-
Ovo je otprilike što ja znam:
Glavni ugljikohidrat u ženinom mlijeku je laktoza. Trigliceridi su glavni izvor energije, ali i esencijalnih masnih kiselina i dvije dugolančane omega-3-masne kiseline: EPA i DHA koje su važne za neurološki razvoj. Također je prisutan i kolesterol koji je važan za razvoj mozga, a ženino mlijeko ga sadrži 20-30 mg/100 ml.
Glavna razlika između ženinog mlijeka i mlijeka drugih sisavaca je udio i vrsta proteina. ženino mlijeko bogatije je proteinima sirutke (α-laktoalbumini, laktoglobulini) i sadrži sve esencijalne aminokiseline.
Laktoferin – jedinstveni protein ženinog mlijeka, pomaže u zaštiti dojenčeta od infekcija.
Drugi važni proteini su imunoglobulini koji osiguravaju imunitet dojenčeta.
Odnos kazeina i proteina sirutke: 80 : 20 u kravljem mlijeku
20 : 80 u ženinom mlijeku
Nema značajne razlike u energiji između ova dva mlijeka.
ženino mlijeko ima:
- više proteina sirutke - veći odnos Ca i P
- manje kazeina - Fe i Zn u iskoristivijem obliku
- manje fenilalanina
- manje peptida
- više enzim lipaze
- manje linolenske kiseline
- veći odnos polinezasićenih i zasićenih masnih kiselina
- manje Ca
- manje Na
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma