Results 1 to 12 of 12

Thread: alergija na gluten ?

Mary Ann's Avatar

Default alergija na gluten ?

Problemi su počeli kada sam mislila da ću zbog odlaska u bolnicu na operaciju Magdaleni morati dati adaptirano što sam i probala a reakcija je bila katastrofalna. Završili smo u Klaićevoj sa povračanjem i radili smo prick test na kravlje mlijeko koji je bio negativan ali nam je dunger bio jako povišen. Dobila je posebnu hranu za papati koju na sreću nismo puno trebali koristiti jer sam ja poslije bolnice nastavila normalno dojiti.

Kada sam započela sa dohranom bilo je sve ok dok joj nisam dala kukuruzni griz pa se opet poštenski ispovračala (to traje cijeli dan). Išli smo opet u Klaićevu i tamo smo napravile prick test na pšenično brašno (na kukuruz nema), jaja i gluten. Nalazi su bili pozitivni ali je reakcija bila skroz mala. Nalaz krvi je bio negativan.

Sada nam je dr rekao da bi Magdalenu trebalo hospitaliziati i u bolnici opteretiti glutenom pa da onda vidimo reakciju.

Molila bih vas da mi napišete svoja iskustva sa alergijom na gluten i što mislite o našoj dijagnozi.

Nadam se da sam ukratko uspjela objasniti naš problem mada mislim da sam sve zbrkala

puhovi obožavaju smokve's Avatar

Sada nam je dr rekao da bi Magdalenu trebalo hospitaliziati i u bolnici opteretiti glutenom pa da onda vidimo reakciju.
    ja na ovo ne bih pristala!

6,841

Default Re: alergija na gluten ?

Quote Originally Posted by Mary Ann
    Kada sam započela sa dohranom bilo je sve ok dok joj nisam dala kukuruzni griz pa se opet poštenski ispovračala (to traje cijeli dan).
    Kukuruz nema glutena :/

Mary Ann's Avatar

znam da kukuruz nema glutena i ja joj nisam niti probala dati gluten jer se bojim reakcija a i dr mi je rekao da ne probam sama

puhovi kakav je to postupak, jel tako strašno

LeaB's Avatar

Moja frendica ima kćer koja je alergična na gluten i od države ima pravo na 150 kn ( ili već neki iznos) za brašno mjesečno, ali se treba jednm godišnje raditi pretraga da se vidi da je alergična. Ona kaže da je to koma i da joj ne trebaju novci za to maltretiranje. Raspitaj se.

vještičica's Avatar

Možda je OT, a možda i nije. U svakom slučaju možda nekome bude od koristi. Juče sam kupovala palentu za M, pa kupih slovenačku Zlato Polje. Bez nekog posebnog razloga počnem čitati deklaraciju, i na omotu piše, doduše na slovenačkom, "može sadržavati gluten" (moj slobodni prevod). Naravno da sam otišla i kupila drugu, na kojoj piše da nema glutena. (i usput pop. ). Vjerovatno im upadne nešto pšenice u mlin u proizvodnji (ovo je moj zaključak).

Mary Ann's Avatar

mogu si misliti kakva je to katastrofa a od same pomisli da ide u bolnicu i što sve tamo može pokupiti muka mi je

zato molim cure koje su to prošle da mi pomognu donijeti odluku

kod moje kcerke su najprije posumnjali da ima celijakiju pa su joj radili biopsiju sluznice tankog crijeva
    nalaz biopsije je iskljucio celijakiju ali je pokazao da u crijevu postoje alergijske stanice, tako da je Ena alergicna na nesto a ne znamo na sta
    doktori sumnjaju na kravlje mlijeko i gluten
    u klaicevoj je radila prick test samo na kravlje mlijeko i bio je negativan, ali mi je doktorica rekla da to ne znaci da nije alergicna i da treba raditi drugi nalaz da se to tacno utvrdi
    Ena je inace na prehrani bez glutena i bez mlijeka vec vise od mjesec dana, i stanje se bilo dosta popravilo ( u smislu da je jedno vrijeme prestala obilno kakati i da je dobila na kilazi) ali prije desetak dana situacija se ponovila, opet obilno kakanje (ne proljev samo obilna i dosta mekana stolica) i osjetan pad na kilazi, a nije dolazila u kontakt ni sa glutenom ni sa mlijekom. sad se stanje opet popravilo
    ja nemam pojma sta je moglo uzrokovati ponovo te simptome
    naruceni smo na kontrolu 16og ovog mjeseca pa cemo vidjeti sta ce doktorica reci
    ja cu insistirati da pomocu nekih pretraga tacno utvrdimo na sto je alergicna a da izbjegnem to eksperimentiranje sa organizmom na nacin da ga opterete odredjenom namirnicom pa da vide reakciju
    valjda postoje neke pretrage koje mogu dati odgovor na sta je alergicna
    znam da postoji klinika u splitu gdje se moze uraditi testiranje na nekih devedeset najcesce koristenih namirnica

ovaj scenarij sa opterecivanjem organizma mi se ne dopada ni najmanje, i ja bih to najradije izbjegla

puhovi kakav je to postupak, jel tako strašno
    čuj, naprosto je stvar u tome da mi se ledi krv u žilama na ideju da se beba od devet mjeseci oduzme mami, stavi u bolnicu i nešto se na njoj isprobava, vjerojatno pika, muči, sve samo zato što doktor ne zna što joj je - a nije joj ništa dok izbjegavaš određene stvari. to mi se čini glupo i strahovito okrutno. kad su doktori u pitanju, premda su oni školovani za taj posao i trebali bi znati bolje od nas laika, ipak mi to nije razlog da pristanem na nešto što je očigledno nelogično, a pričinjava patnju mom djetetu. odgovornost je uvijek na roditeljima da zaštite svoje dijete, potraže drugo, treće mišljenje, potrude se i informiraju. zapitaj se da li postoji neki drugi način da pomogneš svom djetetu. da li ti se čini razumno i inteligentno ovaj postupak koji ti predlažu? ja ne moram ništa znati o alergijama, ali natrpati majušni organizam ogromnom količinom nečega za što se sumnja da taj organizam ne podnosi, čini mi se prilično ludo...
    pokušaj se raspitati kod homeopata u baruna trenka 4 i kod makrobiotičara u makronovi, ilica 72, postoje i ayurvedski liječnici, uglavnom, s prehranom će ti neki naturopat prije pomoći od klasičnog liječnika. pazi i ljubi bebicu i - sve sa zrnom soli!

netko tko je dobar s viskom, može ti bez problema odrediti na što je dijete alergično, bez ikakvih agresivnih medicinskih postupaka - na primjer homeopati to mogu, a ayurvedska liječnica - šaljem tel na pp ako hoćeš, može ti sve što treba odrediti uz pomoć pipanja pulsa!
    inače, recept za razboljeti bebu je odvajanje od mame. hormoni stresa ubijaju imunitet.

otocanka's Avatar

Kukuruzni griz, kao i kukuruzno brašno, se rijetko može naći bez pšeničnog brašna koje sadrži glutena. Naziv kukuruzni stoji zato što najvećim dijelom sadrži kukuruz, ali ima još dodataka.

Proizvođači nisu obavezni staviti na deklaraciju sastojke koji ne prelaze (čini mi se) 15% sadržaja proizvoda.

Proizvođači ne paze na sterilnost proizvodnje, dućani ne paze na skladištenje i slaganje na police, a gluten "putuje" zrakom.

To su sve razlozi kako i zašto, na prvi pogled bezglutenski proizvodi, mogu postati glutenski. :/

Mary Ann, ukucaj Celijakija na pretražniku i dobit ćeš još neke info o proizvodima.

A tebi je doc rekao da idete na opterećenje. Mislim da to nije biopsija nego da će malenu podvrgnuti prehrani koja sadrži gluten i da će pratiti reakciju.

Mi smo identično prošli s kravljim mlijeko - opterećenje - a sastojalo se od pijenja kravljeg mlijeka u određenim količinama i u određenim vremenskim razmacima.

Mary Ann's Avatar

puhovi u potpunosti se slažem sa tobom i sve što si napisala stoji 100% zato i tražim savjete da izbjegnem bolnicu i mučenje djeteta

otocanko u tome i je stvar valjda kad je reagirala na kukuruz. sigurno je u grizu bilo pšeničnog brašna