-
Rentgenski snimak uoči ivf-a
Dakle, MM bi trebao napraviti rentgenski snimak zubiju (usne šupljine) pa me zanima koliko to negativno može djelovati na ivf postupak, na spermatogenezu (koja je i ovako problematična :/ ), tj. na moguću trudnoću? Možda sam se malo nespretno izrazila u naslovu, jer ivf-postupak bismo trebali imati u 11. mjesecu, pa recimo da nije baš "uoči" ivf-a jer se sve to treba zbiti tek za 2 i pol mjeseca...Ipak...Što vi mislite, da li je bolje odgoditi taj rentgenski snimak ili pušem na hladno :?
-
Fritulice ja bi radije odgodila to za poslje :/
-
Najbolje pitat svog MPO-ovca. Iako, tu ti odgovori nisu jednoznačni, ja sam dobivala odgovore da između slikanja zdjelice treba proći 3 mjeseca do planirane trudnoće, da se zubi mogu slikati itd. tako da pretpostavljam da ćeš i tu naći sijaset mišljenja i najbolje ti je pitat svog MPO-ovca. Jedino jednoznačno je da se TI nakon transfera ne smiješ slikati.
-
A neki su mi rekli 6 mjeseci, a neki su mi rekli da to nema veze (slikanje zdjelice prije IVF-a). Zato sam pretpostavila da će ti razni doktori razno reći, pa mi je nekako najrelevantnije mišljenje tvog MPO-ovca. Ako mu je spermiogram za ICSI, ali ima dosta materijala, ja bih razmišljala da valjda će nešto naći. Ako je vrlo loš, jedva za ICSI, a postupak nije hitan (TM ne trpi bolove), pričekala bih. Ali, najbolje ti je pitat tvog MPO-ovca, tad si mirna.
-
Hvala cure.
Ina33, ja sam ti u postupku u Mariboru, to znači da bih trebala kontaktirati dr. Vlaisavljevića, ne znam uopće koliko ga je moguće sad osobno dobiti na tel, jer MM bi kao već sljedeći tjedan trebao na taj snimak. Ipak, ništa ga ne boli, pa ćemo vidjeti, je bih nekako bila mirnija da taj rentgen odgodimo poslije postupka...
-
Uf, da, mislim da ti rade tek iza 15.8., ali nisam sto posto sigurna. A da pitaš svoju ili njegovu dr. opće prakse...
-
Ma potrudit ću se da MM odgodi taj rentgen za poslije postupka, ne treba mi jedna briga više...
Ina draga, hvala!
-
Osoblje foruma
mislim da ti to nema veze, pogotovo jer se radi o celjusti i dugackom periodu do postupka, a znam da kazu kako slikanje celjusti nije opasno cak ni za vrijeme jako rane trudnoce tako da zapravo ne bi smjelo biti neke stete (ali ako TM dobije upalu zuba ili zubnog mesa to ce definitvno utjecati na los spermiogram pa treba vidjeti sto je manje zlo)
-
Ključno je koliko traje spermatogeneza, a ako se ja sjećam to je 3 mjeseca. Npr. ako ti TM sad ima fibru preko 38, njegov spermiogram će bit lošiji do 11. mjeseca, ako sam to dobro pokopčala.
-
I da, trebalo bi svakako izbjeć upalu i fibru, fibra je najpogubnija za spermiće. Ako to nije neki estetski nego funkcionalni zahvat, think twice. Ne bi mu se to smilo upalit i dignut temperaturu.
-
Ina33, držim ga u strogo kontroliranim uvjetima do 11 mjeseca. A poslije nek radi što hoće.
A što se tiče rentgena, ipak ću pitati kad budem zvala Mb, čisto da vidimo što oni misle...
-
Sinoć mi MM kaže da mu je stomatolog već u ordinaciji slikao zube :shock: , a kao mora napraviti još jedan rentgenski snimak kompletne usne šupljine... Sad ja stalno prebirem, guglam, iščitavam... i ništa konkretno vezano za ovaj problem ne nalazim. Jutros sam zvala Mb, ne javljaju se...MM kaže da mu je stomatolog rekao da je taj aparat (na kojem bi trebao obaviti snimanje) moderan i da jako reducira zračenje...te kao i Pujica, i on tvrdi da je veće zlo ne sanirati zube prije ivf-a nego ovaj sad rentgen...Šta da ja sad mislim i radim :?
-
Fritulica1, ajde nemoj onda izluđivat sebe i njega i pusti ga neka to sanira, osim ako spermiogram nije ono koma na rubu azospermije da se jedva nađe jedan ili dva. Ako ćete ići na ICSI, naći će vam valjda nešto. Nema ti jednoznačnih odgovora, sumnjam da bi ti i u Mariboru rekli "nemojte na rtg". Kažem ti da su meni, recimo, MPO-ovci govorili da mojih tipa 14 slikanja zdjelice zbog kuka nema veza za začeće i da se ne trebaju nikakve pauze radit, dok je, recimo, ortoped savjetovao 3-6 mjeseci apstinencije nakon rtg-a zdjelice do začeća... Ionako ti je u životu i MPO-u i svakom liječenju biranje manjeg zla između dva zla i uvijek nečim saniraš nešto, ali to onda možda nije dobro za nešto drugo. Sumnjam da bi ti u Mariboru rekli da je rtg zuba muškarca no-no, pogotovo kad se za moju chlamidiju nisu uzbuđivali, a, objektivno, tu je bilo više razloga za uzbuđivanje
.
-
-
Osoblje foruma
fritulica nemoj brigat, samo nek tm sredi zube i bit ce sve ok
-
pujice
-
Ja sam odustala od slikanja čeljusti posle razgovora sa radiologom.Doza zračenja koju dobiješ prilikom slikanja,ostaje u tebi.svaki put kad se slikaš,dobiješ novu dozu.Da li će i kako će ta doza zračenja uticati na organizam :/ ...Savjet je da se što manje izlaže RTG zračenju u toku života,a naročito ako se planira potomstvo...
-
Meni je doktor isto rekao da je bolje da se zub sanira nego da se trpi - to je bilo u kontekstu trudnoce, a ako mogu trudnice, moze i tm.
Btw, ne znam kako se rtg radi u HR, ali ovdje ti daju jednu olovnu pregacu preko tijela, a radijacija je koncentrirana na glavu. Bila sam i na jednom rentgenu pluca i tamo su mi isto dali olovnu pregacu za trbuh i ispod trbuha.
Posto ti ionako rade icsi, mislim da to ne bi trebala biti prepreka. I sretno za postupak!
-
Fritulice,uopće nema mjesta panici,tm može bez problema snimati čeljust,dobit će zaštitu i to sa spermiogramom uopće neće imati nikakve veze! Rtg snimanje nebi preporučila tebi jer beba će bit kod tebe,a rtg ne utječe na spermiogram jer se dobije adekvatna zaštita.Dakle,samo mirno i sretno!!
-
Fritulica, mislim da TM treba riješiti problem sa zubima; zračenje kod snimanja, uz adekvatnu zaštitu, bit će manji problem nego eventualno žarište infekcije u vilici. Moj M je prošle godine imao upalu korijena zuba: slijedeći spermiogram mu je bio koma a prvi, jedini i zadnji put u ejakulatu je imao streptokoke.
-
Baš kao što kaže Iva-luca..problemi u usnoj šupljini mogu iamti gore posljedice od slikanja. Moja sestra je trebala obaviti panoramsko slikavanje usne šupljine a mislila je da je trudna..tehničarka joj je rekla kako bi se ona u svakom stupnju trudnoće slikala jer je to zračenje vrlo vrlo malo..ipak nasreću tada nije bila trudna.
Nemoj toliko brinuti jer baš svaka sitnica može utjecati na spermiće a kad bi tako razmišljali mi koji se s tim boksamo sigurno bi završili na psihijatriji..ja sam i tako već blizu hospitalizacije!
-
-
Bemu misha, koja slika. Normalno da to nećeš sanjat
!
-
podižem ovo jer sinoć je MM završio na hitnoj. Doktori posumnjali na kamenac u bubrezima i napravili su mu rtg.
Ja bi od sutra trebala početi s klomifenima i IVF-om.
Nadam se da će MM naći dovoljno spermija u ejakulatu, ali me zanima može li što dugoročnije ne štimati. Npr , ako zatrudnim pa da se dogodi,ne daj Bože, nešto loše s plodom zato što mi je suprug bio ozračen.
-
ZOvi doktora sutra. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma