Luna, evo:

1. Odaziva li vam se dijete na svoje ime? Uvijek, rijetko ili nikad?
Često se odaziva, ali ne uvijek.

2. Je li još uvijek u fazi bacanja svih predmeta na pod ili u dalj?
Bili smo u toj fazi, no u zadnje vrijeme sve rjeđe baca radi bacanja. Prije je znala sve što se nalazilo na najnižoj polici vrlo izbvježbanim pokretom puknuti na pod, pa sam na njoj dostupnim policama držala paperback izdanja knjiga koje mi se nisu sviđale (ono, poklon uz engleski Cosmopolitan i slična vrhunska djela ) i mala je tu haračila.

3. Cca. koliko minuta možr biti skoncentrirano na neku aktivnost, a da ta aktivnost nije fizička, dakle da nije jurnjava, penjanje i da nije gledanje crtića?
Pa, dosta dugo. Recimo, kockice zna slagati i po pola sata, ali uz uvjet da sam ja uz nju. Idealno je da slažem s njom, no ako je dobre volje, oprašta mi recimo spremanje sobe u kojoj se nalazimo, glavno da sam joj u vidokrugu. Zadnjih dva-tri tjedna ima foru da uzme neku knjigu (često svoju, ali bude tu i stvari poput Ikeinog kataloga i sl.), sjedne u svoj viper (već dugo je namješten u položaj stolice) ili u Fioninu fotelju i ženska si čita i to od pet minuta čak do nekih pola sata.

4. Hoda li unatraške?
Da, hoda u svim smjerovima, pleše, skače, trči i izuzetno je brza.

5. Voli li se penjati i naizmjence se penjati na povišene podloge i silaziti?
O, da. Penjanje na sve što joj je nadohvat ruke je jedna od omiljenih aktivnosti. Stepenice je savladala odavno, kao i svoj tobogan (kupili smo veći, znači, nije onaj za bebe s dvije-tri stepenice, nego prelazi visinu mog ramena). Na tobogan se penje i normalno i po onoj strani koja je za spuštanje. Također je osvojila sve komade namještaja, a kad želi dohvatiti nešto što smo zbog nje stavili jako visoko, dobro razmisli i isplanira si put do te stvari, a najčešće i dođe do nje. Prilično zabrinjavajuće, kad bolje razmislim.

6. Zna li se igrati s drugom djecom? Kako? Čini li vam se da se već igra s drugom djecom ili još uvijek samo uz njih?
Ne znam koliko se mogu uspoređivati djeca koja imaju stariju braću ili sestre s onima koji nemaju. Flora se jako lijepo igra s Fionom. Ponekad kraj nje, ali najčešće baš s njom.

7. Boji li se nekih ljudi i protestira li ako vi razgovarate s nekim? Kako reagira kad mu/joj se obrati netko tko mu/joj nije blizak (a opet da nije stranac)?
Rijetko kad protestira, uglavnom se smije ljudima i vrlo je druželjubiva. I Fiona je bila takva i moram priznati da zbog toga osjećam nelagodu. Kad smo pretprošli put bili u Beču, konobarica u hotelu nas je pitala smije li ju uzeti u ruke i odnijeti je pokazati kolegici u kuhinju. Rekli smo da smije - mala je bez riječi otišla s njom i vratila se s osmijehom od uha do uha i kiflicom u ruci.

8. Kako najradije provodi vrijeme?
Kad je odmorna, obožava biti u vrtu i igrati se, a kad je umorna, slaže kockice ili si čita. Ne voli kad joj mi čitamo, nego baš sama uzme knjige i lista ih. Ako joj mi čitamo, brzo gubi interes.

9. Kako vam u pravilu izgledaju noći? Koliko puta se budi i plače li kad se probudi?
Ah. Rastu joj zubići, sve četiri trojke odjednom. Budi se oko ponoći, jedan i polubudna je na cici do pet-šest ujutro. Zatim si odspava do nekih sedam-pola osam. Dok nije imala taj cicoperiod, budila se oko pet, pola šest i tada je počinjao ekšn.

10. Ima li neke radnje koje često ponavljaju (npr. zatvaranje i otvaranje vrata)?
Hm, čekaj da razmislim.
Nakon što se probudi i pocica, obavezno odjuri probuditi Fionu. Nakon što joj se baci na krevet, tj. na nju, da joj deset sekundi da se probudi i baca se na Legače, koje jednim preciznim pokretom otklopi, a drugim, jednako preciznim i odlučnim, prevrne na pod.
Kad nešto želi, dođe do mene, primi me za prst i vodi me točno do mjesta koje ju zanima - npr. do sudopera kad je žedna, do frižidera kad je gladna i sl.
Jesi mislila na takav tip navika?