Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 50 of 104

Thread: domaci kruh

  1. #1
    happy mummy's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ST
    Posts
    661

    Default domaci kruh

    kupili smo pekac za kruh i odlucili se zdravo hraniti i na tom podrucju. uz pekac su dosli i neki recepti, ali ja bih radije cula male tajne rodinih majstora kuhinje :D dakle, s receptima za pecenje razlicitih vrsta kruha, na sunce!

  2. #2
    mamma Juanita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,285

    Default

    mene zanima jel netko zna raditi cisti kukuruzni, bez pekaca, klasishe u pecnici .

  3. #3
    klmama's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zgb, dubrava
    Posts
    769

    Default

    hm :/ ja sam dosad uvijek radila pola-pola bijelo brašno i kukuruzno/integralno/cjelovito... jer mi je jednom kukuruzni ispao kamen
    ovak je fini mekani i lijepo naraste.
    i graham peciva mi dobro ispadnu.
    a u dm-u kupujem kvasac bez emulgatora, a ima i onaj "sauerteig", iliti nekakva podloga/osnova za kruh, ali ja ne znam s tim raditi 8)

  4. #4

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Kaze mm da se kod njih kukuruzni kruh pravio samo od kukuruznog brasna. Ali mislim da se to tijesto mora jako rijetko napraviti i ostaviti preko noci. Tako nesto.

  5. #5
    klmama's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zgb, dubrava
    Posts
    769

    Default

    tu sam ja negdje fulala kad sam pekla. jer je to brašno tvrdo, i grublje od običnog. pa dobiješ kameni ukras za stol
    ovako mi pola/pola uspije. 8)

  6. #6

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Ja cu probat pa cu javit kako je ispalo. Kaze mi muz da ispadne puno sladji kruh ako je samo kukuruzno. Ali da stvarno rijetko moras zamijesit.

  7. #7
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Kruh od isključivo kukuruznog brašna (prova, proja) i ne može biti - nego tvrd.
    Jedino mješavina može dati rastresitost.
    Mammaju, najbolje da pitaš kumice koje na Dolcu prodaju onaj žuti, žuti kuružnjak.

  8. #8
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default Polubijeli kruh iz pekača za preko noći

    Kvas (sponge, biga):

    375 ml tople vode
    30 dag polubijelog brašna (Podravkino je OK, Mipelovo ne vrijedi)
    žličica šećera
    pola žličice (!) instant suhog kvasca (Digo je sasvim OK, DM-ov je malo "divlji", ali isto OK)

    Ostalo za kruh:

    20 dag polubijelog brašna
    1-2 dag putra ili 2 žlice maslinovog ulja
    žlica šećera
    pola do jedne žličice soli
    dodaci (odnosi se na laneno, suncokretovo, bučino i ostalo masno sjemenje)

    Spomenuti sastojci su osnova za jednostavni polubijeli kruh, a mogu se "oplemeniti" raznim dodacima. Od dodataka treba razlikovati one koji "piju" vodu i one masne koji ne piju. Ovi koji piju vodu poput pšeničnih klica, kukuruznog brašna, pahuljica... stavljaju se umjesto jednog dijela brašna. Dakle, važe se 20 dag "brašna", ali u 20 dag nalazi se 2 dag klica i 18 dag brašna Masne sjemenkae se dodaju na kraju po volji i ne moraju se vagati. Ne pretjerivati s kukuruznim brašnom!

    Postupak:

    U stroj se nabacaju voda, na vodu brašno, žličica šećera i kvasac, stisne se početak programa i pusti se da odvrti prvih 5 minuta (onda je ionako pauza) i stisne se stop. Ako se na kutovima posude nađe kakva hrpica brašna koje se nije umijesilo- gurne se na sredinu pomoću plastične spatule. To što se nalazi u posudi je kvas (talijanski "biga"), rijetko tijesto u kojem se kvasac jako dobro osjeća.
    Na kvas se iskrcaju ostali sastojci, ali tako da šećer i sol dođu na vrh hrpe.
    Stroj se postavi na brzi program za veliki bijeli kruh i programira se završetak pečenja za 6 do 10 sati kasnije, recimo preko noći.
    Pečeni kruh se ostavi na održavanju topline još desetak minuta, a prije vađenja dade mu se još oko 5 minuta da se otpusti - tako puno lakše izađe iz posude. Potom se zamota u kuhinjsku krpu dok se potpuno ohladi.

    Dobar tek

  9. #9
    Audrey's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,023

    Default

    Kod moje se bake kod kuće mljelo kuruzno brašno i bilo je baš fino samljeveno. Kruh od njega je imao nevjerojatno tvrdu koru, a unutrašnjost je bila bez rupica i vlažna. Kak je to bil dooobar kruh... A tek zasitan...
    Nisam sigurna kak bi ispao u pekaču.

  10. #10
    Audrey's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,023

    Default

    Sad sam se sjetila one biblijske: tko tebe kamenom, ti njega kruhom.

    Ak je kuruzni, na isto ti dođe .

  11. #11
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by Audrey
    Nisam sigurna kak bi ispao u pekaču.
    Ne bi Uglavnom je takve cigle jako teško dobiti van iz posude, a ni propelere nije onda lako dobiti van iz "kruha". Baš ne kužim zašto bi netko radio takav "kruh" u pekaču. Kukuruzni kruh koji nije cigla zapravo se većinom sastoji od pšeničnog brašna. Kvaka je u glutenu, kojeg u kuruzi nema, a u kruhu drži mjehuriće plina na okupu. Čak i Mavrovićev kukuruzni kruh ima samo mali udio kuruze.
    Najozbiljniji izvor točnih i provjerenih informacija na netu o kruhu nalazi se na http://www.theartisan.net/, uz ogradu da se nalaze u Americi i da su orijentirani na američka brašna.

  12. #12
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    Quote Originally Posted by Audrey
    Sad sam se sjetila one biblijske: tko tebe kamenom, ti njega kruhom.

    Ak je kuruzni, na isto ti dođe .
    bogme da

  13. #13

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    Kruh od isključivo kukuruznog brašna (prova, proja) i ne može biti - nego tvrd.
    Jedino mješavina može dati rastresitost.
    Mammaju, najbolje da pitaš kumice koje na Dolcu prodaju onaj žuti, žuti kuružnjak.
    Apricot, zaboravila si pravi izraz- PROHA To je tzv. kukuruzni kruh. I jede se sa kiselim mlijekom i to domacim. Skines kajmak sa vrha i kusas hladno kiselo mlijeko. I mrtva bi usta ga jela i pila
    A ja sam nekad kupila pekac (onaj duguljasti sto mu se podesava velicina) i nista nije valjalo. Uvijek bi sa vana kruh ispao tvrd ko kamen, a unutra mecav.

  14. #14
    Osoblje foruma Bubica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,700

    Default

    Ne razumijem se u kukuruzni kruh, no kruh vrlo često spravljam u pekaču i jako sam zadovoljna :D Stavljam ga obavezno na program od tri sata, tvrdoću korice na najmanje (inače bude gumasta) i volim da se ohladi u pekaču (onda zadrži vlagu). Odličan je, dodajemo različita brašna (graham, raženi) i različite sjemenke...

  15. #15
    Fidji's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,244

    Default

    Ja sam isto friško dobila pekač kruha.

    Nisam još puno eksperimentirala, ali mi super ispadne ovaj omjer:

    600 g brašna
    1 žličica soli
    1 žličica šećera
    1 žlica ulja
    1 suhi kvasac
    400 ml vode

    Peče se na programu - brzo ili rapid.

    Brašno stavljam polubijelo ili crno, ili dio zamijenim kukuruznim, raženim ili integralnim.

    Kukuruznog se može staviti i pola, ali s raženim ne treba pretjerivati jer inače ispadne gnjecav.


    Mene žarko zanima kako ispeći kruh bez glutena? Npr. od 100% raženog?

  16. #16

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Nakon godinu dana isprobavanja definitivno najbolji kruh mi je:

    500 gr tamnog brašna (Tena, tip 1400)
    400 ml vode
    žličica soli
    1/3 kocke svježeg kvasca
    1 žlica sjemenki sezama i 1 žlica sjemenki lana (a može i bez)

    normalni program 3 sata

    Ne znam kakve si recepte dobila, ali meni su odlični recepti za tijesto za pizzu, kroasane i baquete (od njega radim mala peciva). Inače tijesto za pizzu i kroasane radim duplu mjeru i sve ostane u posudi. Ako nemaš te recepte, javi da ti ih napišem!

  17. #17
    Osoblje foruma Bubica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,700

    Default

    ajde napiši recept za kroasane :D

    Oni se onda peču normalno i pećnici ili (molim cijeli postupak :D )?

  18. #18

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Amsterdam
    Posts
    546

    Default

    Da bi kukuruzni kruh (100% kukuruzno brasno) bio jestiv umjesto kao kamen je cini mi se bio trik koji mi je mama jednom spomenula. Nisam sigurna ali moglo bi biti to da ga se zamjesi vrucom vodom. Ne kljucalom ali toplijom nego sto bi to kod 'obicnog' kruha.

    Mamina kukuruza (nisam volila ali sam jela) je imala koricu i unutrasnjost se mogla kidati. Nije bilo mekano kao kod recimo bijelog kruha ali ni jako tvrdo.

  19. #19
    mamma Juanita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,285

    Default

    Fidji, raz isto ima glutena, kao i zob :/ , nema ga kukuruz, riza, heljda,slanutak...

  20. #20
    Ancica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,421

    Default

    Mi kruho-mjesaca-pekaca imamo vec skoro ciglo desetljece i godisnje u ducanu kupimo kruha toliko puta da bi se to dalo na prste jedne ruke nabrojit :D

    U zadnjih sest godina skoro uvijek u stvari zamijesimo kruh u masini ali ga ispecemo u rerni (na posebnoj keramickoj ploci koja glumi pec od cigle - pa onda kruh ispadne em normalnog oblika em sa finom koricom).

    Evo nekoliko nasih najomiljenijih recepata (ukljucujuci i kukuruzni koji ne da nije tvrdi i suhi nego je tak meki i socan da je to milina - ali postoji trik ):

    Kukuruzni kruh s kvascem

    Sastojci (za strucu od pola kile):

    1 salica vode
    1 zlicica soli
    1.5 zlica putra/margarina
    0.5 salice kukuruznog griza
    0.25 salice mlijeka
    1 zlicica secera
    1.75 salice bijelog brasna
    1.5 zlicice suhe germe

    Zakuhaj vodu u maloj rajngli, dodaj sol i putar. Usipaj kukuruzni gris u tankom mlazu, stalno mijesajuci dok smjesa ne postane kao gusta pasta. Kuhaj jos minutu, cijelo vrijeme mjesajuci. Makni smjesu sa izvora topline i pusti da se ohladi.

    Kada se kukuruzna smjesa ohladila, stavi je u zdjelu od masine zajedno sa ostalim sastojcima, redoslijedom koji preporucen kod tvoje masine (prvo mokro pa onda suho, ili obrnuto) i zapocni ciklus.

    Buttermilk zobeni kruh

    Sastojci (za strucu od pola kile):

    1/3 salice jako vruce vode
    1/2 salice zobenih pahuljica (ne onih za brzo kuhanje)
    5/8 salice buttermilka
    1 zlica putra
    2 zlice secera
    1 zlicica soli
    1/2 zlicice sode bikarbone
    2 zlice psenicnih klica
    1 3/4 salice brasne
    1 1/2 zlicice germe

    Stavi zob u zdjelu od masine. Prelij vrucom vodom preko zobi i promijesaj. Pusti da stoji barem 15 minuta. Stavi ostale sastojke u zdjelu redoslijedom koji je preporucen kod tvoje masine i zapocni ciklus.


    ____________________________________

    1 salica = 200 ml
    1 zlica = 15 ml
    1 zlicica = 5 ml

  21. #21

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb pri jezeru
    Posts
    1,075

    Default

    ancice jel to ide baš kukkuruzni griz (ne brašno)?
    i da li instant ili ono oriđiđi?

  22. #22
    Ancica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,421

    Default

    pituljica, bas griz (kao da ides raditi zgance ili polentu), i ono kaj se kuha, ne instantno :D

  23. #23

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Kroasane

    1 jaje
    225 ml mlijeka (piše izlupanog, pa ga ja malo ispjenim onim aparatićem za kapućino, mada ne vidim neku razliku!?!?)
    60 gr maslaca
    1 žličica soli
    1 žlica šećera
    400 gr brašna (ja stavljam polubijelo)
    3/4 vrećice suhog kvasca

    Uključiti program miješanje i dizanje.
    Kada je tijesto gotovo, izvaditi, razvaljati, napravite trokute, puniti po želji (ja obično šunkom), smotati, premazati jajetom, posuti sezamom, lanom, kimom ili što već voliš i peći dok ne porumeni na 190 stupnjeva.
    Obično radim duplu smjesu samo pred kraj pazim da ne tijesto ne iscuri van jer nekada jako naraste.

  24. #24
    litala's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,852

    Default

    sjecam se da sam nekad davno negdje procitala da se za pravi kruz od kuruze kukuruzno brasno prvo mora kuhati. dakle, ne samo zamijesati toplijom vodom nego bas prokuhati...

    pogledat cu doma, ali nisam stvarno sigurna dal cu uspjet naci recept...

  25. #25
    litala's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,852

    Default

    nasla sam samo ovo s gastronauta:

    Kukuruzni kruh (prilog),
    Specijalitet hrvatske kuhinje

    Sastojci:
    250 g kukuruznog brašna
    1 kg bijelog brašna
    kvasac
    ulje
    sol

    Opis:
    Kukuruzno brašno prelijte sa pola litre vrele vode. Miješajte. U ohlađeno tijesto umiješajte bijelo brašno, kvasac i još pola litre tople vode. Čvrsto umijesite tijesto. Oblikujte kruh, namastite ga i stavite na toplo da odstoji. Nauljite posudu i u njoj pecite kruh otprilike sat i pol na 150°C.

  26. #26

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Ja odmah danas probala Ancicin kukuruzni kruh. Imam samo jednu zamjerku, ali na svoj račun, jer sam mogla i sama predpostaviti da je ta količina preeeeeeeemala za nas troje. Sve je puklo za večeru. Kruh je fenomenalan!
    Sutra moram isprobati i zobeni kruh, samo moram naći buttermilk...

  27. #27
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,495

    Default

    kolko kosta taj pekac?
    i gdje ga ima za kupiti

  28. #28
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Kako gdje i kako kad. Mi smo vrebali akciju u Metro-u i upiknuli ga za manje od 400 kn.
    Ancice, zavidim ti na ploci, ne mogu ju nikako naci ovdje. Cak su ju i reklamirali u Mercatoru i - stanga.

  29. #29
    Ancica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,421

    Default

    Quote Originally Posted by Janoccka
    Ja odmah danas probala Ancicin kukuruzni kruh. Imam samo jednu zamjerku, ali na svoj račun, jer sam mogla i sama predpostaviti da je ta količina preeeeeeeemala za nas troje. Sve je puklo za večeru. Kruh je fenomenalan!
    Sutra moram isprobati i zobeni kruh, samo moram naći buttermilk...
    Koje je velicine tvoj pekac? Ja sam stavila recept za ovaj od pol kile ali mi imamo pekac za tri-cetvrt kile pa nam ispadne veci (naravno, sa sastojcima 50% vise).

    Bas mi je drago da vam je uspio.

    Buttermilk bi trebala naci tamo gdje su jogurti i sl. Mada, ja ponekad kad nemam buttermilka razrijedim jogurt mlijekom pa s tim zamijenim. I nekad stavim umjesto skroz bijelo brasno, djelomicno integralno pa bude jos zdraviji (iako je zob, a i klice, vrlo zdrava strana ovog kruha).


  30. #30
    Ancica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,421

    Default

    Davore, ako ulovim plocu, javim ti pa ti je donesem ak hoces.

    Al to ti je (koliko se meni cini) obicna neglazirana keramicka ploca debljine negdje 0.5-0.75 cm pa ako znas kakve keramicare mozda ti i oni mogu nabavit koju :D

  31. #31
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Buttermilk = stepko, mlaćenica...

    Problem sa keramičkim plocama velikih dimenzija je da hoće pucati pa ovo pitanje nije sasvim trivijalno. U "literaturi" ih zovu "baking stone" i podrazumijevaju se kao jedina stvar (osim prave peći) koja je u stanju napraviti pravu picu.

    Inace mogu samo preporuciti pecenje kruha u dvije faze s "uzgojem" kvasa. Puno je boljeg okusa, krasno mirisi, a u smjesu ide puno manje kvasca.

  32. #32
    Osoblje foruma Bubica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,700

    Default

    Pekača zna biti vrlo jeftinih u Merkatoneu - zadnje sam vidjela po 250 kn.

  33. #33
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Davore, možeš kupiti običnu neglaziranu keramičku pločicu većih dimenzija - atesti su napravljeni na puno većim temperaturama no što ih pećnica može proizvesti, sigurno neće puknuti.

  34. #34
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    super, a gdje?

  35. #35
    Fidji's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,244

    Default

    Sad je na akciji u Metrou. Cijena nešto ispod 400 kn.

  36. #36
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Za 400 kn je što? Ploča ili pekač?

  37. #37
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Kad ti je rođendan - ja ću ti donijeti?
    Već sam nabavila
    Dimenzije su 45x45, jel ti to premalo?

  38. #38
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    45*45 hmm... priznaj, kome si to maznula sa zida
    Vjerojatno je OK, sigurno stane u rernu, a rockas je za tjedan dana.
    Inace se te ploce oridjidji rade tako da ti ne ispadnu van iz pecnice kad ih malo izvuces - imaju zeljezni okvir koji pase u utore u pecnici, ali se sigurno u tu svrhu moze iskoristiti i postojeca resetka.

  39. #39
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    E sad ga pretjeruješ!
    Dobiš gres neglaziranu pločicu koja je atestirana na 1300°C.
    Pa ti onda pazi da ti ne ispadne!

  40. #40
    Ancica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,421

    Default

    Davore, mi omamo obicnjacu koja stoji na resetki I nije nam nikad ispala (mada, priznajem, rijetko je vadimo :/ )

  41. #41
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    OK, prihvacam Rockas je fakat za tjedan dana

  42. #42

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Malo ste se zeznuli-e
    Pola ovih vasih recepata su pogace, a ne kruh

  43. #43
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Al ga ova Snorki cjepidlaci

  44. #44
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ali je sasvim u pravu.

  45. #45
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    U pogaču se stavljaju kiselo mlijeko i soda bikarbona (mineralna voda).

  46. #46

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    U pogaču se stavljaju kiselo mlijeko i soda bikarbona (mineralna voda).
    da. A u kruh ide samo brasno , soda bikarbona ili germa, voda i sol. Sve ostalo je pogaca, a ja sam strucnjak za njih. Cak je i MM to priznao Plus sto sam Bosanka od glave do pete

  47. #47
    trinity's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Solin - Split
    Posts
    676

    Default

    snorki , ja sigurno padam s Marsa, ali s obzirom da se pononvo pojavio jedan izraz, možeš li mi molim te objasnit što je to germa? Havla

  48. #48
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Pečem štrudlu, osam kila germe,
    Sedam konja vuku je iz rerne

  49. #49
    trinity's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Solin - Split
    Posts
    676

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Pečem štrudlu, osam kila germe,
    Sedam konja vuku je iz rerne
    da, samo se ti meni rugaj

  50. #50
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Germa je kvasac.

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •