Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 64

Thread: što uz/na kruh

  1. #1
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default što uz/na kruh

    dakle, što ponuditi 18mjesečnom dečkiću na kruhu ili uz kruh a da nema kravljeg mlijeka (alergija na km) u tome? paštete i sl mu ne mislim davati, a slatko (marmelade, karobelu...) neće... :/

  2. #2
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    teško pitanje

    a žitarice s rižinim mlijekom?

  3. #3

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    ZG
    Posts
    1,652

    Default

    ajvar?

  4. #4
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    teško pitanje

    a žitarice s rižinim mlijekom?
    uglavnom to i jedemo za doručak i večeru, ali eto, da znam za promjenu, a i da predložim tetama u jaslicama...

  5. #5
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    margarin, on se radi od biljnog ulja

  6. #6
    tonina's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    356

    Default

    Uvodimo kruh.
    Što mogu ponuditi djetetu od 10 mj. uz kruh?

  7. #7

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    ZG
    Posts
    1,652

    Default

    lijepu riječ i blagi osmjeh...

  8. #8
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Ako pitaš D. (tri i po godine), kruh je najbolji sam.

  9. #9
    Audrey's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,023

    Default

    Ajvar mi zvuči super, s npr. kuruznim kruhom.... mmmm.

    Majoneza? Meni bi bilo draže to dati nego margarin, samo se više ne sjećam preporuka kad dijete smije jesti žumanjak, i naravno ako si sigurna da nije alergičan i na jaja. Možeš mu smiksati domaću, ako imaš svježih domaćih jaja, onda možeš staviti manje soli i sigurno nema konzervansa.

  10. #10
    Anci's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,626

    Default

    Quote Originally Posted by vertex
    Ako pitaš D. (tri i po godine), kruh je najbolji sam.
    Ovako i kod moje (skoro pa 4 god)

  11. #11
    Marsupilami's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,253

    Default

    Namaz od slanutka

  12. #12
    Marsupilami's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,253

    Default

    Sada tek vidim da je tema izvucena iz naftalina

    Nema veze, ako ce jos nekoga zanimati ovdje je recept za namaz od slanutka.
    Jedino sto sam ja izbacila iz recepta je vegeta i papar

  13. #13
    Marsupilami's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,253

  14. #14
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by Audrey
    Ajvar mi zvuči super, s npr. kuruznim kruhom.... mmmm.

    Majoneza? Meni bi bilo draže to dati nego margarin, samo se više ne sjećam preporuka kad dijete smije jesti žumanjak, i naravno ako si sigurna da nije alergičan i na jaja. Možeš mu smiksati domaću, ako imaš svježih domaćih jaja, onda možeš staviti manje soli i sigurno nema konzervansa.
    aaaaaaaaaa!!!!!!!!! :shock:

    koliko starom djetetu bi ti ponudila ajvar i majonezu?
    18mj, 10mj, 3,5god, 4 god...


    ajvar i majoneza na kukuruznom kruhu - njami, ali za mamu ili tatu

  15. #15
    Audrey's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,023

    Default

    Sorry, ja gledala prvi post, o djetetu od 18 mjeseci, nisam uopće skužila da se poslije pojavio 10-mjesečnjak .

    I, da, djetetu od 18 mjeseci BIH ponudila ajvar, pa i majonezu... samo nisam sigurna bi li ajvar htjelo jesti.

  16. #16

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    Quote Originally Posted by Marsupilami
    Namaz od slanutka
    Baš sam došla to reći
    U našem vrtiću barem jednom tjedno imaju za doručak.
    Recept po J. Boban Peić:
    http://www.tportal.hr/lifestyle/obitelj/fset.html

  17. #17

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    margarin je prvotno proizveden za tov tuka ali su im puno krepavale od njega pa su ga ukinuli kao hranu za tuke pa to u moj frižider ne ulazi...

    o bože...kad promislim na svoj frižider sve što vidim su mliječni proizvodi... a da nađeš namaze od nekog drugog (kozjeg ili ovčjeg mlijeka), namazi od voća i povrća - nije vrag da baš ni jednu marmeladu ne voli? od jagoda?

  18. #18
    koryanshea's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    zagabria
    Posts
    1,654

    Default

    Quote Originally Posted by Imga
    Quote Originally Posted by Marsupilami
    Namaz od slanutka
    (..)
    Recept po J. Boban Peić:
    http://www.tportal.hr/lifestyle/obitelj/fset.html
    zvuci prefino, ali ne mogu nac recept na sajtu... imas li mozda direktan link? :/

  19. #19
    Osoblje foruma BusyBee's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    7,214

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    margarin, on se radi od biljnog ulja
    Nikako margarin. Nikome, ni odraslima ni djeci.
    Radije maslac ili ghee.
    Najradije namaz od slanutka ili graha ili graska.

  20. #20

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    Quote Originally Posted by koryanshea
    Quote Originally Posted by Imga
    Quote Originally Posted by Marsupilami
    Namaz od slanutka
    (..)
    Recept po J. Boban Peić:
    http://www.tportal.hr/lifestyle/obitelj/fset.html
    zvuci prefino, ali ne mogu nac recept na sajtu... imas li mozda direktan link? :/
    moja greška
    http://www.tportal.hr/lifestyle/obit...2/0264006.html

    [quote]Zdrav doručak od slanutka
    Svi znamo koliko je važno doručkovati ujutro, no mnogima je upravo taj dio dana nespojiv s bilo kakvim obrokom. Iako će vas možda naziv 'hummus' asocirati na nešto drugo, jednom kad isprobate ovaj namaz vjerujemo da ćete i puno češće doručkovati

    Slanutak, bogat izvor bjelančevina, kalcija i željeza (čak i kuhani slanutak sadrži dvostruko više željeza od jednake količine mesa), neizmjerno je važna namirnica za ljudsku prehranu, posebno kod osoba koje ne jedu mesu.

    Najviše se rabi kuhana zrela sjemenka slanutka, no mlada se može jesti i sirova. Sjeme mu je inače slično sjemenu soje ili suhog graška, svijetlosmeđe boje.

    Slanutak je također je među pet namirnica ključnih za zdravlje svake žene. Više o tome nam je rekla Jadranka Boban Pejić, autorica koncepta Cjelovito zdravlje žene odajući nam tajnu recepta za namaz od slanutka poznatiji kao 'hummus'.

    Pet najvažnijih namirnica za žene dakle čine:

    1. Zeleno lisnato povrće
    2. Mahunarke i njihovi proizvodi
    3. Sjemenke lana
    4. Bundeva
    5. Cjeloviti proizvodi od žitarica (kruh, tjestenina)


    ‘Slanutak je vrlo lako probavljiv i izuzetno bogat izoflavonima. Češnjak koji se koristi u namazu odličan je za imunizaciju u predstojećim hladnijim danima, a limunov sok zbog svog lužnatog karaktera također povoljno djeluje na stanje organizma. Namaz se jede uz cjeloviti kruh i odlična je ideja za zdravi doručak!', zaključila je Jadranka Boban Pejić i odmah se bacila na posao.

    [b]Hummus - Namaz od slanutka uz cjeloviti kruh (varijanta za doručak)

    1 šalica kuhanog slanutka
    1 jušna žlica tahinija
    1 jušna žlica limunovog soka

  21. #21
    koryanshea's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    zagabria
    Posts
    1,654

    Default

    hvala :D

    znaci slanutak se ne kuha, vec se samo namace? i onda izmixa? ajde dobro...

    Quote Originally Posted by Imga
    tahini je pasta od sezama
    malo me zbunjuju ova lužnata svojstva limunovog soka :?
    super, imam sezama u kuci a jos nisam smislila sta da radim s njim. vidim, moze ga se u svasta stavljat, i sam vjerojatno moze posluzit kao namaz...

    o luznatom limunovom soku ne znam ni ja sta da mislim

  22. #22
    koryanshea's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    zagabria
    Posts
    1,654

    Default

    Quote Originally Posted by koryanshea
    vidim, moze ga se u svasta stavljat, i sam vjerojatno moze posluzit kao namaz...
    tahini, ne sirovi sezam

  23. #23

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    Quote Originally Posted by koryanshea
    znaci slanutak se ne kuha, vec se samo namace? i onda izmixa? ajde dobro...
    kuha se, kuha
    piše 1 šalica kuhanog slanutka

  24. #24
    koryanshea's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    zagabria
    Posts
    1,654

    Default

    Quote Originally Posted by Imga
    kuha se, kuha
    piše 1 šalica kuhanog slanutka
    zbunilo me ovo namakanje...

  25. #25
    ssss's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    503

    Default

    Quote Originally Posted by koryanshea
    Quote Originally Posted by koryanshea
    vidim, moze ga se u svasta stavljat, i sam vjerojatno moze posluzit kao namaz...
    tahini, ne sirovi sezam
    Ili potrošit 10-ak min za prepeči i još toliko na drobljenje uz fantastičen miris i :D

  26. #26
    sorciere's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagabria
    Posts
    9,218

    Default

    ja ću još jednom napisati: kikica je dobila groznu alergijsku reakciju od slanutka :? ...

    provjerite prije davanja veće količine.

  27. #27

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    A šta fali ajvaru?

  28. #28
    mišica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    318

    Default

    i mene muči ovo pitanje. Što s kruhom?? Ponekad malo sira ili ABC sira, ali bi mu dala nešto drugo. Od čega se sve može skuhati pekmez?? Ovi kupovni mi se čine malo preslatki. Mislila sam nakuhati po staklenku-dvije različitih pekmeza pa da mu dam. Margarin ni mi ne jedemo. Maslac može sa 15mj??
    Ajvar mu je tata dao da proba liz prije par dana i mališa je poludio za tim. Skrivam ajvar po kući nemajka jedna, jer mi se čini malo prerano da tamani ajvar u ovoj dobi. Ili?? :?

  29. #29
    Osoblje foruma BusyBee's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    7,214

    Default

    Quote Originally Posted by Janoccka
    A šta fali ajvaru?
    Vjerojatno nista ako imas domaci.

  30. #30
    Mejra's mommy's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    MI
    Posts
    1,456

    Default

    Nanin domaci pekmez od sljiva... 8)

  31. #31
    tonina's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    356

    Default

    Quote Originally Posted by tonina
    Uvodimo kruh.
    Što mogu ponuditi djetetu od 10 mj. uz kruh?

  32. #32
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    Quote Originally Posted by tonina
    Uvodimo kruh.
    Što mogu ponuditi djetetu od 10 mj. uz kruh?
    Mi i danas papamo solo hljeba. Nije ljubitelj namaza, ali koru hljeba nikad ne odbija... (i sramoti roditelje gdje god stigne... )

  33. #33
    ella's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    velika gorica
    Posts
    505

    Default

    jos bar mjese dva solo kruh a poslje mozes sirne namaze

    trebas provjeriti kad u tablici dolazi na red sirni namaz ako se dobro sjecam negdje sa 11mj

    moja je luda za zdenka sirom toliko da nemoze cekat da ga otvorim nego ga pokusava pojet dok je jos u foliji :/ :/

  34. #34

    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    83

    Default

    ajvar, majoneza :? to i sama izbjegavam!!
    sve sirne namaze može i marmelade. za ostalo ima vremena
    sviđa mi se ovaj namaz od slanutka, treba probat

  35. #35

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Quote Originally Posted by BusyBee
    Quote Originally Posted by Janoccka
    A šta fali ajvaru?
    Vjerojatno nista ako imas domaci.
    Aha
    Baš si mislim kada su moji počeli jesti ajvar... Prije godine dana mislim da nisu ni kruh jeli...

  36. #36

    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    83

    Default

    e a da li neko zna recept za riblju paštetu?
    a da je bez majoneze, senfa, kis krastavaca, konz.ribe!
    npr zanima me da li se može napravit pašteta od kuhane ribe, pa stavit unutra jaja, maslac, neki sirni namaz, peršin, češnjak, je možda to neko probao i da li je to uopće smislena kombinacija?!

  37. #37
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    a sta dati djetetu od 2 godine?
    nemamo nanu, nonu...itd (zimnicu)

    za sad kupovni pekmez/dzem/marmeladu, putar....ali sta jos?

  38. #38

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    Quote Originally Posted by leonisa
    a sta dati djetetu od 2 godine?
    nemamo nanu, nonu...itd (zimnicu)

    za sad kupovni pekmez/dzem/marmeladu, putar....ali sta jos?
    mix svježeg kravljeg sira i vrhnja da se da mazati - možeš unutra nasjeckati malo peršina i češnjaka, ako ih jede
    ja se čak spremam i raditi svoj first ever pekmez od jagoda bez konzervansa (čekam Dane jagoda)
    med, ako ga misliš uvoditi
    namaz od slanutka i netko je spomenuo graška

  39. #39
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Quote Originally Posted by klaris
    e a da li neko zna recept za riblju paštetu?
    a da je bez majoneze, senfa, kis krastavaca, konz.ribe!
    npr zanima me da li se može napravit pašteta od kuhane ribe, pa stavit unutra jaja, maslac, neki sirni namaz, peršin, češnjak, je možda to neko probao i da li je to uopće smislena kombinacija?!
    meni sve to zajedno baš ne zvuči fino :/

    šta ćeš kvariti ribu sa jajem, sirnim namazom i putrom.

    ja bi, ako ti je već do paštete, dodala samo maslinovo ulje, malo češnjaka, peršina, malo soli i zeru papra, koju maslinu i koji kapar i to sve nasitno nasjeckala. to i napravim, kad mi ostane ribe od ručka - bilo kuhane, pečene ili pržene. i fino je.

  40. #40

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    591

    Default

    ajvar i majonezu ni pod razno ne bih davala djetetu, bar dok ja još mogu komandirati . doći će vrijeme kad me neće htjeti slušati i kad će jesti taj užas (ajde ajvar može i proć za stariju djecu ako je domaći i nije jak) al' majoneza na kruh pa to jesti, užas. sorry curke, nisma ni gledala tko je predložio ajvar i majonezu tako da nije nikome osobno upućeno već stvarno sam šokirana s činjenicom da netko dje djetetu majonezu na kruh...inače ne znam neki dobar savjet za dijete koje ne smije mliječne proizvode... ja bembu dajem sve vrste sira i sirnih namaza, riblju domaću paštetu, maslo i med (sad ga i mi već koristimo).

  41. #41
    Mejra's mommy's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    MI
    Posts
    1,456

    Default

    Quote Originally Posted by leonisa
    a sta dati djetetu od 2 godine?
    nemamo nanu, nonu...itd (zimnicu)

    za sad kupovni pekmez/dzem/marmeladu, putar....ali sta jos?
    Mozes djemove sama pripraviti. Sveki veli da je jednostavno ali to njoj prepustam. Mozes vjerovatno izguglat kakav pobar receptic...

  42. #42

    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    83

    Default

    puros kako napraviš riblju domaću paštetu?to sam baš prije pitala
    unaprijed hvala

  43. #43

    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    83

    Default

    cvijeta 73- ako je za dijete ja ne bi stavljala ni kapar ni maslinu ni papar, a mene zanima za dijete! ovo šta si ti napisala može za nas odrasle, zar ne?!
    nisam mislila baš sve šta sam nabrojala stavit u paštetu, pitam za savjet!čitala sam recepte pa me zanima kako se može iskombinirat a da odgovara djetetu!!

  44. #44
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by leonisa
    a sta dati djetetu od 2 godine?
    nemamo nanu, nonu...itd (zimnicu)

    za sad kupovni pekmez/dzem/marmeladu, putar....ali sta jos?
    moj mališa je najsretniji kad jede kukuruzni kruh, a na njega mažem svježi sir... uz to malo svježe paprike i rige
    ili neki sirni namaz (abc, dukatela...)
    ili šnitica sira i šunke...
    za pancetu bi se prodao , ali to siroček dobije na kapaljku par puta mjesečno

    ništa slatko neće, džabe nam baka koja sprema uporno za njega pekmeziće

  45. #45
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Quote Originally Posted by klaris
    cvijeta 73- ako je za dijete ja ne bi stavljala ni kapar ni maslinu ni papar, a mene zanima za dijete! ovo šta si ti napisala može za nas odrasle, zar ne?!
    nisam mislila baš sve šta sam nabrojala stavit u paštetu, pitam za savjet!čitala sam recepte pa me zanima kako se može iskombinirat a da odgovara djetetu!!
    klaris, stvarno nema potrebe za tolikim uskličnicima. napisala sam ti samo kako ja radim riblju paštetu i da meni ne paše uz ribu niti sir, niti jaje niti putar. a i ne znam stvarno koliko ti je staro dijete - ja za mog velikog radim upravo onako kako sam napisala (stavim samo malo papra, ali naravno da može i bez toga).

  46. #46
    lasica's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    1,328

    Default

    umočite kruh u maslinovo ulje.ili još bolje,blago tostirani kruh dok je još ugodno topao premazati sa maslinovim i dati djetetu.možeš i zakuhati malo suhog voća pa ga zmiksati i podmetnuti na kruhu kao pekmez.

  47. #47
    lasica's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    1,328

    Default

    umočite kruh u maslinovo ulje.ili još bolje,blago tostirani kruh dok je još ugodno topao premazati sa maslinovim i dati djetetu.možeš i zakuhati malo suhog voća pa ga zmiksati i podmetnuti na kruhu kao pekmez.

  48. #48
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Maslac od lješnjaka.
    Ja sam ga baš danas radila. Prženi, mljevenji lješnjaci.

  49. #49
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Quote Originally Posted by LeaB
    Maslac od lješnjaka.
    Ja sam ga baš danas radila. Prženi, mljevenji lješnjaci.
    s čime? što ih poveže?

  50. #50
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Lješnjaci se ispeku u pećnici na 180, dok ne pozlate, pa se skine ljuskica, i zatim ih samelješ u mlincu za mak ili mikseru. Miksaš dok ne dobiješ glatku masu. Oni su bogati masnoćom pa to bude jako brzo.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •