Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: mikrovalna-da ili ne?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    donatela

Početno mikrovalna-da ili ne?

cure,pliz moze pomoc?dali se bebi smije voda za napravit mlijeko grijat u mikrovalnoj?cula sam da to nije dobro a neznam zasto. :? :? :? :? :?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

:shock:

a ja mislila da je to novi način poroda...

btw - ako ne moraš - ne koristi mikrovalnu.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

sorciere... mislim... uvijek imaš spremnog u rukavu
    ja sam protivnik mikrovalke

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa

i ja

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Zara1 prvotno napisa
    Citiraj sorciere prvotno napisa

i ja
    i ja

gle, u mikrovalnoj nije dobro grijati dječju hranu jer nejednako zagrijava pa se može beba opeći ...

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

nemam mikrovalnu i mislim da je neću ni imati.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne znam je li to istina, ali od frendice muž, btw fizičar i ozbiljan čovjek, kaže da se hrana ne bi trebalo podgrijavati niti kuhati u mikrovalnoj jer mikro valovi uništavaju strukturu molekule.
    Moje objašnjenje je iz treće ruke pa je možda izgubilo smisao, možda netko zna nešto više?

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Mikrovalna zagrijava klopu tako što natjera molekule vode da jako brzo vibriraju. Sve što sadrži vodu, obično je ne sadrži jednako u svim dijelovima, pa se stvaraju tzv "vreli džepovi". Oni su opasni jer se do skroz hladnog dijela klope može nalaziti opako vreo komad. Zato svu hranu podgrijanu/skuhanu u mikrovalnoj treba dobro promješati i, poželjno, malo sačekati da se temperatura ujednači. Ovo posebno važi za podgrijavanje dječije hrane. Ja sam koristila mikrovalnu, uz navedene predostrožnosti. I i dalje je koristim.
    A to da li uništava molekularnu strukturu hrane, nisam sigurna da je to tačno i/ili bitno za probavljanje hrane. Davor je pisao o mikrovalnoj u više navrata, baš o sigurnosti korištenja. Malo pokreni pretražnik naći ćeš dosta.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Vidjela sam da je Davor dosta o tome pisao, ali ne smatram ga apsolutnim autoritetom baš za svako područje. Zanimalo me ima li još netko nekakva saznanja. Ja mikrovalnu nemam ali tu i tamo ju poželim kupiti. Ovo za vrele džepove je isto interesantan podatak.

Nikina mama avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja mikrovalnu koristim samo da malome malkice podgrijem vodu, znaci na neke pola minute da mu bude taman topla, a ne vruca.

Hranu nikada ne podgrijavam, ali ne vidim problem da se obicna voda ugraice, dapace ja i vodu za kavu grijem u mikrovalnoj jer nemam kuhalo za vodu, a ne da mi se na stednjaku 8)

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Joe ne mislim da je Davor ili ja ili bilo ko autoritet po tom polju (Davore izvini ako zaista jesi autoritet za mikrovalke). Ja mikrovalnu smatram korisnim pomagalom u kuhinji, koje može uštediti dosta vremena. Hranu skoro nikad ne kuham u njoj, iz jednostavnog razloga - uvijek mi pokipi! Ne znam ni kako ni zašto, a nisam imala vremena temeljno iščitavati uputstvo za upotrebu. Uglavnom je koristim za odmrzavanje i podgrijavanje. Za bilo koji uređaj u kuhinji/kupatilu/radnom mjestu/gdje bilo uvijek ćeš naći i za i protiv. U ovom našem internet vremenu, srećni smo jer do svakakvih informacija možemo doći dosta brzo i bez puno muke. Sad je pitanje koliko su ispravne, i koliko ćemo uvažiti ono što pročitamo. Ja sam odvagnula da mi je brzina kojom mikrovalna podgrijava/odmrzava, mnogo bitnija od mogućnosti da eventualno promijenjene molekule hrane utiču na moje zdravlje. Eto toliko od mene.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Da bih riječ rekla!

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa
    Ne znam je li to istina, ali od frendice muž, btw fizičar i ozbiljan čovjek, kaže da se hrana ne bi trebalo podgrijavati niti kuhati u mikrovalnoj jer mikro valovi uništavaju strukturu molekule.
    Moje objašnjenje je iz treće ruke pa je možda izgubilo smisao, možda netko zna nešto više?
    Ovo sam i ja cula, s tim da bih dodala da nije preporucljivo ni da se stoji u blizini kod je ukljucena, jer navodno talasi mogu prodreti i do onog ko je u blizini nje.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Mikrovalna , nije televizor pa ne stojim ispred nje i ne gledam kako se posuda vrti u krug jer bi mi se zavrtilo u glavi. Stoji na frizideru pa joj Ema jos godinama nece moci ni blizu.
    Grijemo u njoj sebi vodu za kavui caj, hranu, Emi mlijeko, kasice. . . . sve naravno dooobro promijesam i probam prije nego joj dam.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Pina prvotno napisa
    Mikrovalna , nije televizor pa ne stojim ispred nje i ne gledam kako se posuda vrti u krug jer bi mi se zavrtilo u glavi. Stoji na frizideru pa joj Ema jos godinama nece moci ni blizu.
    Grijemo u njoj sebi vodu za kavui caj, hranu, Emi mlijeko, kasice. . . . sve naravno dooobro promijesam i probam prije nego joj dam.
    Od riječi do riječi.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ja je koristim samo za podgrijavanje ali samo za nas, za djecu nista... mozda kad budu malo veci... zapravo, lazem starijoj grijem mlijeko u njoj ali malenom nista. i nikad ne kuham u njoj, nije mi se dalo citat upute

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Dugo sam joj se opirala i na kraju popustila jer mi se ne da pola sata podgrijavati lasagne i sl. u pećnici kad je u mikrovalki podgrijano za 2 minute.
    I da- kokice su zakon- nema smrada zagorjelih zdjela,pranja...

A što je sa silnim mobitelima koji rade na visokim frekvencijama i s kojima se mnogi klinci igraju svaki dan?

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

jeste se razljutile, ne dirajte mi mikrovalku...
    ma naravno da je sve opasno, svatko uklanja one rizike koji mu sjednu. Možda bih i ja branila mikrovalnu da nemam tako malu kuhinju....pa mi ionako ne stane.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Joe to ti nije argument, moja stoji (i radi) u špajzi!

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj rosa prvotno napisa
    I da- kokice su zakon- nema smrada zagorjelih zdjela,pranja...
    daaaaaa, to sam zaboravila

Nova avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Mi isto koristimo mikrovalnu za podgrijavanje i zakon nam je... uz već navedene predostrožnosti. Malo ubacite već stariji kruhić u m, na nekoliko sekundi, i lipo se "pofriška"

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

koristila sam mikrovalnu cijelo vrijeme. prethodno prokuhanu i ohlađenu vodu imala pripremljeno u bočici, zagrijem na 20 sek i dobijem temperaturu potrebnu da ubacim adaptirano - postupak traje max 1 minutu. i tako se dobro promučka i nema beda. sve sam čula za topljenje plasitke u mikrovalki, uništavanje ovog i onog...ali za "pravilan" postupak spravljanja bočice treba oko 5-10 minuta, uz vrišteće dijete u 3 ujutro si to nisam mogla dozvoliti... koristim mikorvalku i sada za pogrijati hranu, dobro promiješam i sve ok. kada bi se obazirala na zračenja ova i ona, rezultate raznoraznih američkih istraživanja živjela bih poput amiša.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj vještičica prvotno napisa
    (Davore izvini ako zaista jesi autoritet za mikrovalke).
    Jesam.
    Jako puno toga kuham u mirkovalnoj.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

znala sam da jesi

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Znate šta? Malo mi se dignuo tlak, kad sam vidjela kako neki komentiraju da Davor je ili nije stručnjak za sve. Ne poznam čovjeka, kao što ne poznajem nikoga osobno od vas, a ni vi vjerojatno mene. Čovjek se barem trudi da odgovori na svaki upit i da sa svima nama podijeli svoj savjet, znanje i iskustvo, pa bi mu barem zbog toga trebali biti zahvalni. VIVA DAVOR! :D

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

To je prva, a druga vezano uz mikrovalnu. Ista stvar. Neki je imaju i koriste, a neki je nemaju. E pa oni koji je imaju i znaju koristiti, mislim da su kao i ja zadovoljni sa njom. Ne kuham u njoj, već samo podgrijavam i vrlo često mi služi kada sam u žurbi da nešto na brzinu odmrznem. Neću sada o tome, da li to je ili nije zdravo, jer hrpa toga, danas, nažalost nije zdrava. Mislim da su svi kuhinjski uređaji današnji tu da nam olakšaju život i da nam oslobode vrijeme, da ga korisno provedemo sa svojim obiteljima. Poštujem tradicionaliste, ali ljudi moji, ja se neću vratiti u prošlost u onaj crtić o "Gogsima". Tko voli, nek izvoli...

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja ju nemam, nekada mi dođe kupit ju, ali tako već godinama, pa vidim da mogu i bez nje ! inače sam čula da kada se grije ili podgrijava tekućina da se treba obavezno promiješati sa metalnom žlicom, jer ona izvuče to nešto negativno van (ne znam kako drugačije objasniti ). ne znam kako je sa šniclom! i da, može se stajati ispred m kada radi, ali ne smiju se otvarati vrata dok se ne zaustavi.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

mi smo mikrovalnu kupili isključivo radi kokica

doduše, nakon par mjeseci počeli smo ju koristiti i za podgrijavanje, a tek nedavno i za odmrzavanje. ali primarnu funkciju još uvijek ima

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kad smo kod kokica, odlično je izbjegavati one aromatizirane "putrom", jer se radi o opakoj kemiji. Konkretno diacetyl-om.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Kad smo kod kokica, odlično je izbjegavati one aromatizirane "putrom", jer se radi o opakoj kemiji. Konkretno diacetyl-om.
    :shock: pa te su najfinije, još kad se ne otopi dodaske

šta sad da pređem na one sa soli samo, one sa sirom su ooooodvratne

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Rodžer, samo sol.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Dobar dio života rasla uz tople sendviće iz mikrovalne (pa recimo da sam imala naprednu mamu i oca na privremenom radu u inostranstvu ). Onda se udala, a krenuo mi ah na kokice iz mikrovalne, i dobila ju od (one moje napredne) mame i tate za rođendan. U njoj ne kuham (jednom probali ispeći pile sa krompirom, sve se skuhalo, a piletina je imala okus ribe, nemam ništa protiv ribe, ali ne one sa krilima i batacima), samo podgrijavam i odmrzavam, i naravno kokice (samo slane, ostale ne volim). U zadnje vrijeme podgrijavam i hranu za E ako je njen obrok mimo našeg, ali jako dobro promješam, i kao sve ostalo probam prije nego joj dam. Dok je bila beba imali smo super sterilizator za mikrovalnu i to je bila njena upotreba za E u tom razdoblju.
    Ja sam generalno ZA uz mjere predostrožnosti.

rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

imam ju vec nekoliko godina,koristim ju samo za podgrijavanje i odmrzavaje hrane.i kokice,naravno.od sad samo slane 8)

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imamo ju.
    ja općenito mrzim podgrijavanja i izbjegavam da djeca i ja jedemo ono što je podgrijavano. ako se ipak odlučim na taj mrski mi potez, onda to radim klasično, na štednjaku.
    meni je mikrovalna jednostavno preumjetna i prebrza i ja ju ne mogu koristiti i gotovo. (ista stvar i s express loncem).
    nemam nikakv znanstveni argument, ja sam freak i meni je to užasno

a zašto ju onda imamo: MM odrasto uz mikrovalku i koristi je za sve i svašta. ja to ne mogu gledati

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mi ju i danas izbjegavamo, a do Evanovih godine dana mu nismo ništa podgrijavali u mikrovalnoj. (Zlu ne trebalo.)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •