reci NE vegeti

Tema: reci NE vegeti

1. MGrubi avatar

MGrubi said:

Početno reci NE vegeti

za one koji nisu sigurni:

15% vegete je
    E621 – Mononatrijev glutaminat
    Nalazi se u tjesteninama, pekarskim proizvodima, krekerima, grickalicama, žvakama, juhama, topljenim sirevima i pripravcima od sira, gotovim jelima, dodacima jelima, margarinima, senfu ... Prirodno je i u ribi, mlijeku, pomidorima, ali tu nije štetan. Često se nalazi i pod imenom «prirodna aroma». Učestala upotreba može izazvati: glavobolje, mučnine, vrtoglavice, lupanje srca, tjeskobe, bolove u prsima, hiperaktivnost, nadutost, žeđ, hladan znoj, crvenilo lica, alergijske reakcije (posebno kod asmatičara). U velikim količinama može dovesti do odumiranja živčanih stanica, a to se pak povezuje sa nastankom Allzheimerove, Parkinsonove, Huntingdonove bolesti. Zabranjen je u dječjoj hrani.

http://www.blog.hr/print/?id=235948

2. Moover said:

Početno Re: reci NE vegeti

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    U velikim količinama može dovesti do...
    kolike su te "velike količine"? Jel treba pojest kilu ili tonu vegete???

:?

3. MGrubi avatar

MGrubi said:

Početno

pa ako ga tijelo dnevno ne eliminira ka višak vitamina C ....
    primjetila sam da se vegeta koristi kao sol, svakodnevno (u bližoj i široj okolini)
    i onda sam naletila ne nekom drugom forumu , da vegetu stavljaju u juhice za bebe ispod 12 mj ....
    zato je ono boldano , i zato je na podforumu o dohrani

4. joy avatar

joy said:

Početno

Ja vegetu nisam stavljala u juhice bebama,ali priznajem da ju inace koristim svaki dan.

5. Strobery Shortcake avatar

Strobery Shortcake said:

Početno

Ja strašno volim da se bavim začinima, mediteranski su mi zakon, a tu mi Vegeta ne treba, odavno je ne koristim ni u našoj ishrani.

6. MGrubi avatar

MGrubi said:

Početno

ja obožavam kuhati i vegeta mi je bila usađena pod must-have za juhe: imala sam u podsvjesti rečenicu: " i jednu žlicu vegete..."
    izbacila vegetu i shvatila sam da onaj meki okus juhe u biti se bazira na celeru (jednom sam pretjerala s celerom )

kuham bez vegete, samo sol, papar i ostali prirodni začini

7. nikolicc said:

Početno

a što reći na savjet jedne pedijatrice koja je mojoj rođakinji rekla da svom bebaču začini hranu sa Vegetom :?
    tako je i ta ista rođakinja rekla meni, jer kao to je ispravno, rekla doktorica
    počela je sa dohranom kad je bebo bio star četri mjeseca, tako je radila i sa prvim i sa drugim djetetom
    na pitanje da li ima potrebe davati taj "začin" pedijatrica je odgovorila: pa zar bi Vi jeli tako bljutavu hranu, nemojte stavljati sol, bolja je Vegeta :shock:
    to je jedna pedijatrica u Našicama

8. MGrubi avatar

MGrubi said:

Početno

e da i jedna Golom kuharu

9. M.a.r.t.a avatar

M.a.r.t.a said:

Početno

i moja prijateljica bebi od 10 mj stavlja vegetu u juhu jer "drukčije neće pojesti juhu"

10. sbuczkow said:

Početno

Ljudi, imate identican zacin vegeti samo bez ikakvih dodataka. Od Kotany-ja (nisam ziher) i zove se "Zeleno za juhu". Sameljete to i eto vam vegete. :D

11. ronin said:

Početno

Bilo je na receptima kako napraviti domaću vegetu.... :/

12. MGrubi avatar

MGrubi said:

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa
    obojaš sol u žuto

13. anima avatar

anima said:

Početno

oboožavam vegetu i gotovo da nema jela u koje ne stavim bar malo
    Inače, luda sam od ovakvih topica...pa skoro SVE ima neki E, pa nije sigurno ni kad djetetu dam voće

14. MGrubi avatar

MGrubi said:

Početno

pa i ja kupujem na placu,
    no mislim da je to povrče 100% manje štetno ako u njega ne trpan još nepotrebnih E-ova

15. anima avatar

anima said:

Početno

pa i ja kupujem na placu,
    no mislim da je to povrče 100% manje štetno ako u njega ne trpan još nepotrebnih E-ova
    ja ne mislim, jer nikako ne možeš znati što je natrpano u to voće
    a i ovo sve u našim vrtovima je također zagađeno jer je naprosto i sam zrak zagađen, i sve te čestice ili što već se prenosti zrakom i nema šanse da nešto bude 100% čisto, nažalost

16. MGrubi avatar

MGrubi said:

Početno

Citiraj anima prvotno napisa
    ja ne mislim, jer nikako ne možeš znati što je natrpano u to voće
    a i ovo sve u našim vrtovima je također zagađeno jer je naprosto i sam zrak zagađen, i sve te čestice ili što već se prenosti zrakom i nema šanse da nešto bude 100% čisto, nažalost
    ne možeš doći do 100% čisto
    voće i povrče nije 100% nezagađeno (osim EKO uzgoj), no pošto mi je pristupačno samo povrče/voće s placa, zašto bih ga dodatno zagađivala ?

17. apricot avatar

apricot said:

Početno

ja ovdje pišen javnu zahvalu Busy Bee koja je prije cca dvije godine na Forumu pisala o Vegeti i njezinoj nepotrebnosti/štetnosti.
    Taj dan sam zafrljoknula u smeće pola vrećice i nikada više ta nije ušla u moju kuću.

Busy,

18. BusyBee avatar

BusyBee said:

Početno

Nisam znala da je ne koristite vise. Super.
    Ja bas dosla napisati da sam "cista" vec nekih 10 godina.

19. Poslid avatar

Poslid said:

Početno

Mi već godinama ne koristimo vegetu i sva jela su nam jaako ukusna i bez nje.

20. Bubica avatar

Bubica said:

Početno

Od kada imam dijete vegetu skroz izbjegavam. Imamo ju ipak doma jer je MM veliki fan (on ju stavlja na svježi sir, kruh i sl. grozote).

21. flower avatar

flower said:

Početno

mi je uopce ne koristimo, a prije smo bili njeni veliki fanovi, kao ni kocke za juhu - smetaju joj, dugo nam je trebalo da skuzimo da se i na najmanju kolicinu ospe jedva vidljivo oko oka, a pomalo i oko ustiju je bila hrapavija kozica (stvarno malo alise znalo desavati). sad smo sve to makli i kuc, kuc,kuc-sve je ok.

22. Riana avatar

Riana said:

Početno

nisam imala pojma to za Vegetu, a obožavam je.
    nije da će mi biti lako rješiti je se.

za juhu u zadnje vrijeme koristimo neku biljku, koja miriše na vegetu, pa je tako i zovemo.

23. kli_kli avatar

kli_kli said:

Početno

Mi smo free.

24. happyness said:

Početno

Uh, meni je isto vegeta mljac. Nije da pretjerujem al više je navika. A i u receptima je stalno. Hm, stvarno je fino i bez vegete, velite? Onda budemo probali izbjegavati al čisto sumnjam da bude MM sudjelovao
    Ali kak je neko prije mene napisao, pa danas skoro sve ima neki E, i kaj bi mi onda trebali jesti? Ne mislim sad na vegetu, al više ništ nije bez nečeg štetnog. I sad ti budi pametan. Kaj jesti a kaj ne?....Ma ta tema me uvijek oneraspoloži. I da veliš da budeš živio od zraka i vode ni to nije dobro jer obadvoje sadrže nekaj štetno. Mislim....

25. MGrubi avatar

MGrubi said:

Početno

Citiraj happyness prvotno napisa
    skoro sve ima neki E
    E brojevi su uvedeni u EU, da se uvede reda među sve te sastojke, baš svi dodaci jelima imaju oznaku E-neki broj, nisu svi štetni, samo neki , pogotovo u svakodnevnoj konzumaciji

26. Honey avatar

Honey said:

Početno

Ja se skoro više ni ne sjećam kakav Vegeta ima okus. Uopće mi ne fali.

27. ASTRA said:

Početno

Meeeeema vegete, meeeema... :D

28. Nina said:

Početno

Jel su kocke za juhu jednako stetne kao Vegeta?

29. ASTRA said:

Početno

Sigurno! Vjerojatno ovisi o proizvođaču! Ja ih ne koristim!

30. Dora06 avatar

Dora06 said:

Početno

Vegetu uopce ne koristim (imam problema sa alergijom na neke sastojke) a moram priznati da mi uopce ne fali.
    Ustvari vise i ne znam kakvog je okusa.
    Koza mi je u komi pa ne zelim ni isprobavati davno zaboravljen okus JEDNE ZLICE VEGETE!
    Drago mi je sto mm nije ovisnik :D

31. djuma said:

Početno

jos jedna free,
    isto zahvaljujuci ovom forumu!

32. Ancica avatar

Ancica said:

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Ja bas dosla napisati da sam "cista" vec nekih 10 godina.
    I ja isto. I uopce mi ne fali. I pokusavam izbjeci msg sto vise mogu.

33. ivanaos avatar

ivanaos said:

Početno

kad swam dobila strašnu alergiju nakon poroda prvo što mi je dr rekla da izbacim je bila vegeta- na vrhu ljestvice. nisam ju ni previše do ondda koristila ali to je bilo iznad svega kao najalergenije!
    Sada već duže vrijeme koristim sol i mješavinu začina na bazi algi i morske soli Kräutersalz mit jodhaltigen Algen (Biljna sol sa algama) i super je sve fino!

34. Zorana said:

Početno

Mi smo isto vegetu izbacili skoro iz svega. Jedino u sta je jos stavljamo je juha. Jer mm kaze da mu, bez obzira na raznorazne eksperimente s kojekakvim zacinima, to jednostavno nije to ako nema malo vegete unutra. :/

35. andrea avatar

andrea said:

Početno

i ja sam ju izbacila, na užas MM-a

zato svaki put kad bojan i ja odemo nekud na duže, on si kupi jednu vrećicu pa sipa u šta stigne, da si malo nadoknadi

al nitko valjda ne vegeti ko moja sveki; kako inače ima malo žućkast ten, ja već ozbiljno brijem da joj je to od toga

36. kraljica85 said:

Početno

kad sam studirala u Zg meni i cimericama omiljena večera je bila: kokice (pop-corn) s vegetom. znale smo se ubit u tome...

Vegetu ne koristim više otkad je Janko počeo jesti s nama, tj. otkad mu više ne odvajam posebno hranu. i stvarno mi ne fali. ali jedino juhu stvaro ne znam skuhati bez Vegete. ispadne mi bljutava i bezokusna... a i fali joj ona žuta boja.

37. mama courage avatar

mama courage said:

Početno

pa zar bi Vi jeli tako bljutavu hranu, nemojte stavljati sol, bolja je Vegeta
    boze koja idiotarija...

imam vegetu u kuci, al rijetko je koristim. tj. nemam obicaj "i jednu zlicu vegete..." stavljati u jela. al zato stavljam druge zacine.

38. Mima avatar

Mima said:

Početno

Meni je Vegeta koma, i nikad ju nisam koristila.
    Inače su mi super Vegeta kuharice - recepti su mi odlični, samo kad se izbaci Vegeta.
    Ali, koristim kocke za juhu kad kuham čušpajze jer su mi tako finiji.

39. Zorana said:

Početno

Mima, zar nisu i te kocke koma sto se tice kojekakvih dodataka, pocevsi od glutamata pa nadalje?

40. andrea avatar

andrea said:

Početno

pa šta nisu kocke isto od vegete :? ?!

41. Mima avatar

Mima said:

Početno

Pa čuj, možda i jesu, kad kažem da mi je Vegeta koma mislim reći da mi nije fina tj. da mi jelo sa njom nije fino. A kocke ja koristim povrtne, od raznoraznih proizvođača 'zdrave' hrane - sad koristim Alnaturine, a sastav im nisam proučavala.

42. Mima avatar

Mima said:

Početno

Vegeta je sušeno povrće a u njoj je sporan taj pojačivač okusa, znači ako imamo sušeno povrće samo sa soli a bez glutaminata onda to ne bi bilo 'nezdravo'. Meni je, međutim, Vegeta groznog okusa i jela u koja se doda su mi groznog okusa (kao iz menze), zato ju nisam nikad niti koristila.

43. MGrubi avatar

MGrubi said:

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Vegeta je sušeno povrće a u njoj je sporan taj pojačivač okusa, znači ako imamo sušeno povrće samo sa soli a bez glutaminata onda to ne bi bilo 'nezdravo'.
    točno

44. ronin said:

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa
    obojaš sol u žuto
    E neeee nego:

http://www.gurmanoteka.com/showRecipe.php?recipe_id=571

45. Ivke avatar

Ivke said:

Početno

Vegetu zaobilazim u širokom luku a u juhu ponekad stavim Alnaturine kocke za juhu(iz dm-a). Sastav im je: morska sol, ekstrat kvasca, nehidrogenirana palmina masnoća, povrće i začini iz eko uzgoja.
    Valjda bi morali napisati da ima još kakvih dodataka. :/

46. flower avatar

flower said:

Početno

i mi po potrebi koristimo te kocke - njih dobro podnosi pa pretpostavljam da ima manje tih pojacivaca ukusa

47. Felix avatar

Felix said:

Početno

vegeta-free zadnjih 5 godina. koliko je hrana ukusnija bez tog smeca! prestala sam jesti i jela iz vrecice. koncentrat paradajza u tubi (iako pise da je sastav 100% paradajz) mi je isto prisjeo.
    mm se prvo bunio, ali uskoro se naviknuo pa ni on vise ne podnosi vegetu.

48. flower avatar

flower said:

Početno

e taj koncentrat u tubi - to sam ja kao klinka mami krala iz fridga i onako ustrcala u usta...
    nema dugo da ga je mm zabunom donio iz ducana i ja ga probala...skoro sam se...
    uzas.
    fakat odvratno.

49. Mima avatar

Mima said:

Početno

Evo, taj paradajz iz tube, kao i u tetrapaku je meni isto katastrofa, totalno bez okusa. Nekad ga stavim u npr. grah, više radi boje (mogla bih tako i temperu ). Lea obožava paradajz juhu i sad ju na moru jede skoro svaki dan, u našem selu na moru rastu najbolji paradajzi na svijetu, moja mama je malo i skuhala paradajza za zimnicu ali to prilično brzo potrošimo. Kuhani domaći paradajz mi je stvarno nešto nezamjenjivo.

50. inga said:

Početno

A ako ne koristite koncentrat paradajza u tubi ni par. iz tetrapaka, kako onda dobijete, npr. umak od paradajza za tjesteninu?
    Samo mi nemojte reci da kuham zimnicu.