HAVLA apricot![]()
Trinity, pa i ti nama uvodiš novu riječ![]()
Već dva puta pišeš "havla"![]()
Pretpostavljam da to znači "hvala", ali daj, majke ti, otkrij koji je to jezik![]()
![]()
![]()
Germa je ono sto "dize" tijesto. A koliko znam na vecini jezika se isto kaze.![]()
Kod nas ti je fazon kad zenska ima dobre cice da se kaze "kao da ih je germom potkuhala"![]()
Evo vam sad jedan recept
Bosanka pogaca:
Sastojci
u 1 kg brasna dodajte 1/2 case kiselog mlijeka, malkice sode bikarbone (u Austriji je skoro ne mozes naci, ovdje je sve germa)ili praska za pecivo. ja navijam za prasak.
Priprema:
zamijesite mlakom vodom. Dasku pospite brasnom, stavite tijesto, rastanjite ga i premazite uljem (zivi bili, maslinovo se ne stavlja u pogacu). Tijesto ponovo zamijesite i ponovite cijeli postupak. Oblikujte pogacu (mozete viljukom napraviti reckice-sare), te stavite u podmazanu tepsiju (pleh)
prijatno![]()
Ih baš te makar svašta smeta. Ja ti dam narodnu referencu, a ti tako. CCC
OK, evo malo ozbiljnije reference za germu:
http://www.theartisan.net/The_Artisa...ection_One.htm
i drugi dio:
http://www.theartisan.net/The_Artisa...ection_Two.htm
(oni ništa ne spominju konje :? )
ma prebrzo tipkam, pa ne stignem provjeriti šta sam napisala. i ja sam se sama sebi nasmijala... pitaj snorki, možda će ona prepoznati tu riječ. u svakom slučaju HVALA....yes...sad je točnoapricot prvotno napisa
![]()
![]()
![]()
JA sam službeni prevoditelj - snorki ne zna hrvatsku terminologiju.
davore, ali ja i nakon tvojih stihova nisam još kužila šta znači, ali cure su mi lijepo prevele
u svakom slučaju i tebi hvala (ili havla) na trudu![]()
Ma naucila sam ja uz vas za ovu godinu dana. Vec sam pocela pisat tjedanapricot prvotno napisa
![]()
da je napisala Halva znala bih![]()
![]()
Odmah bih poslala recept.
davore, ti si fakat odlucio dozivjeti 100-u![]()
a jelte, nemre biti kruh ak u njemu ima sode bikarbone ili kiselog mlijeka![]()
C
Bez germe nista.
Nekakav je kompromis reci "bezkvasni kruh", ali u biti je kruh sredozemna izmisljotina i podrazumijeva mljevene glutenske zitarice potpomognute kvascevim gljivicama.
Ancice, onda je to pogacaAncica prvotno napisa
Mislim, ako dodas kiselo mlijeko, mineralnu vodu i sl.
Ma kruh ili pogača, meni svejedno, važno da je fino![]()
Inače pekač bude na akciji u Emezzeti i po 199 kuna!
A kaj ak ima i germu i sodu bikarbonu?
I kaj su muffini? Pogace?![]()
pekac sam kupila u kauflandu za 333 kn, neki je no name, ali skroz dobro funkcionira. do sada sam eksperimentirala s onim receptima, sad se bacam na vase prijedloge.
a naaaaajvise me odusevljava cinjenica da navecer prije nego idem lec pobacam sastojke u pekac, a ujutro kad se dignem iz kuhinje me mami miris toplog kruha![]()
mljac, odmah ga pojedem tri puta vise nego inace![]()
Jedno vrijeme dok smo MM i ja zivjeli u sumi (Edita je bila tek u planu), kupovala sam gotovu smjesu za kruh, jer je trgovina bila malkice daleko. Samo se zamijesi mlakom vodom. Ali, nije ko onaj pravi, kad sam ubacis ostale sastojke. A stvarno nema nista ljepse od mirisa vruceg kruha ( a ni opasnije za zeludac).Ja ga obozavam sa cajem i povlakom
![]()
Nisam našla buttermilk, ali i sa jogurtom razvodnjenim sa mlijekom, zobeni kruh prema Ancicinom receptu je ispao savršeno!
Ovaj put sam pametnije napravila duplu mjeru, jer imam pekač za 1kg!
buttermilk ima vindija, u čašicama, kao jogurt. ja ga zamjenjujem kiselim mlijekom.
jučer smo pekli kukuruzni od ančice, trostruku smjesu, ali onak starinski-lupanje tijesta i u pečnici-ispao je mrak![]()
nemam kaj više ni slikati 8)
janoccka, super!
klmama, super da ste to lupali, divim vam seTak je i moj muz prije nego smo kupili pekac mijesio i pekao svoj kruh i vise od desetljeca prije nego sto sam ja dosla na scenu (ne mislim tu na to da sam ja preuzela to jer nisam - kruh bio i ostao njegov posel, tak mu dobro islo, nisam se htjela naguravat
) Valjda bi i opet da nam rikne pekac i nemremo drugog nabavit - nemre se domaci kruh zamijenit za nist 8)
Do sad smo se mislili ali sada definitivno kupujemo pekač kruha!!!
![]()
:shock: kad sam ja trazila najjeftiniji je bio 410 knJanoccka prvotno napisa
![]()
:? Mi ga vidimo bar svaka dva mjeseca u Emezzeti u Osijeku po 250kn!
Ma vjeruj mi i 410kn se isplati! Ja sam ga kupila prije godinu dana za 360kn i nije mi bio puno. Prvi puta sam jela kruh iz pekača kod sestre u Australiji prije 4 i pol godine i kada se pojavio kod nas nisam uopće razmišljala o cijeni. Kruh je prekrasan, a i razna peciva se puno bolje umijese nego ručno. Ma, ustvari, rijetko sam i pravila što od dizanog tijesta prije... bilo mi lijeno mijesiti.... a i mrzim tijesto na rukama....
Najbolje mi je što si isprogramiram za kada hoću da mi tijesto bude gotovo i to je to!
Meni super dode i za "domaci plastelin", za umijesit tijesto za krafne i sl. :D
evo nova tura se peče za sutra ujutro 8)
moram to kupiti.
nama je problem nedostatak prostora, kuhinjica nam je 2,5 m2, a pekac je stvarno prevelikiimaju li neki mini pekaci?
znam, znam, sad ce kl reci da je njena jos manja.
al ja ga ni nemamsve ručni rad, ako mi svekiji dignu tlak, kruh umijesim za 10 min koliko ga lupam
![]()
al sad bi ga i ja kupila kad čitam 8)
i moram ti priznat, kuhinja ti je manja od moje.al soba nije 8)
Mi smo nedostatak prostora riješili tako da smo na jedan zid montirali policu, ustvari odrezali smo radnu plohu na negdje 30-40 cm širine i tamo poslagali sve kućanske aparate!
Mi pekac drzimo u spajzi i vadimo ga samo kad ga koristimo.
Ancica prvotno napisa
Volim da imaju recepti i na ovoj strani topica.
Potvrdujem da je kruh Ancicinog muza super. Imadoh cast papiti jedan za koji Ancica spomenu da ima meda unutra i sta sve ne, pa ako nije muzeva tajna napisi i to.
A mozes onda odmah i recept za onaj pravi miks zitarica. Mozda mi sinak krene jesti i nesto sto nije meso.![]()
Mislis na granolu odnosno hrskave muesle? Ili na nekaj drugo? Granolu imas na rodinom portaluLilly prvotno napisa
![]()
Ja nemam mjesta za pekac, a ni spajzu di bi ga drzala. Tako da do daljnjeg moram nazalost odustati od pekaca.
Al zato se vjezbam peci domaci kruh rucno i nije skroz lose. Ancica, kako napraviti ovaj tvoj kukuruzni a bez pekaca? tj redoslijed sastojaka?
Ok, trazim po portalu.Ancica prvotno napisa
Hvala.![]()
Napravis "palentu", pustis da se ohladi i onda sve hitis skup zajedno u zdjelu (al probaj da ti sol nije u prvom momentu u direkt kontaktu s germom jer sam cula da je ubije - neznam da li je tocno) i mijesaj i lupaj (ili mijesi).Maja prvotno napisa
Kad izlupas, pusti da stoji na nabrasnjenoj povrsini pokriveno i na kolko tolko toplom (ne pored otvorenog prozora) pola sata (ili ostavi da stoji, pokriveno, u metalnoj zdjeli - onda ne moras brasnjavit). Pa nakon toga opet zamijesi, pa ponovi pusti da se dize pol sata, pa opet zamijesi, formiraj u oblik za kruh i ponovo pusti da stoji pol sata pa hiti u pecnicu zagrijanu na 200C na pola sata. Ovo zadnje stajanje prije pecnice stavi na podlogu na kojoj ces peci (protvan ili modlu ili kaj vec) ukoliko nemas "dasku za stepavanje kruha"(na engleskom, pizza peel :D) jer ako ces ga premijestati onako dignutog sa jedne povrsine na drugu (izvana pa u pecnicu), spustit ce se i nece se ponovo dici dok se pece pa ce ti biti tvrd.
I nemoj zaboraviti da, kada kruh formiras u oblik koji zelis kod onog zadnjeg dizanja, da ga dobro zarezes par puta nozem na vrhu na pocetku zadnjeg dizanja tako da ne pukne sa strane dok se pece.
Evo jedne kojoj kruh nikad nije uspio![]()
Nemam pekač, ali ručni rezultati su me tako obeshrabrili da mi nije ni padalo na pamet... kad vidim u nekom receptu kvasac, zaobiđem ga...ni pizzu ne radim doma... Kad se sjetim kruha svoje bake i veselja kad bi praznici popadali 4 dana u komadu pa se doma pekao kruh...
No šalu na stranu, evo kupila sam danas kukuruzni kruh od "Demetre" sastojci kukuruzno i raženo brašno. Kvasac se ne spominje. Javim sutra da li je isti kao kod kumica na placu.
Ima nekog tu iz okolice Samobora ? - tamo se uvijek jede odličan kukuruzni kruh (u pivnici). Nabavite originalni recept!!!
Probala sam onaj kruh ("Demetra") i definitivno nije kao kod kumica na placu. Slan je i nema onu vlažnost.
Jedna moja prijateljica je jednom davno radila proju sa nekim ostacima kiselog vrhnja... a kako mi u frižideru stoji nekoliko otvorenih čašica trebam potrošiti. Ona je preko bare, ne mogu je pitati...
Ima tko recept? To bi trebalo ispasti onako više kao pogača, radi se s praškom za pecivo.
mamazika, u provu ne ide vrhnje - eventualno je poslije možeš udrobiti u njega.
Napravi poparu - garantiram da će klinci biti oduševljeni, a riješit ćeš se vrhnja.
Možeš ga "utopiti" i u pogaču, umjesto kiselog mlijeka: brašno, pp, vrhnje, mineralna voda.
Sinoc sam pekla duplu mjeru kukuruznog i ispao je super. Da imam digitalac sad bih ga uslikala pa mu u photoshopu nacrtala srca sve okolo i zalijepila da se vidi.
Posto nemam nikakve ploce za pecenje stavila sam u okruglu vatrostalnu posudu, na dno posula kospice od bundeve, a malo sam dodala i u tijesto.
Korica na dnu mu je lijepo hrskava od kospica a na vrhu nije ona debela zilava kako cesto ispadne kod domaceg kruha nego tanka hrskava.
Sinoc na topal mazala mekani bijeli sir, a jutros sam jurila po gradu i sve jedva cekala da dodem kuci pa da probam kakav je danas.
Danas je vrhunski. :D
Kupila mak i sezam za daljnje eksperimente. Sad cu morati naci razlicite vrste brasna pa da pecem razev i crni i tako dalje. :D
Apricot, a što je popara?
Uzmeš kruh (najbolje stariji) i narežeš na šnite.
Staviš u crni lim iz pećnice i zapečeš da malo porumeni. Izvadiš i zaliješ posoljenom proključalom vodom u kojoj je neka masnoća. (Nemoj da pliva, zaliješ kao kad kruh pohaš u jajetu).
Preliješ vrhnjem (može i malo češnjaka) i još malo zapečeš.
Ja pojedem cijeli kruh - to je jedini razlog što ti ne bih preporučila.
Imam dva pitanja za cure - pekarice:
Koliko kila imate?
Kako se suzdržite da ne pojedete cijeli kad je još onako vruć...........
Ja nisam cura pekarica ali volim odgovarati na pitanja. :D
Imam vise od 70 ali ne vjerujem vagi bas u kilu pa nije ni vazno. To je rasporedeno na 175 cm pa je jos uvijek prolazno. (Zimi. Ljeti ne.)
Sinoc sam se suzdrzala jer nisam htjela da mi se zalijepi kruh, znas ono kad vruceg rezes kako se kao zalijepi. Zato sam samo malo copnula i poslije jos malo te tu stala. Znaci, motivacija je bila cuvati kruh da bude lijep sutra.![]()
Loše!
Sjedni!
Da se mene pitalo, ja bih i one Majine božićne medenjake pojela još prvi dan - nek zubi frcaju na sve strane!
Da čekam?!
Pa to mi je ko onaj vic kad je Mujo pitao koliko je sati:
"Za deset minuta će biti dva".
"Pa nisam te pitao koliko će biti za deset minuta"!
Tako i ja... Pa nisam pekla kruh za sutra!!!!!
Hvala na receptu, ali nemam doma toliko kruha (koji se još da rezati) - čim mi ostane, stavim ga osušiti na radijator, pa uvaljujem ljudima koji to iskoriste za razne životinje. Ali ako mi se potrefi, isprobat ću.
Stavim sve navečer i programiram da ujutro bude pečen. A ja ujutro ne mogu jesti![]()
Ako ga pečem preko dana, tada obično imam nekoga a la Aprocot, pa sve i da hoću ne mogu ga cijeloga pojesti!
A ja vooooolim dok je vruć.
I nikad me nije bolio trbuh zbog toga.![]()
:Dapricot prvotno napisa
Pa draga, da sam sve sinoc pojela danas bi mi sinak bio gladan posto nisam imala ni mrvu ni u kutiji ni u ledu.
Osim toga, iako nisam na dijeti, pravim se da jesam. Nisam ni vecerala a pravila sam mahunice, pa kako bi onda sebi u okce mogla pogledati da sam pojela kilu vruceg kruha i to jos u 21.00?
Ok, ja vise ne chatam. Drugi put se javi na temu - kad ispeces kruh. (i pojedes ga vruceg dodi javiti kako je proslo):D
dajte jos neke recepte za kruh, isprobane, po mogucnosti varijantu i bez pekaca. Preferiram mijesani razeni.![]()
mene boli trbuh. al kaj, bolim i ja njega.Fidji prvotno napisa
DOMAĆI KRUH
1 kg brašna (70 dag crnog brašna i 30 dag raženog ili heljdinog ili integralnog)
7,5 dl mlake vode(za kvasac zeti od te količine)
1 kocka kvasca(5 dag)
3 žlice soli
2 žlice šećera(1 žlica se stavi u kvasac i 2 u brašno)
Zamijesiti tijesto i ostaviti da stoji 1 sat, premijesiti ga i staviti u tepsiju u kojoj će se peći(mora narasti duplo). Na dno tepsije staviti pergament papir. Kruh malo stisnuti, posipati brašnom i vilicom probosti na više mjesta i ostaviti da stoji 1/2 sata. Istovremeno zagrijati pećnicu (cca. 1/2 sata) na 200°C, dok se tijesto diže drugi put.
Peći 20 minuta na 200°C, a zatim još najmanje 40-50 minuta na 180°C, ovisno o pećnici. Kad se kora počne odvajati od tepsije, znači da je pečen. Ako se prerano zarumeni, treba ga pokriti papirom.
Kad je pečen, okrenuti ga naopačke na dasci (10-15 minuta) i onda ga ponovo okrenuti.