Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 51 to 62 of 62

Thread: marmelada u pekaču kruha

NanoiBeba's Avatar

Vidiš, moje se nisu pokvarile. Čak niti ona koja je prekisela jer mi se nije dalo vagati šećer. Isto sam ih držala u frižideru jer ih nisam napravila tako puno. Jedino kaj sam ja osim osnovnog voća, znala ubaciti malo domaćeg limuna s koricom) i jabuku. Sada sam zaboravila u čemi+u je fora, ali pisalo se tu na forumu da jabuka ima pektin a on je dobar za nešto u džemu. Valjda će netko napisati to ponovno

anchi pp's Avatar

Quote Originally Posted by ninik
    i ja sam ovo ljeto svakakve marmelade radla ali mi se sve pokvarile!
    stavljala sam samo voće i šećer i sve mi se spljesnivilo, a držala sam u frižideru!

ali kad su bile gotove i friške bile su jako ukusne!
    radila sam od marelica, a hit je bila od malina, kupina i ribizla!
    super, ali kratkotrajne!
    Da li si ih vruće lijevala u vruće staklenke?
    Nakon što se uliju treba ih zatvoriti, i onda okrenuti naopako na nekoliko minuta. Zatim vratiti na pravu stranu i staviti da se lagano hlade, npr. umotaš u dekicu i ostaviš cijeli dan da se hladi.
    Ja sam radila veću količinu džemova i pekmeza i svega, ne držim u frižideru već u jednoj ne baš hladnoj prostoriji i ništa! Čak i ne stavljam niti šećera, osim koliko je nužno da ne bude kiselo ili trpko.

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by anchi pp
    stavljala sam samo voće i šećer i sve mi se spljesnivilo, a držala sam u frižideru!

super, ali kratkotrajne!
    Nakon što se uliju treba ih zatvoriti, i onda okrenuti naopako na nekoliko minuta. Zatim vratiti na pravu stranu i staviti da se lagano hlade, npr. umotaš u dekicu i ostaviš cijeli dan da se hladi.
    Ja sam radila veću količinu džemova i pekmeza i svega, ne držim u frižideru već u jednoj ne baš hladnoj prostoriji i ništa! Čak i ne stavljam niti šećera, osim koliko je nužno da ne bude kiselo ili trpko.
    Ninik, treba sterilizirati staklenke i poklopce prije nego unutra uliješ marmeladu! Dovoljno ih je oprati u suđerici na najtoplijem programu. Po starinskim pravilima pere se u vrućoj vodi, pa onda još sterilizira staklenke u pećnici, ali prema mom iskustvu veći problem su poklopci. Njih ništa tako dobro ne opere kao suđerica. Dalje je anchi sve lijepo opisala.

anchi pp's Avatar

Quote Originally Posted by Peterlin
    Quote Originally Posted by anchi pp

super, ali kratkotrajne!
    Ninik, treba sterilizirati staklenke i poklopce prije nego unutra uliješ marmeladu! Dovoljno ih je oprati u suđerici na najtoplijem programu. Po starinskim pravilima pere se u vrućoj vodi, pa onda još sterilizira staklenke u pećnici, ali prema mom iskustvu veći problem su poklopci. Njih ništa tako dobro ne opere kao suđerica. Dalje je anchi sve lijepo opisala.
    To sa suđericom sam zaboravila napisati. Tempiram dovršetak pranja onda kada treba ulijevati, pa direktno iz suđerice prema štednjaku i ulijevam. Poklopce također u suđerici!

ninik's Avatar

ma jesam oprala flašice, sterilizirala, poklopce preprisalal alkoholom, u vruće ulila vrući sadržaj, okrenula, polako ohladila...
    ali nisu se pokvarile one neotvorene, problem je što sam ja sve otvorila pa jela jedan dan jedan pekmez, drugi dan drugi ....žpa onda 15 dana niti jedan i onda su se spljesnivili

NanoiBeba's Avatar

Mislim da je problem taj koji si navela, jer ja nemam suđericu, niti sam lijevala vrući džem u staklenke, koje sam samo oprala.

anchi pp's Avatar

E to bi stvarno mogao biti razlog!

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by NanoiBeba
    Mislim da je problem taj koji si navela, jer ja nemam suđericu, niti sam lijevala vrući džem u staklenke, koje sam samo oprala.
    Ako nemaš suđericu, onda ovako: staklenke opereš, pustiš da se ocijede pa staviš u pećnicu. Ne smiju se dodirivati, treba ostaviti lufta između njih.

Zagriješ najprije do 50, pa onda 100, a onda do nekakvih 150-180 stupnjeva. Bitno je polako dizati temperaturu da staklo ne pukne. Pustiš da se hlade polako u zatvorenoj pećnici dok se pekmez kuha, tako da budu još tople, ali ne i vruće kad je pekmez gotov.

Poklopci - opereš na klasičan način, pa ispereš alkoholom (rakijom se to radilo u stara vremena).

Vrući pekmez u tople staklenke lijevati polako, da staklo ne pukne. Zatvoriti (može se i okrenuti, ali meni se to ne da) i hladiti polako, pokriveno.

Eh, sad - kad se pekmez koristi, uvijek ČISTOM I SUHOM žlicom u posudu. Ne obliizati pa opet unutra, jer ćeš unijeti bakterije iz usta... Čak i ako to radiš, skloni su se pekmezi relativno brzo pokvariti. Najpametnije je napasti jednu piksu i potrošiti je do kraja. Ja ne dam da mi djeca otvore više od 2 vrste džema istovremeno, jer bi se sve pokvarilo.

Isto, ako je pekmez s manje šećera, dobro je uzeti ŠTO MANJE staklenke jer kad se otvori, ne može taj pekmez bez puno šećera dugo stajati. Šećer njega konzervira (i pektin - staviš jabuku, a možeš i želin ili džemfix, ali većina tih proizvoda osim čistog pektina sadrži i salicilnu kiselinu = konzervans). Ako te ne smeta, prasneš želin po uputama.

Peterlin's Avatar

Ont.

Meni se sve čini da ću se ja baciti u nabavku pekača SAMO radi marmelada i pekmeza...

anchi pp's Avatar

Vidiš, ja sam samo jednom radila u pekaču i nije bi bilo baš nešto... Radije se držim lonca 8)

ninik's Avatar

ma sve si mislim da ipak jedem voće kao voće a na kruh da mažem nutelu!! 8)

NanoiBeba's Avatar

Quote Originally Posted by Peterlin
    Ont.

Meni se sve čini da ću se ja baciti u nabavku pekača SAMO radi marmelada i pekmeza...
    meni tome i služi - moji doma neće baš jesti kruh iz pekača pa ga više niti ne koristim u tu svrhu

Page 2 of 2 FirstFirst 12