Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: VBAC na stolčiću u VŽ

mamamišić avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno VBAC na stolčiću u VŽ

naše priče ide otprilike ovako:
    Prvi porod je za mojeg malog sina, mene i supruga bilo traumatično iskustvo. Došli s trudovima, stavljana na drip, dobila spazmax, dolatin...nisam se dovoljno brzo otvarala (ostalo na 7 cm) po mišljenju dr. F. i sve završilo carskim. Samo što su našeg sina izvadili 5 do12! Imao je pupčanu vrpcu omotanu oko vrata i kad su ga izvadili oživljavali su ga 2min. Nisam se budila dva dana, a dijete sam tek vidjela treći dan (morao je biti na intenzivnoj )
    Poslije poroda sam govorila da ne želim više imati djece. trebalo mi je malo manje od tri godine kad sam se očito i psihički oporavila od poroda. te smo bili spremni za novu bebu, ali ovaj puta drugačije!!
    čitala sam sve i svašta kaj mi je došlo pod ruku u vezi prirodnog poroda jer očito za mene nisu lijekovi (inače uopće ne pijem lijekove...)ili prirodni ili odmah carski.
    kako sam više proučavala sve sam više bila sigurnija za prirodni porod.

išla sam na drugu amnioskopiju i dr. Dom. mi je rekla pošto želim prirodno neće me nagovarati na indukciju, a i otvorena sam pol prsta. no ako do petka ne dobijem trudove ostajem u bolnici. Ponovna amnioskopija kod dr. Kirb.. me oduševila..veli kontrola u ponedjeljak jer mi je termin 4.8 po ultrazvuku ( inače 29.7) i otvorena pola prsta. pa da ništa ne forsiramo. Kakvo sam samo olakšanje osjetila. Imamo 5 dana mira bez pregleda…mogu dočekati smireno svoje trudove!! I tak je i bilo. Cijelu noć s 3 na 4 .8. imala sam trudove svaki sat dva koji sam prodisavala..ništa strašno. Ujutro mi je ispao sluzavi čep prošaran s krvlju..koja euforija. :D :D .ipak je počelo!!!rekla sam mužu ujutro «odspavaj još malo trebat će ti snage» na to se on ustao i rekao:» ipak si mi mogla reći za sat vremena sad ne mogu više spavati». Počeli su trudovi neredoviti svakih 20..40..10 minuta i od 13h pa po pet minuta..toliko me počelo boljeti da nisam mogla misliti. Suprug mi je napunio kadu i ležala sam u kadi sat vremena . MM me držao za ruku i prodisavali smo trudove. Svekrva je čuvala sina. Kad sam izašla iz kade nisam ništa mogla. Ni lopta ni krevet ni bilo koji položaj mi nije olakšao. Lavanda me nije baš smirivala. I veli MM ajmo u bolnicu. Svekrva je zvala bolnici i saznala da radi primalja Viktorija, te joj je nadodala da će snaha doći u bolnici i da želim prirodni porod.
    U tom trenu me uhvatila panika da se nisam ništa otvorila možda svega 2 cm. I kak će mi staviti drip i sve će OPET završiti koma. Rekla sam MM. ako se nisam otvorila tražiti ću carski. Jer ipak iskustvo s prvog poroda me još boljelo. Htjela sam si napraviti pletenicu da mi kosa ne smeta ali nisam imala snage.
    U autu mi je bilo jako teško, svaki zavoj sam osjetila.. u bolnici me pregledala Dr.Špo.. napomenula sam da ako nisam otvorena više od 2 cm da bi ja na carski..na to se ona ironično nasmijala i rekla..»gospođo carski je ozbiljna operacija i ne možete se na nju naručiti» i otišla. U tom trenu je došla .. «sunce s neba» primalja Erika. Nisam mogla vjerovati. Navodno ona radi samo ujutro, a sad je ipak bilo 15h. Rekla sam da bi ja bez dripa jer neću izdržati s njim. Odgovorila je da dr. Š. napisala 6cm otvorena i da mi sigurno neće dati drip jer nema potrebe. i dal ćemo na stolčić? Oduševila sam se kao da sam iz zone u kojoj te gledaju kao broj ušla u humanu zonu! MM je došao gore i otišli smo u rađaonu. Prekrasno..velika soba..vidim gore tri lopte..prodisavamo trudove, ctg ima dugačke žice i uopće mi ne smeta.( na prvom je je jako smetalo i nisam mogla nikud)
    Jako me boljelo i kad me s. Vikt.pitala dal da mi dr. prokide vodenjak jer će kraće trajati. Ničeg se nisam mogla sjetiti od onih svih knjiga zašto NE prokidanje vodenjaka i pristala sam. Ali sam odbila dolatin jer me je na prvom porodu ošamutio i osjećala sam ravnodušje. Pitala me za spazmax no prošli smo i bez toga. s. Vik.otišla je drugoj rodilji a s nama je ostala s. Erika..vrhunska primalja. Kao one svjetske doule o kojima čitamo na našoj Rodi. Bez nagovaranja, bez uplitanja, nježno me masirala, ohrabrivala da mi ide odlično, da su trudovi odlični. Upalila nam je laganu muziku koja mi je izvrsno pasala jer sam se između trudova opuštala uz nju. Mogla sam piti vode kad god sam tražila (na prvom nisam smjela niti kapi) Trudovi su postali svake tri dvije minute. MM me izvrsno masirao, ljubio i prodisavao sa mnom. Stvarno sam ponosna na njega. Nisam mogla vjerovati da se mogu opuštati između trudova.(toga nije bilo na prvom porodu!!). Došlo je 18 ili 19 h i s. Erika je rekla da ona sad ide i da me prepušta mladoj primalji Vesni. Također smirena i ljubazna primalja. Imala je strpljenja i pravih riječi. Čula sam da joj s. Erika govori kako smo izvrstan par, da sam bez lijekova, da su trudovi odlični, i da bi međica mogla izdržati. Tu je postalo gusto…svaki trud sam vikala. Kad sam vikala osjećala sam olakšanje. Došao je dr. Malt. i rekao da sam otvorena skroz i pomaknuo mi «usnu??»i da sam spremna. No naša curica je mislila drugačije i završni dio je trajao do 19:50. skoro sat vremena. Primalja me premještala sa stolčića na krevet na bok. I tako par puta. Kad sam bila na boku kosicu sam opipala ali kad smo došli na stolčić bebica se vratila gore i usna se vratila. Rekla je p. Vesna da će mi trebati dati kateter jer joj se čini da beba ne može zbog mjehura. No nisam dopustila i počela sam ozbiljno tiskati. Rekla sam da ne bi epiziotomiju, da sam masirala međicu na kaj je ona odgovorila da nema epi. na stolčiću. Vratila me na bok i nestala je nekud. MM je držao za ruku i dva puta sam stisnula i velim da je bebica na izlazu. Veli MM da je i mi se gledamo kaj sad, gdje je primalja. Zovemo ju i ona uleti uhvati me i stave me na stolčić. I dva puta sam tiskala jako i bebica je samo šljosnula van. Nisam mogla vjerovati koje je to malo čudo izletilo iz mene. Prekrasna je bila!. s. Vesna mi ju je dala na ruke onaku svu sluzavu, krvavu - to je prekrasni osjećaj. Pričekali smo da pupčana od pulsira i MM ju je prerezao ko kakvi pravi! (doma se dvoumio dal će on to moći). Tek onda ju je uzela i rekla: «znala sam, velika cura 4100/52»
    Dok sam još sjedila na stolčiću neka oprostite ali grozna crna sestra uhvatila me za ruku i gurnula mi inekciju. Pitam ja za što je to, a ona da posteljica izađe van. Ruka mi je sada skoro tjedan dana nakon poroda plava na tom mjestu. Stavili me na krevet i s.Vesna mi je počela vući pupkovinu i stiskati trbuh. :shock: .rekla sam joj neka pričeka da posteljica izađe sama, rekla da ne može i da već ide van. To stiskanje trbuha me jako boljelo. Došao je dr. Mal i rekao da sam popucala nešto malo iznutra, vani ništa. i da je posteljica cijela. Pitala sam koliko šavova imam, na to je ona crna sestra rekla..»kud bi doktori došli da broje svaki šav koji sašiju». Poslije mi je rekla s.Vesna da sam malo popucala. Ostali smo u sobi MM, mala naša curica i ja mazeći se, ljubeći, «mamjući»-prihvatila je sisu bez problema. tako dva sat dok nismo otišli u sobu.
    I evo nas sad..moja mala curica spava, živa i zdrava! Ipak je prirodni porod dar od Boga! Kad se tijelo ne forsira i pusti prirodu da ide svojim tokom sve će biti kako treba!!
    mali sada već veliki sinčić stalno ljubi svoju seku i draga je. bebica puno spava i svako malo me pita :"a kad će se probuditi da se gledamo"

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

prekrasna priča, pročitala sam ju u jednom dahu
    I još jednom hura za Varaždin :D

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jako lijepa prica, puna duha i snage. Super je citati o sestri Eriki i o drugim sestrama koje su slicnog kova, kakvog bi trebale biti sve primalje.

Cestitam

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I ja sam u prvom porodu imala slično iskustvo kao ti, i još uvijek se dvoumim oko VBAC, ali priče poput tvoje me sve više oduševljavaju.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ljepi porod

pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bravo za sesre Eriku, Viktoriju i Vesnu :D

Velike čestitke tebi na slušanju svog tijela i svoje bebe.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Baš sam sretna da ti je tak lijepo sve prošlo! :D
    A slažem se da je sestra Erika ko dar s neba, nju bi trebalo klonirati u milijun primjeraka a ove koje si spomenula( iz osobnog iskustva govorim)D. i Š. izbaciti van jer definitivno nisu za taj posao.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Čestitam i jako mi je drago da je iskustvo drugog poroda bilo tako lijepo.

Uživajte u svojim

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mamamišić, čestitam još jednom od srca . super si se pripremila i ne čudi me da je sve ovako dobro prošlo.

a za varaždinsku ekipu :D

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Čestitam, lijea priča :D

Mislim da se ista crna sestra i meni zamjerila, ružno je komentirala nešto u stilu "niste dali da vas zarežemo, eto vam sad " - a ja imala svega 3-4 površinska šava

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

iskrene cestitke! bas lijepa prica.

a crne sestre ostavite neka zive u svom crnilu...

joy avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Cestitke mami
    bebici
    crnoj sestri

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

dirnula me u srce tvoja priča . jako sam ponosna na vas troje , a sestra Erka je zbilja nevjerojatno snazna i odlicna osoba bez koje varazdinsko rodiliste nebi bilo to sto jest. pusa malenoj ljepotici i njenom braceku

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Lijepa priča, lijep porod. Čestitke!

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

čestitke!

prekrasna priča!

i ja se nadam sličnom, uskoro...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Cestitam
    Stvarno lijep porod .

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Čestitam na lijepom porodu, a posebno mi je drago kaj je bio VBAC. Imam jedno pitanjce: dal si na stolčiću morala biti onak nagnuta unatrag, pa te muz otraga pridrzavao ili si mogla sjesti kak ti najviše paše? Zanima me dal se tu kaj mijenjalo jer kada sam ja radjala, morala sam biti nagnuta prema natrag, a ja htjela naprijed .
    sestri Eriki i VZ primaljama i jedno braceku i seki

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Prekrasna prica .iskrene cestitke

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

super

mamamišić avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

rekla mi je p. Vesna da se naslonim na MM ali mi nije pasalo, pa sam ostala sjediti uspravno a MM se nagnuo da me pridrži prsima i držali smo se isprepletenih ruku. jedino mi je rekla da se ne odgurnem s nogama - kaj je i ok jer se tak smanjuje rizik od pucanja.

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prekrasna priča

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

super priča

inikaaaaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

aaaaaaaah .. kad bi svi porodi bili ko tvoj

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Bravo, draga; za tebe, bebicu, TM i VŽ rodilište!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

obje priče me podsjećaju na moja 2 poroda....
    puse bebačima!

Datum pristupanja
    Oct 2007
    56

Početno

ako želim porod na stolčiću mogu ga dobit samo ako smo mm i ja bli na tečaju i ako je on samnom u rađaoni ili? nitko neide samonm pa me zanima... :?

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

čestitke

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

lijepa prica...taj varazdin mi izgleda ko na drugom planetu

chris blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Super priča - jako mi je drago zbog tebe. I da - Erika je stvarno osoba kakvu treba tražiti.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj fatmama prvotno napisa
    ako želim porod na stolčiću mogu ga dobit samo ako smo mm i ja bli na tečaju i ako je on samnom u rađaoni ili? nitko neide samonm pa me zanima... :?
    ne moraš ići na tečaj ako želiš porod na stolčiću, samo moraš dovoljno rano naglasiti da želiš takav porod.
    I ne mora tvoj muž biti s tobom da bi se to realiziralo, onda ti pomažu primalje.

Datum pristupanja
    Oct 2007
    56

Početno

super, hvala!

ana-blizanci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

predivno!!!

Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

čestitam na porodu kakvog si željela, a kakvog sve zaslužujemo!
    krasna priča, blago vama koje ste blizu Varaždina i možete otići na takvo humano mjesto roditi svoja sunašca.

Datum pristupanja
    Oct 2007
    61

Početno hvala sestri Eriki

Čitajući ovaj post odlučila sam i ja ispričat svoju sličnu priču.
    Kad sam zatrudnjela odlučila sam se zbilja posvetit sebi i bebi. Vježbala sam, pazila što jedem, tu i tamo mirovala, no jedna me velika stvar mučila. Ja se bojim boli i prirodnog poroda. Sve one strašne priče. Dosta frendica mi je reklo da dogovorim carski i gotovo. Manje muke, malo si poslije skomirana al ok je . Nisam do trenutka poroda znala što bi i nisam se mogla odlučiti. Ali užasno sam se bojala.
    Evo kako je bilo krenulo. U subotu navečer počeli trudovi, a meni to prva trudnoća pa ono brže bolje bježi u bolnicu (inače, više nikad neću! Čekat ću do kraja kod kuće). M je bio sav uplašeni, vozio je sav skroz zbunjeni i sve one muške nebuloze i nuspojave su se pojavile. Poslije pregleda, kad su me uputili u rađaonu, a muža doma jer je uvijek na terenu pa nije stigao na tečaj, on je protestirao jer nije znao šta će od muke i brige i da se on ne miče iz bolnice. Ja sam njega morala smirivati i poslati kući
    Obradili me u detalje i polegli na stol i ctg. Trudovi bili, pa otišli i ja tako probdjela noć čekajući. Sama, u prohladnoj sobi, polugola, u mraku. Ništa. Poslali me na odjel da čekam, nisu htjeli forsirati. I konačno ponedjeljak na utorak u noć, opet ja i moji česti i jaki trudovi. Opet klistriranje, brijanje, bla, bla. Mislila sam ako će opet po istom ja neću izdržat. U 6 ujutro nova smjena sestri. I eto moje drage Erike. S njom hrpa curica iz srednje koje se uče za babice. Ovim putem zahvaljujem curi koju ću spomenuti ali ja sam skroz zaboravila kak se zove. Dobila sam praktikanticu koja me masirala cijeli porod, vlažila mi usnice maramicom, brisala čelo i vodila me 10 puta na wc. Oko 8 užasno me boljela kralježnica i više nisam mogla izdržat bolove. Do onda nisam dobila nijednu tabletu ni injekciju. Zamolila sam ih da bi ja na loptu. I dobila sam ju. A gravitacija čuda čini. U sat i pol skroz sam se otvorila. Sestra Erika mi je ponudila i stočić. I na njemu sam sjedila, a praktikantica iza mene i masirala mi donji dio kralježnice. Sve je prošlo bez pol muke. Malo vikanja, ali bilo je skroz ok. Cura me je držala za ruku, tiskala zajedno sa mnom, disala i zbilja mi pomogla. Sestra Erika je tu i tamo provirila da nas ohrabri i podrži. D. Jukić i d. Tot su se skroz čudili kako sam se tako brzo otvorila, no rekli sad će dugo dok se beba spusti. Ali lopta još jednom čini čuda. Mojoj D se žurilo pa je sve to proletjelo kroz jedan sat. Pri kraju poroda vratili su me na stol i polusjedeći položaj i ja sam si sama trebala držati noge no nisam mogla. Praktikantica je pomagala sestri Eriki da me porodi pa su mi d. Jukić i d. Tot držali svaki po jednu nogu i tiskali samnom. A to im je sestra Erika naredila.
    Sve je prošlo u trenu. Pričekali smo da pupčana od pulsira, stavili mi je odmah na ruke i nismo se razdvajale.
    Nisam dobila ni jednu injekciju, tabletu, ni ništa.
    Nisam pukla, nisam rezana, nisam šivana.
    I sad tvrdim, prirodan porod je dar i treba ga iskoristiti.

Datum pristupanja
    Oct 2007
    61

Početno

sad sam tek shvatila da sam pogriješila post. Žao mi je.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisi nista promasila!

Dodala si jednu dobru pricu na drugu dobru pricu! Nije to promasaj, nego pogodak!

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ma za, drago mi je da si prebrodila strah i imala tako lijep porod

u varaždinu se stvarno susreću neke čudesne nebeske sile koje gotovo svaki porod učine posebnim iskustvom.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Svaka priča o VBAC-u me veseli i daje nadu da ću i ja tako! Čestitam!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •