Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Nakon 2 mjeseca bolovanja dobila otkaz!!!!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno Nakon 2 mjeseca bolovanja dobila otkaz!!!!

Bok zenskice!!

Ja znam da je moj slucaj unaprijed vrlo kompliciran, no zelim ga ovdje iznijeti i podijeliti svoje tuzno iskustvo sa svim forumasicama. Oprostite mi unaprijed na duzini posta ali nekako mi je lakse ako se izjadam jer me sram pricati o svom iskustvu bliznjima buduci ne zelim da me itko sazalijeva jer ce mi biti onda samo teze....

Zaposlena sam na neodredeno vrijeme u sindikatu...
    Kada su me primali na posao znali su da se udajem i cak su mi dali do znanja da oni podrzavaju zene, materinstvo, da stite svaku ugrozenu skupinu radnika i to vise nego taj radnik sam.
    Meni su radi mojih zenskih problema dugogodisnjih dosta davno rekli da cu tesko ostati u drugom stanju tako da se nisam niti obazirala na njihove opaske jer dijete nismo skoro niti planirali.

I tako ja jednog dana ostala trudna... Kada sam to rekla poslodavcu grubo se ponio i nije samnom tog dana uopce komunicirao.
    Kako sam radila protiv dozvole lijecnika zbog straha za radno mjesto tog dana mi je naravno i pozlilo te sam hospitalizirana i od tog dana nalazim se na bolovanju zbog komplikacija.

Skoro dva mjeseca od pocetka bolovanja nazvala sam u firmu ukoliko mogu dobiti famoznu potvrdu za banku zbog minusa (RBA), no nitko me nije htio primiti na telefon i saslusati vec mi je tajnica rekla da je prenijela no da su se oglusili.
    Umjesto potvrde dosla meni 3 dana poslije doma odluka o otkazu ugovora o radu - zbog nezadovoljavanja na probnom roku - vrlo promisljeno. Malo sam se propitivala i doznala da po novim izmjenama zakona poslodavac mora detaljno obrazloziti to nezadovoljavanje na probnom roku, no oni to nisu ucinili - napisali su samo da se nisam uklopila u radnu okolinu (nakon 9 godina neprekidnog rada za koji sam do sada uvijek bila hvaljena)... Naravno moja je greska sto sam prihvatila novo radno mjesto no smatrala sam da svatko moze napredovati ako mu se pruza prilika...
    Da vam jos napomenem da sam ponovno sa kontrakcijama zavrsila na hitnoj nakon sto sam zaprimila "ljubavno pismo", a toliko o nasim sindikatima i njihovoj borbi za prava radnika.

Ako ste clanovi bilo kojeg sindikata ja vam savjetujem toplo da se isclanite jer cete borbu za svoja prava ostvariti bolje kod nekog strucnog odvjetnika nego kod tih suflera koji se bore samo za svoje velike place...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Nisi smjela dobiti otkaz zbog nezadovoljavanja na probnom roku jer imaš ugovor na neodređeno vrijeme (bitno)
    pročitaj čl. 64 st.1 Zakona o radu (ima još, ali tebe se tiće isključivo ovaj)
    Evo i Zakon, da ga ne tražiš
    http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2004/2415.htm

Ja da sam na tvom mjestu, odma bi ga tužila (naravno ako imaš mogućnosti)
    Sretno

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

nazalost saznala sam od jednog profesora pravnog fakulteta da je probni rok specificna odredba i da mi mogu otkazati ugovor o radu pod izlikom probnog roka (jer tak imaju cover up), no da me onda mogu odjaviti tek po povratku s porodiljnog...
    Zivjeli hrvatski propisi

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Točno. Ne mogu te odjaviti jer ti ne teče otkazni rok (koji je kod nezadovoljavanja probnog roka 7 dana, ali ne teče za vrijeme trudnoće i korištenja porodiljnog dopusta)

A probni rok je cover up ako je bio naznačen u ugovoru (pretpostavljam da je )

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

probni rok po zakonu smije trajati max 6 mjeseci - ako je trajao duže, onda je otkaz nezakonit (sorry ak sam krivo skužila, al piše da radiš 9 godina, pa spominješ novo radno mjesto, no ne piše kolko dugo si na tom novom radnom mjestu)

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ako je probni rok u ugovoru onda nažalost je u pravu...
    A šta sve ne rade...strašno...

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Kad ovo čitam odmah me ulovi bijes
    Ajde ti malo pogledaj što piše u ugovoru,na koliko se dugo sklapa uz probni rok!
    Da li si uopće potpisala novi kad si prelazila na novo radno mjesto?
    Iz iskustva znam da su inspekcije rada nabrušene na svaku sitnicu,moj klijent je morao platiti 5000 kn zbog toga što mu datum ugovora i početka rada nije bio isti,a drugi 8000 kn jer nije imao potvrdu da je djelatnici dao korištenje godišnjeg odmora.
    Jesi li ti iskoristila svoj?
    Na tvom mjestu bi se zaprijetila i novinarima,njima bi sigurno tvoja priča bila jako zanimljiva.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

nisu mi dozvolili koristiti godisnji odmor, mada imam neprekinut staz od 9 godina... na ovom poslu sam 6 mjeseci i nesto dana, no bio mi je prekinut probni rok zbog spomenutog bolovanja (na bolovanju sva prava iz ro miruju)...
    Jadni su zbilja... tuzba ih ceka sigurno... jer na zalost njihovu nisu me nikada niti pismeno niti usmeno opominjali da su nezadovoljni ili da sam napravila neki propust.. a sad se pod izlikom probnog roka mene pokusavaju rijesiti.. nisam sigurna da ce to biti tako crno bijelo, mislim da imam neke sanse u sporu... bar se nadam... Ma platit cu i zadnju lipu samo da se obracunam s njima... da ne kazem da mi je tata srcani bolesnik i da mu je pozlilo jer je on zaprimio i otvorio postu i pravac hitna, a i ja sam zavrsila na hitnoj i na normabelima radi tih kontrakcija... gamad jadna

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Evo i ja imam jedno pitanje za moju prijateljicu.
    Situacija je slijedeća.
    6 godina je imala neprekidnog staža u bivšoj firmi(prijavljena na 2.180.00kn).
    Dobila otkaz. Nakon točno 2 mj se zaposlila na ugovor 3 mj određeno(prijava 4.150.00 kn).U periodu od ta tri mjeseca ostala trudna.Šuti o Trudnoći i radi.
    Kakva će joj primanja za bolovanje biti ako ju prime na neodređeno i odlući na bolovanje ili ako joj ne produže ugovor.Do sada je u ovoj novoj firmi dobila jednu plaću.
    Hvala cure!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

noklica jako me je razbjesnila i rastužila tvoja priča

i to u jednom sindikatu koji bi kao trebao štititi radnike od takvih i inih situacija.
    Nadam se da si već angažirala odvjetnika!

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

cekaj malo, ak sam ja dobro skuzila dali su ti otkaz dok si na bolovanju? :? to ne mogu, tek sa zavrsetkom bolovanja

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Lenni prvotno napisa
    Situacija je slijedeća.
    Dobila otkaz. Nakon točno 2 mj se zaposlila na ugovor 3 mj određeno(prijava 4.150.00 kn).U periodu od ta tri mjeseca ostala trudna.Šuti o Trudnoći i radi.
    Kakva će joj primanja za bolovanje biti ako ju prime na neodređeno i odlući na bolovanje ili ako joj ne produže ugovor.Do sada je u ovoj novoj firmi dobila jednu plaću.
    Hvala cure!
    bolovanje u trudnoci se isplacuje 100% place
    e sad mora imati isplacene 3 place da bi imala tu svotu, jer ide prosjek zadnje 3 place + staz od prije (tu se ne racuna koliko joj je bila placa prije, bar je tako meni onda bilo)

Romana avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ne mogu vjerovat da ima takvih prokletih ljudi!Žao mi je što to proživljavaš.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Dia prvotno napisa
    Citiraj Lenni prvotno napisa
    Situacija je slijedeća.
    Hvala cure!
    bolovanje u trudnoci se isplacuje 100% place
    e sad mora imati isplacene 3 place da bi imala tu svotu, jer ide prosjek zadnje 3 place + staz od prije (tu se ne racuna koliko joj je bila placa prije, bar je tako meni onda bilo)
    meni je prošle godine (otišla na komplikacije s 1.3.) trebao prosjek zadnjih 6 plaća. od toga su mi 4 bile u novoj firmi, a 2 iz stare.

mia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Noklica:
    tuzi ih bez imalo uzrujavanja (znam da je to tesko) i bez griznje savjesti. I naravno, pricu u novine ako se osjecas ugodno s tim i ako imas dovoljno snage za novinare.

Leni:
    Trazi se prosjek placa za zadnjih 6 mjeseci rada.
    Kada si na bolovanju zbog odrzavanja trudnoce maksimum koji ti se moze isplatiti je cca 4.200 kn. Dakle ako ti je placa manja od tog iznosa dobijes svoju punu placu, a ako je veca to je maksimum.

cisko-kid@net.hr avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

NOKLICA,ja bih ih tužila i dala u novine (koje jedva čekaju ovak nekaj).nemoj se uzrujavati zbog bebe.drži se.
    joj, što me boli nepravda!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ma necu ih dat u novine, jer nazalost moram naci drugi posao jednog dana.. Angazirala odvjetnika jesam, u ponedjeljak im salje prigovore plus opomenu pred tuzbu... zgazit cemo ih Pricala sam i sa Babama i sa udrugom Mobing i tamo su zgrozeni. Najsmesnije je bilo kad su mi u babama rekli da se javim sindikatu hehehe, a kad sam rekla da tamo radim zena je ostala zgranuta i rekla da je vrijeme da se vec jednom ti sindikati raskrinkaju jer da rade samo za svoju korist..

Ali zamislite ljudi : ONI stalno pricaju da stite najugrozeniju skupinu radnika... Jel ima tko ugrozeniji od trudnica??? Ma gamad... Sad sam vec ok.. Jucer sam bila na UZV i nosim malu pišulju pa je sve lakse... MM mi je najveca podrska i sad se samo veselimo nasoj curici...

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

zao mi je kaj si dobila otkaz ali legalno ti ga je dao!
    Probni rok je uglavak kojim se poslodavac štiti ako se što dogodi (unatoč što je ugovor o radu sklopljen na neodređeno a probni rok je npr. 6 mjeseci).

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

nisam bas sigurna da znas o cemu pricas.. odustao je od otkaza jer sam na vrijeme pokazala zube. Ako je ugovor sklopljen na neodređeno vrijeme, a radi se o TRUDNICI ne moze joj se dati otkaz niti iz kojeg razloga (cak niti izvanredni), sto sam provjerila i na sudu kod kolega... ja sam na srecu i dalje u radnom odnosu uz sve odluke koje mu sada ne vrijede niti tri pisljiva boba jer je probni rok odavno zavrsio (on se ne prekida u slucaju bolovanja, trudnoce, godisnjih odmora itd)....... tako da ce sad pri mom povratku na posao sigurno smisliti neki drugi gnjusni razlog...

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Dia prvotno napisa
    cekaj malo, ak sam ja dobro skuzila dali su ti otkaz dok si na bolovanju? :? to ne mogu, tek sa zavrsetkom bolovanja
    Otkaz se ne može dati djelatniku koji je na bolovanju samo ukoliko je na bolovanju zbog ozljede na radu,a ako je uzrok bolovanja bilo šta drugo-otkaz mogu dati!Jedino što onda,ukoliko je djelatnik na bolovanju,može još preko HZZO-a dobiti još 40 dana naknade i upisanog staža,ali to nema više veze sa poslodavcem,već djelatnik sam mora s dokumentacijom otići na HZZO i podnjeti zahtjev.
    Ono što je jako bitno u cijeloj priči oko otkaza su vremenski rokovi.Jako treba paziti na to,jer svaki djelatnik kojem je uručen otkaz ima pravo na zaštitu svojih prava na sudu,odnosno donošenja privremene mjere koja uključuje vračanje na posao do okončanja sudskog spora,odnosno suspenziju s pola plaće,a djelatnik je doma u tom slučaju ne mora ići na posao.
    Međutim rokovi su kratki cca 15 dana i neumoljivi,jednom kad prođe rok,gotovo je i kasno za sve.Znam dosta ljudi koji su gubili vrijeme,misleći npr. ak su na bolovanju da onda otkaz ne vrijedi-što je čista zabluda,pa onda ak ne preuzmu radnu knjižicu i odluku o otkazu koja im je došla poštom da će isto nešto promijeniti...a vrijeme ide...neumoljivo.I još nešto treba svakako uzeti odvjetnika i tužiti poslodavca,ja još nisam srela djelatnika koji je izgubio spor.Svi su dobili i vraćeni na posao,da sad ne ulazim u širinu,al to su sve ljudi koji nisu skrivili otkaz,dakle čisti mobing ili maltretairanja na hrvatski način u što svrstavam i slučaj ove trudnice.Jedino što svi ti procesi traju u prosjeku cca 6 godina,za kraćeg od 5 i pol godina ja nisam čula i činjenica je da to treba dočekati i zdržati.Ali na kraju se dobiju zaostaci plaće sa kamatama,pa to nekako kompenzira čekanje.
    I još samo da se osvrnem na sindikate,oni su tu isključivo da balansiraju između radnika i poslodavaca.Nikad ni jedan sindikat nikome konkretno nije pomogao.Oni imaju velike plaće koje moraju čuvati i baš ih briga za šljakere.jedino rješenje je odvjetnik koji se bavi radnim pravom i koji će to izganjati kako spada,a platit ga se može i na kraju kad se dobi odšteta(mnogi tako rade) a samo podizanje tužbe je u slučaju radnog spora besplatno.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

joj joj joj... moram se sada opet ukljuciti mada ovo vise nema veze s mojim topicom... OTKAZ je pravovaljan samo ako je urucen OSOBNO radniku, odnosno ako ga radnik potpise.. nitko ne moze odjaviti radnika ako radnik nije osobno potpisao primitak odluke o otkazu (ukoliko mu je urucen postom i potpise ga npr. clan obitelji, takva dostava NIJE VALJANA JER SE NA ODLUKU O OTKAZU PRIMJENJUJU PRAVILA O OSOBNOJ DOSTAVI).. Takoder pravni ucinci otkaza radnika koji je na bolovanju nastupaju prvi dan po prestanku bolovanja (osim ako se ne radi o IZVANREDNOM OTKAZU).... ovo su provjerene stvari koje tako funkcioniraju u praksi, a i na sudu.. e sad teoretski sto se radi u firmama da se radnike odjavljuje bez njihovog potpisa je druga prica, ovo sto je napomenula Tanci...... Takoder ovaj rok od 15 dana recimo znaci da ako vi izvanredni otkaz ne uspijete uruciti radniku koji sjedi doma na bolovanju a zasluzio je (ili ne) izvanredni otkaz, necete mu moci iz ovog razloga otkazati vise ugovor o radu protekom tog roka...
    Trudnicama se taman vrijedale i maltretirale poslodavca, za vrijeme trudnoce ne moze ako su na bolovanju otkazati ugovor o radu i to ni pod kakvim uvjetima bile one na bolovanju, radile, a trajao im probni rad ili slicno (malo treba procitati ZOR), a i to ce se saznati ukoliko se recimo ode na konzultacije sucima koji se bave Radnim pravom ili profesorima s Pravnog fakulteta koje sam takoder konzultirala zbog dvojbi koje sam imala... tako da svaka druga polemika i price padaju u vodu.......
    Inace, osobno sam radila ko vd voditelja pravne sluzbe i dijelila otkaze radnicima koji su to bili vise nego zasluzili (krada, vrijedanje, tucnjave, pijanstvo) i vjerujte mi da takve sindikat stiti, ali prave radnike koji rade i na koje se poslodavac okomi bez ikakvog razloga sindikat ne stiti niti malo.....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •