.
    Nikakve pretrage nisam radila niti mi je rekla.
    Ali hoću.I hvala na savjetima.

†mummy_s avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Iz iskustva, što zbog povišenih FSH i LH kod MM, a što i s urologijom u Rijeci, ti mogu reći da pičite pravac dr. Vlasteliću u RI ili negdje dalje. Povišeni gonadotropini (FSH i LH) se NE MOGU liječiti..oni su indikacija da se spermatogeneza ne odvija kako treba a ono na što se može utjecati su samo testisi. Narvno nije to tako crno-bijelo ali ako pronjuškaš forumom pronaći ćeš gomilu info i o tome kako poboljšati spermatogenezu (probaj "loši nalazi biopsije" topic) i šta sve na nju općenito može utjecati.
    Ipak moj savjet bi ti isto bio da ne lutate previše jer spermatogeneza progresivno propada (barem po riječima urologa) pa je bolje da iskoristite sve što se iskoristiti može na vrijeme. Sretno da što prije postanete trudnice (i ti i TM s tobom)!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

April, go-go-go. Krenite oboje, napravi i ti tu dijagnostiku, i ako ste za bebicu spremni, čim prije u postupak. Diane ti ne mogu izliječiti PCOS i očekivano je da će i dalje bit policistični, PCOS se ne liječi jedino je nekim curama je kratkoročno bilo lakše i bolje nakon laparaskopskog drilinga jajnika, ali to trebaš nać' dobrog operatera i odmah nakon toga u neki od postupaka. Vjerujem da ti driling neće biti potreban i da ćete čim prije obavit taj "vražji" HSG jer bez toga u postpuke ne primaju (da bi se znalo što treba napraviti - da li inseminaciju, da li IVF), ali najbolje vam je nakon dijagnostike obratit se nekom MPO-ovcu i krenit u postupak.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I ponovi spolne, zaboravi nalaz iz 2001.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •