Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: Njega pupka

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno Njega pupka

Viti je otpao pupak već drugi dan u bolnici. Pustili su nas treći dan i pupak je vlažio. Ja ga prašim bivacinom i okolnu kožu čistim hidrogenom (3%). Danas (7.dan)mu je počeo krvariti, odnosno primjetila sam kap-dvije krvi.
    E sad, ne znam dal je to nešto zabrnjavajuće i trebam li ići dr-u. Jel se smije hidrogenom ili nečim čistiti unutrašnjost pupka?
    Šta da radim?

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Eci odi pedijatru da to pogleda.

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma to nije ništa strašno, normalno je da pupak zna lagano krvariti ili biti onako vlažan prvih mjesec dana. Obično se desi koja kapljica krvi kad se naprežu - kakaju ili jako plaču. Lijepo očisti pupak s hidorgenom (on ti se pjeni ako naiđe na svježu krv - to ti je isto pokazatelj u kom stanju je pupak). Stavi gore bivacin i sve 5.
    Treba se zabrinuti ako se pupak upali, ako bude crven, ako se jako izdigne od okolne kože.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja bih ipak otišla do pedijatra, možda treba lapizirati.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Hvala na odgovorima.
    Zvala sam dr i kaže da kapnem malo alkohola, ali mene je to strah da ga ne peče. Jel hidrogen peče?
    Nije ni upaljen , ni crven. Od jutra nema ni svježe krvi. Valjda će mi sutra uspjeti doći patronažna pa će ona to srediti.
    Uplašila sam se jeer mi je jedan dr u rodilištu rekao da je pupak put infekcijama u krv i da beba može dobiti čak i sepsu.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Mojoj M je pupak bio katastrofa, vlažan, smrdljiv, grozan. Ai nije bio crven ni izdignut. Tako su je otpustili iz bolnice. Pošto sam znala da sigurno ima neku "baju", ja sam obrađivala pupak "po hirurški". Hidrogen 3%, alkohol, povidon jod, pa na to sve bivacin prašak, preko sterilna kompresa. Ona se drala ko nezdrava (sigurno je jaaako boljelo), MM nije mogao ni gledati ni slušati. Previla sam tako pupak tri puta, nakon toga je otpao. Još par dana je vlažio, pa sam ponavljala postupak. Zasušio nakon tri četiri dana (mal)tretmana. Da je nastavio vlažiti nosila bi je na lapiziranje. Previjala sam 1-2x dnevno.
    BTW hidrogen ne peče, a pjeni sve dokle ima organskog materijala (krvi, gnoja) na rani.

Dolisa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja sam dobila uputu da samo okolo ocistim hidrogenom i malo bivacina preko i sterilnu kompresu.

Isto nam je brzo otpao, ali je jos nekoliko dana poslije vlazio. Nismo imali krvi, ali ako te nesto zabrinjava, samo nazovi lijecnika da provjeris s njim, pa ako on misli da to treba vidjeti, zvat ce vas da mu dodjete

Ja tako i dan-danas radim i za najmanju sitnicu. Sta je sigurno, sigurno je.

BAŠBAŠ.. avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nama je doc u vinogradskoj rekla da je bolje čistiti s alkoholom jer on suši ranu, a hidrogen je vlaži i nema nikakva antiseptička svojstva!

lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

eci, vec sam napisala pod ljetnice, nije ti to nista cudno, nama kad je otpao je isto bilo krvavo jos neko vrijeme pa smo to trebali cistiti. cistili smo svaki put kod presvlacenja (dakle puno puta dnevno) hidrogenom i bivacinom, kako nam je patronazna pokazala. kad hidrogen otopi krv, onda se stapic moze doboko gurnuti (kozu razmaknes prstima, probaj prstom stisnuti tik nize od pupka, lijepo ce se otvoriti) i sve se pocisti dok god stapic ne bude bez krvi, onda se posusi i pospe bivacinom (dakle unutra).

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam pak dobila info da Bivacin nije pametno stavljat jer on moze zakomplicrat stvar jer radi nekakav pokrov ispod kojeg se moze razvit infekcija. :?

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

I dalje to radim tako - hidrogen, bivacin ali i dalje tu i tamo malo krvi. To je sada 8. dan kako je pupak otpao.- čini mi se predugo. Sutra ujutro dođe patronažna pa će valjda srediti.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Eci, ja sam s L. koristila i bivacin prašak i hidrogen i pupak nam je dosta kasno ispao. Sad sam s Anom koristila samo prašak i sve je puno brže prošlo, baš kao što mi je rekla pedica na Merkuru!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Zabravih "prijaviti" da ovaj put uopće nisam zvala patronažnu! Jednostavno sam mislila da nema potrebe ... pa ipak sam je već "iskusna" mama ...

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj BAŠBAŠ.. prvotno napisa
    Nama je doc u vinogradskoj rekla da je bolje čistiti s alkoholom jer on suši ranu, a hidrogen je vlaži i nema nikakva antiseptička svojstva!
    Alkohol peče i iritira i praktički se više ne koristi na koži. Pogotovo ne na bebinoj.

Hidrogen na koži oslobađa kisik koji dezinficira. Ne peče. Može se koristiti i Octenisept sprej (to je naša patronažna koristila). Vrijeme otpadanja pupka više ovisi o širini pupčane vrpce nego o načinu njege (što je vrpca šira, dulje treba da otpadne).

Eci, ako je ranica uredna (samo krv, bez gnoja, ne smrdi), sve je ok. Ako u sredini pupka vidiš kao nekakvu kuglicu, možda je granulom kojeg treba lapizirati, to sredi patronažna.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Podižem staru temu...
    Dakle, moja curica ima 8 dana i pupak joj još nije otpao, ali jutros sam primijetila crvenilo i možda mali otok oko pupčane ranice, dakle na koži. Nema gnoja niti iscjetka bilo kakvog, nema mirisa, nema temperature, ali me ipak brine.

Danas sam joj dva puta očistila Octaniseptom, stavila čistu sterilnu kompresu i posipala antibiotskim praškom (Tyrosur, do danas ga nismo koristili).
    Jel bi to bilo OK?
    Da nisu baš praznici i vikend odvela bi ju i pedijatrici ili bi pozvala patronažnu, a ovako možemo samo na hitnu (bebe je super, ne pokazuje neugodu ili tako nešta, pa nismo hitan slučaj) a oni odmah šalju u bolnicu jer tu ne mogu ništa....

Zato pitam glupa pitanja, na neviđeno po forumu, ali ajde sigurno je netko imao slučaj....

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Napravila si sve po ps-u, tako rade i pedijatri i patronažna ....bit će sve ok, netrebaš brinuti, mojoj je skoro dva tjedna pupak curio, no to je normalno

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Manuela. prvotno napisa Vidi poruku
    Napravila si sve po ps-u, tako rade i pedijatri i patronažna ....bit će sve ok, netrebaš brinuti, mojoj je skoro dva tjedna pupak curio, no to je normalno
    Hvala.
    Njoj ništa ne curi, ali je crveno i čini mi se blago otečeno. Jel tako i vama bilo?

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Mojoj je bio i crven i curio, već sam bila sva jadna, no čistila sam tj sprejala sa Octaniseptom, stavila čistu sterilnu kompresu i posipala antibiotskim praškom Tyrosur.
    tako su joj radili u rodilištu a kasnije i medicinski tehničar kad je dolazio na kontrole, rekli su mi da ne paničarim da će to proći.... i je...
    čuvajte se, pazite i mazite a za ovo vele da treba vremena, nekom to brže zacjeli nekom sporije

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Manuela. prvotno napisa Vidi poruku
    Mojoj je bio i crven i curio, već sam bila sva jadna, no čistila sam tj sprejala sa Octaniseptom, stavila čistu sterilnu kompresu i posipala antibiotskim praškom Tyrosur.
    tako su joj radili u rodilištu a kasnije i medicinski tehničar kad je dolazio na kontrole, rekli su mi da ne paničarim da će to proći.... i je...
    čuvajte se, pazite i mazite a za ovo vele da treba vremena, nekom to brže zacjeli nekom sporije
    hvala! sad mi je malo lakše.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

odlično sve radiš.

evo nama je bila zbilja debela pupčana vrpca i pupak je otpao tek 16 dan
    s tim da sam se zadnjih dan dva već bila prepala jer je curkao na sterilnu kompresu i imao u sredini zelenu točku-već sam mislila, eto infekcije.

no onda je otpao i odonda je savršen, kupamo se sve u 16

kad stavljaš Octenisept dobro našpricaj no pričekaj da se osuši prije nego što staviš antibiotski prašak.onda sterilnu kompresu, i nemoj po njoj cijeloj pelenu, neka ima zraka

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    odlično sve radiš.

evo nama je bila zbilja debela pupčana vrpca i pupak je otpao tek 16 dan
    s tim da sam se zadnjih dan dva već bila prepala jer je curkao na sterilnu kompresu i imao u sredini zelenu točku-već sam mislila, eto infekcije.

no onda je otpao i odonda je savršen, kupamo se sve u 16

kad stavljaš Octenisept dobro našpricaj no pričekaj da se osuši prije nego što staviš antibiotski prašak.onda sterilnu kompresu, i nemoj po njoj cijeloj pelenu, neka ima zraka

Da, pazimo da se Octanisept osuši, tako je patronažna pokazala, baš stvarno pazim na sve pa sam se stvarno zabrinula kad sam vidjela crvenilo.

Hvala, cure! <3

matahari avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Mi imamo 16 dana i jos nema naznaka da bi nam pupak mogao ubrzo otpasti. Pupcana vrpca bila je jako debela i zato se sporije susi. Ne bi me to brinulo da nam od jucer nisu krenuli grcevi i da nam pupak na jednom mjestu od naprezanja nije malo prokrvario. Stavljam prasak 4-5 puta dnevno po uputi patronazne i nadam se da ce ubrzo otpasti.
    Nela, prati crvenilo, ono je moguci znak infekcije.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Upravo zato se i bojim crvenila, ali budno pratim, pa ako se bilo sta promijeni idemo doktoru.

Nadam se da ce svi ti pupcici uskoro otpasti, pa ce i mame lakse disati.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Pupak nam je otpao s 2 tjedna, ali s 5 tjedana se pojavila ona hermija iliti bruh...zanima me zapravo dal se osjeti zvuk nekakavčudan kod tog ispupčenja? nisam u pretraživaču našla topik baš s hernijama

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Kakav zvuk?
    Moj malac je to imao, ja nisam ništa čula, prošlo je nakon 2-3 mjeseca..

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

onak zvuk kao crijeva malo jači...ono kad mu stisneš čuješ zvuk kao neke šupljine..
    kolko mu je bilo veliko?

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Pa daj nemoj mu to stiskat :D
    Ja sam jednom lagano pritisnula i smijesno mi bilo pod prstima..

Bilo je dosta veliko, jedan dan se samo od sebe uvuklo i sad ima bas lijep pupak

ivana.sky avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Pitanje... skoro smo 3mj, pupak je davno otpao
    e sad...
    Unutar pupka ima kao neku crnu tockicu koja je tu oduvijek i ja i mm nismo tome davali neke vaznosti jer je patronaza rekla da je to kapilarica...
    Jel to normalno i kad se to povuce? Ili ce ostat uvijek tako?
    Posljednje uređivanje od ivana.sky : 17.10.2015. at 10:24

ivana.sky avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Par puta smo spricnuli octaniseptom i probali ocistit mislec da je krastica, ali nije...
    Ne bi se ni sad brinula vjerovatno da mi mama nije pocela bacat bube u uho da to nije "normalno" i da idemo dr.

žužy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Da nije madež?

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Moja isto ima nešto tamno. Ne diram to.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ja bas planiram da pitam na kontroli nasu pedi. Mojoj je pupak unutra sav crn. Ima 3 meseca, pupak izgleda skroz ok, samo sto je unutrasnjost tamna i to ne samo tackica kako opisujete vec skoro sva koza unutar pupka.

ivana.sky avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Citiraj žužy prvotno napisa Vidi poruku
    Da nije madež?
    Nisam ni pomislila da je to moguce

Ajd utjesili ste me da nisam jedina.. lady.x ajd pa javi

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke