Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 94 od 94

Tema: Kada logopedu?

bornaimate avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno Kada logopedu...?

Dragi roditelji...
    odgovor je čim prije... čim primjetite nešto što Vas obično čudi... to je to... nikad nije rano, samo može biti prekasno...
    :D :D :D

bornaimate avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno našla sam još nešto...

Kada treba potražiti pomoć logopeda:

Logoped- sumnjate da se govor vašeg djeteta razvija sporije nego govor njegovih vršnjaka
    Logoped- do treće godine dijete nije svladalo govor
    Logoped- dijete ima rascjep usne i/ili nepca
    Logoped-dijete ima tri i pol godine, a ne izgovara pravilno glasove (osim glasa R - izgovor glasa R do 5 godina)
    Logoped – mislite da Vaše dijete muca
    Logoped – u glasu Vašeg djeteta prisutna je učestala i/ili konstantna promuklost ili dijete često ostaje bez glasa
    Logoped – dijete ima teškoća u učenju
    Logoped – dijete ima teškoća u usvajanju čitanja i/ili pisanja
    Logoped – dijete ima teškoće s usvajanjem matematičkih operacija i brojevnih odnosa
    Logoped – želite provjeriti spremnost Vašeg djeteta za školu ili ga želite bolje pripremiti za školu
    Logoped – trebate savjet o govorno-jezičnom razvoju Vašega djeteta

mfo avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

evo da vam javim kako je prošao susret s logopedom!
    više-manje sam zadovoljna, dosta je surađivao jedino nije htio bojati i na kraju kad smo mi razgovarale mu je bilo dosadno pa je navaljivao da idemo. za sada ćemo ići jednom u dva tjedna dok se ne upozna s logopedicom i sistemom rada pa ćemo dalje vidjeti. inače rekla je da je to s K i G dosta rijeka pojava jer su to glasovi koji se usvajaju oko druge godine :/ . drugi put je rekla donijeti ogledalo da mu pokaže gdje treba staviti jezik, ali ja sam malo skeptična kako će on to skužiti! kakva su vaša iskustva s tim ogledalom? i rekla je da ga snimamo kamerom tako da kad se čuje na televiziji će čuti da izgovara glasove drugačije od nas.
    uglavnom, zadovoljna sam i drago mi je kaj smo počeli rješavati problem, a nadam se da nećemo morati dugo čekati rezultate!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mfo prvotno napisa
    evo da vam javim kako je prošao susret s logopedom!
    više-manje sam zadovoljna, dosta je surađivao jedino nije htio bojati i na kraju kad smo mi razgovarale mu je bilo dosadno pa je navaljivao da idemo. za sada ćemo ići jednom u dva tjedna dok se ne upozna s logopedicom i sistemom rada pa ćemo dalje vidjeti. inače rekla je da je to s K i G dosta rijeka pojava jer su to glasovi koji se usvajaju oko druge godine :/ . drugi put je rekla donijeti ogledalo da mu pokaže gdje treba staviti jezik, ali ja sam malo skeptična kako će on to skužiti! kakva su vaša iskustva s tim ogledalom? i rekla je da ga snimamo kamerom tako da kad se čuje na televiziji će čuti da izgovara glasove drugačije od nas.
    uglavnom, zadovoljna sam i drago mi je kaj smo počeli rješavati problem, a nadam se da nećemo morati dugo čekati rezultate!
    Iskustva s ogledalom su odlična! Roditelj dobije i opis (sjećam se, na primjer, takvog opisa za L: "Jezik na grebenu iza prednjih zubića!") a djetetu logoped pokaže kako mora savinuti jezik za pojedini glas. Bude tu i smijeha jer to savijanje jezika zna biti zabavno; dodajte tome i 2-3 grimase dok pokušava pred ogledalom i eto dobre zabave! AKO LOGOPED ZABORAVI RODITELJU DATI UPUTE, SLOBODNO GA PODSJETITE - pitajte što i kako raditi s djetetom doma (koliko je dobro, koliko previše) jer to je bitno!

Inače, kad je moj sin mijenjao logopeda (došla je nova teta u našu ambulantu) VRATILA GA JE NA OGLEDALO jer ju u početku nije htio slušati kao prethodnu... Kako ga je posramila! On je ispitivao njene granice, pa ih je i ispitao! Ogledalo se koristi u POČETNOM tretmanu i njemu je to bilo kao da mu je rekla da je mala beba, velikom dječaku u godini prije škole! Dobro ga je sredila! I danas povremeno obiđemo svoje logopedice, iako smo gotovi s tretmanom. To su osobe koje su nam puno značile, puno pomogle i koje je moj sin zavolio.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    AKO LOGOPED ZABORAVI RODITELJU DATI UPUTE, SLOBODNO GA PODSJETITE - pitajte što i kako raditi s djetetom doma (koliko je dobro, koliko previše) jer to je bitno!
    Mi uopće nismo dobili upute za rad kod kuće :?
    Jedina "zadaća" koju je ikad dobio bila je za vrijeme božićnih praznika, kad je donio kući bilježnicu sa zadacima i svaki dan je trebao nacrtati jedan "lončić". Valjda je to bilo s ciljem vježbanja grafomotorike...

bornaimate avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Borna u SUVAG-u ide u cjelodnevni vrtić... skoro svaki dan ima zadaću... crtanje, bojanje, razlike... spajanje točkica, grafomotoričke vježbe... mi roditelji moramo u par rečenica napisati što smo radili s djetetom preko vikenda, kako bi tata s djetetom mogla razgovarati...

tjednom imamo informacije, ili se možemo naručiti po potrebi, a također možemo nazvati tete na mob u popodnevnim satima...

Razgovor s tetom, logopedom... je jako bitan... Vi morate biti taj koji će se interesirati kako da pomogne svom djetetu... Vi morate pitati, logoped će svoje odraditi... ali ako vidi da nema interesa s Vaše strane... nema koristi...

Pticica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

L ima problem s slovom r, ali samo kada je r umjesto samoglasnika tada postaje skoro uvijek slovo u (vrtić - vutić, krtek - kutek, drvo - duvo, crtić - cutić…). Znamo je ispraviti, ali odgovor je isti. Uskoro će 3 godine. U ostalim slučajevima r je čisto. S ostalim slovima nemamo nikakav problem.
    Kada to po vama to postaje problem odnosno je li netko od vas imao ovakav slučaj. Paranoična sam jer vodim rat s disleksijom i disgrafijom.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Citiraj Peterlin prvotno napisa
    AKO LOGOPED ZABORAVI RODITELJU DATI UPUTE, SLOBODNO GA PODSJETITE - pitajte što i kako raditi s djetetom doma (koliko je dobro, koliko previše) jer to je bitno!
    Mi uopće nismo dobili upute za rad kod kuće :?
    Jedina "zadaća" koju je ikad dobio bila je za vrijeme božićnih praznika, kad je donio kući bilježnicu sa zadacima i svaki dan je trebao nacrtati jedan "lončić". Valjda je to bilo s ciljem vježbanja grafomotorike...
    Treba pitati. Ne daj se otpraviti.... Ne treba to raditi svaki put, s vremenom roditelji kao i djete nauče što i kako. I puno su bolji rezultati ako svakodnevno NENAMETLJIVO radimo s djecom, a što i kako je najbolje - to treba pitati logopeda koji s djetetom radi. Ne bi vrijedilo da ja sad tu napišem upute koje su vrijedile za moje dijete, kad svatko od njih ima svoje specifične zahtjeve.

Grafomotorika je također važna, ali ima i puno govornih vježbi koje može doma raditi... Jednostavno, treba pitati.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mhm, možda je rano - djeci treba mjesec-dva, nekima i dulje, da se uopće naviknu na logopeda, ali mi smo od prvog dolaska postavljali pitanja i dobivali odgovore.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ma ja s tom logopedicom imam dosta dobru komunikaciju, na kraju krajeva, poticaj je i došao s moje strane.
    Ali svaki put je premalo vremena, i tako nikako da razgovaram s njom kako treba :/
    Iako, primijetila sam i neki minijaturni napredak, i to kod glasa "L", s kojim se jako mučio (zadnjeg ga je savladao).

Citiraj Pticica prvotno napisa
    L ima problem s slovom r, ali samo kada je r umjesto samoglasnika tada postaje skoro uvijek slovo u (vrtić - vutić, krtek - kutek, drvo - duvo, crtić - cutić…). Znamo je ispraviti, ali odgovor je isti. Uskoro će 3 godine. U ostalim slučajevima r je čisto. S ostalim slovima nemamo nikakav problem.
    Kada to po vama to postaje problem odnosno je li netko od vas imao ovakav slučaj. Paranoična sam jer vodim rat s disleksijom i disgrafijom.
    Razumijem tvoju brigu, ali mislim da u ovoj dobi "r" još nije problem. Da je Andrej s manje od 3 godine tako govorio, ne bi mi na pamet palo tražiti logopeda

mfo avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nama je logopedica rekla da donesemo jednu veliku bilježnicu pa će oni unutra crtati i ona će nam napisati pjesmice i zadatke za zadaću! budemo vidjeli kako će to točno izgledati, ali mi je logično da i mi nešto doma radimo jer je jednom u dva tjedna prerijetko za postizanje nekog napretka!

Ptičica, mislim da nemaš razloga za brigu jer oni na taj način usvajaju glasove - ona može reći r, samo ga još mora izvježbati u svim kombinacijama. Lovro isto u nekim riječima zamjenjuje r sa U, najčešće ako je r okruženo suglasnicima (mrkva), ali logopedica je rekla da je to normalana faza u usvajanju glasova!

Pticica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Hvala na odgovorima

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

D.(3g,4mj) je do sad povremeno imao periode mucanja koji su uvijek prošli sami od sebe. Prilikom upisa u vrtić ( u koji ipak ne ide )prije par mjeseci smo , između ostalog , bili kod vrtičkog logopeda , koja je kad je čula njegov govor ustvrdila da je to normalno za njegovu dob, da se to događa kod emotivnije djece izazvano nekom za njega šokantnom situacijom ( ako sam se dobro izrazila ) , znači nešto jako lijepo ili jako ružno , kod njega može potaknuti to mucanje. I nakon nekoliko mjeseci normalnog govora, kao da je netko okrenuo novu stranicu, jedan dan dođem doma s posla ( D.sad čuva baka u našoj ući )a on muca :shock: Osim toga kao da se povremeno ne može sjetit neke riječi.Najviše me šokirala njegova izjava nakon jedne takve situacije :danas se ničega ne mogu sjetiti ! Ja sam ga utješila riječima kako je vjerojatno samo umoran i kako će sutra sigurno biti bolje.I bilo je malo bolje jer je bio vikend i bila sam s njim doma i u potpunosti mu se posvetila, a danas ujutro opet priča: ja neću da ideš raditi i čini mi se koda mu to razdvajanje još uvijek nakon dvije godine pada teško i dodatno sve otežava.Ne znam jesam li se htjela izjadati ili pitati što vi mislite o tome.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ono što me zapravo muči je pitanje da li trenutno D.ponašanje, kad povremeno koda zablokira usred rečenice i ne može se sjetiti neke riječi , te je vidljivo uzrujan , uopće spada pod mucanje i problem logopedije ili vama to sliči na nešto drugo. Da li je nečije dijete imalo sličan problem ?Što da mu kažem da ga smirim u trenutnoj situaciji , kad on kaže : ne mogu se sjetiti !

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ima toga, ima....

Imam dva takva bisera doma. Spasili smo se primjenjujući savjete iz knjige "Jednorozi su stvarni" Barbare Meister VItale.

Ne bih se usudila davati nikakve dijagnoze, ali kod svakog djeteta ove dobi pomažu igre i vježbe za poboljšanje senzorne integracije i boljeg usklađivanja rada lijeve i desne moždane polovice.

Da ne širim priču, ovo ne može škoditi:

KRIŽNO-LATERALNO HODANJE ili KRIŽNI KRAUL (strojevi korak - lijeva ruka i desna noga istovremeno se dižu, u mjestu ili hodajući). Vježba se temelji na principu puzanja (netko je ustanovio da u trenutku kad dijete propuže jako napreduju i njegove govorne vještine). Zna biti zabavno, a ne škodi!

Vježba pomaže koncentraciji i artikulaciji govora. Bilo je o tome već govora, a i o senzornoj integraciji (pretražite stare teme). Osim toga, dobro trćanje za loptom i bilo koje gibanje (plivanje, gimnastika) koje uključuje cijelo tijelo i te kako pomaže koncentraciji i posredno razvoju govora. Govorim ovo kao majka s iskustvom - škoditi ne može, a za sve dileme ipak preporučujem da dijete pogleda logoped.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Peterlin, hoćeš reći da je kod tebe bila ista situacija?Možeš biti malo određenija, što ste sve vi radili po tom pitanju, kako i kad se nešto promjenilo , kako si se ti postavila prema djetetu i sl.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj CAPPY prvotno napisa
    Peterlin, hoćeš reći da je kod tebe bila ista situacija?Možeš biti malo određenija, što ste sve vi radili po tom pitanju, kako i kad se nešto promjenilo , kako si se ti postavila prema djetetu i sl.
    Nije bila potpuno ista situacija, ali bila je slična. Većina djece prolazi tu fazu, kod nekih je samo jače vidljiva nego kod drugih... Rijetko koje dijete progovori odmah tečno. MOje starije dijete imalo je još dodatno i smetnje sluha, pa je uključen u logopedski program u Suvag od dobi ... mhm... u četvrtoj godini života.

Razvoj govora nije linearan, tj. dijete ima ponekad velike skokove, pa onda stagnira (čak i nazaduje, npr. u stresnim situacijama kakva je upis u vrtić, recimo). Razvoj govora nije odvojiv od općeg razvoja djeteta.

Često se pojavljuje veliki raskorak između RAZUMIJEVANJA i ARTIKULACIJE GOVORA (dijete razumije više i ranije nego je u stanju izgovoriti).
    U tom slučaju treba mu dati mira i vremena da izgovori sve što je zamislilo. NE treba završavati rečenice umjesto njega, NE smije ga se požurivati, treba imati strpljenja saslušati dijete do kraja. Eh, sad... stvar je procjene hoćemo li dijete ispravljati u govoru ili ne. Ja sam starijeg sina povremeno ispravljala (jer mu je to trebalo), a češće upozoravala riječima "Reci kako treba..."; "Reci kako te teta V (logoped) učila..." i pomagalo je. Ne reagiraju sva djeca na isti način i stvar je roditelja da "pogode" najbolji način za svoje dijete.

U trenutku kad žele govoriti stvari koje još ne mogu ispravno artikulirati, djeca su ponekad i sama frustrirana takvim stanjem, i to je često veći problem od roditeljskog stava. Ja sam svom mlađem sinu znala reći "Samo polako... slušam te!" i onda bi on usporio. Inače, on nije imao nekih problema s govorom za razliku od starijeg brata, ali je prolazio tu fazu kad je pokušavao izgovoriti više i brže nego je u tom trenu mogao, pa je petljao i to je ispadalo svakako... Znao se ljutiti, mi smo ga smirivali.

Odvela sam ga logopedu (budući da je stariji brat ionako bio na terapiji) i rečeno mi je da je to faza... I bila je! Huh!

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ali D.se ne može sjetiti banalnih riječi koje je odavno dobro izgovarao , on kao da zaboravi što je uopće htio reći.Kad ja kažem tu riječ umjesto njega , jer mislim da mu trebam pomoći , on ju ponovi bez problema, ispravno.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj CAPPY prvotno napisa
    Ali D.se ne može sjetiti banalnih riječi koje je odavno dobro izgovarao , on kao da zaboravi što je uopće htio reći.Kad ja kažem tu riječ umjesto njega , jer mislim da mu trebam pomoći , on ju ponovi bez problema, ispravno.
    Mhm, ja bih na tvom mjestu nazvala pedijatra i pitala za mišljenje...

Da te ne preplašim, da li je možda dijete udarilo glavom ili tako nešto? Ne znam, pitaj ipak doktora... Evo malo ~~~~~~~~~~~ da nije ništa!

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Sad si mi dala misliti. Koliko ja znam nije pao, e sad dok ja radim čuva ga baka, moram ju direktno pitati kad dođem doma , i svakako ću se čuti s pedijatricom.Hvala na vibrama.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

netko je spomenuo gđu Katicu Puškarić..može informacija kako dotji do nje?naime,znam da radi pri domu S.Raškaj no već par dana pokušavam dotji do nje i nikako je zateći/telefonski stupiti u kontakt sa njom..
    također,radi li ona preko socijalnog tj.može se k njoj dotji sa uputnicom od pedijatra ili kakva je procedura,koga prima,koliko cesto radi s djetetom??molim vas,tko zna..hvala unaprijed

bornaimate avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj sundrops prvotno napisa
    netko je spomenuo gđu Katicu Puškarić..može informacija kako dotji do nje?naime,znam da radi pri domu S.Raškaj no već par dana pokušavam dotji do nje i nikako je zateći/telefonski stupiti u kontakt sa njom..
    također,radi li ona preko socijalnog tj.može se k njoj dotji sa uputnicom od pedijatra ili kakva je procedura,koga prima,koliko cesto radi s djetetom??molim vas,tko zna..hvala unaprijed

evo "ukratko"... do gđe Puškarić nemože se doći samo tako... trebate ići na ministarstvo rada i socijalne skrbi... proći vještaćenje... puno toga... tek ako Vam oni odobre i ako ima mjesta u SLAVI RAŠKAJ, tek onda maleni može krenuti na vježbe i to u određenim terminima i danima...(jednom tjedno je bilo onda... a to mom Borni ne bi bilo dovoljno...)
    Ja sam imala problem sa Bornom... do treće godine nije pričao... svega 20-ak RIJEČI... međutim ni uz vezu svoje majke koja radi u Slavi Raškaj, nismo uspjeli doći bez vještačenja Centra za socijalnu skrb...
    A kad je nalaz bio gotov... nakon 6 mjeseci... ustanovili su mu dijagnozu: Usporeni razvoj govora... s time da udmah bude uključen u cjelodnevni program vrtića SUVAG... krenuli smo i prezadovoljni... Borna je danas djete koje ne prestaje pričati ni kad spava...(priča u snu...) juš malo ima problema s mucanjem... ali i to napreduje... Sve u svemu zadovoljna j i moj Borna... a on s veseljem odlazi u Suvag... imaju jako puno zadaće... dnevno je s 4 tete, koja svaka radi svoj dio s njim... motorika, govor, individualno... i još hrpa toga...
    :D :D :D BRAVO ZA TETE SUVAGICE!!! :D :D :D

Savjet: Raspitajte se na svojoj općini za socijalnu radnicu i ona će Vas uputiti u sve ili jednostavnije naručite se za pregled u SUVAG... dol Slave Raškaj se teško dolazi.... a SUVAG je puno bolji... Slava Raškaj je većinom za gluhu djecu s puno većim problemima... znam iz iskustva jer sam od malena dolazila kod mame na posao... i družila se s tom dječicom...

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

bornaimate,hvala ti na informacijama..znam da navedena gospođa je veoma kvalitetni logoped no vidim da vise smisla ima obratiti se u suvag..hvala jos jednom na pomoci

bornaimate avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj sundrops prvotno napisa
    bornaimate,hvala ti na informacijama..znam da navedena gospođa je veoma kvalitetni logoped no vidim da vise smisla ima obratiti se u suvag..hvala jos jednom na pomoci
    da... i to što prije jer se dosta čeka...

...ali ukoliko imate bilo kakvo pitanje slobodno se javite... može i na PP... ja sam zaista zadovoljna svime u SUVAGU!!! :D

bornaimate avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

[quote="Peterlin"]
    Citiraj Angie75 prvotno napisa
    I ja se bavim ovim pitanjem već neko vrijeme, baš sam pisala na sličnom topicu o tepanju. Moj Filip ima 3 i pol godine i jako tepa, kad sam vidjela da mu to postaje problem u komunikaciji s okolinom, tražila sam da ga vrtićka logopedica testira. Došla je u grupu jer ga nije htjela izdvajati, međutim on se s prijateljem otišao igrati s kockama i uopće je nije doživljavao. Rekla je da vidi da nije spreman za suradnju i da je to razlog što ne rade s mlađima od 4 godine. Njegov problem su c, s, š, z, ž - sve mu je "t" i "d". Često miješa l i r, ali kad zatražimo da ponovi riječ, ispravi se sam.
    Ne znam da li da čekamo još godinu dana ili da pokušam upasti u Suvag. Treba li uputnica za logopeda u Suvagu?[/quote]

Treba uputnica za Suvag (od djetetovog pedijatra). Probaj se naručiti odmah. Naime, dosta dugo se čeka (2-3 mjeseca, pa i dulje) na prvi pregled odnosno dijagnostiku (često to ne bude samo pregled kod logopeda, znaju oni uključiti i otorinca itd... sve imaju - već prema tome što zaključe na prvom pregledu), ali dalje ide kao podmazano. I vrijedi truda i čekanja!

SUVAG je super ... Borna s 3,5 godine je imao samo 10-15 riječi... ali nakon raznih testiranja u SUVAG-u... i vještačenja centra za socijalnu skrb... dobili smo dijagnosu: Usporeni razvoj govora... i krenuli u SUVAG, cjelodnevni vrtički program... danas Borna šuti samo kad spava...
    I ove godine kreće u školu... Svaka čast SUVAGICAMA.... :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo da stavim update da vidite koliko se ceka, mjesec dana smo cekali za pregled kod logopeda u SUVAGu, za terapiju ne primaju nigdje osim na glavnoj lokaciji (inace imaju terapiju u Vrapcu, Novom Zagrbu i V. Gorici). Mi smo danas stavljeni na listu kao 111. i cekat cemo godinu dana

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj pituljica prvotno napisa
    Samo da stavim update da vidite koliko se ceka, mjesec dana smo cekali za pregled kod logopeda u SUVAGu, za terapiju ne primaju nigdje osim na glavnoj lokaciji (inace imaju terapiju u Vrapcu, Novom Zagrbu i V. Gorici). Mi smo danas stavljeni na listu kao 111. i cekat cemo godinu dana
    Zato je dobro ici na dijagnostiku na vrijeme, tko ima mogucnost...

I mi smo cekali godinu dana, brzo je proslo, a vrijedilo je cekanja. Bili smo super zadovoljni. Imaju oni jos vanjskih ambulanti (mi smo isli u nasu na Pescenici) ali dijagnostika je u Lj. Posavskog jer samo tamo imaju sve na hrpi.

Sretno svima! Nadam se da cete biti zadovoljni Suvagovom ekipom kao i mi.

bornaimate avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

... odmah čim se primjeti nekaj... inače prioritet imaju djeca pred školu, pogotova ako roditelji dođu kasnije no što su trebali...

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

eto mi krenusmo privatno u marticevoj ulici ka logopedu.danas smo bili na dijagnostici te krecemo odmah ovaj tjedan sa vjezbama,2x tjedno po 45minuta.
    dijete mi ima 3god. i 7mjeseci i vidim da je bas mi pravo vrijeme da odjemo u to..

bornaimate avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

:D najvažnije je krenuti... :D pusa i želim Vam brz napredak... :D :D

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

drage mame nemojte se brinuti i od djece tražiti nemoguče ,ja sam prošla to iskustvo.moj sin je trebao kreniti tu jesen u školu a na prolječe te godine je mješao slova i neke rječi je izgovarao krivo.tražili smo uputnicu za logopeda u bj. došli smo na 3 pregleda i to je mom sinu bilo zabavno i problem je bio rješen .jer problem je u roditeljima a ne u djeci.moje je djete dobilo rječi koje smo morali izgovarati i radio je to sav sretan.veselio se susretu sa doktorom.tamo je otvorio dušu ispričao je doktoru šta meni nikad nije a i slikom tj.svojim je crtežima govorio šta ga muči ,šta mu fali šta ga čini sretnim.možda vas se djete boji ako ste strogi i misli da nije dovoljno doro nešto što je napravilo.nemojte brinuti sve če to na vreme proči moj sin je sada u 4 tom razredu i odličan je učenik.toliko od mene.

Lucky2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

prije treće godine smo krenuli kod logopeda, pola plaćamo mi, pola sufinancira grad (mislim da 36,60kn tjedno nije puno) - nažalost, imaju toliko djece da možemo samo 1x tjedno
    ispočetka je tri puta imao 3 različite logopedice, kad smo zapeli kod jedne
    (po meni totalno krute i neprilagodljive), zamolila sam onu drugu da budemo stalno kod nje.
    Jako se veseli kad ide na igru kod tete Ane, s 3,3 g. je totalno progovorio, gotovo uopće ne krati riječi, još zapinjemo s R i L, gramatika je ok

ne znam jel to zbog vježbi ili mu se dogodio onaj klik u glavi, ali nastavljamo (bez osvještavanja problema)

Citiraj peterlin prvotno napisa
    Često se pojavljuje veliki raskorak između RAZUMIJEVANJA i ARTIKULACIJE GOVORA (dijete razumije više i ranije nego je u stanju izgovoriti).
    U tom slučaju treba mu dati mira i vremena da izgovori sve što je zamislilo. NE treba završavati rečenice umjesto njega, NE smije ga se požurivati, treba imati strpljenja saslušati dijete do kraja.
    slažem se

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

i meni se čini da trebamo logopedu, još prije 1,5 godinu sam tražila uputnicu od pedijatrice, ali rekla je da imamo vremena i nije nam ju dala pod izgovorom da će se samo ispraviti
    sad će 4 godine i ne izgovora k,g, r, s, jedno vrijeme je mucala, ali sad zamuca samo kad se ne može sjetiti neke riječi, inače jako puno priča, točno konjugira i deklinira, ima velik vokabular, ali mislim da nam je izgovor problem, inače primjećujem da u vrtiću jako napreduje što se tiče govora, a doma ne, jer ju mi razumijemo pa se ne trudi kao u vrtiću
    može li se negdje u zg privatno otići na dijagnozu i gdje?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tina55 prvotno napisa Vidi poruku
    i meni se čini da trebamo logopedu, još prije 1,5 godinu sam tražila uputnicu od pedijatrice, ali rekla je da imamo vremena i nije nam ju dala pod izgovorom da će se samo ispraviti
    sad će 4 godine i ne izgovora k,g, r, s, jedno vrijeme je mucala, ali sad zamuca samo kad se ne može sjetiti neke riječi, inače jako puno priča, točno konjugira i deklinira, ima velik vokabular, ali mislim da nam je izgovor problem, inače primjećujem da u vrtiću jako napreduje što se tiče govora, a doma ne, jer ju mi razumijemo pa se ne trudi kao u vrtiću
    može li se negdje u zg privatno otići na dijagnozu i gdje?
    Može se ići. Evo tu imaš popis svih logopedskih kabineta u Zagrebu (u vrtićima, školama, bolnicama i na kraju su privatni): http://www.hud.hr/w-tekstovi/w-ustanove.html#gz

Najbolje ti je odabrati nekoga u blizini ako misliš dijete voditi na terapiju, da ne gubite previše vremena.

I razmisli o Suvagu - tamo sve možeš obaviti na uputnicu, a imaju ambulante po mnogim domovima zdravlja. Naime, može se dogoditi da problem koji treba riješiti uopće nije zi domene logopeda (ako dijete ima začepljene uši ili treću mandulu - ne čuje kako treba pa se ni govor ne razvija kako treba, a tu logoped ne može pomoći). Trebala bi ti kompletna dijagnostika - obično je to logoped, psiholog i otorinac.

Sad je počela školska godina, ne bude više gužvi na dijagnostici u Suvagu (to je situacija pri upisu u školu). Najprije dogovoriš termin, a onda pedijatrici kažeš da si dogovorila i da su te tražili uputnicu/uputnice. (Znam iz iskustva - isto me pedijatrica zavitlavala, a kad se pokazalo da dijete ima ozbiljnih problema, htjela je da ga upišem i u SUvagovu osnovnu školu, što smo odbili). Ufff, primarna zdravstvena zaštita... )

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

mi smo inače u Karlovcu, gdje se jako dugo čeka i na samu dijagnozu, pa bih to voljela obaviti u Zagrebu jednostavno da nam daju mišljenje, potom bih na vježbe išla u Karlovcu jer mi je to ipak jednostavnije od putovanja u Zg na vježbe

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

zadnje sam pročitala da se čeka 15 mjeseci na vježbe

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo ti onda najbrže i najjednostavnije rješenje: http://www.palcic-zagreb.hr/ostale-aktivnosti.php

Imam broj njihovog logopeda ako želiš - k njemu sam vodila djecu po drugo mišljenje i stvarno je ok.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Evo ti onda najbrže i najjednostavnije rješenje: http://www.palcic-zagreb.hr/ostale-aktivnosti.php

Imam broj njihovog logopeda ako želiš - k njemu sam vodila djecu po drugo mišljenje i stvarno je ok.
    puno hvala, kontaktirat ću ih prvom mailom da vidim možemo li doći na pregled

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

tina, za pregled u karlovcu se ne čeka dugo, bar mi nismo. Nedavno smo se naručili za manje od dva tjedna. Možda ima veze što je moja starija, ali vrijedi probati.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj luci07 prvotno napisa Vidi poruku
    tina, za pregled u karlovcu se ne čeka dugo, bar mi nismo. Nedavno smo se naručili za manje od dva tjedna. Možda ima veze što je moja starija, ali vrijedi probati.
    za to isto prvo idem pedijatrici, je li tako?

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Da, trebas uputnicu od pedijatra.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj luci07 prvotno napisa Vidi poruku
    Da, trebas uputnicu od pedijatra.
    Ali nazovi logopeda prije i pitaj kad vas može primiti i rezerviraj termin, pa onda idi pedijatru po uputnicu.

m2b avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Pozdrav, moj još nema 3 god (za 3mjeseca će imati), pričati je počeo tek prije godinu dana. Prvo samo mama, tata, baka...
    Rečenice su mu; -kaka me (kaka mi se)
    -Daj mi
    -Tata tuka (tata me tukao, to koristi kad god neko podigne ton na njega )
    -mama čao (pozdrav)
    -Bono tu (Boni tu dođi, psu)
    i to je to...
    lopta-tuka
    pas-vau-vau
    maca-mijau
    ribica-bicica
    piti-pitika
    jesti-njam-njam
    auto-bi-bi
    vlak-čuć
    bicikla-cika ...

što mislite je li vrime za logopeda?
    Koliko god se trudili pas, dida, auto ne želi reći...

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

mi išli sa 3 i pol godine,malo je sa njim popričala i rekla da još ima vremena za njega i da dođemo za godinu dana

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •