Ja zaista ne znam o kakvoj vi ustedi pri porodu u NL pisete!! Mene isto kosta porod u bolnici i porod kod kuce - naime 0,nista eura!!!

Smrtnos beba na porodu je isto diskutabilno: jedina kategorije u kojoj je smrtnost djece veca u onosu na evropski prosjek su djeca rodjena za vrijeme dezurstva u bolnici. sve ostale kategorije djece su ispod evropskog prosjeka.

Sto se tice raznih pregleda tokom trudnoce!! Ja nisam za cackanje - tako da mi odgovara! da hocu da mi ginekolog vodi trudnocu - sve sto treba da uradim je da ga nazovem i kazem da necu da mi trudnocu prati babice nego ginekolog. Ali to automatski - pored raznih glupih i grubih pregleda znaci i porod u bolnici!! Ne hvala. Ginekolozi su za komplikacije i to odradjuju ljudski i humano. Babice rade puuuno bolje normalne porode.

Ne zelim idealizirati sliku NL zdravstva - jer to nije. Medjutim, raditi nepotrebne pretrage je isto daleko od idealnog. Raditi pretrage (po meni) treba iskljucivo ako postoji consequenca. Raditi pretrage - da bi 'znala' nesto (pol djeteta, koliko si otvorena ...) meni je totalna glupost. Mozda jer polazim od cinjecice da je sve normalno i uredno, dok se ne pokaze suprotnim - a vecina ljudi polazi od cinjenice da je sve NEnormalno, i treba da se utvrdi da jeste normalno.

I kako kaze Stray: Nl zdravstvo je iskljucivo dobro za one koji mogu razmisljati glavom i znaju sto se zbiva. Smatram da je definitivno u pravu - ali ne vazi li potpuno isto za sve vidove zdravstvenog osiguranja. Ja ih iz licnog iskustva poznajem 4 - i jos nisam nasla IDEALNO. U svakom moras razmisljati glavom!!