Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Priprema za vrtić

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Priprema za vrtić

Još desetak dana i moje dijete će krenuti u vrtić.
    To mu neće biti prvo odvajanje od nas, jer ga je dvije godine čuvala teta čuvalica kod svoje kuće, u društvu još troje djece. S te strane se ne brinem. Ali ipak je to za njega velika promjena - više neće biti tete koju je dobro upoznao i zavolio, novi je ambijent, nova su djeca (i više ih je)...

Iako on dobro zna da će ići u vrtić, a ne više svojoj teti M., mislim da ipak još nije svjestan što ga čeka. Malo se pribojavam šoka prvih dana, pa me zanima kako mu to možemo objasniti i pripremiti ga na njemu prihvatljiv način, a da nam ti prvi dani prođu što ugodnije (ipak su prvi dojmovi jako važni).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam svojoj curi objasnila da će tamo biti puno djece,da će se puno igrati i pjevati...

ne bojim se za nju,iako vjerujem da ćemo imati krizice,ali zato i postoji prilagodba na vrtić.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

bit ćeš s njim prve dane pa ćeš mu objašnjavati po potrebi. andrej se oduševio malim vrtićkim rutinama, poput samostalnog pranja ruku i sl., a ono što mu nije bilo jasno sam razjasnila (npr. nema dizanja od stola za vrijeme jela). tetama je odmah pristupio kao starim frendicama. njemu se od prvog dana svidjelo sve osim rastajanja od mene. a nikad prije nije boravio u skupini, tvoj andrej već puno toga zna. već će te on pitati ako mu nešto ne bude jasno (mene je andrej npr. znao pitati zašto mu teta nije dala da iznese igračku u dvorište, uglavnom su ga zabrane i disciplinske mjere pogađale).

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ok, to mi već nešto znači!
    Mislim da s rutinama i disciplinom neće biti problema, jer je sve to već prije susretao (blažena naša teta koja ih je učila i pospremati igračke poslije igre!). Mene više brine onaj emocionalni moment. Ali valjda to i nije tako strašno.

Btw, danas sam mu malo pričala o vrtiću, toliko da mu dočaram bližu budućnost, a on izjavi "tamo ću učiti pisati slova i brojeve" (a jedva zna držati olovku).

mamin lavić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno Priprema za vrtić

I ja se prikopčavam na temu....Krećemo za koji tjedan na adaptaciju u "Bajku" pa bi me zanimala vaša iskustva kod djece 2,5 i 3 godine...
    Roman ima 2 god i 8 mjeseci i dosada ga je čuvala baka.Ritam mu se neće bitnije mijenjati jedino će morati valjda zaspati sam
    Koliko vam je trebalo vremena da prvi puta ostavite klinca na spavanju u vrtiću?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

dok nije sam poželio ostati, nakon nekih 3-4 mjeseca... ne sjećam se točno. i nije bilo problema, tražio bi tetu da mu da pusu "da lakše zaspi" i zaćorio.

on je krenuo s 2 godine i 10 mjeseci, isto nakon bake... dok nije počeo spavati nakon ručka sam ga vodila baki, tako mu je promjena bila postupna.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mi ćemo sa spavanjem morati startati puno ranije :/ ali nadam se da neće biti problema, jer je i s godinu dana ostao na spavanju kod tete čuvalice već četvrti dan.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

moj sinko također kreće 03.09. u vrtić. on se jako veseli, nekoliko djece naših frendova slične dobi će također krenuti u taj isti vrtić, pa mi je malo lakše kad znam da će od prvog dana imati bar nekoliko poznatih lica uz sebe. pričamo puno o vrtiću, ja i MM pričamo naše vrtićke zgode, kako je lijepo dok je tako puno djece zajedno, kako će naučiti puno novih stvari. također smo ga pripremali i poticali da savlada samostalno oblačenje i obuvanje, otpakiravanje i zapakiravanje poslije WC-a, da sam jede i pije,... par puta smo išli do vrtića ljetos, pogledti zgradu i dvorište, sve mu se dopada i do sada nijednom nije rekao da on ne bi išao. baš se veseli.

od njegove prve do druge godine čuvala ga je baka, bili su one-on-one, to je nekaj čisto drugo od vrtića. od njegove druge godine sam ja doma na porodiljnom, svi tri smo zajedno po cijele dane i ovo mi je bila najljepša godina u životu. al moram na posao... Stjepana će čuvati baka, i još malog nećaka od godinu dana, pa JAnko nikako ne može kod nje, kraj dvije bebe od godinu dana.

inače smo često u kontaktu s djecom, ima 3 bratića, puno prijatelja i prijateljica s kojima se viđa često, vrlo je otvoreno i društveno dijete, razgovorljiv, nije sramežljiv, lako stvara kontakte s djecom i brzo se opusti u društvu novih osoba, a ja ipak nikako ne mogu zamisliti kako će se on tamo snaći... baš sam u bluesu, moja mali dječak se osamostaljuje, kreće u svijet. U VRTIĆ! strašno će mi biti teško tih prvih dana, no ne želim mu to pokazivati da ne prenesem na njega tu tugu... ajd me utješite malo...

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Pridružit ću vam se...Bila sam skroz pozitivna sve do danas. Nazvala sam vrtić da pitam za detalje i dogovor. Rekli su mi da je u grupi 29 djece. Koliko je djece u vašim grupama?
    Bojim se, pogotovo jer smo imali jednu tešku epizodu s jaslicama prije godinu i pol dana i prekinuli smo to jer niti nakon mjesec dana privikavanja nije bilo bolje...dijete mi je venulo i svako me veče molila da ju više ne vodim u vrtič, svaki dan se igrala da ostavlja svoju djecu u vrtić i da ona plaču...cijeli dan, u vrtiću je bila sama i tužna u svom kutu sa svojim mazama, nije ništa jela, a na kraju se teško razbolila.
    Ona sada lakše uspostavlja kontakte (više ne plače u prisustvu djece i ne bježi od njih), ali 29 djece na dvije tete . Imala sam dojam pri telefonskom razgovoru da i obećanja od proljetos s upisa o tome da ću na prilagodbi moći ostati koliko god želim nisu baš tako ispunjiva jer su mi rekli da eto...pa ako baš bude trebalo mogu par dana sjediti kod ravnateljice u uredu da se uvjerin da je sve uredu :shock: , a proljetos su mi obećavali da mogu u grupu.
    Moja malena je svjesna da mora u vrtić...rekla sam joj da je djeca i tete očekuje i da će sigurno upoznati nekoliko novih prijateljica (sad je u fazi da voli imati nove prijateljice) i slaže se ona sa svim tim...ali danas je rekla baki. Ma znaš, ići ću ti ja u vrtić samo par dana i neću opet htjeti ništa jesti pa ću opet završiti u bolnici i neću morati ići.
    Inače i nju su čuvale bake, posvećivale su joj jako puno vremena i truda, puno su radile s njom i igrale se. Inače je dijete koje ne voli velike skupine, dugo vremena nije uopće voljela biti s djecom, a sad preferira odnos 1 na 1. Jako se bojim i bojim se da ću se ja slomiti (jer mi je to grozna frustracija), i da ne samo da joj neću moći pomoći i biti oslonac već da ću joj otežati cijelu situaciju. Uf!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja sam danas zvala, sutra i preksutra idemo zajedno na adaptaciju od 8 do 10. u našoj grupi je 20 djece i 2 tete. kad sam mu objavila da sutra idemo, s tužnom facom me pitao:" a zašto ne danas? ja taj jako hoću ići...".
    inače smo jučer bili u shoppingu, kupovali odjeću i obuću za vrtić, sve je birao sam, jako se veseli, bira što će sutra obući
    javim vam sutra rezultate. ja sam zasad optimistična, s tragom tuge kaj je tak brzo narasel...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mi još uvijek ne znamo u kojoj smo grupi ni koliko ima djece. Zvala sam vrtić, rekli su mi da će pisati u ponedjeljak, kad dođemo :/
    Ja bih radije da znam ranije, ali ajde, nek im bude. Andreju to ionako ništa ne znači, više bi zadovoljilo moju znatiželju. Jedino što sam uspjela saznati da neće sastavljati novu grupu od novoupisane djece, nego će ih izmiješati s dosadašnjim jasličarcima.
    Uopće ne znam kako će to izgledati prvih dana (mada uopće ne sumnjam da će se naviknuti i da će zavoljeti vrtić), jer je sad već punih mjesec dana isključivo doma - ili s nama ili s bakama koje mu ugađaju kako god šef zasvira

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Joj kraljice, meni je ovo unaprijed dogovorena adaptacija san snova, a grupa od 20tero djece sciencefiction. Ovdje toga nema, niti jednog, niti drugog.
    Ja osobno mislim da bi mojoj kćeri dosta značila manja grupa jer mislim da ona ipak ostavlja više prostora za individualni pristup nego 30 djece...mislim da toliki broj tete ne uspiju niti čuvati, a kamoli raditi s njima i približiti im se na osobnoj razini, što je mojoj Hani jako važno i uvijek to traži od ljudi.

Inače i kod nas se ne sastavlja nova grupa većč se 6-7 novih ubacuje u postojeće grupe. Ni sam nisam sigurna je li to bolje ili gore...upasti u grupu koja već ima svoj zatvoreni kug i svoje zakonitosti i trebaš se jako potruditi da upadneš u to i postaneš ravnopravni član...ili ste svi novi pa se zajedno navikavate i stvarate svoj novi krug...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mi se sutra opraštamo od čuvalice i od ponedjeljka krećemo u vrtić. Grupa nam je isto 28 djece i 2 tete, a adaptacija od nekoliko sati ne dolazi u obzir. Odmah mora ostati cijeli dan kako će i inače biti.
    E, da. I kod nas ima čak dvije grupe (obje po 28 djece) od samo novoupisanih.
    A ja se samo nadam da će I. reagirati kao što je reagirao i na odlazak u jaslice (ni jedan jedini put nije zaplako preda mnom kad sam ga ostavila, a tamo se super igrao i bilo mu je lijepo s drugom djecom), jedino što je kratko išao u jaslice (ispisali ga jer je pola tog vremena bio bolestan). Ja sam onda bila slomljena, ali kad sam vidjela njegau jaslicama i da mu je tamo ok, primirila sam se za nekoliko dana. Sada ću valjda i ja bolje reagirati na njegov odlazak u vrtić.

mamin lavić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno Pripreme za vrtić

Tanja_ b, da li ti klinac ide u Bajku ili u Potočnicu? Nekako sam dobila dojam da živiš oko trešnjevačkog placa.....Možemo se čuti i na p.p.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Mi nemamo adaptacijski program, ali ja je svejedno neću ostaviti odmah cijeli dan, krenut ćemo postepeno, a svim silama ću se truditi da budem barem malo i s njom u grupi. Ako ne budem mogla to, ne mičem se ispred vrata i prvi dan ću je ostaviti pola sata-sat, drugi dan mrvicu više, pa ćemo vidjeti. Uzimam dva-tri dana godišnjeg ja, dva-tri dana MM. Ako bude išlo teško i onaj tjedan iza će uskočiti jedna od baka pa će ju ona voditi samo na par sati...dok ne bude spremna na cijeli dan. Mislim, tako smo i prošli put za jaslice, ali, moram priznati da svejedno baš nije nešto pomoglo :/ ...

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

nije mi jasno ovo što pišete da nije predviđen period za adaptaciju :? , koma

mi krećemo sljedeći tjedan; prvi dan smo sat vremena i ja ću biti s njim, na početku više, poslije manje; imam dovoljno vremena, sretna sam što ne moram adaptaciju utrpat u tjedan dana, jer znam da bi to kod nas teško išlo :/

za spavanje uopće još nisam sigurna da ću ga ostavljat, sve zavisi kako će se prilagoditi i kako ću se ja uspjeti organizirati s poslom

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

mi bili danas i bilo mu je više nego odlično! :D
    odmah je krenuo na igračke, mene je otkantal (odi ti mama u grad plati račune ), odmah se on krenuo upoznavati sa svima, ispitavati tete kakve su to igračke i sl. ja sam zbunjena stajala na vratima, a on je uživao. rekla mi je teta: čini se da ovo teže pada vama nego njemu. istina... kod nas na adaptaciji mame i tate nemaju pristup...
    vratila sam se nakon dva sata, on se igrao s djecom, odmah je došao do mene i rekao tetama da će doći opet sutra. ja sam ga dodatno razveselila s novim ruksakom medo Winnie, kao poklonom za prvi dan vrtića. slikali smo se i svima ponosno priča kak je tam super i da ima dva tobogana i puno ljuljački. sad spava snom pravednika već tri sata, a toliko nije spavao ne pamtim.

jedino me ne veseli jelovnik. danas je ručak bio vinski gulaš :/

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Uf, i meni je mrak od ovoga. A kažu da djeca dobro nanjuše da su roditelji zabrinuti. Mi smo lani već krenuli pa iz raznih razloga odustali tako da znamo svoju grupu, čak se sjeća tete i par klinaca. Voljela bih da sad bude dobro.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj kraljica85 prvotno napisa
    mi bili danas i bilo mu je više nego odlično! :D
    Baš mi je drago zbog vas!

A za jelovnik :/ ...i kod nas je dosta loš.

Lora163 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

uf, bojim se tog dana
    moj Karlo dosta teško prihvaća nove situacije
    djecu voli iako mu treba neko vrijeme da se skompa s novom djecom
    bojim se da će to biti mission impossible
    pričamo mu sve najljepše o vrtiću ali čim netko spomene vrtić, počne šiziti da on neće u vrtić
    a tko zna, možda se pozitivno iznenadimo i on i ja ( molim boga )

sanjas33 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno re

Da vas utjesim sto se tice jelovnika, od ponedjeljka 03.09. jelovnik se drasticno mijenja, sto znaci zitarice, mahunarke, samo piletina i puretina i naravno riba, suseno voce, te svjeze voce i povrce. Nema vise cedevite, grickalica i slatkisa, hrenovki, pastete, salame, putra, meda....eto

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Re: re

Citiraj sanjas33 prvotno napisa
    Da vas utjesim sto se tice jelovnika, od ponedjeljka 03.09. jelovnik se drasticno mijenja, sto znaci zitarice, mahunarke, samo piletina i puretina i naravno riba, suseno voce, te svjeze voce i povrce. Nema vise cedevite, grickalica i slatkisa, hrenovki, pastete, salame, putra, meda....eto
    Kako to misliš, jel u vašem vrtiću?...U našem ne!

Mislim da vrtići neće imati obavezu usvojiti nove jelovnike dok ih novi zakonski propisi (koji još nisu doneseni) na to ne obvežu. Možda griješim, ali za sad je to stvar dobre volje svakog pojedinog vrtića.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Marko je za sada ova 2 dana na prilagodbi bio ok, što će biti dalje vidjet ćemo....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas u grupi je po 20 djece, nikad više, isto su 2 tete!

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

i kod nas je 20 dječice u grupi, dvije tete

mi smo danas bili jedno sat vremena, bio je "dan otvorenih vrata", upoznali se sa tetama, poigrali se jedno sat vremena i tak, bojanu se svidjelo, al od sljedeće srijede krećemo za ozbiljno

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mi uopće ne znamo ništa o grupi :/ saznat ćemo u ponedjeljak kad dođemo u vrtić.
    A ja sam znatiželjna
    I uopće nemam ideju kako ću ga izvući van iz stana.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

O grupi sam sve saznala u ova 2 dana.

Upoznala djecu, roditelje itd

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •