domaci pomidor ili pelati iz konzerve
domaci pomidor ili pelati iz konzerve
Ja klopu, uz uvijet da paše sa sastojcima, zasolim domaćom usoljenom paprikom (by svekrva), a kada nemam svježeg peršuna, celera i sl. dodam Alnaturin "Krauter salz". Za štetnost vegete znam već dugo. Dogodovština: pretprošli vikend smo bili u posjeti kod mm familje, i stric je komentirao da Vegeta "spasi" svaku domaćicu, koja ne zna kuhati i da juha nije juha bez vegete
![]()
Maslinovo ulje, luk, pelati i svjezi bosiljak i ne treba ti nista vise za umak za tjesteninu!inga prvotno napisa
Ja sam jedan od alergičnih na Vegetu. Dugo sam se mučio otkriti na što sam alergičan. A onda je tastova frendica - internistica pitala jesam li probao izbaciti Vegetu. Naravno bilo je to to. Nakon toga MŽ kuha bez vegete i sličnih gluposti. To je bilo prije cca 9 godina.
Evo mislim da cemo se i mi prebaciti na krautersalz iz DM-a.
Samo ne kuzim zasto ne valja paradajz iz tetrapaka, sad sam citala sastav i pise samo paradajz i sol. Zar nije isti sastav i u konzerviranim pelatima?
Ma i do sada smo koristili vegetu sve manje, eventualno za juhu i onda kada ne znam sto da dodam u jelo osim soli, pa ubacim vegetu.
ja koristim vegetu skoro za sve. Ali pokušat ću napravit vegetu po receptu iz sitea koji je stavila ronin uopće ne izgleda teško.
Konšervu koristim iz tetrapaka, čisto zbog boje. Pola žlice mi je sasvim dovoljno za, recimo, juhu.
Luki kuham posebno (iako znam da, bez teške industrije, bi mogao jesti ono šta mi jedemo :/ )
Ja paradajz iz tube ili tetrapaka ne koristim ne zato što mislim da je loš, nego mi nije fin. Tj. OK mi je kad ga dodam u jelo radi boje (npr. grah cušpajz), ali nije mi od njega fina juha, paradajz sos itd. Za ćufte mi i nije loš jer se valjda koncentriram na ćufteAli isto u DM-u ima od Alnature sok od paradajza koji mi je dobar za juhu - nije niti sličan domaćem, potpuno drugačiji okus, ali mi je dobar.
Što se tiče tjestenine sa paradajzom, to kuham samo po ljetu tj. radim šalšu od svježih paradajza, a nakon što sam ovo ljeto na 40 stupnjeva tri sata kuhala šalšu a Lea nakon toga nije uopće pokazala zanimanje za ručak, mislim da neću to uskoro ponoviti. MM i ja nekad kad jedemo ručak na brzinu jedemo sa nekim gotovim umakom od paradajza (Lea ne) - meni su ti umaci odlični (npr. Barilla sa ricottom, ili onaj mali od sušenih paradajza), ali sigurno da nisu ogledni primjerak zdrave hrane.
Btw. ja mislim da ima i nekih naših začina tipa Vegete bez tog glutaminata. Glutaminat je iz nekog razloga sporan i za vegane, a koliko se sjećam postoji neki 'Evo' začin bez toga.
Sad shvacam! Ja nikad ne pravim par. juhu jer ju ne volim.![]()
I jaflower prvotno napisa
![]()
![]()
BOOOŽE!!!
Otkad Damiru ne kuham odvojeno, ne stavljam vegetu-ja mislim da je to jedini tabu koji skrivam od MM-astrah me priznat onako bez povoda, a nije nikad pitao...uf, osim u dućanu, jel nam fali Vegete,a ja slegnem ravnodušno ne, ne, treba kave
![]()
pelate iz konzerve isto treba izbjegavati, uostalom kao i svu ostalu konzerviranu hranu. najbolja je varijanta svježe ili suho povrće, ako nema svježeg onda zamrznuto. konzerva je uvijek najgora varijanta čuvanja povrća.
sad, budući da nema zamrznute rajčice, pretpostavljam da je ona iz tetrapaka ipak manje štetna od one iz konzerve... :?
kaj se šalša kuha 3 sata? :?Mima prvotno napisa
pa kad zaboraviš ..Ailish prvotno napisa
![]()
šalu na stranu .. ja sam napravila šalše za 3 ručka bez puno muke: stavila sam na ulje luk , popržila i stavila oprane prepolovljene rajčice i začine
nakon 1sat kuhanja (krčkanje na laganoj vatri) sam ubacila u multipraktik sjeckalicu, sasjeckala skroooz, i onda procjedila kroz cjediljku (ostale su koštice i malo veći komadići kože)
max 2 sata
sad sam zbunjena, ja šalšu kuham max pola sata, i ništa ne miksam
ako je izmiksano to zovem paradajz sos
on topic, vegetu ne stavljam
Pa sad, bile su tri kile paradajza - treba vremena da se ukuha ta tekućina, zar ne :? Da ne spominjem da prije kuhanja paradajz treba oguliti i nasjeckati na kockice.
šalša je to bolja što se duže kuha, po mogućnosti na laganoj vatri.
Ja napravim pun lonac (koliko mi se da guliti paradajza) i onda smrznem po porcijama. Idealno za zimu i ručak na brzinu.
jooj, ljubim vas za ideju. Dok jos ima finog slatkog domaceg paradajza. Mljac.
I u što većim kolicinama, kao i fažol (grah).NanoiBeba prvotno napisa
![]()
I ja isto, a koja je to biljka?Riana prvotno napisa
Moze neki link pliz, pliz. Ja bi se brzo odvikla vegete ali ju mm jednostavno obozava. A kako pretezno on kuha trebat ce mi jaki argumenti i vjerojatno ce biti: "opet ona tvoja sekta - rode!"apricot prvotno napisa
![]()
Moj tata i ja imamo prešutan dogovor: kad on kuha vegeta (ili kocka ili juga u vrečici) je u svemu, čak i u tjestenini. Kad ja kuham u hrani ima malo soli i maslinovoh ulja, peršin i slično.
Tata smatra da je moja hrana bezukusna. Ja smatram da je njegova preslana i puna umjetnoh začina. Ali ipak pojedemo ručkove![]()
Odlicna ideja i onda cu je staviti u vrecicu od vegete pa podvaliti mm, mozda ni ne skuzi, iako sumnjam s obzirom da je pravi ljubiteljjadranka605 prvotno napisa
.
još samo usput: drago mi je da vas čitam jer vidim da nisam jedina koja mrzi vegetu, konzerve i slično :D
uf...sad ste me uplasile![]()
ja isto u sve stavljam vegetumorat cu malo pripaziti i poceti smanjivati.
Bas smo se navukli na nju.
Moja mama obozava vegetu :/ cak kad sprema tjesteninu zacini je vegetom :bljuc: nakon ovog topica znam zasto ju toliko mrzim.
Od kako sam prestao sa glutaminatima - prestale su me migrene.
Kome baš fali "...i žlicu vegete" može posegnuti za Alnaturinom biljnom soli bez glutaminata.
E Davore, ja sam čitala negdje kako si napisao da si izbacio glutaminat, ja sam često patila od glavobolja, al sam zato klopala svaku veče po jedan čips od paprike, i naravno po danu trpala vegetu... i stvarno, rekla sam NE, i od tad su glavobolje prestale, jedino ponekad, zbog vremena!
Ja sam na odvikavanju od vegete i koristim Alnaturinu biljnu sol ili kocke.
Gdje se moze nabaviti?Paulita prvotno napisa
mi vec dugo ne koristimo vegetu, nekad kupim u bio bio zacin "vetara" (mislim da se tako zove) ili biljnu sol od alnature. stvar je samo u navici okusa. na pocetku nam je malo falila ali kad smo se "ocistili" sad nam vise uopce ne treba. dapace, vise ostali okusi dodju do izrazaja
Ja pravim neki začin koji mi jako paše za sva variva. List peršina zamrznem, list celera sam sušila i jako je dobro. Ove godine ću sušiti i peršin i to spremim u staklenku.
Vegetu imam u kući , rijetko je koristim ako imam domaće. Inače ljeti koristim sve te biljčice svježe, zimi osušene.
Nedavno sam za vrijeme god. odmora vidjela u trgovini onako u prolazu "sušeno povrće za juhu", sad mi je žao što nisam malo bolje to pogledala i eventualno kupila.
Moj dodatak jelima :
200 g lista peršina
200 g lista celera
2 kg zrele crvene paprike očišćene od sjemena
Sve se opere, paprika očisti od sjemena samelje u multipraktiku i na 1 kg te mase doda 400 g. soli. Izmješati i sipati u staklenke.
Rok trajanja godinu dana.
Samo ja nikad ne napravim dovoljno iako stalno povećavam količine. Izvrstan je dodatak svim varivima, perketima, gustim juhama, grahu i td.
Tu se može dodati i korjenasto povrće.
To ću probati ove godine, napravit ću nekoliko varijanti.
ja vegetu koristim SAMO kad kuham juhu.bez nje bi mi bila stvarno bljutava.
i mislim si ako juhu kuham sat i pol,ima li sanse da sve lose iz nje "ode" tim duuugim kuhanjem??
uvijek kuham pravu domacu juhu.![]()
S obzirom da je to sol aminokiseline, kuhanjem se ne gubi. To i je svrha da kuhanjem ostane taj pojačan okus na ..... ?
meni taj sličan miris fine juhe, samo nekako svježiji i ljepši da selen (celer) i to lišće :DRayna prvotno napisa
Yok. Ode sve dobro (biologija), a sve loše ostane (kemija). Čim vidiš da se nešto mora dugo kuhati razmisli o alternativiRayna prvotno napisa
![]()
Mi smo kod juhe znali kuhati meso dok se ne skuha skoro skroz a onda ubaciti ostalo povrće, krćkati pola sata i gotovo.
Mada moram priznati da je nonina juha kuhana u loncu od domaće bravetine, s tonom povrća koje se skupa smesom kuha satima, nešto najfinije na svijetu. mljac.
jesam već spomenula da mrzim vegetu, sve snjom mi uopće nema domaći okus. volim umacima i juhi za kraj dodati malo peršina ako nema domaćeg ili friškog onda sušenog. i da ljepi izgled.
lovor da gušta
prošek za šašu, i umake od mesa ala pašticada skupa s suhim šljivama
koromač za blitvu
u bolonjez za kraj malo bijelog luka isto da dalmatinski štih
vegeta je uvjek - vegeta, dosadna![]()
zaboravila sam da je bitna stavka kuhanje na špaheru na drva :DMada moram priznati da je nonina juha kuhana u loncu od domaće bravetine, s tonom povrća koje se skupa smesom kuha satima, nešto najfinije na svijetu. mljac.
:/ ,morat cemo ju onda i kod juhe izbacit
Rayna probaj za početak smanjiti u juhi vegetu a povećati količinu povrća, posebno peršin, celer, pastrnjak ( paškanat ).
Okusi jela samo su stvar navika.
ma ustvari je ja i stavim samo na vrsku zlice,tako da vjerujem da nebi bilo prevelike razlike bez nje.Persin koristim uvijek.kalimero prvotno napisa
Ma bitno je ne pretjerivati ni u čemu, a zaštititi se od toga ne možemo. Pojest ćemo to u nečem drugom.
Malo ipak pripaziti nije na odmet .
sto se tice vegete u mojoj kuci ja bih slobodno mogla pitati sto je to vegeta, a uvjerena sam da moji klinci sigurno ne znaju sto je to.
uglavnom MM je ne voli, mene ne privlaci i ne koristimo je tako da ni ne razmisljamo i njenoj stetnosti ili koristi
dori sam kuhala posebno do njene godine, a onda sam izbacila "na živo" vegetu i kuham svima skupa. ne stavljam je više apsolutno nigdje i nije mi bljutavo. koristim puno povrća i alnaturin krauter salz. i super nam je. dario se ne buni, md se ne buni, ali ja ni inače nisam jako začinjala hranu s vegetom tako da nije dramatičan prijelaz. probat ću kalimerin začin, hvala!!!![]()
Moze mi netko pokazati gdje tocno pise da je zabranjeno stavljati E621 u hranu za djecu?
Blog koji je originalna posterica linkala nema apsolutno nikakvo znacenje.
P.S. Prirodni parmezan ima 11% mononatrijevog glutaminata u svojoj masi. Jel to znaci da se i od parmezana umire?
http://www.myreader.co.uk/msg/14092.aspx
http://www.laleva.cc/food/enumbers/E541-640.html
http://www.dare2baware.com/article/5...glutamate-e621
http://www.nn.hr/sluzbeni-list/sluzbeni/index.asp
tablica 24, jel možeš naći igdje da je dopušten E621 8)
Prošli tjedan sam sa svekrvom radila "domaću vegetu" i uz sastojke koje si navela još, po našem receptu, idu kelj, poriluk i mrkva. Stvarno super namirnica!kalimero prvotno napisa
Ja je koristim samo za našu hranu i to u malim količinama,a ne pada mi na pamet da je stavim djetetu u juhice :shock:
i mi smo vegeta-free... :D
a gotova jela izbjegavam sto vise mogu, kao i kineske restorane (ma i restorane uopce, meni se u principu gadi jesti vani)...
ovdje ljudi masovno koriste neki 'zacin' koji se zove 'aromat' koji je vegeta bez mrvica susenog povrca u njemu... zuti prah, cisti msg... da, furaju ga sa sobom na putovanja (kao dosta nasih ljudi vegetu) da ih ne uhvati apstitnencijska kriza![]()