Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: Rožata

  1. #1
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno Rožata

    Sjetila sam se jednog prefinog kolača kojeg smo jeli ljetos na Korčuli pa da ga podijelim s vama.

    Ovaj recept sam našla na netu, nisam još isprobala po njemu ali mi se čini dobar.

    Rožata

    za šest porcija, vrijeme kuhanja 1 sat

    Sastojci:
    6 jaja
    6 dl mlijeka
    12 velikih žlica šećera, ostrugana limunova kora
    maraskino ili rum
    Priprema smjese: Pažljivo se - bez pjenjenja - promiješaju jaja, mlijeko i 6 velikih žlica šećera. Potom se doda ostrugana limunova kora i 2 velike žlice maraskina ili ruma

    U posudi za pripremu rožate od 6 velikih žlica šećera napravi se karamel, s kojim se, dok je još vruč, pokriju sve stjenke posude. Kad se karamel ohladi, u istu posudu se ulije i pripremljena smjesa. Sve to se kuha na pari bez miješanja oko 1 sat dok se smjesa posve ne stvrdne. Dobiveni puding prvo se ohladi u frižideru, a potom se iskrene na tanjur za posluživanje zajedno s karamel sokom.

    Trikovi: Da bi smjesa bila sto bolje izmješana, mlijeko se dodaje tek kad su jaja dobro izmiješana.

  2. #2
    Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,225

    Početno

    Ovo prvi put čujem da se kuha, kod nas se peče, ali ne znam jesu li sastojci isti (pitat ću mamu, ona je maher za ovaj kolač), jer ipak je riječ o Dubrovačkoj rozati

  3. #3
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    jupi
    ivancice citas mi misli
    taman sam mislila da pitam zna li neko kako se pravi rozata
    sanjam o tom kolacu vec minimum 2 godine (jla sam ga u nekoj jako finoj konobi u ZG) a inace nisam neki veliki ljubitelj slatka
    nadam se da ce mi uspjeti kuhanje

  4. #4
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno Re: Rožata

    Citiraj ivancica prvotno napisa
    Sve to se kuha na pari bez miješanja oko 1 sat dok se smjesa posve ne stvrdne.
    Najbolje je staviti u pećnicu, u dublju posudu s vodom.

  5. #5
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    ja ocekujem da se dogovorite kako se pravi najlakse a najbolje pa da mi javite

  6. #6
    Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,225

    Početno

    Evo baš sam pitala mamu i kaže da je lakše kuhati na pari jer je brže, a ona je peče 2-3 sata na 110°C.

  7. #7
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Samo vi nabacujte ideje što je bolje a što ne. Ja se spremam raditi ju za vikend pa dobro dođe svaki savjet, pogotovo cura iz Dubrovnika gdje je to autohtoni recept.

  8. #8

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    U autu
    Postovi
    298

    Početno

    Ja je pečem u vatrostalnoj zdjeli,iako rijetko pravim jer je nitko ne voli!

  9. #9
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    najbrže ti je dr. oetker iz vrećice

    i čak je ukusno

  10. #10
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Ja danas mrknula dvije u konobi "Didov san".
    I Orka je pojela jednu cijelu...

  11. #11

    Početno

    Ja ju prvo skuham na pari, pokrivenu folijom, pa ju onda jos i zapecem u pecnici. I obavezno stavim malo whiskeya i narancine korice...

  12. #12
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    A šta je s ružinom vodicom ili rakijom(nisam sigurna), po kojoj je naime dobila i ime? Gdje to uopće ima za kupiti i jel to netko stavljao?Navodno daje specifičan okus.

  13. #13

    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,729

    Početno

    ja sam je jela isto u konobi "DIDOV SAN" i sad sam luda koliko je to dobro.

    A izgleda ful komplicirano za napravit :/

  14. #14
    Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    654

    Početno

    Citiraj ivancica prvotno napisa
    A šta je s ružinom vodicom ili rakijom(nisam sigurna), po kojoj je naime dobila i ime? Gdje to uopće ima za kupiti i jel to netko stavljao?Navodno daje specifičan okus.
    ima kupit u splitu u lokalnoj pekari :/
    mogu ti ja kupit pa poslat ali oprezno s tim, ima ubitačno jak okus. stavim par kapi ali može i bez toga.

    i nije uopće komplicirano napravit.

  15. #15

    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,729

    Početno

    mayaa - ako ti nije teško...bil ti to meni onako podrobno napisala...da mi možda izgleda manje komplicirano

  16. #16

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    336

    Početno

    Ja je isto prvo kuham pa onda zapečem u pećnici.

  17. #17
    printemps avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    južna dalmacija
    Postovi
    175

    Početno

    Ja zdjelu u kojoj je smjesa stavim u durugu veču zdjelu koja je do pola puna vodom i pečem

  18. #18
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    ok sad evo me i na ovom rožatnom topiku

    ko je pravio?

    jel se može u šalice za kavu staviti pa u pećnicu? hoće li puknuti?

  19. #19
    grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    Zgb
    Postovi
    602

    Početno

    Ja je kuham na pari u ovakvoj posudi.

  20. #20

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    Citiraj Mamita prvotno napisa
    ok sad evo me i na ovom rožatnom topiku

    ko je pravio?

    jel se može u šalice za kavu staviti pa u pećnicu? hoće li puknuti?
    mislim da hoće

    ja sam radila bezbroj puta svakako:
    pekla u pećnici, pa bagnia Maria (na pari),pa kombinacija ove dvije metode
    pa ručno sve mutila,pa dio ručno,dio s mikserom
    svakako moj problem je što nikada,nikada nisam uspila dobiti skroz glatku površinu kao puding

  21. #21
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Citiraj princess puffy prvotno napisa
    ... moj problem je što nikada,nikada nisam uspila dobiti skroz glatku površinu kao puding
    Baš sam htjela pitati zašto mi se to događa :?

  22. #22
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ubit će me Ivarica, ali moram - radi se o kajgani i kao takvu je treba i tretirati

    Najjednostavnija metoda je surduknuti smjesu u silikonske kalupe za muffine i fiju u pećnicu na cca 150. Potom preliješ s preljevom po izboru.

    Ako umjesto gnjecavog preljeva poželiš karamel koricu samo pošećeriš po vrhu i s brenerom oprezno karameliziraš (muški posao, opasno po život).

    Sexy varijanta - flambirati.

    Kako god okreneš, kajgana ostade kajgana

  23. #23
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    e pa onda ti neće smetati da unutra ubaciš i malo špeka!

  24. #24
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Uh, ne podsjećaj me, prvi dan u firminoj menzi, tijesto sa sirom i kraj njega plitica sa šećerom, mislim si: "ovo je tijesto sa sirom, dakle vegetarijanski obrok", kad ono - špek. (šećer je poslužio za zbunjivanje u rasuđivanju)

  25. #25
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    ja pečem u posudi s vodom u pećnici tzv banja maria
    radim i vraijante s kakaoom za čokoladni puding i konjakom za odrasle
    karamel radim naknadno i prelijem po žutoj rožati
    uz smeđu ide šlag
    uz ovu s konjakom, strugana crna čokolada
    obožavam raditi rožatu jer je nema da omane
    jedino treba pogledati jaja koja mutiš jer ako se lijepo ne mute neće ni rožata biti dobra- ne smiju se pijeniti ni razvlačiti - znate na što mislim

  26. #26

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    Citiraj pikula prvotno napisa
    juding
    karamel radim naknadno i prelijem po žutoj rožati
    u čemu ti se onda skuha?

  27. #27
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    stavim u keramičku okruglu u ovalnu vatrostalnu do pola napunjenu vodom i pokrijem namočenim papirom za pečenje.
    Ne kužim pitanje - u čemu se skuha ? u posudi
    Mislim iste je boje i odozgora i odozdola dok je ne prelijem nečim

  28. #28

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    ja ju kuham u karamelu kojim su obložene stijenke teče u kojoj se kuha
    ti je dakle radiš "na suho"?

  29. #29

    Datum pristupanja
    Dec 2009
    Lokacija
    između jave i sna....
    Postovi
    423

    Početno

    Citiraj ivancica prvotno napisa
    A šta je s ružinom vodicom ili rakijom(nisam sigurna), po kojoj je naime dobila i ime? Gdje to uopće ima za kupiti i jel to netko stavljao?Navodno daje specifičan okus.
    rožoljo... rakija od ruže

  30. #30
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    jes, na suho

  31. #31
    Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb, Maksimir
    Postovi
    3,756

    Početno

    Citiraj princess puffy prvotno napisa
    ja ju kuham u karamelu kojim su obložene stijenke teče u kojoj se kuha
    ti je dakle radiš "na suho"?
    i ja ovako ko princess, al' ne u pećnici nego gore u banjamariji...
    bude

  32. #32

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,983

    Početno

    Ja rozatu 45 min kuham u banji i nakon toga jos 15 min stavim (zajedno s banjom u pecnicu).

    Super mi je varijanta s tostiranim listicima badema ili pistacijama (posipam prije posluzivanje na rozatu).

    Kalup za rozatu nije neophodan, moze se koristiti i obicni duboki duguljasti kalup za kolace.

  33. #33

    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Postovi
    241

    Početno

    kuha se u banjamariji u teci s rastopljenim zazucenim cukarom oko 2 sata da bi bila gusta, kompaktna. ako se pece u spaheru brze bude gotova ali gnjecava. pravit cu je u penziji kad budem imala 2 sata viska, dotad ne pristajem na kompromise i jedem samo maminu rozatu

  34. #34
    Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    378

    Početno

    rakija od ruža je rozolin

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •