trebam recept
što s tim drenjcima?
kuham? prokuhavam?
kako se riješiti košpi? i kada?
treba li ga cijediti kroz gazu, kao i šipak?
koliko šećera na kilu jer je kiselooooo...
ko ne zna što je drenjak najte molim vas
trebam recept
što s tim drenjcima?
kuham? prokuhavam?
kako se riješiti košpi? i kada?
treba li ga cijediti kroz gazu, kao i šipak?
koliko šećera na kilu jer je kiselooooo...
ko ne zna što je drenjak najte molim vas
imaš ih kod kuće?!?!?!?!?!
donesiiiiiii, mollim teeeeee![]()
ja nemam i ne znam gdje da nabavim.
a znaš šta te čeka ako ih ne doneseš![]()
čekaj da se mama vrati, ona zna.
Drenjak, i ja bi!
Nekako u magli se sjecam da je moja mama to kuhala ko normalan pekmez. Ludi je okus i naravno totalno kiselo!
Budem ju pitala, ali znam da nije nista radila s gazom kao sipak.
ne treba gazom, drijenjak nema one sitne dlačice kao šipak.
svakako se pasira, zbog koštica, ali ne znam da li prije ili poslije kuhanja.
dakle, čekamo mamu.
Zar je već vrijeme drenjku?
Ja sam planirala napraviti onaj liker...
Ja sam mislila da je zreo negdje u 9 mjesecu.(?)
drenak prvi procvjeta, a zori kasno , u Lici i u 10 mjesecu
ima neka basna o lijeno mmeđedu koji je lego pod drenak i čekao plodove,a druge životinje su vrijedno skupljale plodove,a medo je diplio ispd renka i na kraju ostao praznih šaka
moja pokojna baba je radila i pekmez i sok, to je bio priki lik protiv proljeva
Ja sam vidjela da je vec zreo na Bliznecu (podno Medvednice), ovu subotu. pojela par bobica, a usna supljina mi se smanjila za jedno sest brojeva!
Moja je mama prije pravila pekmez od drijenka bez kuhanja. Drijenak se najprije ispasira (da bi se odstranile koštice), a zatim se u njega doda šećer ( na kg drijenka ide kg šećera) i onda se to miješa, miješa do besvijesti, tj. dok ne se voće i šećer potpuno ne stope u jednoličnu masu konzistencije pekmeza (najmanje 3 sata). Ne znam ima li kakvog smisla, ali mama je tvrdila da uvijek treba miješati u istom smjeru :? ... Ako volite pekmeze, mislim da se isplati sav taj trud oko ovoga :/
ja znam što je drijen, ali nemam recept
ja bila preko vikenda u bosni
tone i tone drenjaka u prodaji
za marku i po kila
Vrijeska prvotno napisa
lololol
naravno da znamo da znaš
sramotno da neznaš
kako Dream reče, ne kuha se...
nakon pasiranja, dodaš šećer i miješaš, miješaš, miješaš... dok ne pobijeli od pjene. a to je... dugo!
(ako nisu dovoljno zreli, istresi ih u tepsiju i neka stoje 2-3 dana, dok skroz ne omekšaju, tek onda pristupi postupku)
P.S. Kad si me zvala iz Bosne da pitaš šta da mi doneseš, drijenjke nisi NI spomenula![]()
mrš
nemoj da te natjeram da pasiraš
dobro čekam da omekšaju znači
izvještavat ću vas
ja prije 2 tjedna krenula brati, maštala kako ću smisliti neki pekmez od drenila i jabuka... međutim suša, sve popadalo, posušilo se, nabrala sam neku bijednu vrećicu
onda danima smišljala što ću s tom bijedom smežuranom
na kraju bacila :/
a lani sam radila sok - prokuhala, dodala šećera i stisnula kroz cjedilo. bio je dobar.
Danas vidjela na Dolcu drenjine. I baš sam se iznenadila. Ubijte me al nemam pojma pošto kg. I ja se sjetih da smo to i brali i kuhali pekmez i sok, a brati ih muka sitno pa nikad kraja.
Isto tako pekmez je bio na male žličice protiv proljeva.
A šta su dernjci (drijenak :/ ). Jesu to drinjine?
damartinaP prvotno napisa
evo ga:
http://www.sumfak.hr/~dendrolo2/atlas/slike/037.jpg
ajme, ubila bih za šaku drijenjka!
(a zna se i koga)![]()
Ja sam jela samo "kupovni" pekmez od drenjka. Odličan mi je bio u mufinsima...
Jel to jako velika razlika u okusu od domaćeg kad toliko kukate za njim?
ove godine je uranio , već ga se kupi, počeo padat prije 2 tjedna , crvene ko krvmaria71 prvotno napisa
i ja sam prošli tjedan prošetala korz cijelu šumu drijena ... na jugu je ranije dozrio ...a i dobro je urodio ....
Ja se uvijek sjetim pokojne babe kad netko spomene drenjine pa mi bude![]()
Apricot, kod nas u Lici ga ima toliko da mi se već ser... od njegaapricot prvotno napisa
![]()
Moja sveki pravi i pekmez i sok i liker, ma sve, a ja mrzim i sok i liker i pekmez![]()
Pa ako se kome bere dren, samo nek mi se javi, ima spavanac kod mene![]()
Moja majčica radi opake stvari od drinjula (tako ih mi zovemo) pekmez, liker, sok, vino. Jedino nikada nije radila rakiju.
Ona pekmez kuha, pa pasira pa opet kuha, no ne znam omjere. Kad je gotovo, stavi u teglice i još malo zagrije u pećnici i vruće zatvori. Znam da obično, nakon što propasira napravi još malo vina od dropa.
Njezini pekmezi obično se dugo ukuhavaju i nikada se ne kvare. Ako baš nema vremena onda kuha kraće ali tada koristi želin.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, krv mi na slamčicu sišete![]()
suzyem, gdje treba doći?
ne treba konak, dođemo ujutro, vraćamo se popodne.
a nagovorit ću i mamitu...
e i ja bih s vama, samo da omirišem Liku, drenjine mi ne terbaju
pa možemo te pokupiti u Karlovcu.
dakle, suzyem, ti si na potezu sa lokacijom
Nema problema, ja sam u GS-u! Sad sam zvala sveki, međutim ona kaže da berba drena još nije počela, ta to u Lici ide kad krenu prvi mrazovi, poslije berbe šljiva, znači negdje u devetom mjesecu. Ima mjesto blizu GS-a gdje ga ima u priči, ja se moram malo provesti okolo da vidim kakvo je stanje poslije ove suše, koliko ga ima, pa vam javim. Tu ste autoputom za 2 sata!
daklem drinjine se ne beru nego kupe sa podajer kad sazriju one opadaju, 5 km od Lovinca su sazorile i imaaaaaaaaaaa ih
![]()
a gle, ovdje brati znači i kupiti, isto kao što se tavan zove pod... uglavnom se bere ono što je otpalo i tresu se grane da još više otpadne...**mial** prvotno napisa
Ako moja sveki kaže da još nije vrijeme, ja joj vjerujem, jer ona ga bere svake godine![]()
:D plaćam autoput do ka-gs i obratnoapricot prvotno napisa
jedino bih molila da bude vikend jer počinje škola
Ovo ljeto sam se najeo pekmeza izBosne, a kupio sam ga u "normalnom" dućanu. Bio je dobar, iako malo presladak.
bila mamita i donijela.
pojela sam još dok je bila kod mene...
ma šta ti znaš šta je preslatko?Davor prvotno napisa
![]()
bila je tako ljuta da je sve režalaapricot prvotno napisa
morala sam joj kroz prozor bacati jedan po jedan drenjak u usta
doć ću ja pa makar i biciklomsuzyem prvotno napisa
zamisljam sliku i odvaljujemMamita prvotno napisa
![]()
sve to meni jako dobro poznatosuzyem prvotno napisa
bila u Lici 14.8. i kupila ih, svaka čast tvojoj svekrvi znam i ja da im je vrijeme po pravilu kasnije al kao što sam već napisala 5 km od Lovinca uranile i ima ih jako puno
je, ove godine je sve uranilo.
suncokret pobran, a inače je sjetva krajem devetog.
bilo kako bilo...
kupila pasirku, porezala se na nju jer je bila jeftina
ubacila drenjke
mješala, vadila miljone košpica
naravno da ga nisam mješala 3 sata bez kuhanja (jer sam do faze miješanja krepnula, a i majka sam dvoje histerične čeljadi)
nego sam ga bacila da malo prokuha s količinom šećera koju ne smijem napisati jer ju ne znam samo sam dodavala i dodavala i dodavala....i dodavala...i poslala muža u dućan po još šećera...
okrenula se od šporeta ostavivši miješanje jer je marisa vadila košpe s početka priče iz kante za smeće
počeo skakati vulkan----(epilog: čišćenje nape i kompletnih pločica)
oprala tri tegle, stavila u rernu na 5 minuta da se ugriju, zaboravila na njih, poklopci se skoro otopili
spremila famozni pekmez u teglice tri male
još da danas zaljepim neku etiketicu sa slikom drenjka
i svijet je moj!![]()
aj da te bar toga poštedim![]()
http://www.tracz.pl/i/porady/cornus-mas.jpg