Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: Porezna olakšica za dijete

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Porezna olakšica za dijete

Možda tema ne spada ovdje ili je već negdje postavljeno pitanje ali ko friška mama nemam baš vremena surfati.
    Znam da roditelj ima nekakvu poreznu olakšicu na dijete, i to je sve što znam o temi. Dakle, moja plaća cca 4500, MM 9000. Kolika je konkretno (u kunicama) razlika u olakšici ako dijete prijavim na sebe, odnosno na njega? Knjigovođe, računovođe, može info?
    Hvala

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sada ni ja nemam vremena računati koliko je to konkretno (a i ne znam nijedan podatak za točan izračun - osim neto plaće (pretpostavljam da je neto))
    Odokativnom metodom - prijavi dijete na muževu poreznu karticu

Razlika i nije drastična, ali nabere se cca 200€ godišnje (ubuduće), a za prvu godinu i više jer tvoja porodiljna naknada ionako nije oporeziva

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno porezna olakšica

svakako prijavi dijete na muža iz razloga jer mu je plaća veća i samim time je u većem poreznom razredu i plaća veći porez te će mu prijava to umanjiti i dobit ćete više money money

niccoleta avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

da, da, uvijek je bolje prijaviti na onoga tko ima veću plaću!

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mayda prvotno napisa
    Dakle, moja plaća cca 4500, MM 9000. Kolika je konkretno (u kunicama) razlika u olakšici ako dijete prijavim na sebe, odnosno na njega?
    Evo, bila sam vrijedna. Razlika je konkretno u kunicama slijedeća:

Tvoja plaća:
    Bruto plaća 6.357,45 kn
    Mirovinsko 1. stup 953,62 kn stopa 15,0%
    Mirovinsko 2. stup 317,87 kn stopa 5,0%
    Dohodak 5.085,96 kn
    Osobni odbitak 1.600,00 kn faktor 1,00 osnovica 1.600,00 kn
    Porezna osnovica 3.485,96 kn
    Porez po stopi 15% 480,00 kn stopa 15,0% osnovica 3.200,00 kn
    Porez po stopi 25% 71,49 kn stopa 25,0% osnovica 285,96 kn
    Porez po stopi 35% 0,00 kn stopa 35,0% osnovica 0,00 kn
    Porez po stopi 45% 0,00 kn stopa 45,0% osnovica 0,00 kn
    Porez ukupno 551,49 kn
    Prirez 34,47 kn stopa 6,25% osnovica 551,49 kn
    Ukupno porez i prirez 585,96 kn
    Neto za isplatu 4.500,00 kn

Tvoja plaća s olakšicom za dijete
    Bruto plaća 6.357,45 kn
    Mirovinsko 1. stup 953,62 kn stopa 15,0%
    Mirovinsko 2. stup 317,87 kn stopa 5,0%
    Dohodak 5.085,96 kn
    Osobni odbitak 2.400,00 kn faktor 1,50 osnovica 1.600,00 kn
    Porezna osnovica 2.685,96 kn
    Porez po stopi 15% 402,89 kn stopa 15,0% osnovica 2.685,96 kn
    Porez po stopi 25% 0,00 kn stopa 25,0% osnovica 0,00 kn
    Porez po stopi 35% 0,00 kn stopa 35,0% osnovica 0,00 kn
    Porez ukupno 402,89 kn
    Prirez 25,18 kn stopa 6,25% osnovica 402,89 kn
    Ukupno porez i prirez 428,07 kn
    Neto za isplatu 4.657,89 kn

Muževa plaća
    Bruto plaća 14.358,21 kn
    Mirovinsko 1. stup 2.153,73 kn stopa 15,0%
    Mirovinsko 2. stup 717,91 kn stopa 5,0%
    Dohodak 11.486,57 kn
    Osobni odbitak 1.600,00 kn faktor 1,00 osnovica 1.600,00 kn
    Porezna osnovica 9.886,57 kn
    Porez po stopi 25% 1.200,00 kn stopa 25,0% osnovica 4.800,00 kn
    Porez po stopi 35% 660,30 kn stopa 35,0% osnovica 1.886,57 kn
    Porez ukupno 2.340,30 kn
    Prirez 146,27 kn stopa 6,25% osnovica 2.340,30 kn
    Ukupno porez i prirez 2.486,57 kn
    Neto za isplatu 9.000,00 kn

Muževa plaća s olakšicom za dijete
    Bruto plaća 14.358,21 kn
    Mirovinsko 1. stup 2.153,73 kn stopa 15,0%
    Mirovinsko 2. stup 717,91 kn stopa 5,0%
    Dohodak 11.486,57 kn
    Osobni odbitak 2.400,00 kn faktor 1,50 osnovica 1.600,00 kn
    Porezna osnovica 9.086,57 kn
    Porez po stopi 25% 1.200,00 kn stopa 25,0% osnovica 4.800,00 kn
    Porez po stopi 35% 380,30 kn stopa 35,0% osnovica 1.086,57 kn
    Porez ukupno 2.060,30 kn
    Prirez 128,77 kn stopa 6,25% osnovica 2.060,30 kn
    Ukupno porez i prirez 2.189,07 kn
    Neto za isplatu 9.297,50 kn

Tvoj netto se povećava 157,89 kn mjesečno, odnosno 1894,68 kn godišnje
    Netto plaća tvog muža povećava se za 297,50 kn mjesečno, odnosno 3570.- kn godišnje.

Prijava na TM-a isplativija je dakle za 1675,32 kn godišnje.
    Pod uvjetom da oboje imate prebivalište u Gradu Rijeci, da je navedena plaća bila u netto iznosu, da imate 12 plaća godišnje i da vam je to jedina olakšica. Druge olakšice i njihov raspored mogu mijenjati situaciju.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hej, vesna72!!!!! svaka čast, stvarno!! puno ti hvala za trud. eto, to je to što sam htjela znati..zaista nije velika razlika, ali zašto ne iskoristiti. ne znam dali što mijenja na stvari sjedište firme? moja je u istri, a njegova u zagrebu, ali pretpostavljam da to ne igra.
    još jednom puno ti hvala i

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Podizem ovu temu jer imam jedno pitanje... dakle, imam 2 djece koja su bila prijavljena na mene (jer moja placa je veca 'na papiru'). Kako ja idem na porodiljni ubrzo, prebacila bi njih na MM. Stvar je u tome sto njegova firma ima 'fiksnu' placu (plus 'na ruke', sto je naravno na crno). On je pitao sta ce biti kad se djeca prebacu na njega, a iz racunovodstvo su mu rekli da ce mu placa ostat ista.. a on je onda pitao kako to, da li mu se smanjiva bruto placa, a oni su rekli 'da'..

..to je cista pljacka i uopce nije u redu, ali koliko mi u biti gubimo tu (u smislu na svaku placu i na povratak na kraj godine)? 'na papiru' on ima neto 3000kn.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj riba26 prvotno napisa Vidi poruku
    Podizem ovu temu jer imam jedno pitanje... dakle, imam 2 djece koja su bila prijavljena na mene (jer moja placa je veca 'na papiru'). Kako ja idem na porodiljni ubrzo, prebacila bi njih na MM. Stvar je u tome sto njegova firma ima 'fiksnu' placu (plus 'na ruke', sto je naravno na crno). On je pitao sta ce biti kad se djeca prebacu na njega, a iz racunovodstvo su mu rekli da ce mu placa ostat ista.. a on je onda pitao kako to, da li mu se smanjiva bruto placa, a oni su rekli 'da'..

..to je cista pljacka i uopce nije u redu, ali koliko mi u biti gubimo tu (u smislu na svaku placu i na povratak na kraj godine)? 'na papiru' on ima neto 3000kn.
    Ja mislim da ti ne trebaš prebacivat djecu na TM dok si na porodiljnom.... Ako niste kroz godinu koristili na njih olakšicu, napravite to kod traženja povrata poreza. samo priložiš rodne listove.

Tako sam bar ja radila... Nadam se da će se javiti netko pametniji i informiraniji...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj riba26 prvotno napisa Vidi poruku

napose ak ima fiksnu plaču,nemoj decu prebacit na njega , jer bu on i s decom i bez nje na papiru dobil samo 3000 kn.
    Pa kod predaje porezne prijave sklamaj mu decu,prije provjeri kolko tebi treba da i ti dobiš nekaj love, a tek onda puni njegove . ako buš imala problema kod izračuna javi se, pa refundiramo da nam malo pošalješ mora i sunca.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    napose ak ima fiksnu plaču,nemoj decu prebacit na njega , jer bu on i s decom i bez nje na papiru dobil samo 3000 kn.
    Pa kod predaje porezne prijave sklamaj mu decu,prije provjeri kolko tebi treba da i ti dobiš nekaj love, a tek onda puni njegove . ako buš imala problema kod izračuna javi se, pa refundiramo da nam malo pošalješ mora i sunca.
    lol Zakon!

Nemoj prebacivati djecu na tm-a, jer će zbog toga u konačnici imati i manju penziju, a neće dobiti ništa veći neto.

Ili tražite povrat poreza u veljači ili prijavi djecu na baku i/ili dedu. Ovisi tko ima veću plaću. Može jedan na baku, drugi na dedu. Pa vam oni isplate toliko koliko im se povećala plaća.
    Posljednje uređivanje od MarijaP : 13.09.2011. at 14:50

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

zakaj si podebljala more i sunce,ne kužim?

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Zato jer mi je zakon to kako si povezala njenu lokaciju s refundacijom

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

u vrijeme predaje prijave nama će i te tako falit i mora i sunca.

Ak buš trebala pomoć javi složim ti,da bu koza na mjestu , a vuk sit, i koze i novce.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja to nikad nisam kužila...Pa neka mi netko objasni, koliko se u gornjem slučaju dobiva ako osoba ima troje djece i sve ih prijavi na karticu? Neka bude na ovu plaću od 4500.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ana za troje dece imaš olakšicu 5760 kn, ali ak se radi o tebi bolje bi bilo da trenutno deca nisu tvoja ( nemoraju bit ni od muža) znači decu ostavi u zraku. Zakaj jer si bila na porodiljnom dugo, pa praktički 9 mjeseci imaš olakšicu, koju možeš iskoristit kod predaje prijave. Onda još si malo utrpaš klince i dobiš lepu svoticu. Ak bi ipak deca bila tvoja, onaj viša iznad 4500 kn,na kraju godine možeš prebacit na muža, u postotku ili kak ti paše.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ja sam si izračunala da bum mjesečnu olakšicu za djecu dobijala 1100 kn (kad ih bude troje)...fakat lijepa brojkica...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Jelena, mi smo za prošlu godinu od kada sam na porodiljnom tražili na muža povrat poreza za klince, a tak bumo i za ovu godinu do kraja 8. mjeseca kad sam prestala koristiti rodiljni dopust, ili roditeljski, kak se već zove sad. I da, ovo je baš lijepa svotica...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ok onda ostavi kak je

silkica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Neka mi neko objasni ovo,zamoliću.Mi smo stranci sa stalnim boravkom,niko nam nije spominjao poreznu olakšicu za dijete.Nismo ni znali.Gdje se to prijavljuje?Kako?

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj silkica prvotno napisa Vidi poruku
    Neka mi neko objasni ovo,zamoliću.Mi smo stranci sa stalnim boravkom,niko nam nije spominjao poreznu olakšicu za dijete.Nismo ni znali.Gdje se to prijavljuje?Kako?
    na poreznoj upravi sa rodnim listom djeteta i tvojom (ili tm-ovom) poreznom karticom-tako dijete upišeš na PK da bi ti se olakšica računala na plaći ( ako ti se isplati).
    ili prilikom predaje godišnje prijave poreza, upišeš dijete i priložiš rodni list.
    u svakom slučaju, ako trenutno plaćate porez, dogodine se svakako isplati tražiti povrat poreza, baš na račun olakšice na dijete.

silkica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Hvala!

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku

ili prijavi djecu na baku i/ili dedu. Ovisi tko ima veću plaću. Može jedan na baku, drugi na dedu.
    Nisam nikad čula za ovo, jel' se to može?

Po kojim uvijetima?

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Odneseš rodni list djeteta i svoj ako prijavljuješ na svoju mamu i prijaviš.

Može baka unuka prijaviti kao uzdržavanog člana. Može i unuk baku

Samo treba imati na umu da kod uzdržavanih članova (unuci, bake, supružnici i sli.) nema progresivnog rasta faktora. To je samo za djecu.

Znači, ako baka ima 10 unuka, za svako će faktor biti 0,5, tj. bit će oslobođena plaćanja poreza na iznos od 900 kn (ne za taj iznos, već na taj iznos).

Tu je dobro sjesti s nekim tko se kuži u obračun plaće i izračunati šta je najisplativije.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Odneseš rodni list djeteta i svoj ako prijavljuješ na svoju mamu i prijaviš.

Može baka unuka prijaviti kao uzdržavanog člana. Može i unuk baku

Samo treba imati na umu da kod uzdržavanih članova (unuci, bake, supružnici i sli.) nema progresivnog rasta faktora. To je samo za djecu.

Znači, ako baka ima 10 unuka, za svako će faktor biti 0,5, tj. bit će oslobođena plaćanja poreza na iznos od 900 kn (ne za taj iznos, već na taj iznos).

Tu je dobro sjesti s nekim tko se kuži u obračun plaće i izračunati šta je najisplativije.

Puno ti hvala na ovoj info, nisam pojma imala za tu mogućnost!

A jel' onda unuci/bake/mame/tate moraju bit prijavljeni na istoj adresi, ili?

(malo se slabo kužim u poreze )

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ne moraju. Moji nisu na istoj adresi jer odvojeno zivimo.

Jedino nisam sigurna sta ako unuk i baka ne zive u istom mjestu. Radi prireza. To treba provjeriti na poreznoj.

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Koliko bi povećanje trebalo biti kada se prijavi i drugo dijete u odnosu na prvo?
    Naime, za prvo dijete mi se placa uvecala za 300 kn, tj. 4300, a za drugo dodatnih 200kn što mi je malo čudno, pa me zanima da li je to ok ili bi trebalo biti više? neto plaća nam je fiksnih 4000, dakle ne smanjuju plaću ukoliko imate neke olakšice itd.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ne moraju. Moji nisu na istoj adresi jer odvojeno zivimo.

Jedino nisam sigurna sta ako unuk i baka ne zive u istom mjestu. Radi prireza. To treba provjeriti na poreznoj.

wow koliko mogućnosti!

odoh računati

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Na plaću od 4000 kn smo za prvo dijete dobili 300 kn, a sad smo za drugo još 200kn pa me zanima ne bi li trebalo za drugo dijete trebalo biti više? Hvala i pozdrav!

Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

trebam savjet....

prvo dijete je prijavljeno na mm-ovu poreznu karticu, kao i njegova mama (od mm-a) kao uzdržavani član)
    sad je stigla još jedna bebica i na koga da ju prijavimo?
    jel može isto na mm-a?
    (njegova plaća je oko 3000kn, a moja porodiljna oko 2800)
    u mojoj firmi su toliko "sposobni" što se tiče papirologije da će i zdr.biti preko mm-a
    (btw kako da provjerim preko koga je prvo dijete zdr.osigurano? - ja sam uvjerena da je prek mene a mm tvrdi da smo i to prebacili na njega?
    hvala.....

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

pitanje u kakvoj firmi radi muž, zakaj jel ak je kod privatnika tak i tak bu dobil tih svojih 3000kn bez klinca i s njim, znači ništ više ne bu dobil, tad bi i baku i velikog klinca isto izbacila s njegove kartice.. Pošto si na porodiljnom u biti ni tebi ne treba dete višška na poreznoj kartici, ja bi na vašem mjestu dete ostavila u zraku za sad, pa ako bu trebalo na kraju godine stavila bi ga u prijavu.

Inače po novom poreznom planira se da neoporezivi dio bude oko 300kn znači i baka bu suvišna.

A to kaj bu dete zdrastveno na njega nema veze, može kasnije bit porezno i na tebe.

Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ma prošle godine smo dobili na njih dvoje lijepu cifru poreza,pa pitam....
    u svakom slučaju hvala.....

,ma sva sam više smotana od tih prijava,papira i svega....danas sam se sa njih dvojicom malaca navozala i nahodala po ustanovama i niš obavila.... i ko da mi je prvo dijete, svugdje zblenuto gledam kad me traže papire i kad treba ispuniti formulare.....

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

neoporezivi dio u bliskoj budućnosti bu 3000 kn ( prije mi štekala tastatura)

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

jelena, kaj to znaci? da ce smanjivati olaksice za djecu?

ovo s bakom mi je interesantno za sestru, jer njih dvoje ne koriste za 2 klinaca olaksicu. kaj bi mogla baka koja ne zivi s njima? zapravo j prijavljena u stubici, a oni u zg....?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

evo, zvala poreznu.....ne mora bit prijavljena baka na istu adresu...čak niti u istom mjestu......jeeeeeiiiiii

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Baka moze predati prijavu sad i traziti povrat na osnovu unuka za 2011.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

kuzim, dakle za dvije unuke...0,5+0,5 ..osobni odbitak joj je onda 3600?

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Da, bakin ukupni osobni odbitak je 3600 kn.
    Moze ih sad prijaviti na poreznoj da dobiva vecu lovu na mjesecnoj bazi, a za 2011 moze predati prijavu.
    Takodjer, obzirom da je vec imala isplatu place u ovoj godini, a nije koristila olaksicu za unuke, moze i sljedece godine predati prijavu da dobije jos i tu razliku.

Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

Bivši muž uzima porez na olakšicu na dijete , iako sam u to doba bila u radnom odnosu rekla sam O.K--. Imao je veću plaću pa sam mislila najbolje. Danas nisam (cca 3,5 godine) u radnom odnosu i snalazim se kako znam. Sada me tuži jer misli da za dijete ne kupujem dovoljno stvari i misli da je za dijete dovoljno 350 kuna mjesečno. Istovremeno ja ne primam ništa od države (što on tvrdi) i koristi onaj status od ranije kada sam mu dozvolila da ime sve na dijete. Ja sam samohrana majka i zaista ne lažem niti dr4žavui niti njega , a najmanje dijete. Kako da mu dokažem da alimentacija (sudski dodjeljenja, ali ju ne poštuje), nije dovoljna za uzdržavanje dijeteta? Trudim se, ali niti imam za odvjetnike, niti se želim povlačiti po sudovima da bih njemu zadovoljila neke "muške" frustracije. Bitno mi je dijete, a gdje se god okrenem - imam samo zgubu. HITNO tražim odgovor.. MOLIM VAS

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ako su ti primanja ispod 10.800,00 kn godisnje (to ukljucuje naknadu sa burze), onda tebe tvoji roditelji mogu iskoristiti kao poreznu olaksicu.
    Oni takodjer mogu prijaviti i tvog sina kao poreznu olaksicu.

Probaj ovdje dobiti savjet oko alimentacije:
    http://forum.roda.hr/forums/40-Jedno...ljske-obitelji

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •