Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 95 od 95

Tema: Ja to ne jedem

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Mi se od prije nekoliko dana umjesto s štapićima, šetamo s plastičnom posudicom narezane kruške, breskve i ili lubenice. Uredno ponudim svako dijete naših prijatelja, prije upitam mamu dali je ok. i D obožava vani papati voće, pogotovo kad je ovako vruće.

nas 3 kolegice s djecom istih godina, smo znale šetat, i svaki put bi bile nekakve grickalice na repertoaru-uglavnom štapići, ili oni sa sezamom, ponekad smoki. naravno, D odma posegne za tim. pa sam se jednog dana pojavila s jabukom i nožićem. potukli su se :shock: . od tada se jabuke ili kruške bile u điru. i sve smo se složile da je zdravije iako nam se pogledi u prehrani razlikuju. neznam, probala sam kako se ono kaže - linijom manjeg otpora, i upalilo je.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

moram se javiti na ovaj topic jer sam danas poludjela. evo nemilog događaja od neki dan:

igraju se na dvorištu kod bake moj sin i njegov bratić od 5 godina. taj mali ne jede BAŠ ništa od voća i povrća, a ludi za smokijima, 7 daysima, čokoladicama, pudinzima i inimim sra.njima. kod naše bake ima hrpa voćki, trenutno su zrele odlične breskvice. i tak se oni igraju, nešto grade, pa zaljevaju, kad eto moj Jani bere s drva breskvu, opere je i krene jesti. no, nato mu je bratić rekao da smrdi na breskvu :shock: , i da se neće s njim igrati jer mu breskve smrde. moje zlato mu je reklo da breskvica miriši, da je zdrava i da se od nje naraste veliki. no, bratić mu je uzeo breskvu iz ruke i bacio u travu jer smrdi i kaže da bude pitao baku da im da smoki... Janko je ostao zatečen i zbunjen.
    tu sam se uključila, rekla da ne smije tako, da ako on ne voli voće, ne smije braniti drugima da to jedu, a ako mu smrdi nek se slobodno makne. već će doći dan kad ćeš i ti shvatiti kak je to fino i bolje od Cini minisa i kaj ti ja znam. on me odslušao, kao dogovorili smo se, ali moj Jani već par dana neće ni blizu breskvi, a i za svo ostalo voće pita dal smrdi ili ne. veliki bratić mu je uzor u puno stvari, gleda ga ko Boga, tako da je ovo o smrđenju jako ozbiljno shvatio. i koliko god mi pričamo o tome, kak je ovaj bio u krivu i da ne zna kak je voće fino i zdravo, i da bude i on naučio, moj sinko pada pod njegov utjecaj... odbija voće već par dana, a ako pojede jede malo... baš sam jadna

nismo nešto anti-junk nabrijani, ali grickalice ne kupujemo ciljano. ak mu netko donese, ili dođemo negdje gdje ima na stolu jedemo. ako se sjeti u dućanu da hoće sladoled ili čokoladicu, kupim mu. ali ne dozvoljavam ni u ludilu Monte, Nutella i paštete tip namaza, čipseve i ostale stvari koje su 80% šećera ili masti + 20% pojačivača okusa. kod nas se ne gricka se svaki dan i stalno, više prigodno. ne potičem, ali ni ne branim. svaki put naglasim da taj i taj grickač nije zdravi, da se od toga ne raste , i najsretnija sam kad dođemo negdje, a on između smokija i zdjele s voćem na stolu izabere jabuku. on je baš dijete koje se veseli svom voću. i sad me ovo dotuklo. nadam se da će proći kroz koji dan...
    šogiji se ne uzrujavaju preveči misle da sam luda, jer ne vide problem, kao može on narasti i bez voća, kak je i njihov sin

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Vidim da svi zdravo hranite djecu i to je jako lijepo,ali ima nas koji naprosto obožavamo nutellu ,čips ,smoki baš i ne.Sad vas pitam ako mi volimo grickalice kako djeci braniti.Nisam od onih koje su davale djeci ispod godine ćavape ,kobasice ili sl.Moji klinci kad su bili mali jeli su maneštre od povrća , razna variva ,ribu.Sad kad su veći neće gotovo ništa jedu pet vrsta jela i za tih pet se dogovorimo unaprijed što će dobiti ( sladoled , čokoladu - isključivo kupujem kinder ,monte ili sl ).Mislim da svatki roditelj ima pravo odlučiti što će jesti njegovo dijete i ja kad idem u park s klincima niti nudim drugoj djeci niti moja traže od drugih.Još nešto MM je jako izbirljiv pa takva su nam i djeca i mi smo odrasli na "nezdravoj"hrani pa smo živi i zdravi . Netko je napisao da mu dijete jede rižine pahuljice moje cure to ne bi pojele nikada ,a šta se čudim kad to ni ja ne bi jela. A da kad mi netko nešto donese zahvalila bi se i ne bi sigurno odmah bacila u smeće pogotovo pred gostima to je osnova bontona jer nitko ne zna za nečije prehrambene navike ili ih neko ima napisane na ulaznim vratima uz ime.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ivana1976 tvoje cure to ne bi jele, jer ne vide od vas. Djeca oponašaju. Moje dijete jede povrće jer ga i ja jedem i pripravljam, ne pije sok jer joj ga ne nudim itd. Želim joj biti primjer. Dobar primjer.
    Osvrnut ću se i na nagrađivanje ako pojede...to je trampa i u životu ne bih željela da moje dijete tako funkcionira. Taj princip ako ti - onda ja, uopće mi se ne sviđa, a pogotovo ne kad je hrana u pitanju. Jede da bi bila zdrava i da bi imala energije za igru, a ne da bi kao nagradu smazala gumene bombone.
    Kasnije u životu loše prehrambene navike postaju kompenzacija za tugu, ljutnju, strah...

DOBRA VIJESTdanas sam doznala da će vrtići, izgleda svi, korigirati jelovnike. Izbacuju cedevitu, paštete, a uvode musli, jogurt...

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ovo baš nije istina da djeca jedu ono što i roditelji - u mom primjeru (ne govorim općenito)
    moji su svi doma ludi za ribama i morskim plodovima, a ja od malena nisam htjela ni prići tome..brata i mene su isto odgajali pa on jede ribu i meso, dok čokoladu mrzi, a ja jedem uglavnom povrće i obožavam čokoladu

al definitivno ima istine da djeca jedu što ih se nauči, no s godinama steknu i svoje mišljenje

meni će isto biti problem - kako natjerati dijete da jede ribu "jer je zdravo" ako ja sama to ne jedem

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nakraju, te jabučice koje svi spominju kao nešto prezdravo

slučajno MM zna tipa koji ima plantažu jabuka, puno se to puta prska dok raste pa se onda također puno puta prska prilikom uskladištenja, a bogami i dugo čuče te jabučice na skladištu dok ih mi ne pojedemo puni vjere kako je to zdravo

mislim, bolje ipak jesti i takve (valjda) jabuke nego paštete od 4 kune..moja mama zna raditi sokove, pekmeze i sl., ne stavlja ali baš nikakve umjetne dodatke i ako se ne stavi konzervans itd. sve to mora se pojesti skoro odmah jer počinje prirodni proces vrenja, a uvijek se jedu sezonske stvari..znači, nema džema od jagoda u jesen..pa onda ako se kupi nešto, kao biološki uzgojeno i zdravo što ima poduži rok trajanja, nema šanse, to je moralo biti kemijski obrađeno...tako da ja više ne znam što je zdrava hrana i ima li je uopće u dućanima za kupit

nama je bitno da mala jede kuhanog povrća i sirovog voća jer inače odmah ima tvrdu stolicu..ako u međuvremenu pojede palačinku s Nutellom, pokoji Monte tu i tamo ili se preždere smokića na rođendanu, to mi nije uopće strašno

što se tiče parkova i malih žderača smokija, ako mi imamo sa sobom neku hranu, a dijete gleda, ja diskretno pitam mamu smijem li ponuditi dijete..možda je klinac alergičan, ili iz nekog razloga ne smije ili mama ne želi da to jede..kad netko Sofi nudi nešto što mi ne jedemo, ja kažem jasno i glasno da ona to NIKAD ne jede..pa je očito ako ne jede nikad neće ni baš sada

a što ko jede doma i kako hrani klinca, njegova stvar

romi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno ja to ne jedem

Ja imam nezgodnu situaciju. Moj D. ništa ne voli jesti. Nema te hrane za koju bi se "prodao". Svaki dan je borba oko hrane i tako već 2.g.(sad će 3.g.) najbolje od svega prolaze juhe tj. čušrajzi u koje ide sve i svašta. Ne nudimo čokoladu, pizzu, Mek, ali niti ne traži. Evo jedina stvar što neće odbiti je sladoled. Na rođendanima se igra, tu i tam nekaj prožvaće i to je to. Kad dobijemo bombone samo ih prosljedim u smeće. Sad smo već "educirali" bake i dede da i ono malo što jede neka bude zdravo.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Meni je malo :? ovo s bacanjem hrane u smeće, pogotovo pred gostima...

Kad idem k ljudima koji imaju djecu uvijek im nešto donesem čisto iz pristojnosti, npr. čokoladu, bombone itd.
    Ja to ne jedem baš često, a pogotovo ne mislim dijete učiti da jede junk food (ok je povremeno), ali nemam pojma kakve drugi ljudi imaju prehrambene navike, čak ni oni koji su mi relativno bliski pa mi je glupo donijeti integralne kekse ili ono od riže kaj izgleda ko stiropor jer bi valjda 95 % njih mislilo da nisam normalna.
    Jučer smo bili kod frendova, donijela sam klincu od 5 godina kiki bombone i jaffa biscuit jer sam mislila da to svi klinci jedu, a sad vidim da ima nekih roditelja koji bi mi to valjda bacili u glavu

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ivana1976 prvotno napisa
    Netko je napisao da mu dijete jede rižine pahuljice moje cure to ne bi pojele nikada
    naravno da ne bi ako si im sa 10 mjeseci dala smoki i čips. moj to jede jer je prvi smoki probao valjda s 2 godine. i to probao, ne jeo

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Joj pa nek svatko hrani djecu kak smatra da je najbolje. Mene nekad nerviraju sva ta predavanja na foru kako se treba hraniti - pa svi znamo da treba jesti zdravo.
    Jedni naši frendovi su vegetarijanci i njih više nikad ne zovem doma - radili smo roštilj povodom useljanja za cca 30 ljudi. Bilo je svega, mesa, povrća, ribe.. al cura od trena kad je ušla nije zatvorila usta "fuj meso, to je nezdravo, treba jest soju, kak možete, bljak.. bla bla" Daj jedi što hoćeš, a mene pusti na miru.[/quote]

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ne sjećam se kad sam im počela davati smoki ,a i nije mi to bilo toliko bitno da bi zapamtila.Zdrava hrana je relativan pojam.Zdrava hrana je nekada bila iz vrtova naših baka i prabaka ovo danas ne bih nazvala zdravom hranom.Rodbina moga muža ima plastenike u Metkoviću i dobro znam kako se "zdrava" hrana proizvodi.Tu je i sjeme od ko zna kuda došlo ,zrak je zagađen i ta tzv.zdrava hrana ustvari nije u pravom svom značenju.Još nešto nisam od onih mama koje djecu hrane isključivo biljkama i kad odrastu budu željni svega.Normalno ako je dijete alergično ili mu smeta neću mu dati,ali ja sam za to da treba sve jesti u razumnim granicama.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    Joj pa nek svatko hrani djecu kak smatra da je najbolje. Mene nekad nerviraju sva ta predavanja na foru kako se treba hraniti - pa svi znamo da treba jesti zdravo.
    Jedni naši frendovi su vegetarijanci i njih više nikad ne zovem doma - radili smo roštilj povodom useljanja za cca 30 ljudi. Bilo je svega, mesa, povrća, ribe.. al cura od trena kad je ušla nije zatvorila usta "fuj meso, to je nezdravo, treba jest soju, kak možete, bljak.. bla bla" Daj jedi što hoćeš, a mene pusti na miru.
    Potpis. Strasno mi ide na zivce kada mi netko dok jedem govori kako to nije zdravo, nije dobro, ovakvo je ili onakvo. Jedi kaj hoces i ostavi me na miru.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Kad idem k ljudima koji imaju djecu uvijek im nešto donesem čisto iz pristojnosti, npr. čokoladu, bombone itd.
    Ja to ne jedem baš često, a pogotovo ne mislim dijete učiti da jede junk food (ok je povremeno), ali nemam pojma kakve drugi ljudi imaju prehrambene navike, čak ni oni koji su mi relativno bliski pa mi je glupo donijeti integralne kekse ili ono od riže kaj izgleda ko stiropor jer bi valjda 95 % njih mislilo da nisam normalna.
    Jučer smo bili kod frendova, donijela sam klincu od 5 godina kiki bombone i jaffa biscuit jer sam mislila da to svi klinci jedu, a sad vidim da ima nekih roditelja koji bi mi to valjda bacili u glavu
    A nije ti palo na pamet ponijeti, recimo, kilu bresaka i kilu krušaka? Nisu integralni keksi niti rižini krekeri, a opet zdravije od jaffe i kikija.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa
    A nije ti palo na pamet ponijeti, recimo, kilu bresaka i kilu krušaka? Nisu integralni keksi niti rižini krekeri, a opet zdravije od jaffe i kikija.
    Da mojim roditeljima netko donese kilu voca, oni bi se vjerojatno uvrijedili: Pa kaj misle da smo tak jadni da nemamo ni za krusku?

Nekakva je tradicija da se u goste donose slatkisi, kolaci, kava..zar ne?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nekakva je tradicija već postalo i da se zagovaraju bočice i dude umjesto dojenja, pa se ovdje bodimo protiv toga.
    Zakaj se onda ne bi borili i protiv te tradicije?

Btw. ja sam odrastao na selu, praktički se "kupal" u voću, pa nikad nikog nisam čul ni videl da se uvrijedil kad bi dobil kilu voća na poklon (mami mi je nedavno bil roćkas, pitam ju kaj da joj donesem, a ona meni: voća).

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pa čuj kad te netko pozove da se navečer navratiš onda baš nemaš prilike negdje kupiti svježe voće, a svejedno mislim da je red nekaj donijeti. A uvijek nekak gledam da se dijete razveseli, a ne znam baš koliko ima klinaca koji se vesele kruškama. Btw. društvo se okupilo kod frendova da se gleda utakmica i mi smo jedini nekaj donijeli za klinca, ostali nisu ništa. To mi je nekak nepristojno.
    Ja isto volim kad mi netko donese voće, ali nažalost mislim da sam u manjini. Ja npr. poludim kad mi ljudi dođu u goste i donesu kavu jer svi znaju da MM i ja kavu ne pijemo.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Kod nas se voće nosi u bolnicu , a kava ,slatkiši u goste.Što vi stavljate
    djeci u čizmicu za sv.Nikolu ( integralne kekse ,voće :? ). ?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ma je, baš ću nosit rižine krekere u zemlji u kojoj se pojede najmanje ribe u europi godišnje po glavi stanovnika

ak znam da ih dotični jedu, ona ajd

šta fali donijeti čokoladu klincima, tu se bar ne može nešto fatalno fulati..na kraju, uopće se ni ne mora nositi hrana

ovo s voćem nije loša ideja, meni je fora kad netko aranžira gomilu voća u košaricu..ja bi to (ali ja obožavam voće)

i ove fore da pred ljudima bacaš njihove poklone u smeće..pa to mi je zbilja nevjerojatno nepristojno..mi smo dobili za rođendan puno gumenih bombona, ja sam ih samo odmah spremila da ih djeca ne skuže, a sad stoje..neću ih nikome poklanjati jer ne želim ja biti teta-trovačica..pa ću ih baciti u smeće bez potrebe da nekog uvrijedim

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

U današnje vrijeme u dućanu u kojem kupiš slatkiš za klinca možeš kupiti i voćku. A većina klinaca se raduje POKLONU, ne striktno slatkišu.
    U krajnjem slučaju, doneseš tablu tamne čokolade.

A u čizmicu idu: knjige, koja igračka i sl.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mi za Nikolu poklanjamo slatkiše i nekakvu sitnicu , a pod bor stavljam igračke knjige ili sl.Tako je od kad znam za sebe bilo meni i tako je mojoj djeci.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

po mom skromnom mišljenju slatkiše bi trebalo što više reducirati jer jednostavno to ništa ne valja, ekstremno su nezdravi

meni je baka pričala kako su oni pod bor ko klinci znali dobiti naranču i da je znala tu naranču čuvati par dana jer joj je prekrasno mirisala (eh, nevinih li vremena)

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Što vi stavljate
    djeci u čizmicu za sv.Nikolu ( integralne kekse ,voće )
    igračkicu

što se tiče smeća od hrane (smoki, čips, kindelade, monte....), ja to samoinicijativno ne kupujem i nikad to nisam zari nudila.
    nije izrasla u dijete koje na rođendanima poludi i nekontrolirano trpa u sebe slatkiše ,nego u dijete koje ne voli previše slatko, koje naprosto obožava voće i samo me traži da joj kupim šljive, dinje, breskve, jabuke. kad nam neko dijete dođe u goste, ona mu odmah nudi voće da se pogoste, i većina djece ga onda s njom normalno i jede i nitko se prema njoj ne ponaša kao prema čudakinji koja nema smoki u kući.

otkad je skužila junk food (tako negdje oko 3. godine), desi se jednom ili dvaput mjesečno da me u dućanu zatraži čips ili monte, i tada joj to normalno i bez problema kupim (nisam baš totalna frikuša ). ponekad to i pojede, ali uglavnom ne pojede.
    jedino za čim jest luda je sladoled, i jede ga često, kroz cijelu godinu (iako, uvijek mene traži da pojedem čokoladu s onih sladoleda na štapiću jer njoj to nije fino )

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja bi radije čokoladu za pokon

mislim da je to običaj ostao otprije - voće uvijek imaš doma, znači glupo je donosit ga. A čokolada je kakti skupa pa si je nećeš kupovat svaki dan nego u specijalnim prilikama, za goste i sl. - mislim da je od tuda običaj poklanjanja čokolade

ma bitno je donijet nešto kad se ide u goste - bar ja ne idem ljudima praznih ruku, nekak mi je nekulturno. Oni će se ipak potrudit spremit mi ručak / večeru / kolač, a ja ću doći bez ičega

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e da, zaboravih, zara još nikad nije probala gazirane sokove - colu, fantu i slično.
    kad je ponude, odbije s gađenjem :D

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

F. je probal gazirano - samo jednom, i od onda ako se slučajno zaleti da bi popil, samo mu velim: to ti je s mjehurićima. Pušta čašu k'o da je zagrijana na 300 celzijevaca! Nije mu se dopalo uopće!

A kaj se tiče sladoleda: hoćemo mi njih dvoje poslat u LEDO za degustatore? (Čini mi se da smo već jednom imali tu temu )

A jučer bili kod kumova (išli prvi put pogledati malca), na stolu redom: napolitanke, krekeri, kikiriki, pistacije, i nekoliko vrsta voća. Naši klinci su najprije grickali voće, a tek kasnije keksiće, A nismo fanatici zdrave hrane (kak bi i bili kad bi MŽ i ja čokoladu i kekse mogli jesti na kile dnevno!)

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Često se na ovoj temi koristi riječ smeće što je uvredljivo za ljude koji konzumiraju takve proizvode.Otkud nekome pravo da ono što je prošlo kontrolu naziva smećem.Meni moj odgoj ne dozvoljava takav vokabular.A usput smeće se kod nas vozi na deponij, a vjerujem i u ostalim djelovima RH.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

već smo pretresli 100 puta to sa "smećem". smoki je smeće s mog gledišta i amen

nikada nisam rekla nekome nemoj to dati djetetu, al ne želim da moje to jede. NIKADA u skoro 4 godine koliko ima me nije tražio u dućanu da mu ga kupim

no ne da mi se raspredat puno, point je da nešto što ima par E-ova u plastičnoj vrećici ne može biti zdravo

i ja nisam freak za zdravlje i moje dijete nije baš ludo za svim voćem i jede čiokoladu i odnedavno pokoji bombon ALI te fore kaj je u današnje vrijeme zdravo su mi u najmanju ruku vrijeđanje moje inteligencije

sve je GMO i raste uz autoput, da, ajmo onda decu hraniti paštetama i konzervansima

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Lea je umočila jezik u Coca Colu pa ga je brisala jer ju je pikalo ali rekla je da je fino slatko.

Za Smoki stvarno mislim da je najgora postojeća vrsta hrane - ja Lei dam i čokoladu i kekse, i Monte ako hoće (a neće), i sladoled - ali Smokići i bomboni su mi zaista neprihvatljivi. Lea kaže u parku da to ne smije, a mame koju ju nude kažu - to te mama naučila da kažeš
    Skužile su me, lukavice.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja sam sve vise misljenja da takvima treba vratit milo za drago. i to ako oni meni pocnu trubit o tome kako ja hranim svoje dijete, ja cu njima otvoreno reci sto mislim o njihovoj prehrani. nema tu neke nazovi pristojnosti, u stilu necu ja tebe nemoj ni ti mene! to ne pali. uvijek ispada da se na neki nacin opravdas, pa makar presutnom cinjenenicom da je ono kako se ti hranis zdravo i to ti je kao neko zalede.

ljudima koji drugima vole solit pamet treba ponekad prigovorit, cak i samoinicijativno, vrlo brzo odustanu od prigovaranja.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    ljudima koji drugima vole solit pamet treba ponekad prigovorit, cak i samoinicijativno, vrlo brzo odustanu od prigovaranja.
    Slazem se. Ali to treba vrijediti za obje strane, i onu koja se hrani "zdravo" i onu koja se hrani "nezdravo".

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nekakva je tradicija već postalo i da se zagovaraju bočice i dude umjesto dojenja, pa se ovdje bodimo protiv toga.
    Zasto sada uvlacis dojenje/bocice/dude u raspravu?

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

E ovako. Dodje svekrva nosi Mejri i Ahmedu zivotinjsko carstvo i medenjake. Veli joj Mejra: Majka, ja to ne jedem, nemogu kakati kada jedem cokoladu. Ja volim voce najvise...
    Veli svekrva 'Ma kakvi od voca ce te boliti guza' (nemam smajlica koji mi treba)

Nije bilo MM pa je to rekla. Naravno pred njim nebi smjela to reci.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja općenito ne volim pretjerivanja i pametovanja i svakome prepuštam mogućnost izbora.
    Mislim da u svemu valja imati mjeru i zdrav razum pa tako i što se tiče hrane.
    Moji klinci jedu sve,puno ribe, mesa, povrća i voća, vole paštu na sto načina, čušpajze i juhe. S druge stane znaju pojesti i čokoladu, sladoled, gricnuti čips pa i taj "strašni" smoki. Naravno ne svaki dan, ne za ručak ili večeru ali dogodi se. Ista je stvar sa colom i Nutellom, tu i tamo je popiju a s ovim drugim namažemo palačinke ili kruh.
    Mislim da u tome nema ništa loše, oboje su zdravi i veliki dječaci,ne trgaju hranu drugoj djeci, ne prave problem oko obroka i ne vjerujem da će se njihove prehrambene navike bitno promjeniti ni kada budu stariji.
    U svemu treba biti umjeren i ne previše isključiv jer svi mi želimo najbolje svojoj djeci.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Zasto sada uvlacis dojenje/bocice/dude u raspravu?
    Zato kaj organski ne podnosim izvlačenje na tradiciju! To me odmah sjeti izreke: "Bolje da izgori selo nego da propadne tradicija". Nije tradicija nešto Bogom dano nego nešto kaj su izmislili ljudi, i samim time nešto vrlo lako podložno promjeni. (Dobro, neki bi rekli da su i Bogom dane stvari podložne promjeni, ali to je drugi par kobasica )

Hmmmm, možda zbilja nisam to trebal spominjati, to je pak skroz četvrti par kobasica (a možda i hrenovki, tko zna).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene strasno smeta kad joj neki nepoznati ljudi vani daju bonbone ili neke takve gluposti. obicno onda ja to uzmeme i kasnije bacim u smece.

inace moja ima neke svoje stvari koje obozava od slatkisa i koje smatram ok (tipa indijski orascici, cokoladice zivotinjsko carstvo, i stapice od pira) i to uvijek i trazi jer smo se navikli to kupovati. mislim da je to stvar navike. jer ako se dijete navikne na smokije onda je tesko odjednom reci ne sad ti to vise necu kupovati. najbolje ni ne poceti sa takvim stvarima.

za sada to kod nas dobro funkcionira a vidjet cemo kako ce biti dalje.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja sam samo jednom doživjela da mu je neka žena skoro uvalila ćevap inače se nitko ne usudi mom djetetu nešto uvaljivati ili me kritizirati jer valjda odmah zauzmem stav kada se lijepo zahvalim i kažem da mi to ne jedemo.

Samo jedna stvar mi nije jasna u ovom topicu. Zašto je vama KRUH smeće :? nekome je degutantno vidjeti dijete kako žvače koricu kruha! Dajte mi to molim vas objasnite

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

o bijelom kruhu bi se dalo razgovarati ali crni krug je vrijedna namirnica i rado ju dajem djetetu
    gdje si to vidjela? nisam zapazila.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

milim da se govorilo o djetetu od 5 mjeseci koje žvače koricu kruha,ako se dobro sjećam

doroeta mislim da ti je tu jasno čemu zgražanje

romi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Meni je malo :? ovo s bacanjem hrane u smeće, pogotovo pred gostima...

Ma Sirius, pa ne bacim Kiki bonkase pred ljudima direkt u smeće, ali im uvjek kažem da mu mi nedajemo da jede bonbone i lizalice. samo sam kod te dvije namirnice striktna, ostalo može sve ali pomalo. Bonkase zafrljim u smeće kad odu...

romi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno ja to ne jedem

[quote="Sirius Black"]Meni je malo :? ovo s bacanjem hrane u smeće, pogotovo pred gostima...

Ma Sirius, pa ne bacim Kiki bonkase pred ljudima direkt u smeće, ali im uvjek kažem da mu mi nedajemo da jede bonbone i lizalice. Samo sam kod te dvije namirnice striktna, ostalo može sve ali pomalo. Bonkase zafrljim u smeće kad odu...

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa
    milim da se govorilo o djetetu od 5 mjeseci koje žvače koricu kruha,ako se dobro sjećam

doroeta mislim da ti je tu jasno čemu zgražanje
    mislim da se radilo o djetetu od 8 mjeseci, ali ajde ako je problem samo u mjesecima ondak mi je jasno.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    o bijelom kruhu bi se dalo razgovarati ali crni krug je vrijedna namirnica i rado ju dajem djetetu
    gdje si to vidjela? nisam zapazila.
    neko je napisao da mu je grozno vidjeti bebu da jede kiflu

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

nakon moje bolesti-( Crohnove-naslijeđuje se sklonost)) smo počeli više paziti i inzistirati na zdravijoj prehrani, budući da prije toga nije bilo nekih rezultata.
    bližu obitelj i kumove smo uspjeli" preodgojiti", pa kad dolaze donose voće i moji dečki urliču od sreće.
    a ja u goste, ako i kupim slatkiš, obavezno ponesem i neku voćku ili zdravi slatkiš. pa ko voli, nek izvoli., ili bar proba. a meni je savjest mirna.
    kad nam klinci dolaze na rođendane ili igranje, narežem voće, lijepo aranžiram, stavim dječje vilice i mame ne mogu doći k sebi kako kod nas jedu voće, a doma ne.
    ako ponudim grickalice, to su pržene bundevine sjemenke,sezam ili suncokret, ali poneki put i čips iz bio&bio. sve plane.
    no, u zadnje vrijeme je kontrola malo popustila i dopustim mu u dućanu da izabere čokoladno mlijeko, sladoled, kroki..., ali se trudim s mjerom.
    i kad dođe u okolinu gdje ima svega, jede nezaustavljivo.
    i točno znam što si ljudi misle.
    " jadan, mama mu neda. sad se bude bar najeo."
    najveća bitka su mi kravlji proizvodi, jer ih stariji obožava.
    dok nismo napravili alergološki test, imala sam izgovor da ga smeta. a bake mu daju kravlje mlijeko jer nemaju rižino koje on pije. ako im ja donesem rižino, on baku pita za kravlje, koje je naravno na stolu i mogu se fućkati. jer bake za hranu ne mogu reći ne.

svoju djecu učim da hranu treba poštivati, ništa nije bljak,može biti ne-fino i nezdravo.
    a ljudi polude kad ga čuju: npr. on bi nezdravu nutelu, nezdravo mlijeko..
    a ja ne znam kaj je tak loše da ga učim da bira kvalitetnije.
    mada će većinom između kvalitetnog i nekvalitetnog ipak izabrati ono ne...

a kak stojite s mužem? moj ne želi rižina i ina mlijeka,pa je kravlje m. uvijek doma. i zato ga je teško izbaciti. ipak je lakše kad oboje odluče, ali i svojim primjerom pokazati kaj jesti.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

mislim da je vlastita prehrana i prehrana svoje djece stvar osobnog izbora svakog pojedinca.
    Moji jedu ono što ja pripremim, a što pripremam je moja stvar i nema mi smisla iznositi to na forumu pa se hvaliti/pravdati.
    Tuđu djecu neću nutkati krekerima niti čokoladom, isto tako očekujem da se to poštuje i kod moje djece.

A vezano uz razno razne komentare - "smeće" je relativan pojam. Ako nešto ne volite i smatrate nezdravim to ne znači da to automatski ne valja. Ja sam alergična na lignje pa sasvim sigurno neću lajati za stolom "fuj kak je to nezdravo, pržene lignje, odvratno.."
    A moje osobno iskustvo je da su ljudi koji preferiraju "zdravu" prehranu ti koji više osuđuju i maltretiraju okolinu svojom prehranom. Ja jedem piletinu pa definitivno neću zajeb.. vegetarijance ako idem kod njih na ručak i zahtjevati zagrebačku šniclu. Isto tako neću mahati blitvom nekom pred nosom i forsati to kao bolji izbor od npr. čevapa.
    Ko voli nek izvoli, tuđe želje i odabiri se trebaju tolerirati. Također, svaki netraženi savjet je kvockanje i ljudi to (barem ja) ne podnose.

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno Re: Ja to ne jedem

Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa
    ...ne da mi mama

Kako objasniti, a ne uvrijediti druge? Kako ne jesti smoki kad svi drugi jedu?
    Reci im da ti religija brani.
    Ionako je zdrava prehrana postala kult. :D

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •