Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Što jednoj, to i drugoj

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Što jednoj, to i drugoj

Nisam uspjela smisliti pametniji naslov, nemojte zamjeriti.
    Naime, radi se o poklanjanju, kupovanju, u prvom redu igračaka, ali i odjeće, slatkiša... roditelji dvoje djece, kako postupate?

Dok je Linda bila bebačica, nije mi se to uopće motalo po glavi i sve što bismo kupili bilo kojoj od njih dvije, bilo bi ili po potrebi ili spontano i uglavnom bilo nikakvih problema, ali sad već ona jako dobro razumije što znači dobiti nešto i u posljednje vrijeme priča o zajedničkim stvarima i sestrinskom dijeljenju više nikako ne pali.
    Konkretno, Megi već par mjeseci govori o lutki koju želi za Božić i ako joj kupimo bilo što drugo osim nje, bit će jako razočarana, a ako je kupimo samo njoj, Linda će se isto htjeti igrati s njom, a Megi je sigurno neće htjeti dijeliti... dakle, jedino rješenje je kupiti dvije iste bebe. Zanemarimo sad činjenicu što će koštati malo bogatstvo, nego ima li uopće smisla natrpavati stan istim stvarima i koliko je pametno odgajati ih u tom duhu- što jedna, to i druga. Nekako mi to ne sjeda, a opet, voljela bih da obje budu zadovoljne i rivastvo i ljubomoru svesti na minimum.

Koma mi je i situacija kad Megi dobije nešto što nije namijenjeno klincima od 2 godine, npr. neke bombone ili neku šminku za curice- kad Linda to vidi, nema šanse da joj zaokupim pažnju nečim drugim, ona se mora isto našminkati i amen! A glupo mi je opet Megicu lišavati stvarčica koje voli na račun seke...

Kako vi izlazite s tim na kraj?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tesko.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Tesko.
    isto

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

O draga Linda, nemam ti pametan savjet...jer smo u istoj situaciji.

A kad se sad samo sjetim jutarnjeg oblačenja.
    Obično im navečer spremim odjeću za jutro, ali moram dobro razmisliti što ću pripremiti. One naravno nemaju istu odjeću, ali ako jednoj pripremim suknju, naravno moram i drugoj, ako jednoj pripremim kaprice, moram i drugoj. A ako slučajno nisam "pogodila" onda me već ujutro zovu na posao i kukaju

Al, sama sam si kriva, kad sam otpočetka "pregovarala" s njima.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja tekso
    koma
    ja cak moram, kad idemo na rockase, po dva poklona nosit - jer svaki oce dat svoje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi muku mucimo i sa npr. istim stvarima razlicitih boja. Pa tako npr. vec citavo ljeto nose dva slamnata sesira, zeleni i zuti. I za svaki, ali svaki izlazak je rasprava tko ce koji. Isto je i sa dvije narukvice sa perlicama razlicitih boja. Vec mjesecima su se obje nakacile na istu narukvicu i uvijek je svadja koja ce koju. A svaka je sebi birala boju. :/
    Sto se tice neprikladnih poklona, toga bas i nema. Uglavnom se donose stvari koje su ok za obje. A stvarcice tipa sminka tako i tako ne prolaze kod mene pa to nitko ni ne kupuje.
    Dok je Jasena bila skroz mala, ako bi Zorka dobila neke sitnice koje su opasne radi gutanja, onda bi napravili dogovor da se igra s tim dok Jasena spava.

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Poslid prvotno napisa
    Tesko.
    isto
    i jos jednom :/

iva_777 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Ines prvotno napisa
    Tesko.
    isto

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

još nosmo u toj fazi,a i različitog su spola pa će valjda biti lakše

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

nemam dvoje djeca pa možda nisam kvalificirana za odgovor, ali nekako bih ti svejedno napisala svoje mišljenje (jer sam jedna od troje djece svojih roditelja i jer živim u kući gdje stan do nas živi brat od MDa sa dva klinca.)

Nisam za kupovanje istih stvari, nekako mislim da je svako djete različito i da ima neke svoje želje, a da kupovinom jednome onoga što želi drugo dijete ne potičemo ovo drugo dijete da otkrije koje su njegove želje (uf alaj sam ga zakomplicirala)

nama starci nisu kupovali ste stvari, nekako smo sve djelili i nije bilo prevelike drame oko toga koliko se sjećam.

A ovim dečkima, Lukijevim bratićima kupuju iste stvari. I sad zadnji slučaj za rođendan (rođeni su u travnju, dva dana razlike pa slave zajedno) - znam da D silno želi skateboard (sportski tip, non stop je u pokretu, skače, luduje, ne može sjediti ni 2 minute na mjestu)i odlučim da ću mu ga kupiti za ročkas. M je totalno drugi tip, lijen, samo bi ležao, čitao, igrao se na compu (stariji 3 godine od D), odlučim njemu kupiti neku fora knjigu. Odmah mi je došla svekrva reći da bi trebala ako kupujem jednom skejt kupiti i drugom jer da će M biti ljubomoran i blabla. Da sad ne govorim o tome kako mi je to bilo glupo i jadno s njene strane, kako sam se uvrijedila i mislila im na kraju svakome dati samo novce pa neka si sami kupe kaj hoće (a to mi je inače koma)... Na kraju sam kupila onako kako sam si i zamislila. M je možda prvi čas bio malo ljubomoran, ali se i jako obradovao knjizi. Ubrzo je skužio da skejt može posuditi kad hoće od brata i da nije to baš za njega.. Knjigu je pročitao u jednom dahu i baš sam vidjela da je zadovoljan.
    Mislim da je neka tuga i ljubomora samo trenutna i početna reakcija koja ubrzo nestane. Čini mi se bolje osluškivati svako djete posebno i poticati ih da shvate što stvarno žele. A ako stvarno žele iste stvari onda mi je skroz ok da iste stvari i dobiju

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa
    Čini mi se bolje osluškivati svako djete posebno i poticati ih da shvate što stvarno žele. A ako stvarno žele iste stvari onda mi je skroz ok da iste stvari i dobiju
    Znači, ne ginu mi dvije kutijetine ispod bora.

Sun, slažem se u potpunosti, samo mi je u praksi, sad dok su još male, dosta teško odvagati koliko je koja želja stvarna, a koliko potaknuta željom ove druge. Kod tvojih nećaka je očita razlika, ali moje dvije su k'o male osice, za čas se počupaju oko najmanje sitnice, a interesi su im manje više isti - bebe, kolica, slikovnice, šminka, haljinice...

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pa evo ove moje su stare godinu i pol i uvijek se tuku oko iste igračke... znači, nema onoga da im kupim dvije različite stvari, jer je sestrina uvijek zanimljivija, onda im uzmem iste, pa se ne čupaju 8)

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj iva_777 prvotno napisa
    Citiraj Ines prvotno napisa
    Tesko.
    isto
    x

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

hehe pa da još su male curice i to je sasvim jasno i razumljivo da hoće iste stvari. Ja sam se malo zanjela, ovi moji dečki su već veći (9 i 12 godina) pa je to sasvim drugačije

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Bozicni pokloni? Zar vec! Zaista, vrijeme leti

iva_777 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Taša prvotno napisa
    nadam se da ćete vi biti te sreće, mi nismo

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Dok su bili tako mali uvijek bismo im kupovali različite stvari upravo zato da imaju veći izbor igara.Zanimljivo nijedno nije ljubomorno tada bilo a sad kad su veći (imaju 18,15,i 14 god.)sve dijele.U tim stvarima stvarno nisam imala problema.Sad je jedino ovaj maleni od 3g.zatrpan svim i svačim ali on najviše voli s bratom "popravljati"motor.(čovječe prije 3 g. zna sve dijelove motora) Eto,nisam ti puno pomogla.Bit će bolje kad malo odrastu.Mojoj je kćeri uvijek ostalo žao što nema sestru ."Svašta bismo mogle skupa raditi,mjenjati haljine, izlaziti".Ali nije loša ni s braćom,naročito kad ih žica kuna.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Linda prvotno napisa
    šminka, haljinice...
    Lindi?! :shock: :shock: Pa otkad to?

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Isprika ako je off-tipoc, ali sjetila me tema na jednu od omiljenijih anegdota iz moje obitelji.

Mama i moja 4 godine mladja sestra vracale su se jednog dana doma iz ducana. Seki je tad bilo oko 3 godine. Mama je i njoj i meni kupila cokoladicu, no sestra je svoju smazala vrlo brzo. Onda je pitala mamu moze li dobiti i drugu cokoladu, na sto je mama rekla da ne moze, jer je ta namijenjena meni, ona je svoju pojela i to je to.
    Na to je sestra rekla: "A koliko ih je ona pojela dok se ja nisam rodila!"

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Taša prvotno napisa
    u nadi je spas

iako mali ima tek 16 mjeseci, najzanimljivije su mu sekine igračke i sve što ona dobije - tako smo se danas morali vraćato po još jednu lopticu-skočicu jer je mali vrištao cijelim putem
    neki dan sam morala kupovati dodatan par kantica, lopatica i sl. jer se mali naravno napikirao na određenu, omiljenu sekinu lopaticu itd.

nadam se da ću barem s odjećom proći bez problema ...

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Lindi?! :shock: :shock: Pa otkad to?
    Šminka već dugo, sjeti se nalakiranih noktića s malo više od godinu dana, labello joj je opsesija, a u zadnje se vrijeme Megi stalno tracka se nekim "princess- sjajilom", a Linduška, ofkors, kopira.

Za haljinama je počela šiziti u zadnje vrijeme, iako ne u toj mjeri kao Megi, pa se još može obraditi. Dobila je na poklon neku seljki-beljki haljinicu, koju sam već htjela likvidirati, a onda sam se sjetila da bi bila super za maskiranje u vilu Zvončicu (onak je izreckana dolje na rubovima i na jedno rame), jer od nedavno stalno navlači one Megine krinoline za princeze, a ogromne su joj.... ne moram ti ni pričati da se doma ne skida iz nje, a imamo i krila od maškara, tak da je kompletić za Zvončicu stani-pani.

Citiraj ornela_m prvotno napisa
    "A koliko ih je ona pojela dok se ja nisam rodila!"

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Teško se postaviti u takvim prilikama, ali ono što žarko žele bi im kupila isto, a drugo ne jer se i tako nakon par dana zasite pa im nije interesantno.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mi smo s našim jednim mišekom bili neko vrijeme u situaciji da nismo ništa mogli djeci u familiji kupiti da i on to ne poželi. Bilo kakva igra, slagalica, štos ili majica izazvala je reakciju "zašto meni nikad tako nešto ne kupite" ili blaže "a što sam ja dobio". To je trajalo sigurno dvije godine, negdje od njegovih 11 do 13. Znala sam reći da bi valjda i za zvečku za bebu pitao zašto nije on dobio.
    Ne moram spominjati da je upravo taj period bio period u kojem ga je bilo vrlo teško zadovoljiti bilo kakvim poklonom. Što god je dobio bilo je bezveze, ne baš onaj model koji je htio, ili je on prerastao takve gluposti, ili bolje da ste dali te novce meni, ili ... Zapravo, to je bio s poklonima i bez njih težak period za sve nas.
    Na kraju smo svaki put kad smo tražili poklon za drugog kupili barem neku sitnicu i njemu, da smanjimo negativnu reakciju. Teoretski, ja sam protiv takvog ponašanja. Praktično, muka mi je bila i krenut prema kući znajući što me tamo čeka, smrknuta njuška i scene u najgorem slučaju, blago nezadovoljstvo i razočaranje u najboljem.

To se u međuvremenu ipak popravilo. Međutim, još uvijek na svaku veliku bombonjeru zareagira "vi meni nikad takvu" ili "dobio sam 2 bombonjere u 4 godine", a dobio je u zadnje dvije godine bombonjeru uz ostale poklone za svaki rođendan, imendan, Uskrs, i povremeno recimo dočekala ga je na stolu kad se vratio s rukometnog turnira.
    Već sam mu zaprijetila da stvarno neće dobit više bombonjeru kad je se ni ne sjeća. :/

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Moji imaju dva identična stolca za sjedenje.
    I uvijek bi svaki sjedio na onom "na koji je on (onaj drugi)prvi sjeo" !
    Inače, obavezno svaki hoće baš onu igračku s kojom se onaj drugi upravo igra.

Romana avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Moje cure,za sada,dijele igračke.Preciznije,starija velikodušno prepušta mlađoj.E sad,za godinu-dvije...ne znam.Starija mi je oduvijek nekako razumna.Naravno da ima želje i ako je velika,onda to ostavljamo Djedu Mrazu,Uskrsnom zeki ili za rođendan.
    A što se tiče duplanja...Pa pitaj drugu šta bi željela pod bor,i najavi da je seka poželjela tu bebu.Ako ona izabere nešto drugo,super.Znači nema poslije kajanja.

šnapi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

kad smo brat, sestra i ja bili mali imali smo foru. mama bi nam iz ducana donijela neku sitnicu, npr bombone i to svakome razliciti okus, a mi smo onda izmedju sebe podijelili okuse, odnosno rasturili pakiranje i daj se u djeljenje
    no znam jedan poprilicno cudan primjer u obitelji sa isto troje djece gdje je mama na tanjur dijelila pomfrit po pravilu jedan tebi, jedan tebi, jedan tebi i tak dok ne bi podijelila sve krumpirice

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •