Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 62

Thread: marmelada u pekaču kruha

  1. #1

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    336

    Default marmelada u pekaču kruha

    Ako netko zna kako se radi..(koliko čega se stavi?)
    Da li se može napraviti od breskvi?

  2. #2
    kli_kli's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    SF Bay Area
    Posts
    3,685

    Default

    Nisam pravila od breskvi, ali jesam od kajsija (marelica).

    Ja stavim pola pekaceve posude osnovnog voca, a recimo 200g suvog grozdja.
    Suvo grozdje prvo skuvam i smiksam, a osnovno voce samo smiksam.

    Kuvam 2 do 3 puta po 45 minuta (koliko traje program na mom pekacu), a u poslednjih pola sata dodam 2 kasike agara.

    Danas-sutra cu da pravim od smokava.

  3. #3
    Osoblje foruma Bubica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,700

    Default

    ja radila od breskvi, kilo breskvi i pola kile šećera. Jako fino ali jako tekućeeee. NO, pojesti ćemo.

    Sada se spremam od šljiva, ovaj puta sam našla želirajući šećer pa ću vidjeti kako će ispasti.

  4. #4

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    336

    Default

    Je li se još što stavlja unutra?(da se mermelada ne pokvari)ili ide samo voće i šećer?
    što je agar?

  5. #5
    kli_kli's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    SF Bay Area
    Posts
    3,685

    Default

    Neva, pojedite je u roku od nekoliko dana, pa nema potrebe za konzervansima. (ne bih da lupam ali ne znam koliko tacno moze da stoji).

    Agar agar je alga, to je zamena za zelatin. Ja stavljam agar agar bas da mi marmelada ne bi bila previse tecna, tj. da bi bila zelatinozna.

    Ako ne zelis secer, suvo grozdje ce je dovoljno zasladiti.

  6. #6

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    336

    Default

    kli djeca mi ne vole suvice,tako da ću staviti šećer..

  7. #7
    Osoblje foruma Bubica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,700

    Default

    ja spremim malo (teglicu - dvije) i to držim u frižideru tako da se nikada ne pokvari. Znači, stavljam samo voće i šećer, u šljive i malo ruma i cimeta ali bez ikakvih konzervansa.

  8. #8
    snoopygirl's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    dalmacija
    Posts
    1,201

    Default

    i mi pravimo samo voće i šećer, i to se uljeva u staklenke i dobro zatvori. valjda toplina stvori vakuum pa se ne kvari, kasnije stvarno imaš problem otvorit. nikad se nije pokvarila do sad. ponekad se uhvati pljesan odozgo i to skinemo.

  9. #9
    kli_kli's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    SF Bay Area
    Posts
    3,685

    Default

    evo ja sam napravila samo od smokava i agara, izgleda stvarno kao prava, a jako je ukusna!
    (jos su i smokve najekoloskije moguce!)

  10. #10
    kli_kli's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    SF Bay Area
    Posts
    3,685

    Default

    e da, neva, suvo grozdje prvo skuvas pa smiksas, a ukus se ne oseti jer dominira voce od kog pravis marmeladu.
    to ti je samo zamena za obicni secer i fruktozu.

  11. #11
    cvijetak's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Antunovac
    Posts
    1,132

    Default

    Probala sam i ja jučer i danas praviti pekmez od šljiva. Stavila sam šljive narezane na kockice i malko šećera, provrtila jedan i po puta program za marmeladu i ..... mljac....
    Malo OT, ali što mislite o korištenju istog programa za salsa umak (rajčica, paprika, luk i začini) .... planiram probati...

  12. #12
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Quote Originally Posted by cvijetak
    Malo OT, ali što mislite o korištenju istog programa za salsa umak (rajčica, paprika, luk i začini) .... planiram probati...
    Jesi probala?
    Nije loša ideja, tako bi se mogao raditi ajvar i pindžur...
    Istina, malo sam se kasno sjetila

  13. #13
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    Danas kuham marmeladu od kivija :/ javim se poslije

  14. #14
    cvijetak's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Antunovac
    Posts
    1,132

    Default

    Nisam probala ... al' još mi je u planu

  15. #15
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    napravila sam marmeladu od kivija i jabuka i ispala je za prste polizati!! :D

  16. #16

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    336

    Default

    Quote Originally Posted by iridana2666
    napravila sam marmeladu od kivija i jabuka i ispala je za prste polizati!! :D
    Molim te napiši koliko čega si stavila!

  17. #17
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    oko 800 g kivija i dodala sam 3 jabuke tako da sve zajedno bude 1 kg voća, na što sam stavila 500 g šećera i 1 vrećicu džemfixa, uključila program za marmeladu i to je to. Javi kako je ispalo!

  18. #18
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    ovo se čini mljac! moramo probati marmeladu iz pekača za kruh. do sada je uglavnom služio samo za kruh. vrijeme je za nove pothvate!

  19. #19
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    neću!
    onda bih ga morala oprati!

  20. #20
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    neću!
    onda bih ga morala oprati!


    uistinu je jednostavno, samo uliješ u njega malo topliju vodu i pustiš da se namače 15 min, nakon toga samo prebrišeš kuhinjskim papirom.
    Ja sam baš sad stavila peći raženi kruh pa me zanima što će ispasti. Za sad se lijepo diže.

  21. #21
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    rečeno - učinjeno mljac!
    2 kivija i 2 jabuke (u moj pekač ide 500g voća)
    a pranje, pisofkejk, deterdžent i topla voda.
    o daaa! kod nas se od sada pravi samo domaća marmelada. :D

  22. #22
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    Quote Originally Posted by zhang
    rečeno - učinjeno mljac!
    2 kivija i 2 jabuke (u moj pekač ide 500g voća)
    a pranje, pisofkejk, deterdžent i topla voda.
    o daaa! kod nas se od sada pravi samo domaća marmelada. :D
    :D :D

  23. #23
    cvijetak's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Antunovac
    Posts
    1,132

    Default

    Jedini je štos da mi svaki kruh nakon marmelade miriši po cimetu A pranje stvarno nije big deal.

  24. #24

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    336

    Default

    Quote Originally Posted by iridana2666
    oko 800 g kivija i dodala sam 3 jabuke tako da sve zajedno bude 1 kg voća, na što sam stavila 500 g šećera i 1 vrećicu džemfixa, uključila program za marmeladu i to je to. Javi kako je ispalo!
    hvala

  25. #25

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    336

    Default

    Da li je dovoljno izrezati na komadiće ili voće treba izribati ?

  26. #26
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    Ovisi što voliš. Ako voliš da ti u marmeladi ima komadića (nama to smeta) onda samo nareži. Ja sam se smiksala.

  27. #27
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Evo..pravi se nova tura marmelade u pekaču. Ponavljamo kivi-jabuka kombinaciju, ali ovaj puta sa puno manje šećera.
    U naš pekač po receptu ide 300g šećera, prošli puta sam stavila 200g i bilo mi je preslatko. Ovaj puta pokušavam sa 50g pa ćemo vidjeti kako je ispalo. Javim za sve one koji bi htjeli smanjiti količinu šećera (a povećati količinu voća) kako je ispalo.

  28. #28

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default

    A što ako pekač nema program za marmeladu???
    Može li se nekako namjestiti na neki drugi program ili kupujem novi pekač?

  29. #29
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Na mom pekaču ima program, točnije 2 se koriste za marmeladu. Prvi ju miješa i grije/kuha, a drugi samo grije/kuha.
    Provjeri da li ti neki od programa ima te opcije.

  30. #30
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Evo izvještaja
    Marmelada/pekmez je ispao super. Odrvtila sam kuhanje 2 puta (jer nisam stavljala niti želin ili džemfiks ili kakosetovećzove) i okus je odličan. Sasvim je dovoljno slatko.
    I eto jedna niskokalorična marmelada. A kada samo pomislim da to u dućanu plaćamo puste novce...

  31. #31

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Dugo Selo
    Posts
    686

    Default

    Quote Originally Posted by mim
    A što ako pekač nema program za marmeladu???
    Može li se nekako namjestiti na neki drugi program ili kupujem novi pekač?
    I ja imam takav, a baš bih htjela probati napraviti domaći pekmez, iako imam onaj koji moja mama svake godine radi (na klasičan način)
    Pomoziteeeee!!!

  32. #32
    Sunseeker's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Rijeka
    Posts
    76

    Default

    ...da se podsjetimo i ove teme...

    ... imam pitanje... šta još osim šećera i voća stavljate u pekač, ili je to to...

    Hvala!!

  33. #33
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    ništa, samo voće i šećer. kako moj pekač ne može napraviti puno marmelade odjednom, onda se to pojede prije nego bi se stiglo pokvariti.

  34. #34

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Dugo Selo
    Posts
    686

    Default

    Naš pekač je izgleda nanjušio da ga nakon skoro 7 godina vjernosti kanimo zamijeniti mlađim i pametnijim (čitaj: onim koji ima program za pekmez), pa je odlučio ostaviti nas prije nego mi ostavimo njega - riknuo propeler, ne vrti. Idemo u potragu za novim, a onda u akciju kuhanja finog domaćeg pekmezića !

  35. #35
    Strobery Shortcake's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,749

    Default

    Znači, da bi se u pekaču napravila mermelada, isti bi trebao imati specifičan program za mermeladu?! Da li se taj program zove baš "program za mermeladu/pekmez" ili je opisni, kako neko reće mješanje+grijanje. Planiram kupiti pekač, a pošto mi je to eksperiment, ne bih davala previše para (naravno da sam svjesna da koliko bude para toliko bude i muzike), pa zato ispitujem. Hvala!

  36. #36
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    kod mene ima program za marmeladu i zove se 'program za marmeladu'. ali ono što on radi je miješanje + grijanje

  37. #37

    Default

    Quote Originally Posted by Strobery Shortcake
    Znači, da bi se u pekaču napravila mermelada, isti bi trebao imati specifičan program za mermeladu?! Da li se taj program zove baš "program za mermeladu/pekmez" ili je opisni, kako neko reće mješanje+grijanje. Planiram kupiti pekač, a pošto mi je to eksperiment, ne bih davala previše para (naravno da sam svjesna da koliko bude para toliko bude i muzike), pa zato ispitujem. Hvala!
    ja sam kupio vivax za 300kn i super radi a ima i program za marmeladu. napravio sam u njemu već skoro 10 različitih vrsta kruha i svi su super ispali, tak da kupi si njega nije skup...

  38. #38
    cvijetak's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Antunovac
    Posts
    1,132

    Default

    Mi smo nedavno kupili sveki taj Vivax (jer je po svemu osim po natpisu pljunuti naš ljubljeni Bomann mrvicu dotjeran) i za sad imamo za njega samo riječi hvale! A košta 300kn.

  39. #39
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    I ja imam tog Vivaxa. Također prezadovoljna!
    Evo, večeras se spremam u njemu kuhati ajvar (dio koji mi ne stane u veliku šerpu na kuhalu). Pokušat ću na tom programu za marmeladu. Drž'te fige! Imam još par papričica za oguliti...

  40. #40

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    karlovac
    Posts
    488

    Default

    Dream, ajde pliz javi kako je uspio ajvar. I receptić molim!

  41. #41
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by maxovamama
    Dream, ajde pliz javi kako je uspio ajvar. I receptić molim!
    Evo, Maxovamama, svečano objavljujem da je ajvar iz pekača uspio 100%! 8) Na žalost, posuda u mom pekaču je poprilično mala, pa sam u njoj mogla napraviti ajvara za otprilike 2 teglice. No, taman mi je tako i trebalo jer sam inače kuhala ajvar u velikom loncu na kuhalu, pa mi je dio mase bio viška da bih mogla lakše miješati bez bojazni da će kipiti van posude.
    Recept?
    Pa, nemam nikakav specijalni recept za kuhanje ajvara u pekaču. Napravila sam sve kao da će se praviti u loncu skupa s ostalim - 13kg paprike i 4 kg patlidžana - sve u očišćenom stanju, narezala, ispekla, ogulila, samljela, dodala 2 glavice protisnutog češnjaka, 3 žlice soli, 2 žlice šećera, žličica limunske kiseline, malo papra. Sve stavila u lonac na oko pola litre ulja. Dio koji nije komotno stao, stavila u pekač za kruh (najprije na dno malo ulja) i uključila na program za marmeladu. Onom u loncu dodala još 3 listiića lovora i kuhala jedno 2 sata. U pekaču se kuhalo/peklo uz stalno miješanje nekih sat i pol nakon što je zakuhalo. Vruće sipala u tople staklenke i sve zajedno stavila u pećnicu da se sve dobro zgrije, tj. zapeče i odozgo da se stvori korica. Stavila šarafe i ostavila da se hladi u pećnici... Večeras ćemo vidjeti kakav je ...
    Uff, ako moderatorica misli da ovo treba prebaciti u temu o ajvaru, molila bih je da tako učini. Sorry, cure me povukle za jezik...

  42. #42

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default

    Quote Originally Posted by Dream
    I ja imam tog Vivaxa. Također prezadovoljna!
    Pliz, di si kupila to čudo za 300 kn???

  43. #43
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Ma, u Pevecu, draga Mim. (Hm, ili se kaže - u Pevcu :? ? )

  44. #44

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default

    Quote Originally Posted by Dream
    Ma, u Pevecu, draga Mim. (Hm, ili se kaže - u Pevcu :? ? )
    Kako god se to mjesto zvalo-hvala ti

    (imali smo Vivax DVD-dobili ga gratis. Trajao je cca 4 mjeseca pa se bojim koliko će potrajati pekač, ali domaća marmelada.... )

  45. #45
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by mim
    Quote Originally Posted by Dream
    Ma, u Pevecu, draga Mim. (Hm, ili se kaže - u Pevcu :? ? )
    Kako god se to mjesto zvalo-hvala ti

    (imali smo Vivax DVD-dobili ga gratis. Trajao je cca 4 mjeseca pa se bojim koliko će potrajati pekač, ali domaća marmelada.... )
    Hm, mislim da sam ga kupila negdje prije pola godine. Još uvijek izgleda i radi kao prvog dana. Ne pečem u njemu baš svaki dan, ali je relativno često u upotrebi - ako ne baš za pečenje, onda za miješenje tijesta... No, i garancija mu je na godinu dana...
    Iskreno, kad bih ponovo kupovala pekač, odlučila bih se za neki koji ima dva propelera, tj. posudu orjentiranu u širinu, a ne u visinu...

  46. #46

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default

    Quote Originally Posted by Dream
    Quote Originally Posted by mim
    Quote Originally Posted by Dream
    Ma, u Pevecu, draga Mim. (Hm, ili se kaže - u Pevcu :? ? )
    Kako god se to mjesto zvalo-hvala ti

    (imali smo Vivax DVD-dobili ga gratis. Trajao je cca 4 mjeseca pa se bojim koliko će potrajati pekač, ali domaća marmelada.... )
    Hm, mislim da sam ga kupila negdje prije pola godine. Još uvijek izgleda i radi kao prvog dana. Ne pečem u njemu baš svaki dan, ali je relativno često u upotrebi - ako ne baš za pečenje, onda za miješenje tijesta... No, i garancija mu je na godinu dana...
    Iskreno, kad bih ponovo kupovala pekač, odlučila bih se za neki koji ima dva propelera, tj. posudu orjentiranu u širinu, a ne u visinu...
    Imamo pekač s kojim sam jako zadovolja i on je stalno u upotrebi, a ovaj bi bio samo za marmeladu. Nama paše što nam i stari ima 1 propeler: manji kruh, taman za nas troje.
    Koliko ti ispadne marmelade od jednog kuhanja? Koliko točno voća i šećera stane u posudu pekača?

  47. #47
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Eh, Mim, nisi me pažljivo čitala! Nisam nigdje navela da sam pravila marmeladu! U pekaču sam pravila ajvar. A na ovoj temi sam samo zato što se i za kuhanje/pečenje ajvara u pekaču koristi isti program pekača kao i za marmeladu (grijanje+miješanje)... Marmelade/pekmeze/slične_delicije ne pravim ni inače jer ih kod nas nitko baš nije ljubitelj... Voće radije jedemo u sirovom i nezašećerenom stanju.

  48. #48
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    podižem ovo da se pohvalim kako sam jučer napravila marmeladu od limuna.
    doduše, nije marmelada jer nije staklasto ni želatinasta, više je pekmez.

    ogulila limune i u sjeckalici nasjeckala nakrupno.
    dodala nešto šećera (ne previše) i stavila na program za marmelade.
    program ponovila još jednom jer mi se prvi put učinilo rijetkim.

    prefino!
    keslkasto-gorko... a slatko

    nisam ubacivala ništa osim limuna i šećera, tako da ne vjerujem da bi moglo stajati, ali ionako sam napravila samo malu teglicu.

  49. #49
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Bravo apri. Mogla bih i ja napraviti od limuna, baš još imam nekoliko domaćih doma.

    Našem pekaču je glavna svrha baš kuhanje džema- kruh vrlo rijetko pečemo. Ove sezone sam napravlia od gotovo svog voća, za probu, a mislim da ću sljedeće godine sigurno udvostručiti količinu. Stvarno su prefini

  50. #50
    ninik's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    986

    Default

    i ja sam ovo ljeto svakakve marmelade radla ali mi se sve pokvarile!
    stavljala sam samo voće i šećer i sve mi se spljesnivilo, a držala sam u frižideru!

    ali kad su bile gotove i friške bile su jako ukusne!
    radila sam od marelica, a hit je bila od malina, kupina i ribizla!
    super, ali kratkotrajne!

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •