Ja sam rodila na hitni carski. Silno sam željela roditi prirodnim putem, baš zbog toga što je to normalan način na koji malo ljudsko biće dolazi na svijet. Nije išlo Nakon 11 sati strašnih, neefikasnih trudova (uz drip ), kucaji ploda su počeli usporavati, i ja sam "završila na stolu" u roku 5 min.
Ne mislim da sam manje majka, zato što se nisam "porodila" nego su "zasjekli i izvadili bebu", kako to slikovito kažu u navedenom tekstu. Ali, isto tako, ne nalazim da je taj tekst imalo uvrijedljiv (maloprije ga pročitah, da vidim šta je to toliko strašno da je potaklo otvaranje nove teme). Tekst je realan (ako vidno američki). Carski rez je velika abdominalna operacija, koju sam ja, a vjerujem i mnoge druge majke, željela izbjeći. Silno sam strijepila od toga, i nakraju me zadesilo. I sve su se moje strepnje, na žalost, obistinile. Sutradan sam dobila temperaturu 39,8C, teško sam ustajala, mlijeka ni od korova, a moja mala srećica, nakon što smo se družile samo 15 min, je hitno odnesena na intenzivnu, jer je i ona fasovala infekciju. Ne znam, možda bi sve bilo bolje, da je neko mogao procijeniti na vrijeme da se beba neće spuštati, pa napreviti carski prije, da se ne dozvoli nastajanje infekcije zbog dugog curenja plodove vode... Ali, svejedno. Opet mi je žao što se nisam "normalno" porodila. Jer i dalje carski rez ne smatram porodom nego operativnim zahvatom, sa rizicima koje nosi svaka abdominalna operacija.