Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: kako ih odgajate?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno kako ih odgajate?

ne znam kako vi ali mi Damiana od početka odgajamo da dijeli igračke kada mu dođu dijeca na igranje,da se nije lijepo tući i sl.Ne ide u vrtić.Sad dolazi do problema,većina dijece uzima njegovo ali ne da svoje,tuku ga dok ja ne vidim,uče ga ružne riječi...i on se ne snalazi.Takvu djecu srećemo svugdje,kod prijatelja,u susjedstvu,igralištu...Stvarno ne želim odgajati divljaka ali ispada da ako nije takav izvuče deblji kraj.
    Znam,sada ćete reći da se ne druži s takvima ali njih je sve više.Ostanem zatećena kada sretnem "normalno" dijete.
    Ove jeseni kreće u vrtić i sve me je strah kako će to izgledati!

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ela nije izgovorila ni jednu ruznu ric dok nije osla u vrtic.
    ugl. sto se tice druge djece ucim je da dijeli i da se ne tuce ali ako je netko prvi udari da mu vrati vidjela sam puno djece koja se ne znaju obranit i mislim da je ovako bolje (nemojte sad drvljem i kamenjem na mene, znam ja da se nije lipo tuci)

Hannah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Taša nemoj biti tako pesimistična. Naravno da ima različite djece, ali većina ih je divna. Ja sam se brinula kako će se Šimun snaći u "borbi" za igračku, uvijek ga učimo miroljubivosti i što vrijeme prolazi vidim po njemu da se sam zna snaći u raznoraznim situacijama. Treba ih pustiti da sami odreagiraju. Djeca sama nađu zajednički jezik.

Romana avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Bez brige naučit će,a naravno i ti ćeš mu pomoći.Moja L. je znala samo blijedo gledati dok bi se drugi igrali sa njenim igračkama.Danas,sa 4 g.,i dalje bez problema dijeli svoje,ali kad nešto ne želi dati,onda lijepo objasni da neda.Bez naguravanja i svađanja.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mi još uvijek imamo problem s dijeljenjem. Uzima sve tuđe, svoje ne da ništa. I uzalud objašnjavam da joj zato nitko ništa neće dati, da nije lijepo, da ... Ne da svoje, osim ako je na stvari zamjena za tuđu stvar na koju se baš nameračila, onda čak i nudi svoju samoinicijativno. Ako joj netko nešto ne da, urla iz petnih žila i lije krokodilske suze. Zna mi bit neugodno, prihvatila sam sve kao 'fazu', ali umorna sam već, traje već skoro godinu dana, samo su sad finte 'profinjenije' ...
    Je l to prolazi? Ili je crta karaktera? Ili sam nešto krivo?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

probali smo i mi s forom.ako te netko udari vrati.Al ne prolazi.Baš je dabnas došla jedna poznanica s malo starijim dečkićem koji je miran,igrali su se super.3h. nijednom incident.Dijelili su igračke,smijali se i bilo je super!

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mislim da si samo malo preosetljivija jer krećete u vrtić

Naša priča je sledeća: pošto sam ih samo ja čuvala (bez ozbiljnijih upadica od strane tate, bake i dr) imala sam izvrsnu priliku da ih lepo odgajam - što bi značilo da smo se od strarta učili da se ne trebaju svađati i tući, da nije lepo govoriti ružne reči, da nije lepo otimati i ne davati...Sve je bilo skoro pa idealno do polaska u jasle sa 22 meseca. Kažem skoro idealno jer ipak trebamo uzeti u obzir njihov uzrast i potrebu za prisvajanjem odakle uglavnom kreću svađe i tučnjava (mada se moji nikada nisu tukli ali je zato bilo vrištanjaaaa :shock: )

Sa polaskom u jasle se nije mnogo toga promenilo u početku. Poštovali su i slušali tete, sarađivali i uglavnom se odvajali u stranu od ostale dece. Onda su se polako priključili grupici i počeli da i kući dovlače fazone tipa 'ne daš mi autić i ja imam sasvim dovoljno prava da te zbog toga gurnem/zveknem'. Počela su tužakanja, ružne reči, pleženje jezika...

Ono što sam mogla da primetim jeste da su sve to učili od dece iz starije grupice sa kojom se spajaju po potrebi (bolovanja teta, odmori). Grupica je starija jaslička kao i naša ali su tu uglavnom deca koja su 6 meseci starija od naših i samim tim 'upućenija' u gluposti. Kad bih recimo došla po njih kad su u spojenim grupama barem petoro dece bih zaticala na stolovima, barem dvoje se negde čerupalo ili svađalo, tete bi bile nervozne jer nisu mogle da ih nadjačaju...Starija deca ili psihologija veće mase ko će ga znati ali je promena bilo. Na meni je bilo da neprestano ponavljam kako je njihovo ponašanje neprihvatljivo, kako to ljuti tete pa one moraju i da podviknu na njih, kako su oni dobri dečaci...I pali :? . Naučili smo nekoliko ružnih reči ali ih ne govorimo ili ako nam izleti otkomentarišemo kako je ružno tako pričati, ponekad popustimo za igračku, sve češće lepo zamolimo, govorimo hvala i izvoli, svakog dana dolazimo kući sa novom pesmicom...

Znači, misao vodilja bi trebala da ti bude ta da vrtić ipak daje puno više nego što uzima. Deca se trebaju družiti sa vršnjacima (ne mogu da vam opišem kako je lepa bila sinoćna scena kad su se B&M sreli u gradu sa drugaricom iz grupice ) pa makar imali malo više posla popodne oko prevaspitavanja

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Dok su bili manj bili su jako dobri sve su davali(čitaj:drugi su ih iskorištavali do kraja).Ništa nije vrijedilo što smo ih probali upozoriti da ne moraju baš uvijek popuštati drugima.Ali onda skoro iznenada valjda im je proradio klik u glavici postali su jako pažljivi skim će se družiti i koliko će davatiSkužila sam poslije da u tim stvarima i djeca sama isprobavaju svoje granice.Naravno mi moramo biti tu da im damo podršku i usmjerimo ih ali većinom oni sami na kraju skuže što nisu dobro napravili.Možda griješim ali mojima je tako bilo.

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Malopre sam preskočila da napišem da deca jako brzo sama nauče da se sklanjaju od napadne i nasilne dece. Vidim da se i kod mojih dele na grupice - na mirniju i poslušniju odnosno na divljačku i nepokorivu. Znam to zasigurno jer mi moji stalno donose izveštaj kako su se 'oni drugi' blesavili ili štajaznamštaveć radili.

Ma ne daju oni nikome da ih tlači. To je možda problem do 3. rođendana, kasnije se ne daju

Hannah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj clumsy mom prvotno napisa
    deca jako brzo sama nauče da se sklanjaju od napadne i nasilne dece
    Kada Šimun vidi dječju svađu ili tuču, roditelja koji udari ili viče na svoje dijete, odmah se miče. Ili dođe do mene ili ostane stajati i promatra. A primjetila sam da to rade i ostala djeca sličnog ponašanja kao i Šimun.

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

A jel prevrće očima i sebi u bradu govori "Boze, boze "

Ovi moji to rade redovno

Hannah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Skoro Imamo dojam da si misli - a što je ovima sada, a lijepo smo se igrali :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ni ja svoju ne učim da bude gruba,da psuje,da otima i sl. ALI naučila sam je jednu magičnu rečenicu koju izgovara djeci kada su takva i koja je za sada imala super odjek.
    rečenica glasi: "no no,to nije lijepo! kako su te to mama i tata odgojili?"

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •