Jel ima neko recept za turšiju, silno si je želim napravit! Pliiiiiz!!
Jel ima neko recept za turšiju, silno si je želim napravit! Pliiiiiz!!
Ja je pravim jer MM silno voli karfiol iz turšije a ne smeta mu što je natrpano vinobrana.![]()
Opere se povrće.
- krastavci
- paprika
- karfiol
- sitni luk
- može i kupus ( ja ne stavljam )
To se stavi u veću posudu ( kantu )
Otopina :
8 l vode, 30 dkg. soli, 60 dkg. šećera , žlica bibera-zrno, sve se prokuha ohladi stavi 1 vinobran i izmješa.
Prelije se preko povrća.
Pošto će se povrće podići na vodi treba ga pritisnuti sa onim plastičnim pritiskivačima , a gore se stavi neka boca sa vodom i to se poklopi ili prekrije sa nečim.
sto je vinobran?![]()
Vinobran je zapravo kalij-metabisulfit i koristi se za sumporenje vina (kako bi se spriječilo kvarenje). No, može poslužiti ( vrrrlo uspješno) i kao konzervans za povrće...Originally Posted by mel
Kupuje se u običnim dućanima s prehranom, u vrećicama kao i obični konzervans.
Navodno nije štetan za ljudsko zdravlje. Ja na ovu činjenicu gledm malo sa skepsom jer za moj pojam kemija je kemija i voljela bih da mi netko potvrdi suprotno jer je paprika (ili šarena salata) ukiseljena pomoću vinobrana vrhunska delicija!
joj sto moja mama pravi dobru tursiju! mljac....
najbolji mi je karfiol, a tek luk, a ni mrkva nije losa
al nemam recept :embarassed:
Ja turšiju rijetko, rijetko konzumiram, a fina mi je paprika jer je kao svježa a i karfiol. Kupus mi se ne sviđa iz turšije, a mrkva mi je finija naribana i kao salata začinjena. Inače taj vinobran osjetim na jeziku i to me odbija. Više volim ako može bez kemije.
A jel ima netko recept za turšiju bez kemije?
Svi obožavamo turšiju, ali sve recepte što sam do sada našla sadrže konzervanse,šećere,...
Takve nema i ne može biti, jer bi se inače morala kuhati i pasterizirati. To ne bi bilo to. Taj vinobran ju i čuva od kvarenja.
Turšija je to što je - sa keminom.
Može se paprika kiseliti kao kupus - mliječno kiselo vrenje, ali ima drugačiji okus meni nije fino i to ne radim. ( Moja sveki je to radila nekad )
Inače se može sve povrće kiseliti ali zasebno i po ustaljenim receptima.
ah,šmrc![]()
ma,i dalje me kopka... čula sam od jedne bake davno kako je ona radila turšiju u velikoj bačvi, red povrća,red soli i onda se to zalije nekakvom otopinom, optereti poklopcem i kamenom...pa se čeka i skuplja pjena...
Da, to je nešto kao kiselenja kupusa. Možda bi išlo i različito povrće . Pitat ću ja svekrvu kad odem do nje.
Pronašla sam ovaj recept:
http://www.coolinarika.com/recept/lj...-ljuta-tursija
Inače, nikad nisam pravila turšiju. :/
Evo,pročitaj ovo...možda pomogne...Originally Posted by trimama
http://makrokutak.net/phpBB2/viewtop...ight=tur%9Aija
Hvala svima![]()