Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 113

Tema: reci NE vegeti

  1. #51
    flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    land of hope and dreams
    Postovi
    4,145

    Početno

    domaci pomidor ili pelati iz konzerve

  2. #52
    Hannah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    Bjelovar
    Postovi
    300

    Početno

    Ja klopu, uz uvijet da paše sa sastojcima, zasolim domaćom usoljenom paprikom (by svekrva ), a kada nemam svježeg peršuna, celera i sl. dodam Alnaturin "Krauter salz". Za štetnost vegete znam već dugo. Dogodovština: pretprošli vikend smo bili u posjeti kod mm familje, i stric je komentirao da Vegeta "spasi" svaku domaćicu, koja ne zna kuhati i da juha nije juha bez vegete

  3. #53
    Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Zd
    Postovi
    653

    Početno

    Citiraj inga prvotno napisa
    A ako ne koristite koncentrat paradajza u tubi ni par. iz tetrapaka, kako onda dobijete, npr. umak od paradajza za tjesteninu?
    Samo mi nemojte reci da kuham zimnicu.
    Maslinovo ulje, luk, pelati i svjezi bosiljak i ne treba ti nista vise za umak za tjesteninu!

  4. #54
    JBT avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    190

    Početno

    Ja sam jedan od alergičnih na Vegetu. Dugo sam se mučio otkriti na što sam alergičan. A onda je tastova frendica - internistica pitala jesam li probao izbaciti Vegetu. Naravno bilo je to to. Nakon toga MŽ kuha bez vegete i sličnih gluposti. To je bilo prije cca 9 godina.

  5. #55

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Slavonski Brod
    Postovi
    681

    Početno

    Evo mislim da cemo se i mi prebaciti na krautersalz iz DM-a.
    Samo ne kuzim zasto ne valja paradajz iz tetrapaka, sad sam citala sastav i pise samo paradajz i sol. Zar nije isti sastav i u konzerviranim pelatima?
    Ma i do sada smo koristili vegetu sve manje, eventualno za juhu i onda kada ne znam sto da dodam u jelo osim soli, pa ubacim vegetu.

  6. #56

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    1,292

    Početno

    ja koristim vegetu skoro za sve. Ali pokušat ću napravit vegetu po receptu iz sitea koji je stavila ronin uopće ne izgleda teško.
    Konšervu koristim iz tetrapaka, čisto zbog boje. Pola žlice mi je sasvim dovoljno za, recimo, juhu.
    Luki kuham posebno (iako znam da, bez teške industrije, bi mogao jesti ono šta mi jedemo :/ )

  7. #57
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Ja paradajz iz tube ili tetrapaka ne koristim ne zato što mislim da je loš, nego mi nije fin. Tj. OK mi je kad ga dodam u jelo radi boje (npr. grah cušpajz), ali nije mi od njega fina juha, paradajz sos itd. Za ćufte mi i nije loš jer se valjda koncentriram na ćufte Ali isto u DM-u ima od Alnature sok od paradajza koji mi je dobar za juhu - nije niti sličan domaćem, potpuno drugačiji okus, ali mi je dobar.

    Što se tiče tjestenine sa paradajzom, to kuham samo po ljetu tj. radim šalšu od svježih paradajza, a nakon što sam ovo ljeto na 40 stupnjeva tri sata kuhala šalšu a Lea nakon toga nije uopće pokazala zanimanje za ručak, mislim da neću to uskoro ponoviti. MM i ja nekad kad jedemo ručak na brzinu jedemo sa nekim gotovim umakom od paradajza (Lea ne) - meni su ti umaci odlični (npr. Barilla sa ricottom, ili onaj mali od sušenih paradajza), ali sigurno da nisu ogledni primjerak zdrave hrane.

    Btw. ja mislim da ima i nekih naših začina tipa Vegete bez tog glutaminata. Glutaminat je iz nekog razloga sporan i za vegane, a koliko se sjećam postoji neki 'Evo' začin bez toga.

  8. #58

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Slavonski Brod
    Postovi
    681

    Početno

    Sad shvacam! Ja nikad ne pravim par. juhu jer ju ne volim.

  9. #59

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno

    Citiraj flower prvotno napisa
    e taj koncentrat u tubi - to sam ja kao klinka mami krala iz fridga i onako ustrcala u usta...nema dugo da ga je mm zabunom donio iz ducana i ja ga probala...skoro sam se...
    uzas.
    fakat odvratno.
    I ja
    BOOOŽE!!!

    Otkad Damiru ne kuham odvojeno, ne stavljam vegetu-ja mislim da je to jedini tabu koji skrivam od MM-a strah me priznat onako bez povoda, a nije nikad pitao...uf, osim u dućanu, jel nam fali Vegete,a ja slegnem ravnodušno ne, ne, treba kave

  10. #60

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    pelate iz konzerve isto treba izbjegavati, uostalom kao i svu ostalu konzerviranu hranu. najbolja je varijanta svježe ili suho povrće, ako nema svježeg onda zamrznuto. konzerva je uvijek najgora varijanta čuvanja povrća.
    sad, budući da nema zamrznute rajčice, pretpostavljam da je ona iz tetrapaka ipak manje štetna od one iz konzerve... :?

  11. #61

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,173

    Početno

    Citiraj Mima prvotno napisa
    tri sata kuhala šalšu
    kaj se šalša kuha 3 sata? :?

  12. #62
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj Ailish prvotno napisa
    Citiraj Mima prvotno napisa
    tri sata kuhala šalšu
    kaj se šalša kuha 3 sata? :?
    pa kad zaboraviš ..

    šalu na stranu .. ja sam napravila šalše za 3 ručka bez puno muke: stavila sam na ulje luk , popržila i stavila oprane prepolovljene rajčice i začine
    nakon 1sat kuhanja (krčkanje na laganoj vatri) sam ubacila u multipraktik sjeckalicu, sasjeckala skroooz, i onda procjedila kroz cjediljku (ostale su koštice i malo veći komadići kože)
    max 2 sata

  13. #63

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,173

    Početno

    sad sam zbunjena, ja šalšu kuham max pola sata, i ništa ne miksam

    ako je izmiksano to zovem paradajz sos

    on topic, vegetu ne stavljam

  14. #64
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Pa sad, bile su tri kile paradajza - treba vremena da se ukuha ta tekućina, zar ne :? Da ne spominjem da prije kuhanja paradajz treba oguliti i nasjeckati na kockice.

  15. #65
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,696

    Početno

    šalša je to bolja što se duže kuha, po mogućnosti na laganoj vatri.

    Ja napravim pun lonac (koliko mi se da guliti paradajza) i onda smrznem po porcijama. Idealno za zimu i ručak na brzinu.

  16. #66

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Slavonski Brod
    Postovi
    681

    Početno

    jooj, ljubim vas za ideju. Dok jos ima finog slatkog domaceg paradajza. Mljac.

  17. #67

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    1,470

    Početno

    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa
    šalša je to bolja što se duže kuha, po mogućnosti na laganoj vatri.
    I u što većim kolicinama, kao i fažol (grah).

  18. #68
    mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    696

    Početno

    Citiraj Riana prvotno napisa
    nisam imala pojma to za Vegetu, a obožavam je.
    nije da će mi biti lako rješiti je se.

    za juhu u zadnje vrijeme koristimo neku biljku, koja miriše na vegetu, pa je tako i zovemo.
    I ja isto, a koja je to biljka?

  19. #69
    mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    696

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    ja ovdje pišen javnu zahvalu Busy Bee koja je prije cca dvije godine na Forumu pisala o Vegeti i njezinoj nepotrebnosti/štetnosti.
    Taj dan sam zafrljoknula u smeće pola vrećice i nikada više ta nije ušla u moju kuću.

    Busy,
    Moze neki link pliz, pliz. Ja bi se brzo odvikla vegete ali ju mm jednostavno obozava. A kako pretezno on kuha trebat ce mi jaki argumenti i vjerojatno ce biti: "opet ona tvoja sekta - rode!"

  20. #70
    klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Kraljevica
    Postovi
    2,362

    Početno

    Moj tata i ja imamo prešutan dogovor: kad on kuha vegeta (ili kocka ili juga u vrečici) je u svemu, čak i u tjestenini. Kad ja kuham u hrani ima malo soli i maslinovoh ulja, peršin i slično.
    Tata smatra da je moja hrana bezukusna. Ja smatram da je njegova preslana i puna umjetnoh začina. Ali ipak pojedemo ručkove

  21. #71
    mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    696

    Početno

    Citiraj jadranka605 prvotno napisa
    ja koristim vegetu skoro za sve. Ali pokušat ću napravit vegetu po receptu iz sitea koji je stavila ronin uopće ne izgleda teško.
    Odlicna ideja i onda cu je staviti u vrecicu od vegete pa podvaliti mm, mozda ni ne skuzi, iako sumnjam s obzirom da je pravi ljubitelj .

  22. #72
    klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Kraljevica
    Postovi
    2,362

    Početno

    još samo usput: drago mi je da vas čitam jer vidim da nisam jedina koja mrzi vegetu, konzerve i slično :D

  23. #73

    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Os
    Postovi
    18

    Početno

    uf...sad ste me uplasile
    ja isto u sve stavljam vegetu morat cu malo pripaziti i poceti smanjivati.
    Bas smo se navukli na nju.

  24. #74
    Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    808

    Početno

    Moja mama obozava vegetu :/ cak kad sprema tjesteninu zacini je vegetom :bljuc: nakon ovog topica znam zasto ju toliko mrzim.

  25. #75
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Od kako sam prestao sa glutaminatima - prestale su me migrene.
    Kome baš fali "...i žlicu vegete" može posegnuti za Alnaturinom biljnom soli bez glutaminata.

  26. #76
    suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    619

    Početno

    E Davore, ja sam čitala negdje kako si napisao da si izbacio glutaminat, ja sam često patila od glavobolja, al sam zato klopala svaku veče po jedan čips od paprike, i naravno po danu trpala vegetu... i stvarno, rekla sam NE, i od tad su glavobolje prestale, jedino ponekad, zbog vremena!

  27. #77
    Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    kun
    Postovi
    2,244

    Početno

    Citiraj mina30 prvotno napisa
    Citiraj Riana prvotno napisa
    nisam imala pojma to za Vegetu, a obožavam je.
    nije da će mi biti lako rješiti je se.

    za juhu u zadnje vrijeme koristimo neku biljku, koja miriše na vegetu, pa je tako i zovemo.
    I ja isto, a koja je to biljka?
    ljupčec

  28. #78

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    silent hill
    Postovi
    1,605

    Početno

    Ja sam na odvikavanju od vegete i koristim Alnaturinu biljnu sol ili kocke.

  29. #79
    ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    Njemacka
    Postovi
    853

    Početno

    Citiraj Paulita prvotno napisa
    Ja sam na odvikavanju od vegete i koristim Alnaturinu biljnu sol ili kocke.
    Gdje se moze nabaviti?

  30. #80
    flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    land of hope and dreams
    Postovi
    4,145

    Početno

    dm

  31. #81

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,389

    Početno

    mi vec dugo ne koristimo vegetu, nekad kupim u bio bio zacin "vetara" (mislim da se tako zove) ili biljnu sol od alnature. stvar je samo u navici okusa. na pocetku nam je malo falila ali kad smo se "ocistili" sad nam vise uopce ne treba. dapace, vise ostali okusi dodju do izrazaja

  32. #82
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ja pravim neki začin koji mi jako paše za sva variva. List peršina zamrznem, list celera sam sušila i jako je dobro. Ove godine ću sušiti i peršin i to spremim u staklenku.
    Vegetu imam u kući , rijetko je koristim ako imam domaće. Inače ljeti koristim sve te biljčice svježe, zimi osušene.
    Nedavno sam za vrijeme god. odmora vidjela u trgovini onako u prolazu "sušeno povrće za juhu", sad mi je žao što nisam malo bolje to pogledala i eventualno kupila.

    Moj dodatak jelima :

    200 g lista peršina
    200 g lista celera
    2 kg zrele crvene paprike očišćene od sjemena

    Sve se opere, paprika očisti od sjemena samelje u multipraktiku i na 1 kg te mase doda 400 g. soli. Izmješati i sipati u staklenke.
    Rok trajanja godinu dana.
    Samo ja nikad ne napravim dovoljno iako stalno povećavam količine. Izvrstan je dodatak svim varivima, perketima, gustim juhama, grahu i td.
    Tu se može dodati i korjenasto povrće.
    To ću probati ove godine, napravit ću nekoliko varijanti.

  33. #83
    rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    U svom :)
    Postovi
    1,103

    Početno

    ja vegetu koristim SAMO kad kuham juhu.bez nje bi mi bila stvarno bljutava.
    i mislim si ako juhu kuham sat i pol,ima li sanse da sve lose iz nje "ode" tim duuugim kuhanjem??

    uvijek kuham pravu domacu juhu.

  34. #84
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    S obzirom da je to sol aminokiseline, kuhanjem se ne gubi. To i je svrha da kuhanjem ostane taj pojačan okus na ..... ?

  35. #85
    snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    dalmacija
    Postovi
    1,201

    Početno

    Citiraj Rayna prvotno napisa
    ja vegetu koristim SAMO kad kuham juhu.bez nje bi mi bila stvarno bljutava.
    i mislim si ako juhu kuham sat i pol,ima li sanse da sve lose iz nje "ode" tim duuugim kuhanjem??

    uvijek kuham pravu domacu juhu.
    meni taj sličan miris fine juhe, samo nekako svježiji i ljepši da selen (celer) i to lišće :D

  36. #86
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj Rayna prvotno napisa
    ima li sanse da sve lose iz nje "ode" tim duuugim kuhanjem??
    Yok. Ode sve dobro (biologija), a sve loše ostane (kemija). Čim vidiš da se nešto mora dugo kuhati razmisli o alternativi

  37. #87
    snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    dalmacija
    Postovi
    1,201

    Početno

    Mi smo kod juhe znali kuhati meso dok se ne skuha skoro skroz a onda ubaciti ostalo povrće, krćkati pola sata i gotovo.

    Mada moram priznati da je nonina juha kuhana u loncu od domaće bravetine, s tonom povrća koje se skupa smesom kuha satima, nešto najfinije na svijetu. mljac.

    jesam već spomenula da mrzim vegetu, sve snjom mi uopće nema domaći okus. volim umacima i juhi za kraj dodati malo peršina ako nema domaćeg ili friškog onda sušenog. i da ljepi izgled .
    lovor da gušta
    prošek za šašu, i umake od mesa ala pašticada skupa s suhim šljivama
    koromač za blitvu
    u bolonjez za kraj malo bijelog luka isto da dalmatinski štih

    vegeta je uvjek - vegeta, dosadna

  38. #88
    snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    dalmacija
    Postovi
    1,201

    Početno

    Mada moram priznati da je nonina juha kuhana u loncu od domaće bravetine, s tonom povrća koje se skupa smesom kuha satima, nešto najfinije na svijetu. mljac.
    zaboravila sam da je bitna stavka kuhanje na špaheru na drva :D

  39. #89
    rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    U svom :)
    Postovi
    1,103

    Početno

    :/ ,morat cemo ju onda i kod juhe izbacit

  40. #90
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Rayna probaj za početak smanjiti u juhi vegetu a povećati količinu povrća, posebno peršin, celer, pastrnjak ( paškanat ).
    Okusi jela samo su stvar navika.

  41. #91
    rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    U svom :)
    Postovi
    1,103

    Početno

    Citiraj kalimero prvotno napisa
    Rayna probaj za početak smanjiti u juhi vegetu a povećati količinu povrća, posebno peršin, celer, pastrnjak ( paškanat ).
    Okusi jela samo su stvar navika.
    ma ustvari je ja i stavim samo na vrsku zlice,tako da vjerujem da nebi bilo prevelike razlike bez nje.Persin koristim uvijek.

  42. #92
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ma bitno je ne pretjerivati ni u čemu, a zaštititi se od toga ne možemo. Pojest ćemo to u nečem drugom.
    Malo ipak pripaziti nije na odmet .

  43. #93
    trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Solin - Split
    Postovi
    676

    Početno

    sto se tice vegete u mojoj kuci ja bih slobodno mogla pitati sto je to vegeta, a uvjerena sam da moji klinci sigurno ne znaju sto je to.

    uglavnom MM je ne voli, mene ne privlaci i ne koristimo je tako da ni ne razmisljamo i njenoj stetnosti ili koristi

  44. #94
    DaDo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    rijeka
    Postovi
    345

    Početno

    dori sam kuhala posebno do njene godine, a onda sam izbacila "na živo" vegetu i kuham svima skupa. ne stavljam je više apsolutno nigdje i nije mi bljutavo. koristim puno povrća i alnaturin krauter salz. i super nam je. dario se ne buni, md se ne buni, ali ja ni inače nisam jako začinjala hranu s vegetom tako da nije dramatičan prijelaz. probat ću kalimerin začin, hvala!!!

  45. #95

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    6

    Početno

    Moze mi netko pokazati gdje tocno pise da je zabranjeno stavljati E621 u hranu za djecu?

    Blog koji je originalna posterica linkala nema apsolutno nikakvo znacenje.

  46. #96

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    6

    Početno

    P.S. Prirodni parmezan ima 11% mononatrijevog glutaminata u svojoj masi. Jel to znaci da se i od parmezana umire?

  47. #97

  48. #98
    Hannah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    Bjelovar
    Postovi
    300

    Početno

    Citiraj kalimero prvotno napisa
    Ja pravim neki začin koji mi jako paše za sva variva. List peršina zamrznem, list celera sam sušila i jako je dobro. Ove godine ću sušiti i peršin i to spremim u staklenku.
    Vegetu imam u kući , rijetko je koristim ako imam domaće. Inače ljeti koristim sve te biljčice svježe, zimi osušene.
    Nedavno sam za vrijeme god. odmora vidjela u trgovini onako u prolazu "sušeno povrće za juhu", sad mi je žao što nisam malo bolje to pogledala i eventualno kupila.

    Moj dodatak jelima :

    200 g lista peršina
    200 g lista celera
    2 kg zrele crvene paprike očišćene od sjemena

    Sve se opere, paprika očisti od sjemena samelje u multipraktiku i na 1 kg te mase doda 400 g. soli. Izmješati i sipati u staklenke.
    Rok trajanja godinu dana.
    Samo ja nikad ne napravim dovoljno iako stalno povećavam količine. Izvrstan je dodatak svim varivima, perketima, gustim juhama, grahu i td.
    Tu se može dodati i korjenasto povrće.
    To ću probati ove godine, napravit ću nekoliko varijanti.
    Prošli tjedan sam sa svekrvom radila "domaću vegetu" i uz sastojke koje si navela još, po našem receptu, idu kelj, poriluk i mrkva. Stvarno super namirnica!

  49. #99
    pinokio77

    Početno

    Ja je koristim samo za našu hranu i to u malim količinama,a ne pada mi na pamet da je stavim djetetu u juhice :shock:

  50. #100

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    svicarska
    Postovi
    1,916

    Početno

    i mi smo vegeta-free... :D
    a gotova jela izbjegavam sto vise mogu, kao i kineske restorane (ma i restorane uopce, meni se u principu gadi jesti vani)...


    ovdje ljudi masovno koriste neki 'zacin' koji se zove 'aromat' koji je vegeta bez mrvica susenog povrca u njemu... zuti prah, cisti msg... da, furaju ga sa sobom na putovanja (kao dosta nasih ljudi vegetu) da ih ne uhvati apstitnencijska kriza

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •