Zaboravih napisati, musli i palentu jede s jogurtom.
Voli i bianku, pa mu je ponekad napravim
Zaboravih napisati, musli i palentu jede s jogurtom.
Voli i bianku, pa mu je ponekad napravim
Paulita moja curka neće palentu. Baš sam, zbog toga.
Napravila sam je na vodi i soku od kompota(od sušenih šljiva i smokvi), meni je bila prefina, al njoj se doslovno želudac okrenuo.
Prije sam joj često davala jogurt sa (kršitelj koda) "7 corn", neznam jel se to preporuča, al mi se ipak čini ko bolja opcija od npr. sendvića.
Lea obožava jest kuhani kukuruz, onak da ga jede ko tata, u rukice i grizi.
Palenta je ok, a jel i ovak kukuruz ok?
Kolko sam čitala, kuhani kukuruz baš i nije dobar. Zatvara. Al moraš sama vidjeti kako na nju djeluje.
7corn od (kršitelj koda) mi je prekašasta smjesa, ja im radije dam voćni musli, npr od vivere ili slično.
Postoje od schneekoppa lanene sjemenke s datuljama i šljivama pa možeš i to probati.
Dobar laksativ je i ujutro natašte popiti vodu u kojoj su se preko noći namakale suhe šljive.
Viš, ovo ću probat, tnx.Paulita prvotno napisa
Mada L. prvo čim otvori oči traži ciku :/ .
Onda joj daj ciku, a nakon toga tu vodu. Znam kakvi su cicoljubci![]()
mi smo imali par dana zatvor,tj. jako tvrdu stolicu koja mu je čak guzu raskvarila i ništa nije pomagalo osim kombinacije onog sirupa smokva šljiva natašte jedna žličica plus kura sa mljevenim lanenim sjemenkama koje sam stavljala doslovno u sve.i svaku večer acidofilno mlijeko i sve se sredilo hvala bogu.nastalo je nakon borovnica.
jel itko zna kako djeluje blitva? zatvara / otvara?
ja sam jos cula da jako zaslađena kamilica nataste otvara pa probajte ako niste.
Mi nastavljamo sa nekakanjem.
Uspjeli smo preko ljeta doć na jednu stolicu dnevno i onda od 10-tog mjeseca opet problemi.
Sad mi je puna 3mjeseca na portalaku svaki dan i svejedno kaka svaka 3dana, mislim da ćemo do specijalista.
Dodouše prestala je dojiti u rujnu, pa je možda u tome problem?
koliko ona dnevno pije vode?iki prvotno napisa
drugi dio price ti je mozda u detalju da joj dajes previse secera kroz razlicite namirnice. secer pomaze izlucivanje vode, rezultat je tvrta stolica i zatvor
ako joj dajes kupovne sokove i tu imas smeca, razlog je vrlo jednostavan to je sve termicki obradjeno
probaj davati svjeze sokove koje napravis sama, nagalasak navoce koje otvara (narandze, kruske, sljive)
moguce je da ti curka ima intoleranciju na neke namirnice i da je jogurt zatvara
koliko je fizicki aktivna? za probavu su potrebne i fizicke aktivnosti
portalak ti je najgori moguci izbor jer uopce nisi uklonila uzrok nego samo mlatis po simptomima. usput dobro procitaj na kutiji sto se nalazi u portalaku, sve se to talozi u njoj. ne mozes joj zivot organizirati na medikamentima jer svi do jednog imaju side effect i taloze popratno smece u organizmu
kak ti izgleda dnevni meni? kako vam izgleda prehrana?
probaj acidosalus od marinalaba, nema teorije da od njega nece imat redovnu probavu. isto iskustvo imam i s homeopatskim kapima za opstipaciju. sve mogu i mala djeca, sve prirodno i moze se uzimat dugo bez prekida.
opstipacija se treba rijesiti (trajno) odgovarajucm prehranomlunahor prvotno napisa
Samo vode pije 7,5dl (ima 13kg i 3god. za mjesec dana).stray_cat prvotno napisa
Soka popije oko 2-3dl, kašasti od marelice ili breskve kupovne, ili cijedim naranđu.
Nema tvrdu stolicu, jer joj portalak omekša.
Fizički nije preaktivna, jer je još zima pa je puno unutra, al ipak i doma pleše, trčkara, nemre bit na mjestu.
Mlijeko slabo pije, al svaki dan jedemo jogurt ili malo kravljeg sira.
Jede suhe šljive, marelice, brusnice i juhu ili čušpajz - SVAKI DAN.
Kad ju pitam nakon dan,dva nekakanja kaj je sa kakom, samo veli - pa nema kake u guzi :/ .
Kad napokon kaka, kaže da se muči i sva bude znojna, a pokaka za 3pelene.
i mi se nazalost prijavljujemo u nekakace.
vec sam luda od kalkuliranja sto je pojeo, sto ne smije a sto smije. traje mjesecima, mucio se al bi ga uvijek u igri uspjeli nekako potaknut na kakanje, do nedavno bi ga ulovilo, ja bi mu dosla i rekla da moramo kakati, rekla da se cucne i nasloni na mene i stvarno je to radio i obavio posao.
no kako raste (sad ima 19mj) sve je prkosniji pa naravno da ni ovo vise nece nego je naucio stiskati se. sad vise nikakvim nagovaranjem ne uspijevam.
vec negdje god dana smo izbacili namirnice koje zatvaraju, sve se vise manje sastoji od palente, sljiva, krusaka, suhih smokava, jogurta, zobenih pahuljica, povrca na sve moguce nacine, mesa jako malo, cesce riba, nista przeno, nista od junk fooda. zalijevamo ga slatkom kamilicom, vodom i gustim od marelice... al sve gore i gore.
mislim da cempo kod specijalista.
da smo bar prije par mj. poceli umjesto tog nagovaranja i nadanja da ce biti bolje zesce s portalakom i ovim svim namirnivcama - mislim da smo mogli rijesiti. neko vrijeme ga je kivi jako otvarao, skoro skoz je imao meku stolicu a sad je koma. svaki drugi dan kaka, a pije portalak.
ja sam doslovno u depri zbog toga. nevjerojatno tolko me to govno veseli akd ga vidim.
Možda naše iskustvo nekom pomogne:
Mi smo imali strašan problem pred par mjeseci. Otkad se skinula iz pelena nikad nije baš prečesto kakala, svaka 2-3 dana. Ali prošle jeseni je došlo do 4 dana, a onda se još razbolila i 2 dana nije ni jela ni pila ni kretala se, i sve se zacementiralo. Sedmi dan smo završili na hitnoj na Rebru gdje je dobila klizmu, ali čak ni tad nije izašao onaj tvrdi dio, te smo DEVETI dan ponovo na Rebru, kad je dobila još DVIJE klizme i tek ta zadnja je djelovala.
Scena je bila tragikomična - nakon te druge klizme ona stoji na stolu za presvlačenje, kaka joj se tak da vrišti od bola i onda ERUPCIJA (prije nego je stigla do WC-a) i OLAKŠANJE !!!
Bili smo gastroenterologa i isto je rekla da je na psi bazi - zbog traume tvrde kakice ne želi kakakti. Iz tog razloga smo joj davali Portalak, sirup od smokve+šljive.
Namirnice koje nama pomažu: KIVI, ananas, krpice sa zeljem (malo na više ulja), zapravo zelje u svim oblicima, maslinovo ulje u prehrani, leća i druge grahorice... blitva, špinat, brokula,prokulice i drugo povrće...
Također nam pomađe (a i zabavna je) masaža trbuščića, kao i kupanje u toploj vodi (valjda toplina + brćkanje).
I trudim se davati joj što više vode.
Sad, nakon 4 mjeseca, kakica joj je stalno OK, iako se zna desiti da ne kaka 2 dana, ali onda odmah ubacimo nekaj korisno za kakanje i bude OK.
Doduše, njoj je bila prava trauma to cijelo iskustvo s hitnom i klizmom i jako je dobro zapamtila da ne smije puno slatkog. Za ročkas i Božić je dobivala na poklon čokolada, i nosila ih meni nek joj ih spremim jer ona ne smije to jesti jer neće moći kakati, micek moj pametni![]()
Da, zaboravila sam još napisati da smo radili one vježbe za kukove kaj se rade bebama - da potaknemo rad crijeva![]()
Nisam nikad imala takvih problema sa svojom dječicom, pa se ne bi htjela pametovati kad ne znam kako je to. Međutim, ono što znam da kod odraslih pomaže, a ne šteti dječici su sjemenke zlatnog lana. Postoji i smeđi lan, ali to nije taj. Baš se zove zlatni.
Dovoljno je da svaki dan jednu čajnu žličicu tih sjemenki umiješate djetetu u jedan od obroka: može u jogurt, varivo, čokolino.....već i same znate što vam djeca jedu. Nemojte očekivati čudo od jedne žličice, ali mislim da vrijedi pokušati. Štetiti ne može sigurno.
I drugo, netko je već prije mene napisao, palenta i voda.
Nasa Tea ima svaki dan stolicu ali jako tvrdu i suhu.Sve jede i nema sanse da joj nedam ako nesto ugleda ,pa onda sve skrivam sto nije preporucivo.Spominjete portolak,imala sam jedan jedini put u zivotu opstipaciju i to 22dana,mnogi mi nisu verovali.Ja sam vec bila skroz luda i nisam finkcionirala.Od 22 dana 18 nisam nista jela jer se nema apetita uopce.Od portolaka sam dobila uzasne napone 18sati su trajali,bilo mi j e gore nego na porodu.Zadnji put na hitnoj jedna DR mi je dala savjet kamilicu sa dosta secera :? a u kompot sa suhim sljivama isto dosta secera,dva uzastopna klistira i 4 cepica i sve to u 10 sati i konacno je krenulo.Ja vjerujem da mi je secer najvise pomogao i to sam bas nataste.Sa djecom je stvar dakako teza ali posmatrajte ih da nemaju napone a nista ne ide van ondaje to dodatna psihicka trauma,i svakako u njihovom prisustvu nekomunicirati na tu temu.A inace u redovnoj ishrani pojacati maslinovo ulje,da "zamasti"crevca,iznutra,da bi se pokrenulo.Uzrok mojoj opstipaciji je najvjerojatnije bio ,3 ugriza nalik komarcevim,to je jedino bilo drugacije nego inace,pa je DR pretpostavio da su ugrizi od mrava a njihova kiselina hoce da uzrokuje takve probleme