Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Kako se Nađa rodila vakuumom

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Kako se Nađa rodila vakuumom

Trudnoća mi je prošla u strahu i komplikacijama, ali sam i pored krvarenja i serklaža uživala koliko god sam mogla. Termin po ZM je bio 18.4. ali moj doktor je izračunao 20.4. Deset dana pre termina strpaše me u bolnicu, beba kasni u razvoju, da vidimo zbog čega, uradili mi oksi test (‘generalna proba indukcije’) i pustili kući, kažu CTG beleži kontrakcije, vratiću se ja u narednih 24h. Eeeeee al’ ne znaju oni mene.
    Inače iz bolnice sam izašla u subotu popodne, pred sam Uskrs, pustio nas doktor na njegovu odgovornost, a ja sam ionako planirala da za Uskrs pobegnem kući.
    16.4. bila na svadbi najboljeg druga, 17.4. MM i ja biramo daske za bebinu komodu, stomak malo steže, ali nije to to. To veče sam se dogovorila sa Nađom da će da pusti tatu da sutra (18.4.) sklopi komodicu, a da će onda još te noći da pusti mene da se naspavam bar do 10h ujutru. U 10 i 20 tog jutra me je i ulovila prva kontrakcija. Bolelo je straaaaašno, nisam znala kako da se namestim, a toliko me stislo da nisam mogla da ustanem iz kreveta. Ali brzo je prošla, a sledeća tek za 40 minuta. Tako se to nastavilo ceo dan, oko podne smo doručkovali (ja sam se najela kao da deset dana neću jesti), istuširala sam se, oprala kosu, MM me obrijao. Tad su bile na 20-tak minuta, jake, ali kratko su trajale. Plan nam je bio šetnja pored reke, ali meni se spavalo pa sam legla. Budila sam se da prodišem trud (na sve četiri), MM je pored mene igrao neku igricu, pisao vreme kontrakcija, a ja sam nastavljala da spavam i to je trajalo satima. To je bio najlepši period, baš onakva atmosfera kakva mi je trebala, znala sam šta se dešava, imala sam onu slatku tremu (kao pred prvi sastanak) i bila jako srećna.
    Oko 18h sam lagano spakovala torbu (tj. dodala par sitnica) i mami rekla da je izgleda počelo. Htela sam da nazovem našu babicu, prijateljicu od MMa koja je rekla da će doći u bolnicu kad se budem porađala, ali nekako mi se nije dalo. Oko 20:30 sam je pozvala (tada su kontrakcije bile na 6-7 minuta) i ona je rekla da odemo do bolnice da me pregledaju, i ako sam malo otvorena da ne dam da me zadrže. Mi smo se jedva nakanili da krenemo, usput svratili da kupimo vodu i čokoladu. Tu me je već često stiskalo, nisam mogla da izađem iz kola.
    Oko 21:30 u bolnici me pregledala fina doktorka, kaže 2 prsta otvorena, ali pipam glavicu jaaaaako nisko, ja vas ne bih pustila kući. Nije mi se dalo da se prepirem, pa pristajem, tada su kontrakcije bile na 3-4 minuta. Odvode me gore na ‘obradu’ a MM odlazi po našu babicu.
    Klistira me jedna jako neprijatna sestra, ali klistir je bio olakšanje, jer sam imala problema sa odlaskom u WC. Tuširam se duuuuuugo, sestra dolazi po mene i požuruje me, a ja je ignorišem, tuširanje prija. Brijanje sam izbegla.
    Oko 22:30 ležem na sto, vode me pravo u salu jer sam jedina porodilja, i to u najnoviju salu, sa nekim super stolom. Na zidu visi plakat sa slikama kako taj sto može da se ‘rasklopi’ u nešto što liči na stočić, kao i mnoge druge položaje koji mi se čine zanimljivi. Pitam sestru da li ću moći da iskoristim neki od tih položaja, a ona se samo nasmeje, prikopča mi CTG, i ode…
    Dolazi doktor, pregleda me (CTG nije bio baš sjajan, padali su bebini otkucaji u trudu) i traži iglu da mi probuši vodenjak. Ja pitam jel’ mora, pogleda me iznenađeno i kaže: To je standardna procedura. Trebalo mu je dosta da ga probuši, opna je bila jako čvrsta. Nije mnogo vode izašlo, on je prokomentarisao da je voda bistra i krenuo da izađe. Ja ga pitam: Izvinite, a ko ste vi?. On, opet iznenađen, odgovara: Dr. M…. I ode. Posle par minuta mi se u glavi upali lampica i SMS-sujem moju kumu, ispostavi se da je taj dr njen prijatelj, i da je bio njenoj sestri na porodjaju. Ona njega SMS-uje i on dolazi do mene, malo da proćaskamo ko koga odakle zna… Malo je ljubazniji, ali i dalje mi se ne sviđa naročito. Ponovo me pregleda i kaže sestri 7-8. Tada me je već dosta bolelo, kontrakcije su bile jako česte i ja kažem sestri: Ja neću izržati do 7-8, pa sad je tek 23h!!! A sestra kaže: Ma 7-8 prstiju ste otvoreni! Došlo mi da je izljubim.
    Tad dolazi MM sa našom babicom, a meni suze pošle od sreće kad sam ga videla u onom zelenom odelu. Kaže babica, brzo ćeš ti, pre ponoći. Oni odlaze a MM prvo pita: Jel sam te dobro obrijao? Jel te nije popravljala?
    E tada se neko pametan (dr. verovatno) setio da mi zabode iglu u ruku, i od tada priča postaje manje lepa. Ja sam se brzinski otvorila do kraja, dobila sam nagon da tiskam, trudovi šibaju kao ludi, a ja nemam snage. Pošto se za pola sata tiskanja ništa nije desilo, skupiše se svi oko mene (tu negde u svom tom ludilu mi je dr napravio i epiziotomiju, samo sam videla da je uzeo makaze i zatvorila oči). Oni zabrinuto gledaju u CTG, daju mi kiseonik da dišem, meni raste panika, viču mi svi guraj, ja ne mogu. MM je bio predivan, držao me za ruku, držao mi je jednu nogu i govorio: ne slušaj ih, samo se koncentriši da nam dođe Nađa. Imala sam osećaj kao da me je tranzicija (o kojoj sam toliko pročitala ovde na Rodi) uhvatila u sred izgona. I šta sad??? Osećam kako više ništa ne kontrolišem. Doktor mi skače po stomaku, babica viče da vidi kosicu i da samo još malo izdržim, ja se napinjem do gubitka svesti, ali Nađa ne izlazi. To je sve trajalo skoro sat vremena, a meni se činilo kao da traje celu noć.
    Tada dolazi neka grozna doktorka i sa vrata mi kaže: Vi očigledno ne volite svoju bebu kad nećete da joj pomognete da se rodi. Meni tu pada mrak na oči i kažem: Ko ste vi? Ona: Ja sam doktorka. Ja: Ime, ime. Ona: Doktorka S… Ja: E pa doktorko S…. (gadna psovka)
    Dr M…. govori: Moraćemo vakuum, babica kaže: Sačekajte još malo. Ja guram iz sve snage ali položaj je grozan, nemam za šta da se uhvatim. Pogledam doktora i kažem: Moooooolim vas pustite me da ustanem i da čučnem. On me zabezeknuto pogleda i ne odgovara. Onda se opet svi uzmuvaše, gledaju CTG, i svi se složiše da je vakuum neophodan (ja sam tad već u panici zbog bebe i samo čekam da se sve završi). Neka žena dovlači tu mašinu i pita gde da je uključi, kao u nekom filmu, ja sve to gledam usporeno, oni svi traže šteker, pogledam MMa, prilično je uplašen. Napokon uključuju tu mašinu, dr mi kaže sad se samo opustite, ništa nisam osetila, ništa nije bolelo, samo su je izvukli. Dok je izlazila osetila sam jedan udarac u stomaku (kao kad se ribica praćaka), kao da se odgurnula, i pomislila kako je to zadnji put da me lupka iznutra.
    Bila je kao mrvica, očistili su joj disajne puteve pa isekli pupčanu vrpcu (niko mi ništa nije rekao ali sam videla da je modra) i onda je zaplakala, besno i glasno. Umotali su je u nešto i dali mi je u ruke. Pitala sam da je podojim, opet su me čudno pogledali. I odneli je…..
    Kad je izašla posteljica (toga se uopšte ne sećam) MM kaže da je čuo kako babica bukvalno moli doktora da uradi kiretažu jer je jedan deo ostao, a dr govori da nema potrebe. Na kraju su me ipak uspavali, očistili i sašili. Kad sam se probudila MM je opet bio tu pa smo malo sređivali utiske i pričali o našoj devojčici. Tada je MM izvalio legendarnu glupost. Rekao je kako mu je drago što je bio tu, kako niko tako nešto ne treba da prođe sam, a onda: Ako Nađin muž ne bude hteo da ide sa njom na porođaj, ja ću!!!!! Ja sam rekla: Zar ti stvarno misliš da bih ja volela da je moj tata bio ovde??? Jadničak je tek tada shvatio da je on TATA!
    Onda su njega poterali kući, a mene odvezli u sobu. Bilo je oko 3h, a ja nisam zaspala do sledeće večeri. Nađa je morala da bude na posmatranju prva 24h zbog vakuuma, a meni su rekli da će nas posle toga prebaciti na rooming-in, ali posle je dobila žuticu, dosta joj je bio visok bilirubin tako da se sunčala skoro dva dana. Donosili su mi je na podoje svaka 3h, osim od ponoći do 6 ujutru. Najteže od svega mi je palo to što smo bile razdvojene, preplakala sam svaki trenutak koji nije bila pored mene.

Još par detalja: Nađa je imala 3050g, 52cm i obim glave 33cm. Ni danas mi nije jasno zašto nisam mogla da je izguram, zbog toga sam jako nesrećna i stalno taj film vrtim u glavi. Rodila se u 00:50 20.4.
    I jedna stvar koja me je zatekla nespremnu: svaka kontrakcija me je bolela istim intenzitetom, nije bilo onoga da se bol pojačava, od prve pa do kraja bolelo je istom jačinom (boooooleeeeelooooo) samo se razmak između njih smanjivao.

Nikakve posledice vakuuma nema, na otpustu je urađen UZV glave i sve je OK a madam ima skoro četiri meseca i uveliko šefuje našim životima.

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Re: Kako se Nađa rodila vakuumom

Citiraj vissnja prvotno napisa
    ... ima skoro četiri meseca i uveliko šefuje našim životima.
    Frajerica!
    Žao mi je za ružno iskustvo ali priznaj da imaš naaajljepšu nagradu!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ni danas mi nije jasno zašto nisam mogla da je izguram, zbog toga sam jako nesrećna i stalno taj film vrtim u glavi.
    1. jer si ležala na leđima

možebiti da je malena bila okrenuta svojim leđima uz tvoja (često se takav porod završava vakumom) kao šta je bila i moja (4kg, 51vm) ALI ja sam rađala na stolčiću pa nije bio potreban vakum

da su te pustili da čučneš ne bi trebali vakum, ali onda bi oni trebali kleknuti, a ko vidija da gospon doktor kleči

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Sad je ona glavna sefica
    Ona ti je najveca nagrada i uzivaj i ne misli na porod bilo je kako je bilo

diva7 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Kako god bilo, isplatilo se! Uživaj sa svojom curicom!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    da su te pustili da čučneš ne bi trebali vakum, ali onda bi oni trebali kleknuti, a ko vidija da gospon doktor kleči
    e da.....

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

bitno je da nema nikakvih posljedica

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Budite sretni, vas troje hrabrih ljudova!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

uživajte sa svojom curicom

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Buran porod! Glavno da je sve ok s NAđom.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

**mial** avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

doktoru
    a tebi i TM čestitke, a Nađi

Romana avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Glavno da je sve dobro završilo.

Dora06 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Sretno mamici i bebici

joy avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Sve najbolje cijeloj obitelji i pusa bebici
    Doktorima

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

...tako i moj sincic nije htio van - a u biti, i kako moze kad sam morala tiskati "prema gore", tj. lezecki... hvala bogu, vakuum smo ipak izbjegli...

slatkici pusa, a mami i tati veeeliki zagrljaj!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Hvala curke
    Ja se stalno preispitujem, a MM kaže da zaboravim, šta je bilo bilo je. Ali ja se preispitujem da znam šta bih mogla da uradim bolje sledeći put. Znači biće sledećeg puta :D

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

procitala sam pricu u jednom dahu ... koliko akcije
    steta da te nisu pustili da cucnes ili da su taj famozni stol namjestili u neki drugi polozaj

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa
    Ja se stalno preispitujem, a MM kaže da zaboravim, šta je bilo bilo je. Ali ja se preispitujem da znam šta bih mogla da uradim bolje sledeći put.
    Ja još uvijek razmišljam o stvarima koje su mi bile čudna na prvom porodu (pred 14 godina), a cijelu ovu trudnoću sam mislila kako bi bilo super da nakon poroda dođeš u bolnicu na analizu istoga. Da ti kažu što je bilo OK i gdje si griješila i na čemu trebaš raditi do idućeg puta.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

čitam i plačem

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

(gde ima taj "novi sto"?)

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ali ja se preispitujem da znam šta bih mogla da uradim bolje sledeći put
    Visshnja cestitam na curici. Vas troje ste bili mnogo hrabri. Mislim da ne treba da se preispitujes jer si sve dobro radila dok te oni nisu uzeli pod svoje. Imala si poverenje u svoje telo, sve vreme si osecala sta ti se zaista desava, oni su i tebe i bebu totalno poremetili. Naravno da nisi mogla da je izguras jer nije bilo vreme, oni su pokusali to da ubrzaju i naravno iskomplikovali stvari.
    Ne radi se o tome da treba da zaboravis sta je bilo. Treba da prihvatis to sto se dogodilo..budi zahvalna sto je sa bebicom sve dobro i misli na sve one dobre stvari koje ste prozivljavali tokom tvog porodjaja.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

malena je bomboničić, a i ime joj je divno

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

vissnja, mazi svoju srećicu!

camel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

šteta što je bilo tako, ali isplatilo se.
    uživajte u maloj šefici.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj kli_kli prvotno napisa

(gde ima taj "novi sto"?)
    U Gradskoj bolnici

ja sam već našla jednu babicu koja je voljna da mi idući put dođe kući

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

cestitke
    prije vakuuma,nije doktor pokusao 'pogurnut' malo,ili kako se to vec kaze,kad sa laktovima i nekum kung-fu zahvatom pritisne na trbuh?
    mene su tako porodili kad nije islo sa push push
    zao mi je zbog vakuuma,stvarno mi je to jedan od velikih strahova,ali glavno da je sve dobro zavrsilo

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •