Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: stan,oslobođenje poreza,prodaja,pa kupnja...

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno stan,oslobođenje poreza,prodaja,pa kupnja...

ovako,dragi moji, da izložim svoj slučaj pa da me netko prosvjetli...
    kupili smo stan prije godinu dana, oslobođeni od plačanja poreza, sada bismo ga prodali (pretpostavljam da ćemo porez ipak morat platit,jel?!)
    kupit ćemo novi stan,manje kvadrature, pa me zanima hočemo li opet imati pravo na oslobođenje od poreza ili bi ga imali ako kupujemo veći.
    trenutno nas je troje, ovaj stan nam je 67 m2.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nisam sigurna, ali mislim da samo na prvu nekretninu mozes biti oslobođen placanja poreza.

al nisam sigurna. cini mi se da su nama tako rekli

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a što ako ova nekretnina nije rješenje stambenog pitanja? mislim da je za tri osobe propisano više kvadrata od 67, nisam ziher... jel bi trebala kupit veće da opet dob ijem oslobođenje?

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to s kvadratima ne znam. Ali znam da su prijatelji, nakon tri godine što su kupili stan, sada kupili kuću (veću) i moraju platiti porez i za taj raniji stan i za kuću, jer su stan prodavali prije nego je isteklo pet godina.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Već sam bila postavila ovo pitanje prije par mjeseci i odgovori su bili jako šaroliki.
    Ispada da se treba informirati u nadležnoj PU i da takvi slučajevi ovise o osobi koja ih obrađuje ,što je naravno,totalni nonsens!
    Ima slučajeva da su bili i drugi put oslobođeni od poreza ako prva nekretnina ne zadovoljava uvjete.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Moja frendica je imala gotovo isti slučaj. Možeš napisati zamolbu gdje će pisati da stan nisi prodavala u svrhu zarade, tj. čak si kupila manji i to su joj priznali. Najbolje ti je otići do porezne i zamoliti referenticu da joj predaš zamolbu. Mojoj frendici je uspjelo. Sretno!!!

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

fora je u tome da ti iduća nekretnina ne smije biti manja od prve - ako ti prva ne zadovoljava stambene uvjete onda ti ni ova manja ne zadovoljava - to je 100% jer smo imali stan od 75m2 a sad je ovaj od 77,5m2 i dobili smo oslobođenje, ali su me upozorili poznanici iz PU da mi nova mora biti bar 1m2 veća

e sad, imaš u rješenju kojim si osobođena plaćanja da ne smiješ otuđiti tu nekretninu u roku od 5 g inače ćeš morati platiti porez

mislim da si u laganoj banani, zovi PU za savjet

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

e da, zaboravih napisat. mi smo na poreznoj sve predali za oslobođenje još prije godinu dana, a od rješenja ni r...možda da ga probam stopirat, ionak kad prodam moram platit porez, pa da bar to iskoristim za slijedeću nekretninu?!

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

možda bi ti bilo to dobro rješenje, ali ipak nazovi onaj njihov info broj, tamo će te najbolje savjetovati

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

platit ćeš porez i za jedan i za drugi stan..
    za prvi zato što ga prodaješ prije isteka 5 g.
    drugi zato što je manje kvadrature od prvog

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno porez

I ja sam trenutno u fazi korištenja olakšice za porez na prvu nekretninu. jasno i glasno mi rekoše se ne smije prodati unutar 5 godina (jer je to onda preprodaja), a olakšica se može koristiti samo za prvu nekretninu. za kvadrate nisam čula osim što znam da se u obnovi u slavoniji potrebna kvadratura računala 30m2 osnova za nositelja obnove + po 10m2 za svakog člana obitelji! Po toj računici imaš i previše! Najbolje se raspitaj u svojoj područnoj službi, a imaš i krasan besplatni info tel na MF, Porezna uprava!

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj petarpan prvotno napisa
    e da, zaboravih napisat. mi smo na poreznoj sve predali za oslobođenje još prije godinu dana, a od rješenja ni r...možda da ga probam stopirat, ionak kad prodam moram platit porez, pa da bar to iskoristim za slijedeću nekretninu?!
    nešto sam se sjetila - mi smo imali dakle stan na koji smo platili porez, ali da bismo iskoristili poreznu olakšicu, svejedno je ovaj novi stan morao biti bar 1m2 veći od prethodnog - dakle, ovo opet pada u vodu

stvarno ne znam šta ćeš, jedino da nađeš veći stan

DaDo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

u rijeci sam za nas 3 dobila porezno oslobođenje na 80 kvadrata, pošto porezni zakon ne priznaje obiteljski zakon koji izjednačava bračnu i izvanbračnu zajednicu i nije MD uključio u računicu kvadrata, odnosno prošli smo pod 3članu a ne 4članu obitelj, jer smo kredit digli samo na moje ime, inače bi priznali i njega u obitelj ( )
    u svakom slučaju znam da nema prodaje stana prije 5 godina bez plaćanja poreza, tako bar piše u rješenju.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Identičan problem imam i ja. Prodaja nekretnine u Osijeku i kupovina druge. Zvala sam dvije PU, u Osijeku i u Zagrebu i na oba mjesta mi je rečeno da se porez plaća na nekretninu koju prodajem jer nam nije u vlasništvu 5 godina. Porezna olakšica ostaje ako se kupuje druga nekretnina sa svrhom poboljšanja životnih uvjeta, dakle mora obavezno biti veća kvadratura novog stana od stana koji se prodaje. Što meni nije baš utjeha jer sada prodajem 71 m2, a u Zg-u ne mogu kupiti više od 70 m2. Moguće je postići djelomično oslobođenje od poreza na promet nekretnina ako se kupuje nekretnina od pravne osobe koja je za stan platila PDV i koji je uključen u kupoprodajnu cijenu. Tada se plaća porez u iznosu 5% na cijenu komunalne naknade i katastarsku česticu zemljišta na kojoj je nekretnina sagrađena.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Opet ja
    I ovaj put mi je jako hitno,pa molim ako netko zna...
    Dakle, prodajem stan, a zbog nekih dodatnih zavrzlama na poslu mm se mora prijaviti na drugu adresu.E sad,čula sam slijedeće-ako se on prijavi na novu adresu prije prodaje nekretnine platit ćemo i onih 5% za prvu nekretninu ali i porez na dobit od prodaje.
    Navodno postoji solucija da ako se on prijavi nakon prodaje nekretnine, plaćamo samo 5% kojih smo bili oslobođeni ,ali ne i porez na dobit...
    Zna li netko je li to točno? Ili barem šta mi je najpametnije učiniti.
    Thanx!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tvoj problem se gleda sa aspekta dva poreza:

Porez na promet nekretnina

Ako ste iskoristili poreznu olakšicu u vidu oslobođenja od plaćanja poreza na promet nekretnina, a otuđili ste je u roku kraćem od 5 godina od njene kupnje, plaćate 5 % poreza.

I Zakona o porezu na dohodak, jer je nekretnina otuđena u roku kraćem od 3 godine od nabave:

5) Dohotkom iz stavka 1. ovoga članka (čl. 27) smatra se i dohodak koji porezni obveznik ostvari od otuđenja nekretnina i imovinskih prava. Otuđenjem se smatra prodaja, zamjena i drugi prijenos. Dohodak čini razlika između primitka utvrđenog prema tržišnoj vrijednosti nekretnine ili imovinskog prava koje se otuđuje i nabavne vrijednosti uvećane za rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda. Troškovi otuđenja mogu se odbiti kao izdaci.

(6) Dohodak od otuđenja nekretnine iz stavka 5. ovoga članka ne oporezuje se ako je nekretnina služila za stanovanje poreznom obvezniku ili uzdržavanim članovima njegove uže obitelji iz članka 36. stavak 7. ovoga Zakona, a i u slučaju ako je nekretnina ili imovinsko pravo otuđeno nakon tri godine od dana nabave.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

MS, moja spasiteljica

Dakle, plaćam 5%, to je jasno.
    Ali ne plaćam onih 25% (poreza na dobit) ako sam dobro shvatila. Mi smo stanovali, svi bili prijavljeni,ali nije prošlo 3 godine.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MS, moja spasiteljica

Dakle, plaćam 5%, to je jasno.
    Ali ne plaćam onih 25% (poreza na dobit) ako sam dobro shvatila. Mi smo stanovali, svi bili prijavljeni,ali nije prošlo 3 godine.
    Netočno. :/

Plaćaš 5% porezna na promet nekretnina.

+

Plaćaš porez na dohodak, JER NIJE prošlo više od 3 godine. Da je prošlo više od 3 godine (ako nije pričekajte protek), ne bi plaćala porez na dohodak.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Koliko ja znam (iz vlastitog iskustva), ako ste imali prijavljeno boravište u stanu, ne plaćate porez na dobit. (dakle ili 3 godine, ili prijava)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa
    Koliko ja znam (iz vlastitog iskustva), ako ste imali prijavljeno boravište u stanu, ne plaćate porez na dobit. (dakle ili 3 godine, ili prijava)

Cure, molim vas da kad govorite o porezima nemojte miješati nazive poreza.

POREZ NA DOBIT NIJE isto što i POREZ NA DOHODAK koji nije isto što i POREZ NA DODANU VRIJEDNOST, a koji definitivno NIJE POREZ NA PROMET NEKRETNINA.

Moj citat u prethodnom postu je iz odredbi Zakona o porezu na dohodak i u njemu točno piše na što se odnosi.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

jooj da ti muka dođe.
    mislim,ja sam prije postavljanja ovog pitanja išla čitati te vražje zakone i propise...pa mi je počelo zujat u glavi...i nazvala sam poreznu i teta me još više zbunila jer mi ni sama nije znala objasnit... :/

Nažalost, nemrem čekat još 10 mjeseci da prođu te 3 godine.
    Mislim da ću si zakon "pojasnit" na vlastitoj koži. :/

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ajde onda proslijedi info

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ok neću više
    a da znaš koliko mi je trebalo da "ispravno" napišem post

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Tvoj problem se gleda sa aspekta dva poreza:

Porez na promet nekretnina

Ako ste iskoristili poreznu olakšicu u vidu oslobođenja od plaćanja poreza na promet nekretnina, a otuđili ste je u roku kraćem od 5 godina od njene kupnje, plaćate 5 % poreza.

I Zakona o porezu na dohodak, jer je nekretnina otuđena u roku kraćem od 3 godine od nabave:

5) Dohotkom iz stavka 1. ovoga članka (čl. 27) smatra se i dohodak koji porezni obveznik ostvari od otuđenja nekretnina i imovinskih prava. Otuđenjem se smatra prodaja, zamjena i drugi prijenos. Dohodak čini razlika između primitka utvrđenog prema tržišnoj vrijednosti nekretnine ili imovinskog prava koje se otuđuje i nabavne vrijednosti uvećane za rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda. Troškovi otuđenja mogu se odbiti kao izdaci.

(6) Dohodak od otuđenja nekretnine iz stavka 5. ovoga članka ne oporezuje se ako je nekretnina služila za stanovanje poreznom obvezniku ili uzdržavanim članovima njegove uže obitelji iz članka 36. stavak 7. ovoga Zakona, a i u slučaju ako je nekretnina ili imovinsko pravo otuđeno nakon tri godine od dana nabave.
    htjela sam reći ovo boldano.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A koliki je porez na dohodak?
    Btw. i ja sam se koncentrirala na dobit a ne na dohodak, to mi ni nije palo na pamet...

MS,ja baš volim kaj postojiš

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

znači ako su stanovali u tom stanu (ili bili prijavljeni) ne plaćaju taj drugi porez.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa
    znači ako su stanovali u tom stanu (ili bili prijavljeni) ne plaćaju taj drugi porez.
    Iz ovog kako piše u Zakonu o porez na dohodak, točno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A koliki je porez na dohodak?
    Petarpanica, postoje više poreznih razreda. Vidim da si se pogubila u nazivima poreza. No da ne objašnjavam u detalje, ovaj porez ti je onaj za koji se porezne prijave predaju do 28.2. i zbog kojeg se krajem godine otvara cijela hrpa topica na ovom pdf-u. I zbog ove vrste poreza riješavaš osobne odbitke i prijavu djeteta na sebe / muža, pa onda oni računi za adaptacije / kupnje stambenih prostora, pa zdravstvene usluge itd....

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

MS, bome totalno sam se pogubila...Dođe mi da dignem ruke od svega

tako da...očekuj još kakvo pametno pitanje krajem porezne godine

i hvala ti puno!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove