Drage moje,
da li netko od vas koristi ili je koristio mogućnost rada pola radnog vremena nakon prvih 6 mjeseci. Zanima me kako se onda računaju primanja. Pola rodiljne naknade, pola plaće ili ???
Unaprijed hvala
Drage moje,
da li netko od vas koristi ili je koristio mogućnost rada pola radnog vremena nakon prvih 6 mjeseci. Zanima me kako se onda računaju primanja. Pola rodiljne naknade, pola plaće ili ???
Unaprijed hvala
Pola plaće isplaćuje ti poslodavac + 831,50 kn od države.
Znaci ako imas placu cca 3000 kuna onda se ne isplati ici raditi pola radnog vremena jer dobijes 1500 od firme i jos 850 od drzave i to je manje od 2500 koliko dobijes drugih sest mjeseci.
OK hvala. Bar da si znam racunati
zar je za sve isto ona polovica sa HZZO-a bez obzira na prosjeke? 831,5 kn fiksno?
osim ako se nije nešto promijenilo, ja sam primala pola plaće i pola naknade za drugih 6 mj. a koja mi je iznosila 1250kn
Sorry, u pravu ste. Onaj odgovor je trebao ići na PM za pola radnog vremena do 3 godine. Tamo je svima isto![]()
Polovica naknade do godinu dana je od 831,50 do 1250,00 - ovisno o prosjeku plaće.
Još jednom se ispričavam, očito ne mogu raditi 5 stvari odjednom![]()
![]()
Ne znam jesam li ja ovo dobro razumjela.
Djete će mi sada napuniti godinu dana. Mogi li ja sada ići na pola radnog vremena i kakva će mi biti primanja? Plača mi je inače 2700.
Ili je pola radnog vremena samo do godine dana djeteta?
pola radnog vremena ti je samo do godine dana.
mislim,možeš ti raditi 4 sata, ali ćeš dobivati samo pola svoje plaće i ništa više.
buca prvotno napisa
To nisam znala. Dakle, ako je to istina, svaka majka ima pravo raditi pola radnog vremena nakon djetetovog prvog rođendana i za to primati pola plaće od poslodavca?!?
Nije to pravo koje se veže uz majčinstvo.
Jednostavno, svaki ugovor o radu može biti sklopljen na puno (40 sati tjedno) ili nepuno radno vrijeme. Polovica punog radnog vremena pretpostavlja i polovicu plaće (odnosno, obično i nešto više radi obračuna poreza, ali to je već druga tema)
To što postoji mogućnost zakonska mogućnost sklapanja ugovora na nepuno radno vrijeme, ne znači da to na bilo koji način obvezuje tvog poslodavca da ti to nakon porodiljnog dopusta i omogući, budući da bi on tada morao zaposliti još nekoga na preostala četiri sata.
Dakle, kao što je i napisano - možeš raditi 4 sata. Ako tako paše i tvom poslodavcu, pa se dogovorite.
Jedina stvar koju ti po zakonu mora omogućiti nakon isteka godinu dana života djeteta je pravo na mirovanje radnog odnosa do treće godine života djeteta. Ali tada ne primaš nikakvu naknadu, već ti se samo garantira povratak na posao nakon trećeg rođendana.
vesna72 molim te reci mi što da ja radim?
Ja inače radim na pola radnog vremena i prvih 6 mjeseci sam primala prosječno oko 2400kn, a sada dr. 6 mjeseci mi je porodiljna pala na 1250kn.
Imam li ja prava na tih 831kn od države?
I gdje bi se mogla obratiti da mi objasne zašto primam manju porodiljnu nego nezaposlene majke?
Ti si očito radila pola radnog vremena prije porodiljnog?
Jesam.
Ali mi nije jasno kako sam 2004te dobivala najmanje 1600kn, a sada 1200kn.
A zakon se nije mijenjao, zar ne?
I ja sam bila uvjerena da je minimalac minimalac. Ali nije tako.
Meni se čak čini da ti sada ne dobivaš minimalac, nego pola maksimalca za drugih 6 mj (pola od 2.500,oo kn), s obzirom na naknadu za prvih 6 mj.
Po meni je notorna glupost da mama koja radi može imati manje od mame koja ne radi, ali na žalost tako je.
Zakon se (u principu) nije mijenjao. Minimalna i maksimalna naknada i onda i sada određivale su se Zakonom o izvršavanju državnog proračuna za pojedinu godinu. Tako i u Zakonu za 2007. stoji:
Na ovih 831,50 (odnosno do 1.250) nemaš pravo. To je za mame koje su radile puno radno vrijeme prije porodiljnog, a onda na dodatnom rade polovicu vremena, a pola im daje država.Članak 19.
(1) Naknada plaće za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta od šest mjeseci do jedne godine djetetova života, posvojiteljskog dopusta i skraćenoga radnog vremena do jedne godine djetetova života iznosi od 1.663,00 kune do najviše 2.500,00 kuna, za rad u punom radnom vremenu, ovisno o visini naknade plaće koja je korisniku u skladu sa člankom 35. stavkom 1. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju utvrđena za vrijeme korištenja obveznoga rodiljnog dopusta.![]()
Po meni, ovo pitanje je čak i gora nepravda od limitacije općenito.
Da me netko ne shvati krivo, nisam načelno protiv naknade majkama koje ne rade, ali da - uvijek ću vikati da jednostavno ne smije biti moguće da majka koja nije radila ima više od one koja je radila 4 sata!
da ne otvaram novi topic- imam pitanje za upućene!
Sljedeći tjedan bih trebala poćeti raditi 4 sata, Andrija još nema godinu dana, a ako želim mogu tako raditi dok ne navrši tri (vjerojatno hoću). Odakle da krenem- di da idem s kojim papirima- da li u HZZo ili negdje drugdje?
( idem raditi u novu firmu, privatnik, kod onog di sam prije radila više nema posla, radna knjižica mi je još kod njega- nije mi problem uzeti je ni ništa takvo jer su super ljudi. Sad samo idem na bolje radno mjesto, ali eto na 4 sata jer s troje klinaca mi je to ok.)
Evo upute. Prvo u firmu uzeti potvrdu da počimaš s radom na pola radnog vremena. Zatim napisati zamolbu HZZO-u da ti izmijene rješenje o porodiljnom i da usklade porodiljnu naknadu. S tim papirimu onda u HZZO. Rješenje stigne za 20-tak dana na kućnu adresu.
Malo off topic- pošto radim u školi i trebala bi početi raditi 23.11. a praznici počinju 21.12. znači radila bi niti mjesec dana i djeci uvela pomutnju, zanima me što bi mogla napraviti- uzeti bolovanje (i kolika bi mi onda naknada bola) ili...nešto drugo?