Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: džem ili marmelada od smokava-RECEPT MOLIM?

  1. #1

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    143

    Početno džem ili marmelada od smokava-RECEPT MOLIM?

    Jasno vam je što tražim, ako pritom može da bude u zdravoj varijanti (da može i Sven da proba), tim bolje.
    Tenx!

  2. #2
    vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Postovi
    888

    Početno

    evo ti iz viške kuharice, nisam radila, ali su to sve starinski recepti, prepisat ću ti ovaj na književnom hrvatskom:

    zrele smokve oprati i samljeti
    neka kujahu na jačoj vatri 15ak minuta
    dodati 25 dag šećera na 1kg smokava i kuhati dok se ne zgusne
    paziti da ne zagori
    na kraju staviti pola želina na 1kg mase
    kad se skine s vatre, dodati 1 limun isječen na kolutove
    napola oglađenu marmeladu usuti u staklenke i na vrh dodati malo ruma

  3. #3

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    143

    Početno

    Tenx! A jel može bez želatine?

  4. #4
    vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Postovi
    888

    Početno

    ne znam. nisam radila jer smokvu koju imamo obrstimo još dok su na stablu. inače su recepti jako stari. valjda kad je i sve drugo bilo zdavije. možda neka iskusna mermeladarka zna.

  5. #5
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    samo smokve i šećer po želji

    bez ičega dodanog
    kao i svaki pekmez, uostalom

  6. #6

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    608

    Početno

    [quote="vidra"]evo ti iz viške kuharice, nisam radila, ali su to sve starinski recepti, prepisat ću ti ovaj na književnom hrvatskom:

    /quote]

    sorry na OT svima

    gdje mogu nabaviti višku kuharicu, jako bi me razveselila

  7. #7
    vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Postovi
    888

    Početno

    ja sam je dobila, zove se "Škoj na pjat". recepte su sakupile djevojčice iz učeničke zadruge Osnovne škole Vis, super ima stvari, sve oni stari domaći recepti od baka, ima i slike, a sve napisano i viškim i književnim jezikom. Možda najbolje da nazoveš školu i pitaš, znam da je prvo izdanje nestalo na predstavljanju. Vjerujem da su tiskali još.

  8. #8

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    608

    Početno

    Citiraj vidra prvotno napisa
    ja sam je dobila, zove se "Škoj na pjat". recepte su sakupile djevojčice iz učeničke zadruge Osnovne škole Vis, super ima stvari, sve oni stari domaći recepti od baka, ima i slike, a sve napisano i viškim i književnim jezikom. Možda najbolje da nazoveš školu i pitaš, znam da je prvo izdanje nestalo na predstavljanju. Vjerujem da su tiskali još.
    hvala ti puno, puno
    nedavno sam se vratila s Visa (po stoti put valjda, bas smo ovisnici) i trazila sam nesto slicno toj knjizi, uvjerena da to sad vec mora postojati jer sam nekad prosle jeseni (cini mi se) na tv-u vidjela prilog o curicama koje skupljaju recepte, pa na danima skole po njima kuhaju i peku kolace (zapeli su mi za oko 'cviti' (s amonijakom) koje sam sad i probala tamo u jednom restoranu...

    bas si me razveselila informacijom, budem se onda na jesen javila u skolu

    ti si meni joko drogo

    jos jednom, isprika na OT

  9. #9
    vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Postovi
    888

    Početno

    oš recept za cvite?

  10. #10

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    143

    Početno

    Citiraj Mamita prvotno napisa
    samo smokve i šećer po želji

    bez ičega dodanog
    kao i svaki pekmez, uostalom
    Koliko šećera na koliko smokava? Ovo će biti moj prvi uradak na tu temu, tako da ova opaska "kao i svaki pekmez, uostalom", je u mom slučaju samo skroz uzaludna. Ja bih da je gust, jel gulim koru ili?

  11. #11
    vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Postovi
    888

    Početno

    stavljam tu recept za viške cvite jer se hoće
    provjereno i mljac

    sastojci:
    1kg mekog brašna
    25 dag masti
    30dag šećera
    4 dag amonijaka za kolače
    2 dl mlijeka
    4 cijela jaja
    2 žutanjka
    2 vanilin šećera
    korica 1 limuna i 1 naranče
    nekoliko kapi ekstrakta ruma
    malo soli

    priprema:
    dobro izmiješati mast i šećer, dodati žutanjke (svih 6) i miješati dok se ne dobije pjenasta smjesa. u tu smjesu dodati 3 žlice brašna, a zatim snijeg od bjelanjaka.
    lagani sve izmiješati pa dodati amonijak preliven vrelim mlijekom. u smjesu dodati vanilin šećer, korice limuna i naranče, ekstrakt ruma, sol te postupno dodati brašno.
    tijesto razvaljati na debljinu 5mm te rezati u obliku grančica, listova, cvjetova. peći na 170 stupnjeva.
    premazati razblaženim anisom.
    uvaljati u šećer.

  12. #12
    palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012
    Postovi
    3,249

    Početno

    Podižem temu. Ako netko zna neki bez želatine, praškova, šećera.
    Jednom sam probala neki sa jabukama i smokvama pa ako znate, ne krijte! Treba veliko stablo ustaklenčiti za zimu.

  13. #13
    trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009
    Lokacija
    ...na putu...
    Postovi
    2,329

    Početno

    Moj je superjednostavan i brz.

    Odokativnu količinu dobro zrelih smokava stavim u tepsiju, dodam malo ruma, sjeckanih oraha, limunovog soka i pospem kristal šećerom.

    Pečem oko sat na 150-200, usitnim onim za pire krumpir i još malo dopečem ako je rijetko.

  14. #14
    palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012
    Postovi
    3,249

    Početno

    Pravim radi djeteta - bez šećera, ruma i sličnih stimulansa.

  15. #15
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,937

    Početno

    Citiraj trampolina prvotno napisa Vidi poruku
    Moj je superjednostavan i brz.

    Odokativnu količinu dobro zrelih smokava stavim u tepsiju, dodam malo ruma, sjeckanih oraha, limunovog soka i pospem kristal šećerom.

    Pečem oko sat na 150-200, usitnim onim za pire krumpir i još malo dopečem ako je rijetko.
    Ovo si moram spremiti - ovako ja radim šljive, ali mogla bih i smokve. Šećer isto koristim samo u količini koja ubrza istjerivanje vode. Mljac!

  16. #16

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    pod zvjezdarnicom
    Postovi
    1,925

    Početno

    marmeladu od smokava radila sam bez ičega - narezala na ploškice od cca 7mm, dugo kuhala, na kraju ukašila štapnim mikserom, još kuhala skroz na lagano...

    za to je važno da su smokve jako zrele, po mogućnosti i da je neka slađa sorta, da nije bilo kišno ljeto pa su onako vodenaste i nikakve

    mi to požderemo negdje do prosinca

  17. #17
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    Citiraj trampolina prvotno napisa Vidi poruku
    Moj je superjednostavan i brz.

    Odokativnu količinu dobro zrelih smokava stavim u tepsiju, dodam malo ruma, sjeckanih oraha, limunovog soka i pospem kristal šećerom.

    Pečem oko sat na 150-200, usitnim onim za pire krumpir i još malo dopečem ako je rijetko.
    Bilježim ga i ja.

  18. #18
    palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012
    Postovi
    3,249

    Početno

    Ovco, tako nekako ću i ja. Mada sam na netu našla podatak te fine kobinacije gdje je jedna četvrtina jabuka u pekmezu - kombinacije je odlična, a smokve su na viksi savršeno osunčane i slatke, a bome i rodne. Iskoristit ćemo ranu za pekmez.
    Ne vidim razloga ionako preslatkim smokvama dodavati šećer.

  19. #19

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    pod zvjezdarnicom
    Postovi
    1,925

    Početno

    zvuči jako dobro

  20. #20
    palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012
    Postovi
    3,249

    Početno

    Donesem koju teglicu ako bude jestivo.

  21. #21

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    pod zvjezdarnicom
    Postovi
    1,925

    Početno


Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •