Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 117

Tema: opstipacija (lista namirnica)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nama je gastro rekla da je kod opstipacije smanjeni apetit. Ali Lovro je isto vrlo izbirljiv. Danas je pojeo krušku, ali tako da sam ju narezala na kockice.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

moj ne bi ni da je pospem secerom :? Opcenito je jako tezak karakter, ili onako kako on hoce ili nikako.
    Kad se sjetim sebe kad sam bila mala takoder nista nisam volila jest al nisam imala problema sa stolicom

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Baš se pokakao i to obilno i ne pretvrdo. A danas sam mu dala donat mg. Mamasan, jel može donat? Ja sam zaboravila pitat gastro. Pomiješala sam ga sa sokom od ananasa.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Paulita prvotno napisa
    Baš se pokakao i to obilno i ne pretvrdo. A danas sam mu dala donat mg. Mamasan, jel može donat? Ja sam zaboravila pitat gastro. Pomiješala sam ga sa sokom od ananasa.
    koliko ja znam, DJECA NE SMIJU PITI mineralnu vodu. Pogotvo ovu sa magnezijom. Znam isto tako da tu vodu ne smiju piti niti trudnice.

Dijete neka pije običnu vodu (NAJBOLJE), prirodne (ili što prirodnije) kašaste sokove, ili po potrebi neki lagani prirodni čaj (nikako ne šipak, indijski, zeleni i sl...).

Šećer jesti u što manjim količinama. Treba izbjegavati kolače i ostalo. Ako mu je potrebno slatko neka jede voće ili suho voće.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj stella73 prvotno napisa
    evo ovako,sad znaci 23 smo bili kod ove pedijatrice gastro... i ona nam je prepisala 3 tjedna 2 x po 2 male zlicice . Znas ovo kako ti kazes dajes mu toliko pa s vremenom ako nema povecavas za toliko i toliko ..... to mi ovde od 3 pedijatra nitko nije rekao,samo prepisu po 4 tjedna 2 velike zlice pa nakon toga se smanjuje bez obzira imao stolicu nakon koliko dana i kakva je.zato sam ja totalno zbunjena a s obzirom da to traje vec od 6 mjeseca i da nisam u kuci sama (baka i dida) i oni me naknadno upozoravaju na ovo i ono ,pa rade li njemu crijeva,pa stavi mu cepic od svinjske masti pa kako to da nista ne jede to nije dobro ....joj viruj mi da san stvarno malo van stoja iako nisam neki panicar nikad bila (muz je zato )
    sto mu dajes od sjemenaka, ovaj je bio lud za grozdicama a sad bas ni to nije tako al eto, moze od tikvice ili suncokret ili sto....
    Znaci sad 3 dana pije po 2 male zlicice. sad nisam sigurna za parafinsko ulje (u apoteci su mi muzu preporucili neke ampule prolife jesi cula za to ???

Moram ti priznat da sam mu danas ipak stavila cepic al prije nego sto sam procitala tvoj odgovor ( stvarno sam bila ovde ocajna cekajuci odgovor ranije jutros i kad nisam nista nasla a danas 7 dan onda sam mu stavila.
    vjeruj mi teskom mukom i drugi put vise necu nego cu ga odvest u pedijatra (ma kad su ovi cudni ovde ,ne mogu ti to opisat) al stvarno cu sad izbjegavat cepice po svaku cijenu !!! Zao mi ga je stvarno ,ne mogu mu vise ni pelenu stavit jer mi jadan ne vjeruje

Bit ce bolje,samo se nadam

:?
    ma bit ce fala bogu samo treba vremena, eto ti se boris i duze nego ja.
    Stella po hiljaditi put
    Sa sirupom si dobila mislim žličicu sa mjerom ( ja se ne sjećam, ali ih imam tonu). Ako nisi, uzmi žličicu od lupocet sirupa. Primjetiti ćeš da ta žličica ima mjere do mislim 2,5 ml.

STARTAŠ sa 10 ml. (znači 4 te lupocet žličice). Mi smo u nekom sirupu (nemam pojma kojem) dobili malu čašicu koja ima 10 ml zapremine i koristimo nju.

SVAKI DAN povećavaš za novih 5 ml. količinu dok ne dođeš do kakice. I nemoj se bojati ako dođeš i do 40, ili 60 ml. Kad se pokaka jednom dnevno, ostaneš na toj količini i ne povećavaš je slijedećih par dana dokle god kaka DNEVNO. Ako odmah preskoči dan, povećaj sirup za novih 5 ml. Kad dobijete dnevno kakaknje nakon nekoliko dana (kod nas je to bilo 7 dana) počenš smanjivati za 5 ml. I onda opet držiš 7 dana na novoj količini i opet smanjiš za 5 ml.

I NIKADA NEĆEŠ doći do toga da će se sve popraviti u 1 mjesec. Potrebno je barem 2-3 mjeseca ako ne i duže.

kad dođem doma prepisati ću ti sa upute za korištenje ovog sirupa ono što mi je doktorica napisala i što se dijeli na rebru.

Sa dvije male žličice sirupa koje daješ svojem djetetu nisi ništa vidjela. Kao i što sama vidiš.

Probaj kako sam ti rekla.

Što se tiče suhog voća...daj mu suhe marelice, ma može i grožđice, ali ništa u prevelikim količinama. Kruh samo integralni sa sjemenkama (sjemenke se teško probavljaju i obično su cjelovito sadržane u stolici i omekšavaju je.....). Što manje čistog mlijeka, a njega zamijeniti sa mliječnim prerađevinama.
    Što više povrća, kuhanog mesa.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Lovro obožava suho voće i to mu stvarno zadovolji želju za slatkim.

Neću više davati donat, dala sam mu stvarno malo.

Kod Lovra je problem što onneće vodu. Baka i nona su ga navukle na sokove. Al ja ih doma razrijedim, ne dajem mu gazirano, samo guste sokove kao ananas, kruška, marelica.

Tu čašicu imamo i mi i lakše mi je dati mu iz toga. Dobili smo ju na onom biljnom sirupu.

stella, nemoj mu stavljati čepiće, to nije dobro riješenje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Paulita, navikni klinca na vodu. Postepeno mu sve više i više razređuj sok sa vodom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Paulita, navikni klinca na vodu. Postepeno mu sve više i više razrIJEĐUJ sok sa vodom.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Pokušavam, ponekad upali, ponekad ne. Sada gleda kako Leda pije vodu, pa hoće i on.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

E moj je veceras probao mrvicu brokule,vec sam se poradovala da ce mu se svidit. Ja sam uz njega pojela suhih sljiva,on ih samo lize
    Hvala mamma san, probat cu tako
    Nemoj mislit da te nisam razumjela sto se sirupa tice,samo sam napisala kako ga ovde pedijatri prepisuju.To mi tvoje ima logike pogotovo zato sto nije stetan.
    Sto tvoj jede za dorucak ili veceru?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ujutro neku kašicu sa mlijekom (ako je doma) no sve češće želi zajedno sa tatom kruh sa putrićem (od kruha sve samo ne bijelo). U vrtiću jede što mu daju.

Navečer, jede u stvari što god hoće. S time da mu uvijek dajem jogurt sa nečim. Najviše volim ako pojede palenticu.

Ponudim mu bio cornflex (bez šećera) i to voli. Ili kruhić sa nečim. U stvari vrlo raznoliko a opet dosadno. :/

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

kod zatvora samo sojino mlijeko. garantiram vam da radi. kada je proradilo kod Mejre...

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

sojino mlijeko nije preporučljivo za djecu jer sadrži velike količine hormona u sebi.... i u neki postotak djece koji su rasli na sojinom mlijeku zabilježeni je rast grudi u dječaka i slično... i ima previše aluminija u sebi

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da moj pojede pure ja ne znam di bi od srice.To nema sanse,jogurt nikako,mlijeko pogotovo,samo gricka cornflex i to sam. On voli sve mesno u cemu i je problem.Boze jel samo moj tako kompliciran.
    Znas sta bi on,dok sam mljela lan sa datuljama i sljivama ,probao je i to mu se nako u suho svida al nisam sigurna da mu to smijem tako dati?! :?
    hm...ne znam sto da mu dajem jest jer se sve svelo na bukvalno 3 stvari.
    uh :/ :?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

voli meso? stavi mu žitarice ili lan u mljeveno meso malo...
    ili... moja mama kad poha meso zajedno sa krušnim mrvicama stavi žitarice gore i poha... jako je fino

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo samo da dopišem sa uputa koje sam dobila od gastroenterologice ono što vam još nisam napisala...

Dakle:
    Kod prehrane:
    -mlijeko ograničiti na 3 -5 dl
    - izbjegavati girckanje između obroka (pogotva čokolada i slatkiši)
    Kad se crijevo oslobodilo zadržane stolice:
    - povećati unos neprobavljivih vlakana (povće, voće, rubi kruh, žitne pahuljice, Muesli, Corn flakes)
    - ne koristiti gazirane sokove, od sokova samo gusti sok

Lijekovi...uz sve ono što sam rekla za Portalak još piše velikim slovima: NEMA NAVIKAVANJA NITI ŠTETNOG DJELOVANJA SIRUPA!

Postupak kod kuće
    - nastojati da dijete svakog dana u isto vrijeme nakon obroka defecira u posudilcu ili WC (uz podmetač da noge ne bi visile) - normalno ukoliko ne nosi pelenu
    - izbjegavati bilo kakve manipulacije oko anusa, kao štu su čepići i klizme. Provoditi samo normalnu higijenu
    - ne kažnjavati dijete ako mu "pobjegne" stolica u gaće. Nagraditi ga nečim što ga veseli (đetnja, kino, igra) ako se trudi kroz nekoliko dana
    -izbjegavati razgovor o opstipaciji kao da je to najvažnija tema u obitelji
    - voditi dnenik: koliko je Portalaka dijete trebalo toga dana, koliko je puta imalo stolicu, da li je tvrda / mekana; korišteno nešto još uz sirup (npr čepići), da li je bilo krvarenja itd .

Eto.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

hvala mamma san !

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Adrijana66 prvotno napisa
    sojino mlijeko nije preporučljivo za djecu jer sadrži velike količine hormona u sebi.... i u neki postotak djece koji su rasli na sojinom mlijeku zabilježeni je rast grudi u dječaka i slično... i ima previše aluminija u sebi
    Mi pijemo Silk Bio...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Stella, da li je kakao? Ako nije, koliko je prošlo od zadnje kakice?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kakao je onaj dan kad sam mu stavila cepic.evo jucer i danas mu se kaki al nece pa nece,legne i hoce ic spavat.i nikako da ga natjeram da se pokaki.znaci cepic je bio u ponedjeljak....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj stella73 prvotno napisa
    kakao je onaj dan kad sam mu stavila cepic.evo jucer i danas mu se kaki al nece pa nece,legne i hoce ic spavat.i nikako da ga natjeram da se pokaki.znaci cepic je bio u ponedjeljak....
    Nemoj ga tjerati. Nemoj spominjati kakicu. Jesi li povećala dozu sirupa? Na koliko si sada?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

sinoc se napokon pokakio.radim sve onako kako si mi napisala mamma san

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kako je sa kakicom do danas stella? na koliko ste sirupa dnevno i koliko dana za redom?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: opstipacija (lista namirnica)

Evo i mene. Dok sam je dojila bilo je sve ok. Onda sam joj dala malo kruške, malo banane .... i onda se začepilo. Sad već 8 dana nema stolicu.
    Prestala sam joj davat dohranu i vratila se na dojenje jer sam dobila savjet da nije spremna, a i čekam da joj se ponovo ne uspostavi redovna stolica. Sad je osmi dan i svaki dan kažem danas ću joj dat čepić.
    Moja preva kćer je izbirljivica i nadala sam se da kod ove druge neće bit problema. To je takva muka oko hranjenja. Nema većeg gušta nego vidit dijete koje slatko jede.
    Stoga, suosjećam drage.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Split, posavjetuj se sa pedijatricom u vezi stolice

No, inače banana zatvara.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

vi nekakači,kakva je razina aktivnosti klinaca?ponekad se crijeva ulijene i zbog relativno "sjedilačkog" načina života.i dehidracije i premalo "celuloze".također probajte masažu trbuha sa naglaskom na donjem lijevom dijelu. i probajte ne pridavati previše pažnje tome,jer i to utječe na nekakanje.ta opsjednutost kakanjem mislim.i da,laneno ulje je prirodni laksativ i izvrstan izvor omega.ima ga u mulleru.to je vrlo učestali problem u psihologiji klinaca od 3-5 godine.

http://www.keepkidshealthy.com/welco...stipation.html

vida avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj zumbulmama prvotno napisa
    Mi smo od prve žlice imali problema. U svaku voćnu kašicu je išla suha šljiva. Dakle, suhe šljive, kompot od suhih šljiva, (slatko navodno otvara), mekinje sam stavljala u čokolino (koji je nakon puno moljakanja dobio 2 puta mjesečno), riža može, ali isključivo integralna (preporučam gallo blond integral, parboiled, skuha se za 20min), kruh integralni, juhe,juhe i opet juhe, puno povrća, (čarobna juha od zelja je super,samo preskoči juhu u kocki), umjesto štapića i sl, grickali smo suhe marelice, i "meki", keksiće od mekinja,...
    Kad se može početi sa suhim šljivama, u kašicu se stavi voda u kojoj su se kuhale šljive ili same šljive?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kako je sa kakicom do danas stella? na koliko ste sirupa dnevno i koliko dana za redom?
    mamma san trebalo mi je vremena dok sam se sa suprugom uopce dogovorila da cu po svom jer ovako se ne micemo s mjesta. Zato sam ubjedila muza i idemo ovako.
    evo sad smo na 7 x 5 ml ,danas mu je 5 dan da nije kakio.S obzirom da mu se jucer kakilo al ga je strah danas bi mogao sigurno jer se nece moci suzdrzati.I hope so
    Inace sad cu ti se javljati da te priupitam i da ti kazem gdje smo i na koliko. Sto se prehrane tice vjeruj mi da sam ti malo sretnija al samo sto je brokule poceo jesti jer inace nista povrca zali boze ne jede,i gricka sirovi kupus i jos par stvarcica. Stavljamo i lan u peceni kruh i nekada pojede 2 zlice samoga jer je ovaj sa sljivama i datulama jako ukusan.
    Javim ti se obavezno .
    veliki pozdrav

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

danas 6 dan bez stolice i 8 x 5 ml. Tko je ono pitao kakva su djeca nekakaci? moj jurca okolo bez stajanja, stalno trce po kuci.
    inace kaki mu se vec 2 dana al nece pa nece ,sam kaze ja necu nikad kakit.Valjda ce danas.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

meni su rekli poslije 9 mjeseci al ti još provjeri.jede kuhane omekšane šljive,po mom iskustvu sa suhim voćem najbolje zmiksano,jer se dosta lijepi za nepce pa bebe imaju (moja,možda neke ne) problema sa žvakanjem.ali ti uključi i vodu jer kad se nešto kuha od namirnica dosta ostane u toj vodi.skuhaj u što manje vode,kada se skuha ostavi da se ohladi u toj vodi i još dodaj onda te vode malo u kašicu.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

mamma san imam upit za tebe. Procitala sam sve sto si napisala o portalaku i zapisala si upute. Ovako, mi nismo bili kod nikoga osim ljecnika opce prakse koji nije zelio dati nikakve sirupe vec samo cepice svaki 2 dan sto sam probala i ne zelim vise. Iako nisam tako cesto kako je rekao.
    Ima problema sa tvrdom stolicom od 14.4. kad smo prestali sisati. stolicu ima svaki dan ako racunamo 2 tvrrrrde loptice koje joj u biti pobjegnu dok pokusava NE KAKATI jer ju to jako boli i mislim da joj je ozlijedena kozica iznutra. Hranim ju sa svim sto sam nasla da pomaze (znaci puno vlakana, sljiva, jogurata, tople kamilice....ma svega). Ne da ni taknuti guzu i odmah stisne nogice od straha.
    Pitanje br1.
    Da li da koristimo portalak sad kad vidis kakva je situacija? Kupila sam ga ali cekat cu odgovor.(to sto nismo bili kod ped... ili gastr...)
    2. Da li u tim dozama kako si navela Od 10ml? I da li je to 10ml 1xdnevno ili vise puta? Moje dijete ima 17mjeseci.
    3. da li to sigurno nije laksativ jer na uputama pise nesto o laksativnom djelovanju...?
    Molim te odgovori sto prije ili tko god moze pomoci.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I ja imam pitanja i želim odgovore..
    ne kaka već 4 dana za redom, ali svaki dan spominje da kaki i onda odustane. Muči se ali ne ide. Da li intervenirat? Kako ne spominjat i izbjegavat tu temu kad je ona stalno naglašava?
    Pedijatrica se oglušava na problem i samo spominje tekućinu, a ona pije, jede suhe šljive, grožđice, trči, ali problem ostaje.
    Što da sutra radim ako bude isti scenarij kao danas? Večeras sam joj napipala prstom kakicu ali nije dala blizu i sad me muči da li da joj ja "pomognem" nekako ili pustit nju da to sama obavi, ali teško mi je gledat da se toliko napreže i onda odustane :?

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Bubica, koliko je bubici?

Da te 'utjesim'. Moja M. je pocela skoro kako treba kakati. Sa 2 god. je skinula dnevnu pelenu, sa 2,5 nocnu a do 4god i 16 dana!!! je kakala iskljucivo u pelenu. Vec sam se brinula kako ce u vrtic. Ali hvala Bogu...

Ona bi se natezala grozno, sakrila bi se negdje i znojila, plakala da ju boli. Kod nje stvarno nije bilo do prehrane. Uziva u svoj zdravoj hrani a slatkisi u mozda 1-2 puta mjesecno...

Ona se jednostavno bojala trebalo je samo jedanput da se pokaka van pelene da kod nje klikne. I jeste, tako je i bilo. Nisam mogla vise. Posavjetovala sam se sa pedom i dala sam joj 2-3 dana laxative. Posakrivala sam pelene nudila tutu/ ignorirala ju. I uspjelo je...

Jutros gospodjica bi kakala. Otisla je u kupatilo i kada je cula Spongeboba na TV odmah se predomislila. Napravile smo kompromis i kakala je u dnevnom boravku. :/

Djeca imaju pametnijeg posla nego vrsiti nuzdu. Kada prestane prvi nagon oni zaborave. M. jos uvijek zadrzava jer je pola govanca u brabonjcima (prvi dio) a pola kao proljev.

Ja bi intervenisala da sam na tvom mjestu. Probaj s necim da joj dobro ocisti crijeva, mozda ce nakon toga ici lakse. Posavjetuj se sa pedom. Imas laxative za djecu blage, prirodne.

Kada skuzi da ne boli onda nece vise zadrzavati. Drzim fige da rijesite problem meni je to oduzelo 3 god. zivota.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Molim vas za pomoć!

Paula ima za par dana 8 mjeseci. Otkad smo počeli s dohranom ima puno rjeđu stolicu, prije je kakala svaki dan. Sad kaka jednom tjedno jako obilno a u međuvremenu 2 puta manje količine.

Prošli put se pokakala prije 8 dana tak jako obilno, u četvrtak nešto malo, a jučer vrlo malo, skoro ništa.

Ništa ne pomaže, prekjučer je jela palentu, jučer tikvicu i korabu, samo prdi cijelo vrijeme, ali ne kaka. Nije napuhnuta, trbuščić je mekan , dobro spava i dobre je volje, ali mene muči zašto ne kaka tak dugo.

Inače joj je stolica uvijek kašasta i sad je ovo malo kaj je izašlo isto kašasto.

Kupila sam joj (kršitelj koda)ova sok od šljive ali ga ne želi piti, ni razrijeđen s vodom. Pokušavam joj dati mlaku vodu da pije i danas će biti cijeli dan na mlijeku.

Popila sam litru čaja od marelice i kamilice i pol litre čaja od komorača i pojela sam malo kima. Na mene uopće ne djeluje, vidjet ćemo danas da li će njoj pomoći. Da joj stavim čepić?

vida avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Mi smo često imali takvih problema samo što je uz to stolica bila jako tvrda. Glicerinske čepiće smo stavili svega 2-3 puta i to nam je bila zadnja solucija nakon tjedan dana nekakanja. U zadnje vrijeme ako ne kaka 3 dana skuham mu suhe šljive(1-2), a i amaranth pomaže, može i kruška

vida avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ja se ne bi zabrinjavala ako kakanje nije bolno i ako je bez napora, što kod nas nažalost nije bio slućaj

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Probaj joj dati kašicu od kruške. Imaš od (kršitelj koda)a običnu i onu sa žitaricama (ako je probala gluten). Nama je to najbolje djelovalo.

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

I mi se nažalost pridružujemo među nekakače.

Od kad je počela dohrana znalo je bit da kaka svaki drugi dan, pa redovito, pa tri dana ne, pa opet redovito itd.

Sada sa 2g. i 3mj. imamo zadnjih 3tjedna zatvor od 3,4 dana pa tvrda stolica (baki za ljubav je tiskala pola sata i uspjela se pokakati al jako tvrdo i bude sva znojna od tiskanja).

Nema stolicu danas četvrti dan i ja sam odlučila u dogovoru sa pedijatricom, djelovati i početi sa sirupom. Ne čekati da joj nekakanje postane nomalno.
    Mamasan, dobro da sam pročitala upute tvoje gastro..., jer je pedica rekla, samo 1malu žličku 30dana.

Imam pitanje:
    1.Da li se mora davati samo ujutro natašte tih 10ml u komadu, ili može biti pola ujutro, pola popodne?
    Ili ako odbija ujutro, dat joj npr. popodne i sl.
    (ne piše niš na uputama)
    Kak ste vi davali?

2.Smije li svo povrće na čušpajz?
    Dala bi joj mahune, al mi negdje zvoni da ne, jesam li u krivu?

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Zaboravila sam najbitnije pitati :
    3.Da li dojenje tj. majčino mlijeko, pomaže ili odmaže?

U zadnje vrijeme češće traži, pa da znam šta mi je činiti.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

iki, mlijeko u pravilu zatvara pa bi unos mlijeka trebao biti ne veći od 3 dl dnevno. Ali majčino mlijeko ne spada u tu kategoriju mlijeka. Tako je meni rekla gastrologica.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Paulita prvotno napisa
    iki, mlijeko u pravilu zatvara pa bi unos mlijeka trebao biti ne veći od 3 dl dnevno. Ali majčino mlijeko ne spada u tu kategoriju mlijeka. Tako je meni rekla gastrologica.
    potpisujem.

Citiraj iki prvotno napisa
    .....

Imam pitanje:
    1.Da li se mora davati samo ujutro natašte tih 10ml u komadu, ili može biti pola ujutro, pola popodne?
    Ili ako odbija ujutro, dat joj npr. popodne i sl.
    (ne piše niš na uputama)
    Kak ste vi davali?

2.Smije li svo povrće na čušpajz?
    Dala bi joj mahune, al mi negdje zvoni da ne, jesam li u krivu?

Iki, sirup uopće ne treba davati natašte.

Mi smo kod Lovre krenuli navečer sa sirupom i obično nakon klope. S obzirom da on ima problema sa klopanjem, a sirup je čisti šećer, mi mu nismo htjeli davati prije jela, jer bi ga "zasitio". Kasnije kad smo povećali doze, jer smo morali, da ne bi pio 40 ml sirupa (i više) odjednom podijelili smo to u dva "obroka": jutarnji i večernji.

Ako ti dijete neće piti sirupe (Lovro je u tome uživao), možeš ga zamutiti u bilo kakvoj tekućini (pazi: slegnuti će se na dno čaše) ali joj daj piti na slamkicu (da pokupi sirup). Moraš znati da u kombinaciji sa nekim sokovima ima izuzetno laksativno djelovanje (kod nas u kombinaciji sa sokom od ananasa).

Što se tiče hrane: normalno da može povrće biti na čušpajz. Može biti i kuhano na pari, u vodi...bilo kako. Poanta je samo u tome da se izbjegavaju slatkiši, čokolade, pržena hrana, gazirani napici itd...jer sve to zatvara stolicu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Molim vas za pomoć!

Paula ima za par dana 8 mjeseci. Otkad smo počeli s dohranom ima puno rjeđu stolicu, prije je kakala svaki dan. Sad kaka jednom tjedno jako obilno a u međuvremenu 2 puta manje količine.

Prošli put se pokakala prije 8 dana tak jako obilno, u četvrtak nešto malo, a jučer vrlo malo, skoro ništa.

Ništa ne pomaže, prekjučer je jela palentu, jučer tikvicu i korabu, samo prdi cijelo vrijeme, ali ne kaka. Nije napuhnuta, trbuščić je mekan , dobro spava i dobre je volje, ali mene muči zašto ne kaka tak dugo.

Inače joj je stolica uvijek kašasta i sad je ovo malo kaj je izašlo isto kašasto.

Kupila sam joj (kršitelj koda)ova sok od šljive ali ga ne želi piti, ni razrijeđen s vodom. Pokušavam joj dati mlaku vodu da pije i danas će biti cijeli dan na mlijeku.

Popila sam litru čaja od marelice i kamilice i pol litre čaja od komorača i pojela sam malo kima. Na mene uopće ne djeluje, vidjet ćemo danas da li će njoj pomoći. Da joj stavim čepić?

Sirius, bila sam na g.o. i na žalost do sad nisam vidjela tvoj upit.

Tvoja curica je jako mala. I nikako nikako nikako nemoj ništa raditi na svoju ruku. Molim te da si nabaviš uputnicu za pedijatra gastroenterologa (molim te odi na Rebro) pa u dogovoru sa doktorom uzmite neku tereapiju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj predatorica prvotno napisa
    mamma san imam upit za tebe. Procitala sam sve sto si napisala o portalaku i zapisala si upute. Ovako, mi nismo bili kod nikoga osim ljecnika opce prakse koji nije zelio dati nikakve sirupe vec samo cepice svaki 2 dan sto sam probala i ne zelim vise. Iako nisam tako cesto kako je rekao.
    Ima problema sa tvrdom stolicom od 14.4. kad smo prestali sisati. stolicu ima svaki dan ako racunamo 2 tvrrrrde loptice koje joj u biti pobjegnu dok pokusava NE KAKATI jer ju to jako boli i mislim da joj je ozlijedena kozica iznutra. Hranim ju sa svim sto sam nasla da pomaze (znaci puno vlakana, sljiva, jogurata, tople kamilice....ma svega). Ne da ni taknuti guzu i odmah stisne nogice od straha.
    Pitanje br1.
    Da li da koristimo portalak sad kad vidis kakva je situacija? Kupila sam ga ali cekat cu odgovor.(to sto nismo bili kod ped... ili gastr...)
    2. Da li u tim dozama kako si navela Od 10ml? I da li je to 10ml 1xdnevno ili vise puta? Moje dijete ima 17mjeseci.
    3. da li to sigurno nije laksativ jer na uputama pise nesto o laksativnom djelovanju...?
    Molim te odgovori sto prije ili tko god moze pomoci.
    Predatorica, oprosti mi također što tek sad vidim tvoj upit. :/
    Molim te odi sa maličkom na pregled na Rebro kod pedijatra - gastroenterologa. Ne bih ti željela savjetovati nešto kontra pedijatra, ali svakako odi kod stručnjaka.

Pregled nije strašan (doktor pregleda samo guzu jako jako brzo, ispipa crijeva i imate informativni razgovor oko prehrambenih i ostalih navika - ovo je prvi razgovor, ako će biti problema vjerovatno će vas naručiti na neku pretragu).

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Paulita i Mamma san, veliko hvala!!!

Evo ide 5-ti dan i napeta sam ko puška!
    Stalno ju pratim jednim okom i iščekujem.
    Tim više što sam se jedva izborila od MM i svekija da još danas nejdemo do klajćeve, jer znam da će joj tam dat čepić.
    Ak se danas ne pokaka...sutra moram na hitnu, MM jako brine i ljuti se kaj uopće čekamo, malo ga je smirila pedica kad je rekla da će sirup proraditi za 24sata (makar sad tu čitam da i nije baš tak).
    Sad čekamo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iki, mala žličica sirupa je oko 2 ml. To je stvarno jako jako malo i nemoj očekivati čuda.

Probaj joj nakon piškenja (pod folom da joj brišeš guzu), malo namazati guzu i anus sa kremom ili vazelinom (utisni joj malo u guzu). Ako nije dugo kakala, kakica može biti čvrsta i velika i može joj povrijediti kožicu.
    U svakom slučaju nemoj zaboraviti dati sljedeću dozu i ako ti se ne pokaka navečer, slobodno joj daj još jednu žličicu.

Iki, probaj se dogovoriti pregled na Rebru. Bit će ti lakše ako eventualnu terapiju nastaviš po razgovoru sa pedijatrom - gastroenterologom.

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Iki, mala žličica sirupa je oko 2 ml. To je stvarno jako jako malo i nemoj očekivati čuda.

Probaj joj nakon piškenja (pod folom da joj brišeš guzu), malo namazati guzu i anus sa kremom ili vazelinom (utisni joj malo u guzu). Ako nije dugo kakala, kakica može biti čvrsta i velika i može joj povrijediti kožicu.
    U svakom slučaju nemoj zaboraviti dati sljedeću dozu i ako ti se ne pokaka navečer, slobodno joj daj još jednu žličicu.

Iki, probaj se dogovoriti pregled na Rebru. Bit će ti lakše ako eventualnu terapiju nastaviš po razgovoru sa pedijatrom - gastroenterologom.
    He, he, bila sam lukava pa sam nakon čitanja ovog topica i tvojih savjeta Mamma san, umjesto male žlice uzela špricu i dala joj jučer 8ml i jutros 8ml.
    Curka je maloprije KAKALA!!!!!

I jučer i danas sam kremu za guzu debelo namazala po anusu i čim bi se malo opustila, ušlo joj je mislim i malo dublje.
    Rekla mi je nakon presvlačenja pelene od kakice (koja i nije bila pretvrda ovaj put :? ) da ju buba guza, pa sam sad natafkala puta 5.

Sa sirupom nastavljam po 8ml dnevno dok ne dobijemo redovitu stolicu, a onda ću kak si pisala smanjivat.

Prehranu vraćam na svoje, reko je MM : rospija se vratila 8) .
    On je naime uveo senvičke, hrenovke i sl. za doručak i večere, jer ja kao, maltretiram dijete sa vočnim kašicama i jogurtima. Sad šuti.

Mamma san .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kakica joj nije pretvrda zbog sirupa...jer sirup veže vodu na kakicu i omekšava ju. To je osnovna svrha ovog sirupa. S druge strane, "omekšana" kakica popuni crijeva i kakica se jednostovano MORA pokakati. Dijete ju ne može zadržati.

Guza je boli od napora. Samo joj maži guzu.

I normalno da ima problema sa kakanjem: pa hrenovke, sendviči i sl. nisu dobri niti za velike, a kamoli za ove male guze...

Cure su ti dobro pisale o varijantama doručka, večere, ručka i sl...U međuobroke ubaci voće i izbaci suhu hranu. Neka ti ova "tatina" varijanta prehrane bude alternativa, ako baš nemaš trenutno ništa drugo za ponuditi, a ne svakodnevnica.

I da...mora piti tekućinu. Jer joj ona pomaže za omekšavanje kakice.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

preporucam za opstipaciju gotovi homeopatski pripravak za opstipaciju od homeolaba ,ima ga u svakoj ljekarni. odlican je, prodjeluje odmah u dan dva na prirodan i blag nacin . nama pomaze.

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Mamma san, i druge mame naravno, dajte kad ulovite vremena, napišite malo kaj i kak kombinirate, da preuzmem koju ideju.

Za sad smo uveli:
    -kuhane šljive i smokve-zmiksane iprelivene sa jogurtom
    -trajni crni kruh sa lanom -čak joj je fini :shock:
    -palentu (ustvari tek ću joj večeras ponudit)
    -integralne kekse bez šećera
    -kuhanu i pečenu ribu jedemo i inače 3put tjedno
    -integralnu rižu umjesto bijele

One keksiće "meki" nisam našla u konzumu.

Pliz dajte još ideja ili koji link, ovaj pretražnik još uvijek ne radi baš.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Grožđice umjesto slatkiša, musli, marmelada, zobene pahuljice ukuhane u juhu, varivo i slično, ananas.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •