Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Torta sa sirom

  1. #1
    Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    812

    Početno Torta sa sirom

    Ovu tortu smo papali na Patrikovom rođendanu i mojim dragim forumašicama se svidjela, pa želim podijeliti s vama ovaj jednostavan recept, koji je taaaaako

    Sretno u pripravi!


    TORTA SA SIROM

    Sastojci:

    Biskvit: 4 jaja, 4 žlice šećera, 2 žlice oštrog brašna + 2 žlice glatkog brašna, 1/2 praška za pecivo, 4 žlice vruće vode

    Krema: 500 g svježeg kravljeg sira, 1/2 l slatkog vrhnja (polovica ove količine je za ukrasiti tortu!) , 4 žlice šećera, 1 kg zrelih nektarina


    Priprava:

    1. Od navedenih sastojaka načiniti i ispeći biskvit
    Napomena: npr. najčešće u čvrsti snijeg od bjelanjaka+šećer, postupno dodajem 1 po 1 žutanjak, pa zatim brašno+prašak za pecivo i na kraju 4 žlice vode.

    2. Prerezati ohlađeni biskvit i na prvi dio slagati narezane nektarine, pa na njih dodati kremu od sira i slatkog vrhnja.

    Priprava kreme: El. miješalicom dobro izmiješati prethodno iscijeđeni svjež. sir+šećer, a zatim u tu masu dodati istučeno slatko vrhnje (u koje se može dodati kremfiks, a i ne mora).

    3. Preklopiti drugi dio biskvita i na njemu (tj. na gornji dio torte!) opet slagati narezane nektarine i namazati cijelu tortu s kremom od sira i na kraju istući još jedno slatko vrhnje (2,5 dl), pa premazati cijelu tortu za ukras.
    Po želji tortu se može ukrasiti šarenim ili čokoladnim mrvicama ili već po želji i nekoj svojoj ideji.

  2. #2

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Za koliki je kalup smjesa?
    Koliko se peče biskvit?

  3. #3
    Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    812

    Početno

    Smjesa je za kalup od 24 cm, a biskvit se peče na 180 ili 200'C 15 min. odnosno dok površina biskvita lagano porumeni (najbolje je da bude zlatnožute boje).
    Savjet: nemojte peći biskvit dok dojite bebu, he, he, jer mu tada boja bude auuuuuuuuu Pišem vam ovo iz iskustva
    Najčešće provjerim tako da biskvit malo bocnem čačkalicom u tijeku pečenja i vidim hvata li mi se tijesto za nju.

  4. #4
    mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    7,324

    Početno

    torta od sira a la mc ili sv. gral

    američki recept

    e ovako... osnovna (američka) mjera je 1,8 dl (tj. čašica vrhnja) i prema njoj idu sve ostale mjere

    pod:
    1 3/4 mjere samljeti petit beurre keksa (što bi značilo 14-15 komada) i 1/3 mjere rastopljenog maslaca i 3 velike žlice šećera

    fila:
    1/2 kg svježeg sira, 2 jaja, 3/4 mjere šećera, 1 vanilin šećer mikserom izmješati

    sve peći 20min. na 200 pa smanjiti na 180 stupnjeva ohladiti i premazati...

    mješavinom:
    1 kiselog vrhnja, 3 žlice šećera i 1 vanilin šećer

    te držati 4 - 5 h u hladnjaku (što je čisti SF u našoj kući, osim ako preko noći ne ostavimo kolač da se hladi, jer po danu ne možemo dočekati) prije degustacije.

    8)


    i što je najbitnije - a iskustvo nas također naučilo - najbolje napraviti DUPLU MJERU svega, pa se onda dobije normalan osrednji kolač (jer ovog sada je jako malo, barem nama... mljac)

  5. #5
    Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    812

    Početno

    mc, i ovo se čini vrlo moram isprobati
    volim i američku pitu i nadam se da ovom tvrdnjom nisam OT?!

  6. #6
    Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    1,386

    Početno

    Citiraj mama courage prvotno napisa
    torta od sira a la mc ili sv. gral

    američki recept

    e ovako... osnovna (američka) mjera je 1,8 dl (tj. čašica vrhnja) i prema njoj idu sve ostale mjere

    pod:
    1 3/4 mjere samljeti petit beurre keksa (što bi značilo 14-15 komada) i 1/3 mjere rastopljenog maslaca i 3 velike žlice šećera

    fila:
    1/2 kg svježeg sira, 2 jaja, 3/4 mjere šećera, 1 vanilin šećer mikserom izmješati

    sve peći 20min. na 200 pa smanjiti na 180 stupnjeva ohladiti i premazati...

    mješavinom:
    1 kiselog vrhnja, 3 žlice šećera i 1 vanilin šećer

    te držati 4 - 5 h u hladnjaku (što je čisti SF u našoj kući, osim ako preko noći ne ostavimo kolač da se hladi, jer po danu ne možemo dočekati) prije degustacije.

    8)

    i što je najbitnije - a iskustvo nas također naučilo - najbolje napraviti DUPLU MJERU svega, pa se onda dobije normalan osrednji kolač (jer ovog sada je jako malo, barem nama... mljac)
    Ovu tortu sam otkrila na M&B.net i mogu reći da je odlična

  7. #7

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Imam recept za sličnu kao mc, ali je slana:
    tijesto:
    250 g dvopeka
    125g maslaca

    krema:
    400g ricotte
    250g svježeg sira
    60g grana ili parmiggiano
    3 jaja
    150g cherry rajčica
    sol,papar

    Izmiksati dvopek i dodati mu otopljen maslac sa 4-5 žlica hladne vode. Tom smjesom obložiti kalup od 26cm promjera.
    Navedene sastojke za kremu dobro izmiješati (osim rajčica). Time prekriti tijesto. Poslagati po tijestu rajčice da do pola upadnu u kremu. Peći 30 min. na 180. Hladiti 3h u frižideru.

  8. #8
    Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    1,386

    Početno

    Ova torta mi je definitivno N0.1

    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...368&highlight=

    Hera

  9. #9

    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    191

    Početno

    Iz prve ruke kažem da je Marnina torta bila za prste polizat

  10. #10
    Franciska75 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    279

    Početno

    Jela sam ovu tortu od Marne! SAVRŠENO!!!

  11. #11
    bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Istra
    Postovi
    820

    Početno

    Taj "svježi sir" je ricotta ili običan kravlji(Zagrebački?) ?
    Pojeli bi mi svaki,ali ipak okus im nije baš isti.

  12. #12
    Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    1,386

    Početno

    Pod svježi sir se misli na kravlji koliko sam ja skužila

  13. #13
    Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    812

    Početno

    Za kremu treba kravlji svježi sir.
    Rabila sam varaždinski (ručno izrađen , tako piše na ambalaži), a neke dr. vrste imaju kiseli okus :/ .
    Možda bi i mascarpone bio dobar?!

  14. #14
    mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    7,324

    Početno

    cini mi se da je mascarpone ili neki stavljaju cak philadelphiu prejak... imate link u mom postu, radi se o topicu o torti od sira na kojem samo sto nismo doktorirali na tu temu, pa pogledajte iskustva drugih zena. ja ionako svake prestupne kuham

  15. #15
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    Ja sam ovu Marninu tortu do sad jako često pravila , kao kolač, ali bez voća. S voćem je super ideja!

  16. #16
    Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    812

    Početno

    mc, hvala ti, link nisam ranije vidjela, tj. kad sam pisala recept.
    Recept sam napisala nadahnuta istančanošću nepca dragih ljudi.
    Ovaj pdf može poslužiti kao podsjetnik da sir može biti ukusan sastojak mnogih slastica. 8)

  17. #17
    Franciska75 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    279

    Početno

    Ja ne volim sir osim Ementalera i Livanjskog. Nebi pojela neki namaz, svježi, mascarpone, iz ulja.... ma nijedan nikad; ali kolače, pite, štrudle...od sira OBOŽAVAM!!!

  18. #18
    bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Istra
    Postovi
    820

    Početno

    Evo,da se pohvalim da sam je konačno napravila.
    I stvarno je fina.Mogla sam staviti jedino malo više voća a manje šlaga....
    No,svejedno je
    Nazvala sam je "snježna kraljica 1,2,3..." (snježna kraljica- jer je bjela,a 1,2,3- jer izgleda kao da su je djeca pravila-držala sam malu u ruci i ukrašavala-mazala šlagom )
    Probat ću kombinacije i s drugim voćem.
    Hvala Marna za recept.

  19. #19
    Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    812

    Početno

    Izvrsno, bimba, drago mi je da si zadovoljna i da je priprava bila uspješna. Sviđa mi se ime torte!

  20. #20
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Marna ovo je jako slično torti koju ja radim, samo što u sir dođe želatina. Ovako mi torta zvuči baš isto kao kad radim bečke kocke. Vidiš, vidiš, mogla bi bečke kocke preformulirat koji put u tortu 8)

  21. #21
    bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Istra
    Postovi
    820

    Početno

    Evo mene i ovaj vikend s fantazijom od sira.
    Ovaj sam put izmješala Marnin i M.C. recept,i očistila frižider
    Napravila tanji biskvit s kakaom,namazala marmeladom,stavila 2 nektarine, a u kremu riccotu,2 kisela vrhnja, 2 jaja i malo šećera.
    Hladi se....

  22. #22
    Ribica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    378

    Početno

    Molim prosvjetljenje. U ovom receptu od mc i fila se peće ili ne?

    Da li prvo napravim tjesto, pa preko njega stavim filu i potom sve zajedno ispećem?

  23. #23
    mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    7,324

    Početno

    Citiraj Ribica prvotno napisa
    Molim prosvjetljenje. U ovom receptu od mc i fila se peće ili ne?

    Da li prvo napravim tjesto, pa preko njega stavim filu i potom sve zajedno ispećem?
    tocno tako. i fila se pece.

  24. #24
    Ribica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    378

    Početno

    Moram ovo probati.Hvala

  25. #25

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Koji svježi sir vam je najbolji za tortu od sira? Meni prvi put ispala super, drugi put sam ju bacila...
    Samo da se sjetim koji sam sir kupila prvi put

  26. #26

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    ja koristim "Tonku".

  27. #27

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Prvi put čujem.....

  28. #28
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj upornamama prvotno napisa
    ja koristim "Tonku".
    gdje je kupuješ?
    pitanje zanemari ako živiš u Istri i Primorju
    ja bi Tonku u Zagrebu kupovala, ali je još nigdje nisam našla

  29. #29
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj Janoccka prvotno napisa
    Prvi put čujem.....
    Tonka, sir, mlijeko, jogurti, vrhnje... iz Riječkog PIK-a
    http://www.pikrijeka.hr/tonka.asp

    Tonka može Megle poslati po šibice

  30. #30

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Citiraj upornamama prvotno napisa
    ja koristim "Tonku".
    gdje je kupuješ?
    pitanje zanemari ako živiš u Istri i Primorju
    ja bi Tonku u Zagrebu kupovala, ali je još nigdje nisam našla
    ž

    da, živim u Puli. Zar je u Zg nema?

  31. #31
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj upornamama prvotno napisa
    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Citiraj upornamama prvotno napisa
    ja koristim "Tonku".
    gdje je kupuješ?
    pitanje zanemari ako živiš u Istri i Primorju
    ja bi Tonku u Zagrebu kupovala, ali je još nigdje nisam našla
    ž

    da, živim u Puli. Zar je u Zg nema?
    ne

  32. #32

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    A i ne živimo svi u ZGu da je i ima

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •