Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: zutica iza 1. mjeseca

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno zutica iza 1. mjeseca

Danas smo se vratili s prvog pregleda i rekla mi je pedica da je mali dosta zut. U rodilistu mu inace ni bilirubin nisu vadili, jer da je minimalno zut, a otada mu se cak i smanjio intenzitet zuckastosti (gledam po bjeloocnicama i po otisku prsta na kozi ledja).

Dobila sam od doticne doktorice sljedece "korisne" instrukcije:
    1) da mu ne dajem dojku, nego svoje izdojeno i prokuhano mlijeko :?
    2) da mu dajem piti caja i vode kako bi zuticu "ispiskio" :?
    3) da ga suncam

E sad, meni ovo pod 1) i 2) ne zvuci suvislno ni prema kojim podacima o dojenju do kojih sam dosla (na Rodi ili inace), ali me zanima je li zbilja tocno da je zutica ostala zbog dojenja i kako da mu pomognem, osim suncanjem? Treba li uopce jos nesto poduzimati? Inace iskljucivo dojim, na zahtjev, piski redovno, a pokaka se 2X na dan. Unaprijed se ispricavam ako je ovaj topic primjereniji za "Dojenje".

OT, kad je skuzila da je s 3700 skocio na 5 kg, rekla mi je mrtvo-hladno da se moje dijete "prezderava". Mislim stvarno :/

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Samo doji, višak bilirubina izlazi kakicom, a zanemarivo mokraćom (cca 98:2). Prva dva savjeta možeš slobodno ignorirati.

Bilo bi dobro da izvadite krv za bilirubin, pa opet za 2 tjedna, čisto da vidite pada li. Andrija je bio žut do puna 3 mjeseca, isključivo smo dojili, bilirubin je padao, pedica rekla da je to sve ok. Jedino nismo davali D kapi dok se nije odžutio, da dodatno ne opterećujemo jetru.

Požutio je sa cca tjedan dana.

O "prežderavanju" nema smisla trošiti riječi (ili ipak )

**mial** avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

sa drugim sam ostala 8 dana duže u bolnici jer je malac dobio žuticu pedijatar nas je stalno vikao da dojimo jer da će tako najprije proći - pošto su tad totalno nezainteresirani i samo spavaju
    a curka je došla doma i požutila nakon tjedan dana patronažna mi je rekla dojiti što više ( ja sam isto na zahtjev ali obrati pažnju ako duže spava budi jer je tad bilirubin narastao i nezainteresirani su za jelo ) i sunčati
    dakle 1 i 2 zanemari

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

moj prvi sin je imao žuticu do 4 i pol mjeseci života. 8) dojili smo isključivo, bez vode i čajeva. razina bilirubina je polako padala, navodno je razlog bila visoka razina mojih hormona koji su se izučivali u mlijeko, pa je njegova jetra likvidirala prvo moje hormone, a tek zatim bilirubin. ništa opasno, ali znam da je meni teško padalo na živce to iščekivanje kad će konačno pasti :/ .
    drugi sin je bio žut "samo" mjesec i pol. navodno mojem tijelu dugo treba da skuži da više nisam trudna, pa sam produljeno lučila hormone trudnoće. reko doktor da se to događa u prosjeku 1 na 1000 žena - to je takozvana "žutica majčina mlijeka".

stavljaj bebu što više na sunce, bilo kraj prozora ili vani negdje (pazi da ne bude direktno), ne odjednom na dugo, nego više puta po malo, i naravno dojite što više i što češće.

Anđela4

Početno

Mi smo u bolnici proveli 11 dana radi žutice, odma iz rodilišta sišli na pedijatriju. Stim da bilirubin nije padao (bio je 280, 289, 302, 320, 337) malena je bila na fototerapiji. Žutica je trjala 3 mjeseca.

Prekid dojenje sam uveli 3 dana da vidiomo oće li pasti, jer majčino mlijeko zna biti razlog za povišen bilirubin. Nakon 3 dana nastavila dojiti. Doktorica mi je rekla da joj dajem prokuhanu vodu sa malo šećera i puno na svijetlost. Čim je zatoplilo i ja malu izvodila vanka na sunce odma je počeo padati (280-206-180-82-27)

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Anđela4 prvotno napisa
    Mi smo u bolnici proveli 11 dana radi žutice, odma iz rodilišta sišli na pedijatriju. Stim da bilirubin nije padao (bio je 280, 289, 302, 320, 337) malena je bila na fototerapiji. Žutica je trjala 3 mjeseca.
    moja je odmah iz rodilišta, drugi dan, prebačena na neonatologiju radi žutice.
    bilirubin je došao do zabrinjavajućih 380.
    7 dana je bila na 24 satnoj fototerapiji.
    po izlasku iz bolnice (rođena je u 9. misec) stalno smo bili izloženi suncu. žutilo joj je prošlo za nekih misec dana.
    i nismo dobili nikakve upute o prokuhavanju vode i šećerernju vode.

mitri avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

I mi smo bili žuti oko 3 mjeseca - laktacijska žutica. To nije ništa opasno, jer koliko se sjećam, postoje dvije vrste bilirubina, a kod laktacijske žutice je povišen taj drugi. Samo doji i ljubi svoju bebicu, a ono pod 1) i 2) zanemari.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

podižem!

3-4 dana nakon rođenja bebać mi je "požutio ko mali kinez" -kako je rekla dr. bio je nekoliko dana na infuziji i pod fototerapijom a zatim je pušten kući. s mjesec dana na redovnoj kontroli vide da je još uvijek jako žut pa završimo u bolnici gdje se vidi da su vrijednosti bilirubina još jako visoke. kažu da je najvjerovatnije laktacijska žutica i pošalju nas kući bez terapije a kontrola za tjedan dana.

mene zanima može li takva žutica biti opasna i kako se to očituje? svaka čast majčinom mlijeku a i sam Bog zna koliko sam se napatila izdajajući kap po kap dok mi je bebać bio u inkubatoru ali ako ja time njemu pravim neku štetu??? :shock:

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mislim da ne može biti nikakve stvarne štete. Mi smo na kraju bili žuti do 2. mjeseca, a onda prošlo samo od sebe, uz konstantno dojenje i bez slušanja "pametnih" savjeta (vidi početni post). I nisam baš uvjerena da su oni 100% sigurni kako je to baš od mlijeka. A da i jest, dojenje ima milijun drugih prednosti, pa me ovakve "sitnice" ne mogu pokolebati.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Možda ovisi o tome kolika je razina bilirubina. Lovro je bio žut do 5 mjeseci, Leda tri.

Patronažna mi je rekla ovako: dobrobit dojenja i majčinog mlijeka je veća od problema povišenog bilirubina radi dojenja. I radi toga se dojenje ne prekida.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

meni su rekli samo da je bilirubin jako povišen za njegovu dob. :?
    nešto čudno sam primjetila- jutros mi je bio sasvim blago žut, jedvaprimjetno a ni koža nije bila karakteristično mramorasta tako da sam se već ponadala da se odžućuje međutim sada ga gledam i čini mi se opet jače žućkast. :?

da li je to normalno kod žutice ili (dajbože) može ukazivati i na proces odžučivanja? :?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

mozarela i moj L je bio žut 2 mjeseca.
    Žutica se pojavila par dana nakon rođenja i bio je pod fototerapijom - pomoglo trenutno al požutio nakon par dana ponovno.
    Nakon dva tjedna opet nas ostavili u bolnici i primjenjivali onu metodu izdajanja i grijanja mlijeka - pomoglo opet trenutno al vratilo se nakon 2-3 dana.
    Svi su govorili bit će dobro ali osobno ništa ne prepuštam slučaju pa smo išli dalje i po treći puta ostali smo na Šalati i tamo su ga držali 5 dana na (kršitelj koda)u, s tim da sam se svih 5 dana izdajala da očuvam mlijeko, nakon toga nastavili dojiti i ovo dan danas bez ikakvog problema. To je bila tzv. laktacijska žutica.
    Moj savjet bi bio ako misliš da se žutilo ne smanjuje pokušaj par dana prestati s dojenjem, ali se izdajaj da očuvaš miljeko, pa opet svakako nastavi dojiti.
    Čitala sam puno o žutici i ko i sve nije se za igrati, posljedica uvijek može biti, a upravo smo zbog toga i išli do kraja.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

dancy čini mi se slična situacija. na početku se nisam brinula jer mi je jedna dr na neonatologiji rekla kako je sve to normelno i da će proći .

kako god u srijedu idemo na kontrolu pa ćemo vidjeti...

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

moja je imala žuticu i nakon deset dana inkubatora i sunčanja pa su doktori dali moje mlijeko na analizu i rekli su mi da mi je mlijeko dosta masnije nego što je to običaj pa da zato ima žuticu, obzirom da je moja curka rođena pet tjedana ranije i sa kilažom od 2490 to je na neki način moje mlijeko bilo kaloričnije kako bi ona što prije napredovala ( sve je to priroda valjda ), nije mi nitko reko da radi toga prokuhavam mlijeko, ona je imala žuticu sve do negdje mjesec dana, ali polagano se povlačila

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nama su rekli da je žutilo normalno ali da nije dobro da se dugo povlači i to pogotovo sa visokom razinom bilirubina, a mi smo ga posljednji put imali i preko 300 mola, jer može biti i posljedica da jetra ne radi kako treba. Zbog tih pretraga su L i ostavili par dana s tim da su odmah obustavili i dojenje, a napredak se vidio odmah nakon 2-3 dana.
    A ovo s masnijim mlijekom su i nama rekli kad smo ostali u Karlovcu drugi puta. Srećom imamo super pedicu pa nam je pomogla da idemo dalje.
    Mogu samo reći da je nama od velike pomoći tih dva mjeseca bila izdajalica, a danas je super. Da je moram ponovno koristiti neznam kako bi to išlo :?

mozarela najbolje da ga doktori pogledaju, bit ćeš mirnija i sigurnija.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ma da, svakako sve uz kontrole doktora, pa dojio ili ne dojio bar znaš kako stvari stoje, uzrok se mora nać

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

dobili smo danas nalaz bilirubina-264 umol/L :? nemam ranije nalaze pa ne znam je li u padu ili porastu . to prati i povišeni jetreni nalazi...

sutra smo na kontroli.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ako se dobro sjećam gornja granica je do 200 umol/L. Uglavnom mi smo uvjek imali (dok smo bili žuti) preko 200, a čak i 300 umol.
    Ovo za jetru neznam šta znači, kod nas je nalaz bio uredan.
    Nadam se da će sve biti ok.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

nadam se da nije ništa ozbiljno, šta ti doktori ne znaju dati barem neko šturo objašnjenje zašto je to tako :?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

evo nas sa kontrole. Dr. uopće ne sumnja da je u pitanju laktacijska žutica i smatra da nema potrebe to provjeravati u smislu prekidanja dojenja pogotovo zato jer bebe odlično napreduje.
    Nije potrebna nikakva terapija i njezine riječi su "laktacijska žutica nije naštetila još ni jednom djetetu" te da će to proći samo od sebe.

ja se uzdam u to i neću se više toliko brinuti.. Barem do sljedeće kontrole!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

:D super, ma nije to niš strašno, bar će beba prije dobit na kilaži, ja sam svoju stavljala da spava kraj prozora da se malo sunča

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

hvala na podršci!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

evo danas sija sunčeko, nek bebač malo uživa kraj prozora

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Odakle da počnem... Na koncu smo završili u bolnici na 2 tjedna! prvo u Sl. Brodu pa u Zagrebu u Klaićevoj.

Još sam sva klonula i teško mi je i misliti a kamoli sročiti tri čiste ali evo ukratko- bilirubin je vrlo sporo ali kontinuirano padao (još uvijek je na nekih svoji 60 jedinica) , uz to su transaminaze bile povećane i pronašli su nekakvo skračeno protombinsko vrijeme nakon čega počinje dramatično odvijanje situacije jer su mu prvo dali svježe smrznutu plazmu i hitno uputili u Klaićevu!
    Tamo smo radili 300 pretraga i boli se 2-3 puta dnevno da bi se na koncu nalazi sami od sebe poboljšali i naravno- nitko ništa ne zna!

Dijete je inače zdravo i napredno i još nam preostaje da se redovito kontroliramo a da nemamo pojma zbog čega su nalazi biloi loši mada smo sretni da je sada dobro...

Moram nadodati da sam zahvalna zbog takvog brzog prijema u Zg u bolnicu ali me je isto tako bila uhvatila panika da neću moći biti uz bebu koja isključivo doji a na cijelom odjelu predviđena su samo 4 smještaja za majke s bebama. Prvi dan sam sjedila uz njega i doslovce molila i kumila da nas ne razdvajaju ni noću (čak sam mislila ostati na stolici cijelu noć) ali su me u 10 naveče sprašili van s tim da nas je dobra dr. (Bog je čuvao) već sutradan nbašla smještaj.

Zašto je na jednom pedijatrijskom odjelu u jednom Zagrebu tako slabo riješeno pitanje boravka majki sa djecom s obzirom da se toliko propagiraju bolnice prijatelji dijece i kada se zna da je najbolji lijek bolesnom djetetu njegova majka uz njega? Naslušala sam se toliko plača- očajnih i istraumatiziranih... djeca su znala plakati po cijelu noć! Mislim da se sestre dosta trude ali vjerujem da bi to moglo i bolje.

Uglavnom- zaključak je bio da je u pitanj "najvjerovatnije laktacijska žutica" i da najvjerovatnije nema veze s povišenim transaminazama ili protombinskim vremenom.
    meni moj osječajčić govori drukčije ali dobro...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •