-
razumljivo je zabrinuti se oko izgovora djeteta no treba pustiti prirodi i odrastanju da stvari sjednu na svoje mjesto.do cetvrte godine uopce nema smisla voditi dijete k logopedu jer uslijed povecavanja vokabulara,truda da se izgovori pojedina rijec,jasno je da dolazi do određenih distorzija.kompetentan logoped ce vjerujem reci da se saceka do 4godine da bi se krenulo sa nekim vjezbama,"ispravljanjima".
ako se ranije pocinje sa time,vrlo vjerovatno moze doci do kontra efekta u djece jer su djeca veoma osjetljiva na ispravljanja te vrste i time im ne dajemo priliku za slobodno otkrivanje i usvajanje fonemskog sluha i ako ga se cesto ispravlja,a dijete je primjerice u jos jednoj fazi usvajanja jos veceg vokabulara-pa pocinje mucati,onda je doista lose ga ispravljati,ponavljati i zahtjevati od njega da nesto cisto,pravilno i bez zamuckivanja ponovi.
mom djetetu se vec par puta desavalo da prolazi kroz faze zamuckivanja i uvijek je to bilo povezano sa novim skokom u usvajanju vokabulara,u povecavanju broja rijeci u recenici..u biti,kada mu se sada to pojavi-zamuckivanje,znam da je na redu jos vece prosirivanje recenica(veceg broja rijeci u recenici)i ne zabrinjavam se vise oko toga.to dodje i prodje u roku par dana(ili vise,koliko mu je vec vremena potrebno da novo usvoji)i izgubi se samo od sebe.
sto se tice artikuliranja glasova-s,z,c-njihova blaga nepravilnost se tolerira i do 4i pol godine;za -l,r-se ocekuje da bi se trebali normalno artikulirati do navrsene 4godine a glasovi-š,ž,č,ć,đ,dž-koji su u biti veoma teski njima za izgovoriti i koji takodjer mogu biti nepravilni-to se tolerira i do 5i pol godina.
tako da uopce nemate razloga za zabrinutost niti je to nesto oko cega treba dizati paniku,osobito kada su vam djeca oko 3godine.
prije nekog vremena,zabrinuta sam se obratila izuzetno kompetentnoj strucnoj osobi koja je odlicno upoznata sa teskocama u djece, te me je savjetovala da nista ne poduzimam do djetetove 4godine jer je njihov govor sada osobito potenciran,mnogo se toga treba nauciti,usvojiti i lose bi bilo uplitati se u taj prirodan proces jer to se sada tek usvaja,uci.
to su moja saznanja no naravno,ako netko ima potrebu otici na razgovor s logopedom,zasto ne..iako mi se nekako cini da od svog tog ranijeg uplitanja i interveniranja imaju koristi samo logopedi(ovi privatnici)koji skupljaju novac..ne znam bas koliko je to mudro:/
radi gramatike takodjer nije potrebno dizati paniku jer djeca i sa pet godina znaju ponekad mijesati slaganje subjekta i predikata i nekih glagol.vremena,iako je pet godina negdje vrijeme kada bi osnovna gramatika struktura trebala biti usvojena(mnozina,padezi,glag.vremena,veznici,prije dlozi...)
ovo sto Mejra`s mommy spominjes,pri izgovaranju rijeci u djeteta,to su sasvim normalna izvrtanja rijeci i mislim da nemas uopce razloga biti zabrinuto,stovise,svaka cast malenomu sto ovladava i engleskim,kojeg je normalno ubacivati i mijesati s hrvatskim,za tu dob..
bitno je spomenuti i psihicku komponentu tih ispravljanja u zelji da dijete pravilno pocne izgovarati.dijete se trudi i daje najbolje od sebe i u ovoj dobi je ono najbolje sto mozemo pokazati da smo tu i da imamo vremena za ono sto nam dijete zeli reci,da se trudimo razumjeti ono sto nam ono govori te ako nam je nerazumljivo,zamoliti ga da ponovi te mozda iza njega ponoviti ono sto je reklo,cisto da mu pokazemo aha,jesi ovo... htio reci;razumjela sam.. a ako primjetite da djetetu neki glaovi teze idu,mozete naravno,ali suptilno i njezno ,vise rijeci sa tim odredjenim glasovima koristiti,kako bi mu dali poticaj i priliku da se usavrsi u tim glasovima.ali!bez tenzija,bez panike i nervoze jer djetetu time na dubljoj razini samo dajete poruku da ono nije sposobno za to,da ne moze i da nece uspjeti..
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma