Jasno vam je što tražim, ako pritom može da bude u zdravoj varijanti (da može i Sven da proba), tim bolje.![]()
Tenx!
Jasno vam je što tražim, ako pritom može da bude u zdravoj varijanti (da može i Sven da proba), tim bolje.![]()
Tenx!
evo ti iz viške kuharice, nisam radila, ali su to sve starinski recepti, prepisat ću ti ovaj na književnom hrvatskom:
zrele smokve oprati i samljeti
neka kujahu na jačoj vatri 15ak minuta
dodati 25 dag šećera na 1kg smokava i kuhati dok se ne zgusne
paziti da ne zagori
na kraju staviti pola želina na 1kg mase
kad se skine s vatre, dodati 1 limun isječen na kolutove
napola oglađenu marmeladu usuti u staklenke i na vrh dodati malo ruma
Tenx! A jel može bez želatine?
ne znam. nisam radila jer smokvu koju imamo obrstimo još dok su na stablu. inače su recepti jako stari. valjda kad je i sve drugo bilo zdavije. možda neka iskusna mermeladarka zna.
samo smokve i šećer po želji
bez ičega dodanog
kao i svaki pekmez, uostalom
[quote="vidra"]evo ti iz viške kuharice, nisam radila, ali su to sve starinski recepti, prepisat ću ti ovaj na književnom hrvatskom:
/quote]
sorry na OT svima![]()
gdje mogu nabaviti višku kuharicu, jako bi me razveselila![]()
ja sam je dobila, zove se "Škoj na pjat". recepte su sakupile djevojčice iz učeničke zadruge Osnovne škole Vis, super ima stvari, sve oni stari domaći recepti od baka, ima i slike, a sve napisano i viškim i književnim jezikom. Možda najbolje da nazoveš školu i pitaš, znam da je prvo izdanje nestalo na predstavljanju. Vjerujem da su tiskali još.
hvala ti puno, punovidra prvotno napisa
nedavno sam se vratila s Visa (po stoti put valjda, bas smo ovisnici) i trazila sam nesto slicno toj knjizi, uvjerena da to sad vec mora postojati jer sam nekad prosle jeseni (cini mi se) na tv-u vidjela prilog o curicama koje skupljaju recepte, pa na danima skole po njima kuhaju i peku kolace (zapeli su mi za oko 'cviti' (s amonijakom) koje sam sad i probala tamo u jednom restoranu...
bas si me razveselila informacijom, budem se onda na jesen javila u skolu
ti si meni joko drogo![]()
jos jednom, isprika na OT![]()
Koliko šećera na koliko smokava? Ovo će biti moj prvi uradak na tu temu, tako da ova opaska "kao i svaki pekmez, uostalom", je u mom slučaju samo skroz uzaludna. Ja bih da je gust, jel gulim koru ili?Mamita prvotno napisa
stavljam tu recept za viške cvite jer se hoće![]()
provjereno i mljac![]()
sastojci:
1kg mekog brašna
25 dag masti
30dag šećera
4 dag amonijaka za kolače
2 dl mlijeka
4 cijela jaja
2 žutanjka
2 vanilin šećera
korica 1 limuna i 1 naranče
nekoliko kapi ekstrakta ruma
malo soli
priprema:
dobro izmiješati mast i šećer, dodati žutanjke (svih 6) i miješati dok se ne dobije pjenasta smjesa. u tu smjesu dodati 3 žlice brašna, a zatim snijeg od bjelanjaka.
lagani sve izmiješati pa dodati amonijak preliven vrelim mlijekom. u smjesu dodati vanilin šećer, korice limuna i naranče, ekstrakt ruma, sol te postupno dodati brašno.
tijesto razvaljati na debljinu 5mm te rezati u obliku grančica, listova, cvjetova. peći na 170 stupnjeva.
premazati razblaženim anisom.
uvaljati u šećer.
Podižem temu. Ako netko zna neki bez želatine, praškova, šećera.
Jednom sam probala neki sa jabukama i smokvama pa ako znate, ne krijte! Treba veliko stablo ustaklenčiti za zimu.![]()
Moj je superjednostavan i brz.
Odokativnu količinu dobro zrelih smokava stavim u tepsiju, dodam malo ruma, sjeckanih oraha, limunovog soka i pospem kristal šećerom.
Pečem oko sat na 150-200, usitnim onim za pire krumpir i još malo dopečem ako je rijetko.
Pravim radi djeteta - bez šećera, ruma i sličnih stimulansa.![]()
marmeladu od smokava radila sam bez ičega - narezala na ploškice od cca 7mm, dugo kuhala, na kraju ukašila štapnim mikserom, još kuhala skroz na lagano...
za to je važno da su smokve jako zrele, po mogućnosti i da je neka slađa sorta, da nije bilo kišno ljeto pa su onako vodenaste i nikakve
mi to požderemo negdje do prosinca![]()
Ovco, tako nekako ću i ja. Mada sam na netu našla podatak te fine kobinacije gdje je jedna četvrtina jabuka u pekmezu - kombinacije je odlična, a smokve su na viksi savršeno osunčane i slatke, a bome i rodne. Iskoristit ćemo ranu za pekmez.
Ne vidim razloga ionako preslatkim smokvama dodavati šećer.
zvuči jako dobro