DOMAĆI KRUH

1 kg brašna (70 dag crnog brašna i 30 dag raženog ili heljdinog ili integralnog)
7,5 dl mlake vode(za kvasac zeti od te količine)
1 kocka kvasca(5 dag)
3 žlice soli
2 žlice šećera(1 žlica se stavi u kvasac i 2 u brašno)

Zamijesiti tijesto i ostaviti da stoji 1 sat, premijesiti ga i staviti u tepsiju u kojoj će se peći(mora narasti duplo). Na dno tepsije staviti pergament papir. Kruh malo stisnuti, posipati brašnom i vilicom probosti na više mjesta i ostaviti da stoji 1/2 sata. Istovremeno zagrijati pećnicu (cca. 1/2 sata) na 200°C, dok se tijesto diže drugi put.
Peći 20 minuta na 200°C, a zatim još najmanje 40-50 minuta na 180°C, ovisno o pećnici. Kad se kora počne odvajati od tepsije, znači da je pečen. Ako se prerano zarumeni, treba ga pokriti papirom.
Kad je pečen, okrenuti ga naopačke na dasci (10-15 minuta) i onda ga ponovo okrenuti.