kupili smo pekac za kruh i odlucili se zdravo hraniti i na tom podrucju. uz pekac su dosli i neki recepti, ali ja bih radije cula male tajne rodinih majstora kuhinje :D dakle, s receptima za pecenje razlicitih vrsta kruha, na sunce!![]()
kupili smo pekac za kruh i odlucili se zdravo hraniti i na tom podrucju. uz pekac su dosli i neki recepti, ali ja bih radije cula male tajne rodinih majstora kuhinje :D dakle, s receptima za pecenje razlicitih vrsta kruha, na sunce!![]()
mene zanima jel netko zna raditi cisti kukuruzni, bez pekaca, klasishe u pecnici.
hm :/ ja sam dosad uvijek radila pola-pola bijelo brašno i kukuruzno/integralno/cjelovito... jer mi je jednom kukuruzni ispao kamen![]()
ovak je fini mekani i lijepo naraste.
i graham peciva mi dobro ispadnu.
a u dm-u kupujem kvasac bez emulgatora, a ima i onaj "sauerteig", iliti nekakva podloga/osnova za kruh, ali ja ne znam s tim raditi 8)
Kaze mm da se kod njih kukuruzni kruh pravio samo od kukuruznog brasna. Ali mislim da se to tijesto mora jako rijetko napraviti i ostaviti preko noci. Tako nesto.
tu sam ja negdje fulala kad sam pekla. jer je to brašno tvrdo, i grublje od običnog. pa dobiješ kameni ukras za stol![]()
ovako mi pola/pola uspije. 8)
Ja cu probat pa cu javit kako je ispalo. Kaze mi muz da ispadne puno sladji kruh ako je samo kukuruzno. Ali da stvarno rijetko moras zamijesit.
Kruh od isključivo kukuruznog brašna (prova, proja) i ne može biti - nego tvrd.
Jedino mješavina može dati rastresitost.
Mammaju, najbolje da pitaš kumice koje na Dolcu prodaju onaj žuti, žuti kuružnjak.
Kvas (sponge, biga):
375 ml tople vode
30 dag polubijelog brašna (Podravkino je OK, Mipelovo ne vrijedi)
žličica šećera
pola žličice (!) instant suhog kvasca (Digo je sasvim OK, DM-ov je malo "divlji", ali isto OK)
Ostalo za kruh:
20 dag polubijelog brašna
1-2 dag putra ili 2 žlice maslinovog ulja
žlica šećera
pola do jedne žličice soli
dodaci (odnosi se na laneno, suncokretovo, bučino i ostalo masno sjemenje)
Spomenuti sastojci su osnova za jednostavni polubijeli kruh, a mogu se "oplemeniti" raznim dodacima. Od dodataka treba razlikovati one koji "piju" vodu i one masne koji ne piju. Ovi koji piju vodu poput pšeničnih klica, kukuruznog brašna, pahuljica... stavljaju se umjesto jednog dijela brašna. Dakle, važe se 20 dag "brašna", ali u 20 dag nalazi se 2 dag klica i 18 dag brašnaMasne sjemenkae se dodaju na kraju po volji i ne moraju se vagati. Ne pretjerivati s kukuruznim brašnom!
Postupak:
U stroj se nabacaju voda, na vodu brašno, žličica šećera i kvasac, stisne se početak programa i pusti se da odvrti prvih 5 minuta (onda je ionako pauza) i stisne se stop. Ako se na kutovima posude nađe kakva hrpica brašna koje se nije umijesilo- gurne se na sredinu pomoću plastične spatule. To što se nalazi u posudi je kvas (talijanski "biga"), rijetko tijesto u kojem se kvasac jako dobro osjeća.
Na kvas se iskrcaju ostali sastojci, ali tako da šećer i sol dođu na vrh hrpe.
Stroj se postavi na brzi program za veliki bijeli kruh i programira se završetak pečenja za 6 do 10 sati kasnije, recimo preko noći.
Pečeni kruh se ostavi na održavanju topline još desetak minuta, a prije vađenja dade mu se još oko 5 minuta da se otpusti - tako puno lakše izađe iz posude. Potom se zamota u kuhinjsku krpu dok se potpuno ohladi.
Dobar tek
Kod moje se bake kod kuće mljelo kuruzno brašno i bilo je baš fino samljeveno. Kruh od njega je imao nevjerojatno tvrdu koru, a unutrašnjost je bila bez rupica i vlažna. Kak je to bil dooobar kruh... A tek zasitan...
Nisam sigurna kak bi ispao u pekaču.
Sad sam se sjetila one biblijske: tko tebe kamenom, ti njega kruhom.
Ak je kuruzni, na isto ti dođe.
Ne biOriginally Posted by Audrey
Uglavnom je takve cigle jako teško dobiti van iz posude, a ni propelere nije onda lako dobiti van iz "kruha". Baš ne kužim zašto bi netko radio takav "kruh" u pekaču. Kukuruzni kruh koji nije cigla zapravo se većinom sastoji od pšeničnog brašna. Kvaka je u glutenu, kojeg u kuruzi nema, a u kruhu drži mjehuriće plina na okupu. Čak i Mavrovićev kukuruzni kruh ima samo mali udio kuruze.
Najozbiljniji izvor točnih i provjerenih informacija na netu o kruhu nalazi se na http://www.theartisan.net/, uz ogradu da se nalaze u Americi i da su orijentirani na američka brašna.
Apricot, zaboravila si pravi izraz- PROHAOriginally Posted by apricot
![]()
![]()
![]()
To je tzv. kukuruzni kruh.
I jede se sa kiselim mlijekom i to domacim. Skines kajmak sa vrha i kusas hladno kiselo mlijeko. I mrtva bi usta ga jela i pila
![]()
A ja sam nekad kupila pekac (onaj duguljasti sto mu se podesava velicina) i nista nije valjalo. Uvijek bi sa vana kruh ispao tvrd ko kamen, a unutra mecav.
Ne razumijem se u kukuruzni kruh, no kruh vrlo često spravljam u pekaču i jako sam zadovoljna :D Stavljam ga obavezno na program od tri sata, tvrdoću korice na najmanje (inače bude gumasta) i volim da se ohladi u pekaču (onda zadrži vlagu). Odličan je, dodajemo različita brašna (graham, raženi) i različite sjemenke...
Ja sam isto friško dobila pekač kruha.
Nisam još puno eksperimentirala, ali mi super ispadne ovaj omjer:
600 g brašna
1 žličica soli
1 žličica šećera
1 žlica ulja
1 suhi kvasac
400 ml vode
Peče se na programu - brzo ili rapid.
Brašno stavljam polubijelo ili crno, ili dio zamijenim kukuruznim, raženim ili integralnim.
Kukuruznog se može staviti i pola, ali s raženim ne treba pretjerivati jer inače ispadne gnjecav.
Mene žarko zanima kako ispeći kruh bez glutena? Npr. od 100% raženog?
Nakon godinu dana isprobavanja definitivno najbolji kruh mi je:
500 gr tamnog brašna (Tena, tip 1400)
400 ml vode
žličica soli
1/3 kocke svježeg kvasca
1 žlica sjemenki sezama i 1 žlica sjemenki lana (a može i bez)
normalni program 3 sata
Ne znam kakve si recepte dobila, ali meni su odlični recepti za tijesto za pizzu, kroasane i baquete (od njega radim mala peciva). Inače tijesto za pizzu i kroasane radim duplu mjeru i sve ostane u posudi. Ako nemaš te recepte, javi da ti ih napišem!
ajde napiši recept za kroasane :D
Oni se onda peču normalno i pećnici ili (molim cijeli postupak :D )?
Da bi kukuruzni kruh (100% kukuruzno brasno) bio jestiv umjesto kao kamen je cini mi se bio trik koji mi je mama jednom spomenula. Nisam sigurna ali moglo bi biti to da ga se zamjesi vrucom vodom. Ne kljucalom ali toplijom nego sto bi to kod 'obicnog' kruha.
Mamina kukuruza (nisam volila ali sam jela) je imala koricu i unutrasnjost se mogla kidati. Nije bilo mekano kao kod recimo bijelog kruha ali ni jako tvrdo.
Fidji, raz isto ima glutena, kao i zob :/ , nema ga kukuruz, riza, heljda,slanutak...
Mi kruho-mjesaca-pekaca imamo vec skoro ciglo desetljece i godisnje u ducanu kupimo kruha toliko puta da bi se to dalo na prste jedne ruke nabrojit :D
U zadnjih sest godina skoro uvijek u stvari zamijesimo kruh u masini ali ga ispecemo u rerni (na posebnoj keramickoj ploci koja glumi pec od cigle- pa onda kruh ispadne em normalnog oblika em sa finom koricom).
Evo nekoliko nasih najomiljenijih recepata (ukljucujuci i kukuruzni koji ne da nije tvrdi i suhi nego je tak meki i socan da je to milina - ali postoji trik):
Kukuruzni kruh s kvascem
Sastojci (za strucu od pola kile):
1 salica vode
1 zlicica soli
1.5 zlica putra/margarina
0.5 salice kukuruznog griza
0.25 salice mlijeka
1 zlicica secera
1.75 salice bijelog brasna
1.5 zlicice suhe germe
Zakuhaj vodu u maloj rajngli, dodaj sol i putar. Usipaj kukuruzni gris u tankom mlazu, stalno mijesajuci dok smjesa ne postane kao gusta pasta. Kuhaj jos minutu, cijelo vrijeme mjesajuci. Makni smjesu sa izvora topline i pusti da se ohladi.
Kada se kukuruzna smjesa ohladila, stavi je u zdjelu od masine zajedno sa ostalim sastojcima, redoslijedom koji preporucen kod tvoje masine (prvo mokro pa onda suho, ili obrnuto) i zapocni ciklus.
Buttermilk zobeni kruh
Sastojci (za strucu od pola kile):
1/3 salice jako vruce vode
1/2 salice zobenih pahuljica (ne onih za brzo kuhanje)
5/8 salice buttermilka
1 zlica putra
2 zlice secera
1 zlicica soli
1/2 zlicice sode bikarbone
2 zlice psenicnih klica
1 3/4 salice brasne
1 1/2 zlicice germe
Stavi zob u zdjelu od masine. Prelij vrucom vodom preko zobi i promijesaj. Pusti da stoji barem 15 minuta. Stavi ostale sastojke u zdjelu redoslijedom koji je preporucen kod tvoje masine i zapocni ciklus.
____________________________________
1 salica = 200 ml
1 zlica = 15 ml
1 zlicica = 5 ml
ancice jel to ide baš kukkuruzni griz (ne brašno)?
i da li instant ili ono oriđiđi?
pituljica, bas griz (kao da ides raditi zgance ili polentu), i ono kaj se kuha, ne instantno :D
Kroasane
1 jaje
225 ml mlijeka (piše izlupanog, pa ga ja malo ispjenim onim aparatićem za kapućino, mada ne vidim neku razliku!?!?)
60 gr maslaca
1 žličica soli
1 žlica šećera
400 gr brašna (ja stavljam polubijelo)
3/4 vrećice suhog kvasca
Uključiti program miješanje i dizanje.
Kada je tijesto gotovo, izvaditi, razvaljati, napravite trokute, puniti po želji (ja obično šunkom), smotati, premazati jajetom, posuti sezamom, lanom, kimom ili što već voliš i peći dok ne porumeni na 190 stupnjeva.
Obično radim duplu smjesu samo pred kraj pazim da ne tijesto ne iscuri van jer nekada jako naraste.
sjecam se da sam nekad davno negdje procitala da se za pravi kruz od kuruze kukuruzno brasno prvo mora kuhati. dakle, ne samo zamijesati toplijom vodom nego bas prokuhati...
pogledat cu doma, ali nisam stvarno sigurna dal cu uspjet naci recept...
nasla sam samo ovo s gastronauta:
Kukuruzni kruh (prilog),
Specijalitet hrvatske kuhinje
Sastojci:
250 g kukuruznog brašna
1 kg bijelog brašna
kvasac
ulje
sol
Opis:
Kukuruzno brašno prelijte sa pola litre vrele vode. Miješajte. U ohlađeno tijesto umiješajte bijelo brašno, kvasac i još pola litre tople vode. Čvrsto umijesite tijesto. Oblikujte kruh, namastite ga i stavite na toplo da odstoji. Nauljite posudu i u njoj pecite kruh otprilike sat i pol na 150°C.
Ja odmah danas probala Ancicin kukuruzni kruh. Imam samo jednu zamjerku, ali na svoj račun, jer sam mogla i sama predpostaviti da je ta količina preeeeeeeemala za nas troje. Sve je puklo za večeru. Kruh je fenomenalan!
Sutra moram isprobati i zobeni kruh, samo moram naći buttermilk...
Kako gdje i kako kad. Mi smo vrebali akciju u Metro-u i upiknuli ga za manje od 400 kn.
Ancice, zavidim ti na ploci, ne mogu ju nikako naci ovdje. Cak su ju i reklamirali u Mercatoru i - stanga.
Koje je velicine tvoj pekac? Ja sam stavila recept za ovaj od pol kile ali mi imamo pekac za tri-cetvrt kile pa nam ispadne veci (naravno, sa sastojcima 50% vise).Originally Posted by Janoccka
Bas mi je drago da vam je uspio.
Buttermilk bi trebala naci tamo gdje su jogurti i sl. Mada, ja ponekad kad nemam buttermilka razrijedim jogurt mlijekom pa s tim zamijenim. I nekad stavim umjesto skroz bijelo brasno, djelomicno integralno pa bude jos zdraviji (iako je zob, a i klice, vrlo zdrava strana ovog kruha).
![]()
Davore, ako ulovim plocu, javim ti pa ti je donesem ak hoces.
Al to ti je (koliko se meni cini) obicna neglazirana keramicka ploca debljine negdje 0.5-0.75 cm pa ako znas kakve keramicare mozda ti i oni mogu nabavit koju :D
Buttermilk = stepko, mlaćenica...
Problem sa keramičkim plocama velikih dimenzija je da hoće pucati pa ovo pitanje nije sasvim trivijalno. U "literaturi" ih zovu "baking stone" i podrazumijevaju se kao jedina stvar (osim prave peći) koja je u stanju napraviti pravu picu.
Inace mogu samo preporuciti pecenje kruha u dvije faze s "uzgojem" kvasa. Puno je boljeg okusa, krasno mirisi, a u smjesu ide puno manje kvasca.
Pekača zna biti vrlo jeftinih u Merkatoneu - zadnje sam vidjela po 250 kn.
Davore, možeš kupiti običnu neglaziranu keramičku pločicu većih dimenzija - atesti su napravljeni na puno većim temperaturama no što ih pećnica može proizvesti, sigurno neće puknuti.
Sad je na akciji u Metrou. Cijena nešto ispod 400 kn.
Kad ti je rođendan - ja ću ti donijeti?
Već sam nabavila![]()
Dimenzije su 45x45, jel ti to premalo?
45*45 hmm... priznaj, kome si to maznula sa zida![]()
Vjerojatno je OK, sigurno stane u rernu, a rockas je za tjedan dana.
Inace se te ploce oridjidji rade tako da ti ne ispadnu van iz pecnice kad ih malo izvuces - imaju zeljezni okvir koji pase u utore u pecnici, ali se sigurno u tu svrhu moze iskoristiti i postojeca resetka.
E sad ga pretjeruješ!
Dobiš gres neglaziranu pločicu koja je atestirana na 1300°C.
Pa ti onda pazi da ti ne ispadne!
Davore, mi omamo obicnjacu koja stoji na resetkiI nije nam nikad ispala
(mada, priznajem, rijetko je vadimo :/ )
Malo ste se zeznuli-e![]()
Pola ovih vasih recepata su pogace, a ne kruh![]()
U pogaču se stavljaju kiselo mlijeko i soda bikarbona (mineralna voda).
da. A u kruh ide samo brasno , soda bikarbona ili germa, voda i sol. Sve ostalo je pogaca, a ja sam strucnjak za njih. Cak je i MM to priznaoOriginally Posted by apricot
Plus sto sam Bosanka od glave do pete
![]()
snorki , ja sigurno padam s Marsa, ali s obzirom da se pononvo pojavio jedan izraz, možeš li mi molim te objasnit što je to germa? Havla
da, samo se ti meni rugajOriginally Posted by Davor
![]()
![]()
Germa je kvasac.