http://www.24sata.hr/index.php?cmd=s...main_page_news
još jedan (srećom sretan) primjer - ma koliko vi pažljivi bili...
zato špage i gepektreger gumice - van iz upotrebe...
http://www.24sata.hr/index.php?cmd=s...main_page_news
još jedan (srećom sretan) primjer - ma koliko vi pažljivi bili...
zato špage i gepektreger gumice - van iz upotrebe...
Ne mogu ni zamisliti što bi bilo da je na mjestu clia bio automobil rođaka mm-a. Oni svoju trogodišnju djevojčicu stave u sjedalicu, ali je ne zavežu. Kao, ona je već velika. Grrrrr....
Ne mogu a da se ne uzrujam na takve stvari.![]()
vidjela sam ta dva automobila, gadno su se razbili.
evo još jedna crna kronika
http://www.jutarnji.hr/crna_kronika/...inuli,89458.jl
''I dok je otac preminuo na mjestu nesreće, njegov petogodišnji sin, koji je bio vezan u autosjedalici, pravim je čudom preživio''
Ovo je totalno nevjerovatno. Ako već sjedi u njoj zašto je problem zavezati je? :?sunašce prvotno napisa
a panj od novinara napiše ispod druge slike, da su stvari u prtljažniku amortizirale udarac. yeah wright, nema veze AS, samo vi trpajte stvari u prtljažnik i to će vam pomoći kod nesreće.sorciere prvotno napisa
i još jedan primjer primitivnog novinarstva. umjesto da istakne kako je AS spasila djetetu život on spominje čudo. ok, nesreća je fakat bila stravična i moglo se dogoditi da AS ne napravi nikakvu razliku, ali kad je već pomogla (jer budimo realni, da je nije bilo dečko bi sigurno bio mrtav) zašto to ne istaknuti i iskoristiti kao pozitivan primjer.kajsa prvotno napisa
Na žalost, kod nas ljudi još nisu svjesni uloge AS u prometu. Mnogima je to samo običan dio dječje opreme (čitaj gnjavaža i dodatni trošak).daddycool prvotno napisa
Čudim se da je novinar uopće spomenio dijete u AS. U velikom broju slučajeva o AS nema ni spomena. Znači, stvari idu nabolje![]()
evo još jedna nesreća, ovaj puta dijete nije bilo u AS
tipu koji se motociklom zabio u auto nije ništa ali zato je bebi razbijena glava
http://www.24sata.hr/index.php?cmd=s...e_id=main_page
''U vrijeme sudara na zadnjem sjedištu Golfa nalazila se Marijana Bilandžić (26) koja je u krilu držala šestomjesečnog sina Adrijana. Liječnici Hitne pomoći tvrde da na ozlijeđenima nisu otkrili teže ozljede, osim što je dječačiću lakše ozlijeđen gornji dio tjemena glave.''
Da, sjedalica glavu čuva!!!!!
Nažalost, potvrđujem iz vlastitog primjera.
Jučer smo imali saobraćajku. Moj junior, osim pretrpljenog šoka, nema ni ogrebotine.
Ne mogu vam opisati koliko sam sretna i zahvalna na tome.
Živjele autosjedalice!!!!!!
majko,![]()
sreća da je dobro završilo i još veča sreća je da tvoje dijete ima roditelje koji misle na njega.
možeš li npisati neku kratku priču koju bismo objavili na portalu.
i ako imaš kakvu fotkicu?
pošalji na nika.autosjedalice@gmail.com
Pa mogu probati. Iako sam i sama još u šoku.
Fotke nažalost nemam.
Ali složit ću nešto tijekom tjedna.
Danas naime, osim rješavanja uobičajenih peripetija nakon saobraćajke, moram i u kupovinu nove autosjedalice.
majka![]()
majko, ne mora to biti ni danas, ni sutra, ni ovaj mjesec...
kad se sabereš, kada sve to bude malo dalje sjećanje...
samo polako![]()
Dali itko zna dali ti roditelji dobiju novčanu kaznu jer im dijete nije bilo u autosjedalici??kajsa prvotno napisa
Iliti bilo kakvu kaznu, opomenu nekaj??? Da se malo trznu jer ovaj put je dječačiću lakše ozlijeđen gornji dio tjemena glave, ali kaj će se dogoditi možda sljedeči put!!!
Vjerojatno ne jer zakonom nije obavezno vožnja djeteta u sjedalici tako da ih nemaju zašto kazniti.LiNa ČoKoLiNa prvotno napisa
![]()
![]()
Mislim da je konačno došlo vrijeme da se to propiše, a roditeljima koji nemaju za autosjedalicu bi poručio nek samnje trošnju ne nećem drugom i imat će (dijete je važnije od blagdanskog stola ili skijanja). Eto ja kupujem novu i ne idem na skijanje, neću potrošiti stotine i stotine kuna za blagdane nego ću potrošiti tisuću za auto sjedalicu... Meni je moj Josip aka Buba važniji.
zakonom nije obavezna vožnja dijeteta u autosjedalici ???? STVARNO?Law prvotno napisa
mislim da nijeLiNa ČoKoLiNa prvotno napisa
krivo misliš, zakonom je obavezno dijete mlađe od 5 godina voziti u sjedalici (samo kaj se nitko u policiji na tu zakonsku odredbu baš ne osvrće)
Znači mrtvo slovo na papiru, ista stvar kao i s vezivanjem na stražnjem sjedalu... u biti kao i da nije propisano.....Juroslav prvotno napisa
Treba "samo" provoditi zakon, što je kod nas još uvijek rijetkost.Zakon o sigurnosti prometa na cestama
Članak 163.
(1) Vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.
(2) Vozač osobnog automobila ne smije na prednjem sjedalu prevoziti osobu koja je pod utjecajem alkohola ili droga, dijete mlađe od 12 godina niti na stražnjem sjedalu dijete mlađe od pet godina, osim u slučaju kada na stražnjem sjedalu ima pričvršćenu dječju sjedalicu, u kojoj dijete mora biti vezano.
(3) Novčanom kaznom od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i druga osoba koja postupi suprotno odredbama ovoga članka.
Super da ste izvadili ove price. One oslikavaju cinjenicu da mediji sami, odnosno oni koji za njih pisu, nisu osvijesteni da su AS upravo te koje su zastitile djecu u ovim strasnim pricama sa, za djecu barem, sretnim zavrsetkom. Al super je vidjeti te price.
Ima i jedna na portalu (Sudar), uskoro ce ih biti jos pa se nadamo da ce to pomoci u osvjestavanju.
majka,Ako mozes napisat pricu za portal, kratku, dugu, nema veze, bilo bi super.
Kaj se peripetija tice, jesi li provjerila s osiguranjem da ti pokriju trosak nabavke nove sjedalice?
opet sam došla staviti novi link http://www.vjesnik.hr/html/2010/12/2....asp?r=crn&c=3
novinari i dalje ne pišu ništa o AS, a mislim da bi puno značilo da napišu podatak je li dijete bilo u AS
''Prilikom udara beba je ispala iz vozila i pala na snijeg, a prema neslužbenim informacijama zadobila je frakturu lubanje.''
iz ovog bi se dalo zaključiti da beba nije bila u AS ili nije bila pravilno vezana
Posljednje uređivanje od kajsa : 27.12.2010. at 16:09
Navodno ju je u trenutku sudara majka izvadila iz sjedalice da bi ju premotala![]()
Neki dan sam bila u jednom zagrebačkog šoping centru i izlazim van, ispred mene idu 2 mlađe žene s jednom curicom, otprilike starosti kao moja curica, znači oko 2 godine. I taman im je auto bio nasuprot mojeg. Kako sam utrpavala stvari iz nabave u auto, vidim da jedna od žena ode na suvozačko mjesto, a druga (vjerojatno mama) otvara vrata maloj curici i kaže joj "Ajde upadaj", malecka ulazi, a mama za njom samo zatvara vrata i ulazi na prednja vrata i sjeda za vozačko mjesto. A ja ono u nevjerici i šoku?! Pa kaj neće dijete staviti u autosjedalicu i privezati pojasevima?Kako sam već kretala autom, vidim da i one kreću... Bila sam skroz u šoku, nevjerici i ljuta
jer je majka te curice tako neodgovorna i ne želim niti razmišljati što se sve može dogoditi
Pa zar još uvijek postoje ljudi koji u današnje vrijeme ne koriste i ne vežu svoju djecu u autosjedalice? Pa zar nije svakom roditelju sigurnost njegovog djeteta na prvom mjestu? Mislim, ako se ti kao vozač ili suvozač vežeš, pa nije li logično da i tvoje dijete iza bude vezano?
Uglavnom, kasnije pričam to kolegici na poslu i ona nije ostala ni najmanje iznenađena, već mi govori: "joj, nisi ni svjesna koliko roditelja ne koristi autosjedalice". I uvijek imaju opravdanje tipa "pa vozimo se samo do vrtića" ili "pa vozimo se samo 5 minuta, tu do susjedne ulice ili kvarta", kaže mi kolegica da je ona to vidjela bezbroj puta kad je vodila svoje cure u vrtić/školu.
Sad kad vratim film natrag, moje curica je bila stara tek par mjeseci i deda ju je jednom htio na rukama držati "do njihove kuće" ali sam ja naravno rekla da to ne dolazi u obzir, da ju stavljamo i zakopčavamo u sjedalicu. A najzanimljivije je bilo to da je ona sama pokazivala da želi u sjedalicu, jer je već bila naviknuta na nju obzirom da smo često išli kod mojih u drugi grad i ona je znala da je to njen stolčić u kojem se vozi i u kojem je sigurna.
I sad se pitam... pa zar zaista ima toliko neodgovornih ljudi koji voze djecu bez autosjedalica? Sve cure koje znam koje imaju djecu, sve koriste autosjedalice, zato sam i ostala u totalnom šoku u ovoj situaciji jer nisam navikla vidjeti tako nešto.
nažalost ima neodgovornih ljudi...
Ja skoro pa svakodnevno vidim takve i jednostavno ih ne razumijem, djecu voze svakako. Najgore mi je bilo vidjeti dijete od nekih 2-3 godine kako skače po prednjem sjedalu i naginje se na staklo, a mama vozi...ili dijete skače po poklopcu gepeka dok mama vozi...užas.
...još i autosjedalicu da kupim....ima i takvih komentara mama
Moj je od prvog dana u autosjedalici, vezan tako da mu je normalno kad uđe u auto sjesti u nju i tražiti da ga vežem.
nažalost, svakodnevna slika ispred našeg vrtića
i na što sam najviše bjesna što jedan pametan tata kod nas u naselju važno potrpa svu svoju djecu na suvozačko mjesto i onda s njima divlja po ulici ....
moj sin je od prvog dana u as -imamo ih 3
za moj, mm-ov auto i jedna koja je kod dede -kad je za vikend kod njega, da se ima u čemu voziti do dućana s dedom...
e takvim ljudima koji voze djecu bez as bi ja pozvala policiju....![]()
Nazalost i kod naseg vrtica je to svakodnevna slika...Jucer sam vidjela kako ih troje izmedu 3-5 godina sjeda otraga, niti jedno nije bilo barem vezano...
Bila sam ja i kod direktorice, poljepila Rodine plakate po vrticu, podjelila brosure roditeljima, cak sam i na roditeljskom ispricala kako sam imala gadan sudar 3 minute od kuce i sta bi bilo u toj situaciji da je Sven bio nevezan... Ali nista, nikakvih promjena nisam vidjela
Nikad neu zaboraviti proslo ljeto, posto zivimo u maloj sljepoj ulici ja sam samo prosetala preko ceste kod susjede na kavu, vani smo sjele na dvoriste, Sven se igrao s bakom u nasem dvoristu. Nakon nekog vremena vidim da deda dolazi iz ducana, on izlazi naprijed i odjednom vidim Svena kako sam izlazi sa zadnjeg sjedala! Cak si je i vrata sam otvorio!! Ne mogu vam opisat osjecaj, noge su mi se odsjekle i jedini poriv mi je bio zadavit dedu golim rukama... Dobio je vrlo ljuto predavanje, nikad vise mu tako nesto nije palo na pamet. Najzalosnije je to sto zna, jer ipak zivimo pod istim krovom, koliko je meni AS bitna ali on njega "samo do ducana" vozi nevezanog!!
Takvih je neodgovornih ljudi jako jako puno. Najžalosnije je kaj oni uopće nemaju osjećaj da nešto rade krivo, dapače misle da smo mi koji stavljamo djecu u as luđaci i paranoici jer "kaj će mu se desit od kuće do dućana?" Naslušala sam se svakakvih komentara, stalno se s nekim moram svađat jer jednostavno ne dam u auto bez sjedalice. U neku ruku i pokušavam razumijeti "stariju generaciju" jer kak veli moja sveki nekad se pod normalno vozilo klince bez sjedalice jer ih nije bilo i znam da je teško ljudima prihvatiti nešto takvo kad su oni odgojili svoju djecu i "nije im niš bilo". Ali kad vidim mlade obrazovane ljude da to rade, dođe mi da vrištim. Nažalost, i sama imam takve u obitelji i tu ne pomaže baš nikakvo uvjeravanje jer oni su pametniji od mene.
Najstrašnija stvar koju sam vidjela je bila na Goljaku (svaki smo tjedan tamo na vježbicama). Dolazimo mi autom i vidim pred ulazom ispred nas stao auto, izlazi žena sa zadnjeg sjedala s bebicom (možda nekih dva, tri mjeseca starom, jako malom) na rukama!![]()
Da, ovi komentari od starijih ljudi da oni nisu imali sjedalice pa su djeca živa i zdrava nije nikakva utjeha. Ne možeš uspoređivati život prije 30 ili 35 godina, kad je bilo puuno manje auti nego sad, plus auti su išli valjda maximalno 80 na sat. Onda si se mogao pouzdati u sebe i svoju vožnju i paziti, ali danas, kad ima svakakvih na cesti koji divljaju tvoja sigurna vožnja ti nije baš nikakva garancija. I kažem, nije bilo sjedalica i bila su druga vremena... ali danas kad je zaista bolja bilo kakva sjedalica nego nikakva, to zbilja ne razumijem.
Idem ja jučer kod doktora i ispred mene pet metara na parkingu mama i malička se spremaju u auto, ha malička možda ima nekih 2,5 godine cca...
I mama nekaj petlja po suvozačevom sjedalu, reko valjda m+nemre dignuti sic, kad odjednom ona hop i nju sjedne napred na suvozačevo sjedalo.
A ja u šoku iskreno nisam niti pogledala jer imaju otraga sjedalicu i sama sebi pričam u brk i baš sam bila uh...
Tako isto jedne prilike sam šetala ima to već sigurno nekih 2 godine.
I šetaju ispred mene mame sa kikičima u bicevima (onim trokolicama sa ogradicama) i sad ova jedn astane kod auta i sprema bic uzima malog sjeda za volan i ne samo to nego ga molim te ide dojiti.
I ok mislim si ja ajde sakrila se od tuđih očiju i prođem.
Kad ono čujem ona pali auto i onako se na peti okrenem kad ono vidim ona kreče i prolazi pored mne u autu sa bebom u naručiju i doji ga.
Ja sam ostala ono bez rijeći teksta neznam čega......PRESTRAŠNO
da..moja susjeda vozi malu (2.7god) u sjedalici nevezanu...zan sve o sigurnosti, svaki razgovor zavrsi da budem..i nisa
a jos gore od toga mi je kad njena svekrva vozi malu na rpednjem sjedalu...a mala je kojih 90cm i 12kg...i kao ide u drugo selo i vozi polako...i ne kuzi da ako samo pas pokusa preci cestu ce automatski zakociti i ode dijete...i ne..ne dira ih...
ja bi takve najradije tuzila za svjesno ugrozavanje djeteta...kvocat cu joj i delje kolik ogod joj isla na zivce...
Nama je vrtić blizu pa idemo pješice iz vrtića i podosta auta prođe pokraj nas također roditelja koji dođu po svoju djecu,i dosta je djece koja nisu u autosjedalicama.
A definitivno najstrašnija scena mi je kad smo išli sa mora prošle godine i na autoputu prođe auto pokraj nas sa djetetom od negdje 2 godine ženi u krilu.
Doslovno sam imala izraz lica kao iz crtića sa vilicom do poda.
Nisu ni moj šogor i šogorica bolji.
I oni malu od malena voze bez AS
Nikako to ne shvacam... Ako si vozac, pa da imas vozacku svega 3 mjeseca moras znati da u prometu nisi samo ti, da jos najmanje pazis na sebe, drugi vozaci su ti na koje se obraca najvise pozornosti. Ma i ne samo vozaci, nek istrci pas ili macka na cestu, naglo zakocis i ode dijete...
Ja sebe smatram dobrim vozacem, pazim na ogranicenja, nikad se ne glupiram pa makar cesta bila prazna a ja sama u autu, pratim situaciju na cesti maximalno pa eto, izleti tip iz sporedne sa terencem i zdrobi mi auto potpuno. Cudo da sam ostala u komadu. Sreca pa je Sven bio u vrticu, rekla sam tom tipu da mi je dijete bilo u autu da bi mu oci iskopala. Jer u tom trenu sudara samo mi je Sven prosao kroz glavu, iako i da je bio u autu bio bi u AS ali ipak bi mu, ako nista drugo, strah ostao. I kazem, to je bilo 300 metara od kuce, 100 metara od njegove kuce...I vrlo blizu vrtica...
Moj svekar je izlazio iz naseg dvorista a susjed preko puta iz svog i sudarili su se, oboje su na rikverc izlazili. Ok, to nije bilo jako ali zelim reci da nikad, cak ni za par metara nisi siguran da se nesto nece dogoditi, koliko god polako i oprezno vozio. Ali ljudi kao da ne cuju, kao da se prave blesavi. I znam da se nema novaca i da je puno dati 2000 kn odjednom za sjedalicu ali to je nesto sto se mora planirati jos u trudnoci. Eto mi smo godinu i pol stedili sitnise taman da kupimo Svenu ovu II grupe. Sad opet stedimo, iako sam ja svega 5 mj trudna, kad dode beba da joj kupimo novu AS. Ne trebaju mi ni kolica ni marama ni sling ako si necu moc kupit. Al AS...tu nema kompromisa...
a roditelji koji stavljaju djecu u sjedalicu "jaje" u smjeru vožnje jer je djetetu dosadno se voziti u obrnutom smjeru jer ništa ne vidi?...kako je sjedlica zavezana i je li uopće naznam....i naravno djete u jaknci....moja seka isto vozi djete u jakni....moje je djete valjda stalno prehlađeno jer joj stalno skidam i oblačim jaknu prilikom sjedanja i vađenja iz sjedalice....a što se tiče sudara....znamo za slučajeve gdje je oboje djece bilo u sjedalici jedno pogine, a drugo preživi....tužno...je li sreća u pitanju ili kategorija sjedalice ili možda mjesto na kojem je sjedalica montirana iza vozača,suvozača, na sredini...gjde je auto udaren.....je li u pitanju sjedalica vezana samo pojasem od 15-36kg ili jaje itd....bilo bi dobro sve to staviti u istraživanja.....
ja se nadam da ce ovi linkovi pomoci neodlucnim roditeljima da voze djecu uvijek u AS
http://www.vecernji.hr/vijesti/prebr...-clanak-342181
Šestomjesečna djevojčica preminula je jučer u 19.30 sati od ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći nedaleko od čvora Ivanja Reka na autocesti A3 u smjeru zapada.
Kako neslužbeno doznajemo, njezina majka L. K. (37) djevojčicu je u nosiljci držala u krilu na suvozačevu mjestu u trenutku nesreće.
Nesreća se dogodila u 17.20 sati kada se djevojčičin otac J. P. (39), prebrzo vozeći VW Passat, u gužvi na naplatnim kućicama zabio u Toyotu koju je vozio M. S. (36) iz Osijeka.
Vozilom hitne pomoći djevojčica je odmah prevezena u KBC Zagreb, ali, na žalost, liječnici joj nisu mogli pomoći.
ja se iskreno nadam da nitko u toyoti nije ozlijeđen :bitch:
Nije. Evo (malo) detaljnije: http://www.jutarnji.hr/na-dan-mrtvih...u-smrt/984818/
Prestrašna tragedija koja se nije trebala dogoditi.
pa koliko dječjih života se mora izgubiti da bi roditelji shvatili koliko je važno da se dijete u autu vozi u ispravno postavljenoj autosjedalici
baš me zanima da li ovakve tragedije nekoga potaknu da razmisli o tome kako vozi svoje dijete ili ovo izazove trenutak tuge i ostane na tome
Jel ovo zbog neznanja? Zbog nepaznje? Nemara?
Iskreno suosjecam s roditeljima zbog gubitka bebe, a u istu ruku bi ih istukla od ljutnje- sto je beba imala raditi na suvozacevom mjestu.
Vjerujem da bi beba ostala ziva da je bila pravilno vezana, u suprotnom smjeru voznje...
Nazalost- ovu bebicu nista vise ne moze vratiti- no nadam se da ce drugima koji ovako voze djecu proci kroz glavu da se zapitaju ...
ovo je ubojstvo... s predumisljajem... neznanje nije izgovor u danasnjem svijetu...
Pretužno. Kako li je tim roditeljima kad znaju da su sami krivi. I nikad neće moći ispraviti svoju grešku.
A samo je trebalo raditi kako treba, ništa posebno. Ne treba stolica biti i koštati poput svemirskog broda (to sam gore pročitala) ima i dostupnijih novčaniku. Iako kad imaš za VW, valjda imaš i za autostolicu.
Mislim da im je to najveca kazna.
Mozda da ih je policija nekad prije presrela i naplatila kaznu mozda bi drugi put bili promisljeniji... ne znam...
Mozda im je bila iznimka ovakva voznja...
Stvarno je tesko zakljucilti iz novina sve to... Bas sam tuzna zbog bebe
da je kojim slučajem netko stradao u autu u koji su se zabili, i onda im ne bi trebalo kaznu naplatit?
meni je žao bebe, strašno žao, ali mi nije žao tih roditelja. oni su sami odlučili što i kako. a prevelikom brzinom, zbog koje se ovo i dogodilo, mogao je ubiti putnike u drugom autu
prošle zime moj muž i ela su imali prometnu nesreću u kojoj je auto jako razbijen a njima nije bilo ništa, ako treba imam slike razlupanog auta, mogu provjeriti vidi li se unutra sjedalica i poslati ih, ako to možda skupljate u projektu ?