Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Kakvu agenciju za tete cuvalice bi vi zeljeli?

wackyracer

Početno Kakvu agenciju za tete cuvalice bi vi zeljeli?

Pozdrav svim roditeljima na forumu i onima koji ce to tek postati. Vidim da se dosta prica o dadiljama i koliko vidim tesko je pronaci dobru dadilju. Neki se pouzdaju u preporuku, drugi u oglasnik, a treci u agenciju. Htio bih cuti od vas, iz prve ruke, kako bi vi zeljeli da agencija preko koje cete traziti dadilju posluje? Sta ocekujete? Kakve provjere bi se trebale obaviti za vasu kakvu-takvu sigurnost? Sta sve zelite znati o vasoj potencijalnoj dadilji? Koliko vam je bitna strucna sprema, godine, iskustvo? Bio bih vam jako zahvalan na komentarima i sugestijama!

Puno pozdrava,
    Hrvoje

frida editirala dio posta.

macicpacic

Početno

U Istri gdje smo sada imamo dadilju i pozitivna iskustva. Bitno je da je dobra sa djecom, da je pozitivna osoba, da se puno smije, da se igra sa njima i da im poklanja puno pažnje. Ono što je potrebno jeste da im zna nešto pripremiti za jelo, jer ako ne to je prilično komplicirano - sve pripremati unaprijed.
    Do dadilje smo dolazili oglasom i razgovorima. Provjere? Ja sam prilično sumljičava i ponekad sam znala dolaziti nenadano sa posla. Ali sada znam da je sve super, jer moj sin je smatra "curom" i malena (1,5god) nikad ne plače kad je ostavljam sa njom.

frida editirala dio posta

wackyracer

Početno

Hvala na odgovoru. Ja mislim da se moze naci dobre i odgovorne osobe koje zele i znaju raditi s djecom. Moj koncept bi bio imati na raspolaganju prvenstveno mlade cure jer koliko vidim po komentarima, a takvo je i moje uvjerenje one manje forsiraju neka svoja uvjerenja i flaksibilnije su. Na kraju, mogu trcati za klincima i opcenito su boljeg zdravlja sto je jako bitno. Pozeljno da su nepusacice, o ostalim ovisnostima nema ni govora i eventualni zahtjev bi bio polozena B kategorija i auto da mogu pokupiti klinca ili ga negdje odbaciti ukoliko je potrebno. Zaposliti osobu s iskustvom ili ne ovisi o poslodavcu, ali mislim da se i onima bez iskustva mora dati prilika jer ako ce se truditi nece im dugo trebati da nauce, a tada se pretpostavlja da ce povjerenje i opravdati. Jeste li vase dadilje trazile potvrdu da se ne vodi kazneni postupak i potvrdu o zdravstvenom stanju od lijecnika? Jel vam to bilo dovoljno? Takoder, za sigurnost bi jednu dadilju ja zaposlio i ona bi bila uvijek na raspolaganju kao rezerva ukoliko dadilja koja se preko mene angazira da otkaz. Jel 500kn previsoka cijena za takvu uslugu ili je to ok cijena? Na kraju, ukoliko bi preko mene nasli dadilju s kojom niste zadovoljni, to bi mi javili i vise nju ne bih nikome slao. I garantirao bi povrat novca u koliko u roku od mjesec dana od vase uplate ne posaljem barem 5 dadilja koje odgovaraju vasim zahtjevima kod vas na razgovor.

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj wackyracer prvotno napisa
    Moj koncept bi bio imati na raspolaganju prvenstveno mlade cure jer koliko vidim po komentarima, a takvo je i moje uvjerenje one manje forsiraju neka svoja uvjerenja i flaksibilnije su. Na kraju, mogu trcati za klincima i opcenito su boljeg zdravlja sto je jako bitno. Pozeljno da su nepusacice, o ostalim ovisnostima nema ni govora i eventualni zahtjev bi bio polozena B kategorija i auto da mogu pokupiti klinca ili ga negdje odbaciti ukoliko je potrebno.
    Većina mlađih cura su i ležernije, da ne kažem nemarnije, a što se tiče B kategorije za mlađe cure, imam pitanje. Koliko su to "mlađe" cure? Ako govorimo o onima do 22, onda ja njima nikad ne bih dala dijete u auto, jer prvenstveno nemaju vozačkog iskustva.
    Ona koja ima auto u tim godinama, vrlo vjerojatno ne treba raditi kao dadilja.
    A da joj ja dajem svoj auto - yeah, right...

Zaposliti osobu s iskustvom ili ne ovisi o poslodavcu, ali mislim da se i onima bez iskustva mora dati prilika jer ako ce se truditi nece im dugo trebati da nauce, a tada se pretpostavlja da ce povjerenje i opravdati.
    Kod mene je bila cura bez iskustva. Prvi posao, dva mjeseca nakon završene srednje škole, bio joj je kod mene.
    Ima moju vječnu zahvalnost i prijateljstvo, pomoć kad god joj treba i preporuku.
    Nakon nje nisam našla niti jednu koja bi odgovarala kriterijima.

Jeste li vase dadilje trazile potvrdu da se ne vodi kazneni postupak i potvrdu o zdravstvenom stanju od lijecnika? Jel vam to bilo dovoljno?
    Tražila sam ih, nikad starije od mjesec dana. I agencija preko koje sam išla imala je isti sustav. Dovoljno je.
    Ako ne može donijeti, ili nema potvrde, ja joj organiziram liječnički, a o ostalome se raspitam.

Takoder, za sigurnost bi jednu dadilju ja zaposlio i ona bi bila uvijek na raspolaganju kao rezerva ukoliko dadilja koja se preko mene angazira da otkaz.
    OK, ali tko garantira da bi mi ta druga odgovarala? Da bi je moja djeca prihvatila? Iako, kao opcija je vrlo zgodno.

Jel 500kn previsoka cijena za takvu uslugu ili je to ok cijena?
    Cijena je OK, pretpostavljam da je više-manje kao i cijena ostalih sličnih agencijskih usluga.

Na kraju, ukoliko bi preko mene nasli dadilju s kojom niste zadovoljni, to bi mi javili i vise nju ne bih nikome slao. I garantirao bi povrat novca u koliko u roku od mjesec dana od vase uplate ne posaljem barem 5 dadilja koje odgovaraju vasim zahtjevima kod vas na razgovor.
    Jesi siguran?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Sve ovo ovisi od osobe do osobe, ja kad sam pocela s cuvanjem, a i sa svakim novim dijetetom, prvenstveno dajem i posvećujem svoje vrijeme djetetu, istina je da danas ima svakakvih babysitterica i nikad se ne moze znati kome se ostavlje dijete.
    Mislim da su bitne i preporuke, ALI ne one napisane na papiru nego da nova obitelj kontaktira roditelje "stare" obitelji i tako kazu svoje dojmove, kakav je bio odnos djeteta i sitterice, s čime jesu ili nisu bili zadovoljni, mislim da je to glavni preduvjet.
    Najteze je onoj koja tek pocinje s cuvanjem, koja nema iskustva i slazem se da svima treba dati priliku i naravno odmah reagirati ako bilo sto ne stima pa i najmanja sitnica (kao npr. da se babysitterica ne drzi dogovora s roditeljima).

Nemam vlastiti auto, vozacku imam godinu dana sto sam rekla i "novim" roditeljima i da se ne bih usudila dijete bilo kuda voziti, da mi i zlato daju.
    (ne vozim ni svoje sestricne koje već imaju 12 godina).

U cijeloj prici moze biti važan i prvi dojam koji babysitterica ostavlja, kao i prilagodavanje koji ja po svom iskustvu mislim da mora biti uz nekog od roditelja dok god dijete ne prihvati novu osobu uz sebe.

Bitno je povjerenje, mislim da je svakom roditelju tesko ostaviti dijete nepoznatoj osobi i to mi je potpuno razumljivo, da sam i ja mama (kada budem jednog dana ) mislim da bih se isto tako osjećala.

Sretno svima!

wackyracer

Početno

@lex-to s autom jako ovisi. Pa imas cura s 22, 23 koje imaju poprilicnog vozackog iskustva. Ako je polozila s 18, znaci ima vozacku 4 ili 5 godina. Ako napravi najmanje 5000 godisnje, to je 20 000-25 000km. Osoba s tom odvozenom kilometrazom bi morala bit sposobna odvoziti neku gradsku rutu ukoliko je takva potreba. Ti mozda na to ne bi pristala, ali ima ljudi kojima bi nesto znacila mogucnost da dadilja ode po dijete ili ga negdje odbaci. Ja nisam konkretno mislio na osobe do 22 ili 23. Mogu imati i 26,27, pa nisu to stare cure . A u povrat novca sam siguran 100%. Logicno mi je ako za nesto trazim novac onda moram nesto i dati za uzvat. Ako to nisam u stanju, onda vracam novac. Hvala ti na komentarima,

@Natalija-slazem se da su preporuke najbitnije. Ukoliko bi nam dosla cura s iskustvom sigurno bi se kontaktirali bivsi poslodavci i ispitalo kako je ta osoba radila i zasto je prestala raditi u toj obitelji.

Malo sam se surfao i vidio da dosta stranih agencija naglasava ako je dadilja prosla posebne tecajeve, npr. prvu pomoc. Koliku tezinu bi imao takav podatak kod vas? Tako nesto bi se, vjerujem, dalo organizirati i kod nas, ali jel bi s time bili sigurniji?

wackyracer

Početno

@lex-to s autom jako ovisi. Pa imas cura s 22, 23 koje imaju poprilicnog vozackog iskustva. Ako je polozila s 18, znaci ima vozacku 4 ili 5 godina. Ako napravi najmanje 5000 godisnje, to je 20 000-25 000km. Osoba s tom odvozenom kilometrazom bi morala bit sposobna odvoziti neku gradsku rutu ukoliko je takva potreba. Ti mozda na to ne bi pristala, ali ima ljudi kojima bi nesto znacila mogucnost da dadilja ode po dijete ili ga negdje odbaci. Ja nisam konkretno mislio na osobe do 22 ili 23. Mogu imati i 26,27, pa nisu to stare cure . A u povrat novca sam siguran 100%. Logicno mi je ako za nesto trazim novac onda moram nesto i dati za uzvat. Ako to nisam u stanju, onda vracam novac. Hvala ti na komentarima,

@Natalija-slazem se da su preporuke najbitnije. Ukoliko bi nam dosla cura s iskustvom sigurno bi se kontaktirali bivsi poslodavci i ispitalo kako je ta osoba radila i zasto je prestala raditi u toj obitelji. Hvala i tebi na komentaru

Malo sam se surfao i vidio da dosta stranih agencija naglasava ako je dadilja prosla posebne tecajeve, npr. prvu pomoc. Koliku tezinu bi imao takav podatak kod vas? Tako nesto bi se, vjerujem, dalo organizirati i kod nas, ali jel bi s time bili sigurniji?

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

prva pomoć nije naodmet, pogotovo ako je "predavanje" fokusirano na djecu..tipa lomovi, padovi, gušenja sitnim predmetima, opekline...
    ne želim u kući paničara koji neće znat kako postupit ukoliko do nečega, ne -daj-bože, dođe.

da, hoću i to pod muss potvrdu o nekažnjavanju, sistematski pregled i preporuke.
    na uvodnim intervjuima nije mi zgorega da donese ili iznese kakav okvirni plan aktivnosti kojima bi se bavila s djetetom...da vidimo u kojem bi smjeru ona išla, a u kojem idemo mi...

wackyracer

Početno

Ja sam isto razmisljao u tom smjeru-organizirati predavanje fokusirano na djecu. Naravno da ne treba ici za time da ce do necega doci, ali ako se nesto dogodi onda ce dadilja sigurno znati bolje odreagirati.

Ovim putem se ispricavam moderatoru jer sam slucajno dva puta postao.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja preferiram starije žene. preko 50 (pa negdje do 60) godina. možda zbog mog lošeg iskustva s mladom, a izvrsnog iskustva sa starijima.

i nikad nisam tražila preporuke, liječnički ni potvrde o nekažnjavanju. ali sam tražila da dođem kod njih doma prije nego su počele čuvati dijete. to mi je bilo bitnije.

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ubacujem se jer smo ja i muž pokušali otvoriti agenciju te vrste. Imali smo cijelu ideju razrađenu što nije bio problem budući sam ja odgajatelj. Sa iskustvom bejbisitinga.
    ALI gdje god smo došli svugdje su nas dočekala zatvorena vrata i riječi da se to u RH nemože registrirati jer ne postoje zakoni za to. Bili smo i u Gradskom uredu i u Ministarstvu i u HZZJ i u Hitro.hr.
    Dakle, u Hrvatskoj ne postoji nikakav način da se takvo nešto legalno sprovede. To bi trebala biti agencija za zapošljavanje ali je to jako komplicirano. Nakon mjeseci i mjeseci poziva, mejlova i kucanja na vrata smo odustali.
    Imali smo pripremljen intervju za dadilje koji se sastojao od 4 stranice, isto i za roditelje. Nismo ništa htjeli prepustiti slučaju, ali evo, u ovoj lijepoj našoj imaš ideju, ali nitko da te uputi što i kako. A htjeli smo da sve bude 100%legalno.
    Znam da su nam rekli da predavanje može organizirati stručna osoba ali mi smo svakako htjeli osobe sa pedagoškom ili medicinskom naobrazbom.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    ja preferiram starije žene. preko 50 (pa negdje do 60) godina. možda zbog mog lošeg iskustva s mladom, a izvrsnog iskustva sa starijima.

i nikad nisam tražila preporuke, liječnički ni potvrde o nekažnjavanju. ali sam tražila da dođem kod njih doma prije nego su počele čuvati dijete. to mi je bilo bitnije.
    moj guru

a moram priznati da sam jako dobre savjete oko izbora čuvalice i uvjeta poslovanja dobila i od apricot!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kao što je mišica napisala, u RH to za sada nije moguće legalno raditi. Sve su to dobre ideje, ali činjenica je da je takvo posredovanje nedopušteno. To što postoji stvarna potreba kako roditelja tako i druge strane (svi bi voljeli dobiti provjerene osobe u kuću, a i čuvalice bi trebalo zaštititi jer i od njiih se svašta traži i očekuje za ponekad i prestrašno sitne novce), to za sada nikog od odgovornih nije briga.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •