Ne znam da li je tko od vas imao iskustvo operacije cisti na oba jajnika.Što se događa? Da li su jajnici nakon operacije sposobni ovulirati ili?Pomoć..
Ne znam da li je tko od vas imao iskustvo operacije cisti na oba jajnika.Što se događa? Da li su jajnici nakon operacije sposobni ovulirati ili?Pomoć..
mislish na ciste kao (pcos) i op. kao drilling ili ?
Kakve su ti ciste bile? Koje velicine, koliko si ih dugo imala? Zasto si isla na laparoskopiju da ti ih odstrane? Vecina cista su benigne i odlaze same od sebe. To su jednostavno nakupine tekucine u jajnicima, cesto od folikula koji zbog nekog razloga nije normalno nestao. Prije IVF-a, ako postoji cista (koja luci hormone, npr. estrogen, pa stoga smeta postupku), ona se ispuse prije postupka (ili se ne ide u postupak dok cista ne nestane sama od sebe). To se radi radi uspjesnosti postupka, tako da ne bih rekla da otklanjanje cisti smanjuje plodnost. S druge strane, laparoskopsko uklanjanje ciste znaci da se jajnik malo zareze da se dodje do ciste i da se cista skroz izvadi iz jajnika. Pretpostavljam da je moguce u ektremnim slucajevima da to osteti jajnik.
Bas sam pogledala jedan znanstveni clanak o plodnosti nakon laparoskopskog odstranjenja cisti, ovdje i 92% zena je normalno zatrudnilo.
Mary33 mislim da bi ti trebalo biti bolje. Jedino što se operacijom ipak malo ošteti i jajnik i može teoretski doći do smanjenja zaliha....ali zar nije cilj operacije da jajnik nastavi normalno funkcionirati??
Ja sam 2 mjeseca nakon operacije dobila O nakon puno puno vremena.
ma to su nekakve ciste čvrste, nisu folikularne,nego građene od čvrste strukture, kosti, kose.Sve me to jako plaši jer sam svašta čula, da laparoskopija ošteti jajnike i da su oni poslije skroz u banani i da često više ne vrše svoju funkciju.Baš zvuči strašno!!
Svaka operacija je rizik, ali uvjerena sam da ti je doktori ne bi preporučivali da ne misle da ti je bolje s operacijom nego bez nje. To da nakon laparaskopije jajnici ne rade nije mi baš jasno, uvijek se sve može oštetit i najbolje prirodno ostat trudan, ali ako ne ide treba od nekog problema krenit i to počet rješavat. Imala laparaskopiju (dijagnostičku), malo mi koaguliralo početnu endometriozu, znači nije diralo jajnike, najnormalnije ovulirala nakon toga, a recimo nakon IVF-a ne bi ovulirala 6 mjeseci. Dosta cura je išlo i na driling jajnika zbog PCOS-a i kratkoročno bi im pomoglo. Treba se raspitati naći dobrog operatera i onda mu se s punim povjerenjem prepustiti. Meni je moja laparaskopija, bez zezancije, hit među mojim petogodišnjim "gino cirkuliravanjima", išla privatno, izašla sutradan, za 6 dana na posao, a i tih 6 dana koji su bili kao bolovanje više sam pila kave i družila se s prijateljima i čudila se svojoj sreći što mi se to piše kao godišnji, a ne kao bolovanje. Milijuni žena rade laparaskopije i preživljavaju i rode nakon toga, naravno, svaki zahvat nosi rizik, ali rizik je već i npr. sudjelovanje u prometu na nesiguran način. Informiraj se i odluči, mislim da su rijetki slučajevi da su žene izašle "oštećene" nakon laprasokpije, raspitaj se o svome operateru pa ćeš bit s malo više informacija. Sretno!
Pardon, htjela sam reći da sam se čudila što mi se to piše kao bolovanje, a ne kao GO..
Mary33 to što imaš su najvjerojatnije dermoidne ciste i to jednostavno moraš izvaditi van, nemaš što kalkulirati.
ja sam zbog ciste koja se oretvorila u maligni tumor morala izvaditi cijeli jajnik pa sam nakon toga rodila uz pomoć IVF-a, ali samo zbog toga jer su mi odstranili i oba jajovoda (iz drugog razloga)
I evo sam uspjela roditi zdravog malog dečka nakon čak 3 laparoskopije i 1 laparotomije.
Jednostavno to moraš izliječiti.
Ako imaš normalne, prohodne jajovode, nakon odstranjenja tih cisti ćeš moći čak i prirodno ostati trudna i ne vidim zašto ne bi imala ovulacije.
Želim ti sve najbolje i nemoj se jako brinuti.
Evo ti malo kratko o vrstama cista i liječenja. Po ovome, te tvoje moraju van.
http://www.medicina.hr/clanci/ciste_jajnika.htm
potpisujem cure i ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da sve prodje u najboljem redu![]()
žgejsha prvotno napisa
i ja![]()
ne znam otkud se ž stvorilo...
Ž kao žaba
ti uvijek nekaj opališgejsha prvotno napisa
![]()
više nisam pametna.Nemam pojma što.Moja ginekologica savjetuje me da prije zatrudnim dok su ciste manje.Da li se i ona boji da jajnici više neće bit ko prije..ili..da potražim još koje mišljenje? Sva sam u panici.
ja sam operirala paraovarijsku cistu 6cm na livom jajniku (istina bila tvz.lažna cista, tj. ništa opasno nije ni tkiva jajnika imala u sebi) i dio jajnika su mi odrezali i već idući ciklus nakon op. sam imala ovulaciju na tom jajniku i inaće su mi ovulacije većinom na tom jajniku, jedina promjena je šta me ovulacije sada jaće bole
mary odi na ovaj forum i postavi pitanje ObGyn ili dr. presetnik dobit cesh odg. od obgyn vjerovatno veceras ako je dezurna :D a oni ipak malo vishe znaju od nas tu
![]()
mary, ako se "moja ginekologica" ne odnosi na MPO specijalista, nego na priv. ili socijalnu ginićku, onda svakako potraži mišljenje MPO specijalista. Ovisi isto i o kakvim se cistama radi, imaš cista i cista, od onih koji puknu u idućem ciklusu, pa do ovakvih koje treba operirati.
I, trebalo bi malo konteksta. Ako nisi MPO case, onda se neke od stvari ne moraju nužno na tebe odnositi - ne kužim kolliko dugo radite na djetetu itd. Nisu stvari jednoznačne. Npr., ako je neki par neplodan 3 godine, a ne kuže u čemu je stvar, onda se sve to turbo istražuje, ciste se uklanjaju, septumi se režu, endometrioze se koaguliraju itd., iako se događa da žene sa totalno septiranim maternicama, stravičnim endometriozama, koma policističnim jajnicima prekrivenim cistama ostaju trudne. Koliko ti je godina, je li se ti boriš s neplodnošću itd. - sve ti to uvjetuje naš odgovor, nema ti u medicini crno-bijelo - osim tipa slomljena ruka pa treba u udlagu.
Mislila sam reći - prirodno trudne. Sve je moguće, samo u slučaju neplodnosti i hormonalnih terapija se bilo što što bi moglo smetat uklanja jer su rizici za zdravlje, emotivni i finnancijski "troškovi" i gubljenje vremena preveliki, da bi se išlo na ne baš bezazlenu hormonalnu stimulaciju sa cistama, septumima, endometriozama itd. Kužiš razliku?