ma moram i ja kao iskusni salmonelaš dodat koju

nikad,nikad više nećemo jesti nešto u čemu ima sirovih jaja
nikad više kolača iz slastičarne osim tipa baklave (ak je djetetu kriza onda kupim kolače u konzumu)

savjeti koje smo dobili od epidemiologice a zvuče mi logično:

najopasnija su upravo domaća jaja jer je dovoljno da je jedna kokica bolesna (a to se na njoj ne vidi), a one svako malo pa spuste drekec sim, drekec tam pa po tome kljucaju pa zaradi i druga koka i tak- a industrijske koke su sve tretirane antibioticima što nije bajno ali je zato puuno manja vjerojatnost da će takve koke imati salmonelu

jaje je relativno sigurno jedino tvrdo kuhano, teoretski bi se trebalo kuhati 30 minuta da bi salmonela bila sigurno uništena ali bi takvo jaje bilo bez okusa pa se zadovoljavamo s 10 minuta kuhanja.meko kuhana, na oko i kajgana-tu nema nikakve garancije da je salmonela uništena

u kolačima iz slastičarne posebno su opasne kreme tipa parfe u koje idu jaja zato što ih oni kuhaju samo toliko koliko treba da se krema zgusne (ja doma kuham 20 minuta na pari) i miču s vatre

jaja se ne peru jer na ljusci ima puno salmonele (pobrane iz crijeva) i pranjem se ona samo utrljava u jaje

moje dijete već dvije godine nije jelo jaje osim tvrdo kuhano i u prepečenom omletu niti kolač iz slastičarne - tko se jednom opeče puše i na hladno