Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 70

Tema: Ventolin - da ili ne?

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno Ventolin - da ili ne?

Vjeko mi kašlje već neko vrijeme i odvela sam ga liječniku na pregled. Nije imao temperaturu, dobro jede i dobro spava, no kašalj nije prolazio. Doktor ga je odmah stavio na dvije inhalacije ventolina i inekciju nečega što počinje na spa.. Drugi dan isto, a treći dan nam je htio pisati uputnicu za bolnicu za svaki slučaj jer je sljedeći dan neradni pa ga ne može pratiti... Pošto imamo gdje nabaviti inhalator dao nam je ventolin kapi 3 puta dnevno po tri kapi. Još sam zaboravila reći da je dobio sumamed za slučaj eventualnih komplikacija. Uplašeni bolnicom učinili smo tako, ali naši kumovi koji imaju astmatično dijete i kod drugog su liječnika čudom se čude kako smo mogli dobiti ventolin kod kuće, i da je on jako opasan i njihov liječnik ga ne dozvoljava upotrebljavati kod kuće. Zanimaju me vaša iskustva i stajališta vaših pedijatara. Vjeko ima 6.5 mjeseci.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ako si iz Zagreba ili okolice odi na Srebrnjak!

Tamo su ipak pedijatri pulmolozi....

Bolje 5 dana u bolnici nego da se iskomplicira

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sanjice,

moji dečki imaju isto to. Zove se bronhiolitis i virusno je oboljenje. Viruščoba napada bronhe i ostatak respiratornog trakta i stvara ekscesivni šlajm, pa klinci mogu udisati, ali ne mogu izdisati, nego krkljaju i muče se. Time opterećuju i srce pa je potencijalno opasno. Također se zna razviti u upalu pluća. A budući da ne mogu iskašljati i ispuhati nos, moram ih inhalirati Ventolinom pomoću neke stvarce po imenu babyhaler (bejbi inhalator) i aspirirati im nosiće onom glupom pumpicom. A da se ne daju, ne daju se. Dobili smo injekciju Solumedrola (metilprednizolon, kortikosteroid). Bili smo prekjučer na Srebrnjaku, napravili smo RTG pluća.
    Navodno to kruži okolo ove zime, a jako je zarazno. Velika deca od 2 godine to prehodaju lagano, jer već znaju i iskašljati i sve, ali moji patuljci su još ugroženi.
    Danas im je već puno bolje, još se inhaliramo 3 dana i to je to.

Citiraj Sanjica prvotno napisa
    kod drugog su liječnika čudom se čude kako smo mogli dobiti ventolin kod kuće, i da je on jako opasan i njihov liječnik ga ne dozvoljava upotrebljavati kod kuće.
    Inače, ambulantno i doma se može inhalirati Ventolin, ali mikronefrin (epinefrin) se ne smije, već samo u kliničkim uvjetima. Tako da se taj liječnik (ili roditelji) čude bez razloga.

Vjeki da brzo ozdravi!

ivarica

Početno

uzimanje ventolina u obliku otopine/kapi putem nebulizatora (inhalator kojeg spominjes) traje puno dulje (bar 5 minuta) nego udisanje ventolina u aerosolnom obliku uz pomoc babyhalera (ovo drugo je puno lakse izvesti i kad bebe spavaju, traje manje od minute i nema nikakve buke koja bi bebu uznemiravala, ne prska je po nosu i sl), za bebu je ovo drugo sigurno komfornije i manje se bune nego na masku na licu, ne znam zasto ti lijecnik nije to dao?
    ovo ti pisem iz visegodisnjeg iskustva inhaliranja, neulizator nam je spremljen u kutiji, nekoliko puta upotrebljavan.

na stranicama plive nasla sam takodjer ovu info:
    U djece ispod 18 mjeseci klinička djelotvornost nebuliziranog salbutamola nije potvrđena.

http://www.plivazdravlje.hr/pda/?sec..._menu2=&id=222

moj ti je savjet da, ako ne mozes do svog lijecnika preko vikenda, a stanje vam se nakon uzimanja ventolina ne popravi, nazoves srebrnjak za savjet.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I mi se ovih dana liječimo na Srebrnjaku (virusna upala pluća).
    Svako jutro idemo u bolnicu na inhaliranje (ventolin), a za kućnu uporabu imamo baby haler i ventolin-pumpicu (3 puta dnevno po jedan potisak).

Ja sam se nakon pregleda kod pedijatrice koja je rekla da je OK uputila na Srebrnjak. Tamo su napravili drugu dijagniozu, nakon čega je dobila injekciju solumedrola, pregledali ju, inhalirali, krvnu sliku napravili itd.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mi smo se do jučer inhalirali na baby haler sa Ventolinom (3x1 potisak- 5 do 10 udaha, 10 dana). Uz to je dobivao i Flixotide 2x1 potisak.

Flixotide uzimamo već preko 2 tjedna, a dr. Raos (Srebrnjak) nam je jučer rekao da je sve u redu (nema alergija, krvna slika ok), ali da do kontrole za tri mjeseca i dalje uzimamo Flixotide da mu ojača imunitet :/
    Meni je to malo bezveze. Šta nije bolje da mu za imunitet dajem neki biljni pripravak nego kortikosteroide. Btw, kad sam pročitala uputstva nije mi baš bilo svejedno ni prvi put mu dati, a kamoli 3 mjeseca (a sad je zdrav) :shock:

ivarica

Početno

flixotide nisu lijek za imunitet nego lijek za astmu
    ali, skuzila sam iz nekih smokicinih postova od prije i ovog sad tvog pitanja da ih vi uzimate kao lijek za smanjenje simptoma kod napada, mislim da je to skroz pogresno, ventolin se koristi u tu svrhu i kratkotrajno, a flixotide su ucinkoviti (znaci da nema napada, nema potrebe za ventolinom) ako se koriste cijelo vrijeme kad je dijete izlozeno alergenima.
    mislim da je tih tri mjeseca uobicajeno vrijeme uzimanja flixotida da se vidi jesu li bili djelotvorni u suzbijanju napada, poslije tog se onda smanjuje ili ukida doza.

sto ste tice doze kortikosteroida u lijeku, tu je isto jednostavna matematika, ali se lijecnici rijetko potrude pojasniti nam stvari, a i mi roditelji cesto propustimo pitati ih. ivar je vec vise godina na flixotidama i osjecala sam se lose zbog tog i super mi je bilo kad bi mu lijecnik ljeti pravio "pauzu". tek mi je novi lijecnik kod kojeg je zavrsio kod zadnjeg napada pojasnio (pomnozio i zbrojio, nista vise truda ne treba) koliko mu je ta pauza ustvari radila stetu jer je npr. za vrijeme zadnjeg napada, u pauzi uzimanja lijeka pred nekoliko mjeseci, u dva dana dobio kortikosteroida (oralno) koliko bi ih udahnuo (najmanje stetan nacin) u sljedece tri godine redovite terapije. da ne pricam o ostalim traumama koje dolaze sa takvim napadom, strahom, pretragama, hospitalizacijom.
    znaci, daleko od toga da flixotide nisu stetne, ali treba izabrati najmanje stetnu varijantu.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sada si me još više zbunila :?
    Sven nije na ništa alergičan :?
    Bili smo na Srebrnjaku i testovi su mu bili negativni.
    Kod njega je problem što često ima bronhitise. I to je sve. Radili su mu na Srebrnjaku i imunološke pretrage i svi nalazi su mu u granicama normale.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Sad sam još zbunjenija. Meni Vjeko uopće nije imao nikakve napade i skroz mi dobro izgleda sve vrijeme, samo imamo muke s kašljem, tj. izbacivanjem šlajma. I nekako imam osjećaj da mi je najviše pomogla kumina uputa kako ga izdrenirati ( lupkanje po leđima ) i pomoći mu da taj šlajm izbaci. Sve ostalo smo radili iz straha od mogućih komplikacija i bolnice, nemam osjećaj da mu je poslije inhalacija bolje, niti mu je lošije u neko drugo doba dana. Može disati ,nos mu ne curi, a kad počne šištati i krkljati u gornjem dijelu pluća tj. grla znam da ga je potrebno samo malo potaknuti da to sve izbaci van. Kad se izbaci sluz tada diše sasvim normalno. Meni je sve to novo jer su mi dvoje starije djece uvijek imali temperature, povraćanja i totalne klonulosti, no s tim sam se nekako lakše nosila. Dva-tri dana i noći muke, a onda bude sve bolje i gotovo. Najgore je što nismo iz Zagreba i nama je spomen bolnice jeza jer se bojimo da nam bebe ostanu odvojene od nas, koliko čujemo čak i ako želimo platiti, ne možemo ostati jer su bolnice pune.

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Sanjica prvotno napisa
    Sad sam još zbunjenija. Meni Vjeko uopće nije imao nikakve napade i skroz mi dobro izgleda sve vrijeme, samo imamo muke s kašljem, tj. izbacivanjem šlajma. I nekako imam osjećaj da mi je najviše pomogla kumina uputa kako ga izdrenirati ( lupkanje po leđima ) i pomoći mu da taj šlajm izbaci. Sve ostalo smo radili iz straha od mogućih komplikacija i bolnice, nemam osjećaj da mu je poslije inhalacija bolje, niti mu je lošije u neko drugo doba dana. Može disati ,nos mu ne curi, a kad počne šištati i krkljati u gornjem dijelu pluća tj. grla znam da ga je potrebno samo malo potaknuti da to sve izbaci van. Kad se izbaci sluz tada diše sasvim normalno...
    Ne trebaš biti zbunjena. Cure pričaju o svojim problemima koji nisu isti kao Vjekin problem i problem mojih dečkiju.
    I mi imamo muke s izbacivanjem šlajma, a pedijatrica je također savjetovala ojako lupkanje po leđima i rebrima sa strane, u trenutku kad počne kašljati (kao i tvoja kuma). Tako se odljepljuje šlajm s bronha i lakše izlazi vani. Čak je još i spomenula da bi bilo dobro da se pritom i ispovraća, jer će tako sve izbaciti vani. Neće biti ništa ako ga proguta, ali je uvijek bolje ako ga u potpunosti izbaci.
    Niti mojim dečkima nije naočigled ništa bolje nakon inhalacija (3x1 potisak, 5-10 udisaja kroz babyhaler), ali im je bolje dugoročno.

ivarica

Početno

sanjica, moj drugi post se odnosio na brundino pitanje o flixotidama pa ga cijelog mozes preskociti. :D

brunda, ne znam sto ti reci, mozemo se nastaviti zbunjivati ovako preko foruma :/ ivar je flixotide dobio nakon drugog napada (otezano i ubrzano disanje, wheezing ..) pred dvije godine i otad ih koristimo svakodnevno min 9 mjeseci godisnje (a dalje vjerojatno bez pauza). je li doktor spomenuo da bi se njegovo stanje moglo razviti u astmu? mozda je zato krenuo sa flixotidama da to pokusate izbjeci? ali, nemoj meni odgovarati, pitaj njega sljedeci put :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo i nas malo. Isto muku mučimo već dva tjedna, kašlje naizmjenično produktivno i suho. Sad čekamo Metku da se vrati da nas spasi. Najgore mi je što ovaj put nije bila u vrtiću, nego se doma razbolila, pa se kod bake oporavila i vratila se u Zg da bi opet počela.
    Moram priznati da sam isto zbunj glede Flixotida. Najgore mi je što toliko forumskih klinaca muku muči sa bronhitisima, svi se savjetujemo uzduž i poprijeko, a nitko izliječen. :shock: Svi skupa idemo najboljim doktorima, razmjenjujemo iskustva, čini se i da su svi disciplinirani i slušaju doktore i opet ništa! Ko je tu lud? Jedino pametno mi se čini da netko od nas upiše medicinu.
    Još jedno pitanje: kad dajete i ventolin i flixotide, da li dajete jedan za drugim ili sa vremenskim razmakom?
    I još jedno: gdje mogu ponoviti testiranje (privatno), čini mi se da je striček rihter nešto fulal.

ivarica

Početno

kad ih kombiniramo ja prvo dam ventolin, nakon 10-15 minuta flixotide.
    nitko mi nije tako savjetovao, nego je to moja zdravoseljacka :/ logika: prvo ventolin da rasiri disne puteve (jer uzimamo ga samo kad ga "stisce") pa flixotide.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja isto dam prvo ventolin da "raširi", al odmah iza dam flixotide. Probat ću malo pričekati.
    Da li Ivaru pomaže ta dugotrajna terapija flixotidom? Znam da je nedavno bio jako bolestan, ali inače, kako ti se čini?

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Flexotide je profilaksa, a Ventolin je terapija kod spazma.
    Mi uzimamo kod normalnog stanja Flexotide ujutro i navečer 1x potisak, 5 udisaja na baby haler, a kad već dođe u krizu i dobije spazam onda Flexotide ne pomaže nego nam je Th. Ventolin 2x potisak po 5 udisaja 2x dnevno. Inače mu je Dg. s 2 g. i 2mj. alergijska astma na pelud stabala i u krizi je od veljače do srpnja, a bez obzira na dugotrajan boravak na moru dr. je rekla da se ne smije prekinuti profilaksa već smanjit na 1x dnevno. U krizi je opet kad se vrati u Zg zbog velike promjene zraka (smoga). Inače odlazimo uvijek na Šalatu i ordinira ga dr. Kelečić. Tamo je bio i nekoliko puta hospitalizitran radi istog. Ja sam zadovoljna s cijelom ekipom.
    P.S. Sok Noni je jako dobra stvar za imunitet, a sada smo nabavili i med od kadulje pa ćemo vidjeti.

ivarica

Početno

smokica, mozda se ne treba cekati, nitko me nije savjetovao tako. to je jedno od onih vjecnih "pitanja za sljedeci put" kod doktora.

da, njemu definitivno pomaze terapija.
    ali, ne u borbi protiv infekcija. to smo potpisali u ugovoru za vrtic (iako, da se kucnem, kako je veci, toga je sve manje)

kod nas je dijagnoza alergijska astma, kod vas?
    ja sam oduvijek racunala na to da se kod ivara moze razviti astma jer je sklonost naslijedio s obje strane, i mm i moje. zato sam ga i odlucila dojiti dok sam ne prestane i polako ici s dohranom, da smanjim rizik. do trece godine sve je bilo ok, imao je samo par blazih infekata (nije isao u vrtic, ja sam bila s njim doma) i dvije jake urtikarije.
    kad je krenuo u vrtic nakon dva tjedna uhvatio ga je prvi napad teskog disanja, pisem paralelno s ovim jedan novi topik o iskustvima bolnickog lijecenja pa cu tamo detaljnije. iako mi i sestra i necakinja imaju astmu, a i mm je ima, taj prvi ivarov napad bas nas je preplasio, imao je puls mislim oko 160 otkucaja u minuti, a jedva je disao, sestra je u ambulanti izbrojala 75 udisaja/min. tad je lijecen ventolinom i Medrolom (i antibioticima jer je imao upalu pluca) i vec nakon dva dana sve je bilo super. to je bilo na jesen, pred dvije i po godine. napad se ponovio za 6 mjeseci, opet sve isto. dobio ventolin, kisik, Medrol, nakon dva dana skroz ok. Nakon tog napada prebacili smo se na Srebrnjak i poceli s terapijom flixotidama, tad mu je dijagnosticirana astma. Dok je bio konstantno na flixotidama nije imao napade, ali je preko ljeta kad je pauzirao sa lijekom cesto suho kasljao (i to na moru!) i trebao mu je ventolin. i preklani i lani. Ove jeseni, dok jos nismo poceli ponovo s terapijom, dogodio mu se taj ponovni napad kojeg mislim spominjes (jer osim vodenih kozica nije bio teze bolestan u zadnje vrijeme), bio je hospitaliziran tri dana, opet ventolin, kisik, medrol tri puta dnevno svaki dan.
    koketirali smo s homeopatijom, odustali nakon napada (to je bilo pred dvije godine).

sto god smo pokusali sa strane, nicim ne mogu utjecati da do napada ne dodje, jesu rijetki, cetiri ili pet u dvije i pol godine, ali su stvarno iscrpljujuci i za to vrijeme prima zestoku dozu kortikosteroida (rekla sam, ko nekoliko godina flixotida) i ventolina. pomirila sam se sa takvom terapijom jer nam je cilj da napadaja uopce nema, da nema potrebe za ventolinom, znaci da astmu skroz stavimo pod kontrolu, a isto tako i da on moze na hokej, da moze trcati djecje trke, da ne treba nositi pumpicu u skolu, a cini mi se da ako tu ljetnu pauzu preskocimo da cemo to i uspjeti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nama je dijagnoza ko i Bebi2. Alergijska astma (neki put kažu bronhijalna :/ ). Dokazana alergija na pelud stabala.
    Bili smo kod Rihtera, kad je otišao ostali smo kod dr. Kelečić, jer je taman u to vrijeme Maja bila hospitalizirana na Šalati.
    Nismo bili na kontroli već jako dugo, jer se sve svodilo na izvještavanje doktorice o stanju. Promjena ili prilagodba terapije nikakvih. Nama recimo nije rekla da dajemo Flixotide bez prekida, već samo u doba cvjetanja stabala. Najgluplje mi je što Maja ima redovite bronhitise bez obzira na doba godine, čak možda i više u ovim jesensko-zimskim mjesecima, kad ništa ne cvjeta. Rekord od devet bronhitisa i upale pluća smo postavili baš u 11. i 12. mjesecu. Zato ja sumnjam da je možda na još nešto alergična. Naravno i u njenom vrtiću su infekcije dio inventara.
    Kod nas u obitelji nitko nema astmu, ali je MM do puberteta muku mučio sa bronhitisima. (Njegova teorija je da je sve prestalo kad je počeo pušiti :/ ). Ja sam prvi put dobila bronhitis sa 26 godina i od tada svaka prehlada završava bronhitisom. Izgleda da to kad jednom pokupiš, nema natrag.
    Pokušavamo sa homeopatijom, čini mi se da je sve skupa malo bolje, napadi su ipak lakši. Al ih i dalje ima i to previše .

ivarica

Početno

maja je sigurno izmorena od toga javite se alergologu zbog pretraga i pregleda sto prije

mislim da sam sad skuzila onu tvoju opasku da alergotestove moras ponoviti privatno jer je doktor vjerojatno negdje pogrijesio.

ali, ne moras privatno, sljedeci put kad ides na kontrolu, samo nek ti lijecnica op. prakse na uputnici napise pregled i pretrage, nama nas uvijek tako napise, a onda uz pregled obavljamo i spirometriju i prick i sto treba, mi smo ponavljali prick godinu i po nakon prve pretrage, mislim da je to uobicajeno da se ponavlja.

i nalazi su drukciji.
    - pred dvije i po godine, krvi nalaz, prepisujem: specifični reagini na grinje izuzetno patološki, nalaz 6, na peludi trava razred 2, peludi korova nalaz 0.
    - pola godine nakon tog prick test - samo grinje 5+ ,
    - pred tri mjeseca prick test - grinje (ali blaze) ali uz njih i trave i zito, ambrozija, ranocvatuca stabla.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ako ste me malo u jednom momentu i zbunile, sada mi je lakše. Moj problem je relativno mali i dao Bog da tako i ostane. Većina vas se zaista mora nositi sa vrlo teškim stvarima koje se , imam osjećaj, vrte u začaranom krugu. Vjeki je bolje, izbacuje šlajm i ukinut mu je ventolin, samo inhaliranje fiziološkom do potpunog ozdravljenja. Kupili smo svoj inhalator, cijene su zaista vrlo prihvatljive a koristiti ćemo ga svi, i veliki i mali. Pokušati ćemo ubuduće brže reagirati, a ne čekati dok se jače ne zakomplicira.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ivarice hvala ti. Meni je tek nedavno postalo jasno da se ti testovi ponavljaju. Ne znam zašto mi nismo u tri godine, a stalno smo bili na kontrolama. I kad bi ja spomenula da je možda neka druga alergija, reakcija bi bila da ko sam ja da njima pametujem.
    Vidjela sam tu negdje na forumu da ima neki dobar doktor na Srebrnjaku. Jel zna neko kako se zove?

ivarica

Početno

richter? :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

NEEEEEE!!!!
    Prije bi Pavloviću!

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Smokica prvotno napisa
    ...
    Vidjela sam tu negdje na forumu da ima neki dobar doktor na Srebrnjaku. Jel zna neko kako se zove?
    Dr. Darko Richter je izvrstan, a onaj kojeg vjerojatno tražiš je prim. Raos.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, Raos je taj. Uspjela sam naći na forumu.

A Richter, pa bili smo kod njega skoro dvije godine. . Čovjek ima puno posla (vuče Boga za bradu) pa mu ne bi htjela svojom malenkošću smetati.

ivarica

Početno

mi smo vec dvije godine na srebrnjaku, do nedavno kod dr calete i on nam je bio skroz ok, ali ipak smo se odlucili prebaciti kod richtera. dogodilo se to tako da je ivara ove jeseni uhvatio napad i mi smo dosli gore, a nas doktor je tek za sat vremena pocinjao s dezurstvom, mogli smo birati izmedju richtera i jedne lijecnice.
    izabrala sam njega (zbog njegovih odgovora na cybermedu sto se ticu alergija) ali jos uvijek se smrznem kad se sjetim trenutka kad sam usla unutra s ivarom, proletjeli su mi ispred ociju svi forumski topici gdje se komentira njegov stil, proletili su mi i oni njegovi odgovori sa cybermeda koji su se odnosili na udrugu. mislim da ce mi pred tim covjekom uvijek biti neugodno.

ali, od prvog trenutka naseg boravka tamo, prvo preko sat u ambulanti, pa kasnije na odjelu pa sve do otpusta nakon tri dana on je bio tako posvecen ivaru, prvi put da smo bili sa lijecnikom koji bas postuje dijete kao pacijenta, obraca se njemu s pitanjima koja se njega ticu, a ne nama da mi prepricavamo, njega pita za izbor hoce li popiti lijek ili injekciju. u ta tri dana osim jednog bockanja u uho nije ga htio maltretirati nikakvim bespotrebnim vadjenjima krvi (u vinogradskoj je kad je bio zbog iste stvari u bolnici sva tri dana imao leptiric u veni da mu vade krv kako se sjete). cim je ivar bio malo bolje dao nam je otpusnicu. to su stvari koje meni nekog lijecnika/bolnicu karakteriziraju kao child friendly, ne samo to da ja imam mogucnost platiti krevet sa budem s djetetom.

tako sam odlucila, ja biram ivaru lijecnika, ne sebi, njemu je on super, zbog njega mu je taj boravak u bolnici bio, nisam mislila da je to moguce, ali - iskustvo bez ikakvih trauma. a u njegovu strucnost u podrucju kojim se bavi nisam nikad sumnjala.
    sto je onda vazno sto taj dr. misli o produzenom dojenju ili o rodi?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo iskustvo s njim stekli puno prije "otkrića" na forumu ili cybermedu. To mi je samo bio dokaz da ne pretjerujem, već da je stvarno arogantan.
    Moram priznati da je i meni djelovao jako stručno, ali njegovo zahtjevanje da Maja dolazi bez lijekova kako bi on vidio pravo stanje i sati čekanja s djetetom koje se guši, izderavanje na mene kad sam mu ju dovela na Ventolinu i objašnjavala da ju nisam mogla pustiti jer je opstrukcija jaka; "mama nemojte si uobražavati da znate postaviti dijagnozu!" Nakon 20-tak opstrukcijskih bronhitisa uzela sam si za pravo da znam šta znači kad joj ključne kosti vire iz ušiju i diše ko klon ribe i psa. Možda bi sad kad je veca bilo drugačije :?

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo mene nakon dva dana 8)

Sad ću na brzinu samo preletiti po vašim postovima.

Citiraj ivarica prvotno napisa
    je li doktor spomenuo da bi se njegovo stanje moglo razviti u astmu? mozda je zato krenuo sa flixotidama da to pokusate izbjeci? ali, nemoj meni odgovarati, pitaj njega sljedeci put :D
    Nisam ja bila s njim tamo nego mm. Raos mu je rekao da je S. ok i da će to trajati do cca 3. godine a poslije da će biti dobro. Nije spominjao nikakvu mogućnost razvijanja u astmu.

kad dajete i ventolin i flixotide, da li dajete jedan za drugim ili sa vremenskim razmakom?
    Ja sam mu davala jedan za drugim, ne nužno istim redoslijedom :/
    Nitko nas nije upozorio na redoslijed ili vremenski razmak

ivarica

Početno

mislim, bas sam :/ , cijeli dan mi zuji da smo to o prvo ventolinu pa flixotidama culi na astma skoli, da to ipak nije moje zdravoseljacki.

ali sad ne mogu naci salabhtere

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo pokupili smo uputnicu za Srebrnjak, sve moguće pretrage. Maja opet ima opstrukcijski bronhitis, sutra vadimo krv, nismo uzeli nikakve lijekove, jer je u principu opće stanje dobro, samo čim legne ubi ju kašalj.
    Ko sad zna jel se moramo naručiti ili se možemo samo pojaviti sa uputnicom?

ivarica

Početno

ne trebas se naruciti za pregled u ambulanti.
    ali ako se samo pojavis, ne znas tko je taj dan dezurni
    zato ih nazovi ujutro ako te zanimaju dezurstva prim raosa

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Dr. Richtera smo upoznali u njegovim posljednjim danima Šalate i ostavljao je dojam arogantnog i neuhvatljivog dok ga MM nije povišenim tonom pitao za konačnu Dg. uz objašnjenje iste.-Od tada sve super.
    A svidio mi se jer sam ga gledala u emisiji Obiteljski vrtuljak; on i supruga ne mogu imati djece i usvojili su troje Svaka čast - to moraju biti neki dragi ljudi
    Na Srbrnjaku preporučam Ćaletu!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ivarice hvala za info .
    Sad još samo da se odlučim, svako drugog preporučuje. Naša doktorica je bila za Richtera ili neku doktoricu (Turkalj ili sl) jer su mladi, a Raos ide u penziju uskoro. Tu isto ima puno mišljenja. Više ne znam ni sama. Još će biti: glavu dole i Rihteru, a zamišljat da to nije taj :/ .
    Beba2 čini mise da sam i ja gledala tu emisiju, ali mi je to bio totalni SF. Nespojiv mi je sa bilo kakvim osjećajima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ivarice hvala za info .
    Sad još samo da se odlučim, svako drugog preporučuje. Naša doktorica je bila za Richtera ili neku doktoricu (Turkalj ili sl) jer su mladi, a Raos ide u penziju uskoro. Tu isto ima puno mišljenja. Više ne znam ni sama. Još će biti: glavu dole i Rihteru, a zamišljat da to nije taj :/ .
    Beba2 čini mise da sam i ja gledala tu emisiju, ali mi je to bio totalni SF. Nespojiv mi je sa bilo kakvim osjećajima.
    Ja sam u zadnjih pet dana pet liječnika prošla (blagdani i vikend pa je svaki dan drugi dežuran).
    Najviše mi se svidio Ćaleta jer mi je jednostavno objasnio i umirio me.

(Dr-ca Jelčić i dr-ca nešto sa M (posebno ova) nisu mi se baš dojmile, a dr-ca Zimić je bila ok. Dr. Nogalo je u dnevnoj bolnici kao i dr.-ca Gunek pa vjerujem da nećeš kod njih. Još nisam došla do Rihtera, ali sam vrebala po hodniku za njim i vidjela sam ga Niš posebno. Kakav je stručnjak, nisam mogla ocijeniti )

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hajde mi objasnite o kojem Ventolinu je rijec?

Za inhaliranje?

Koja je razlika?

To smo koristili sada prvi puta inace je Mihael alergican na prasinu, grinje i neke peludi.

Mihael je prije mjesec dana jako kasljao, dobio je sirup Zinat i sirup Ventolin , evo nije proslo niti dva tjedna od popijenog Zinata i sad ima upalu uha i ovaj puta Amoxicilin.

Niti spomena o brisu brla, nosa od nase pedijatrice!

Na internetu sam nasla da do upale uha nakon upale grla ili kaslja dolazi zbog prisusva iste bakterije.

Sto je onda s tim Ventolinom?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mmla pitaj doktoricu da umjesto Ventolin sirupa dobije inhalator.
    Što se tiče upale uha - nas je stara pedijatrica naučila super stvar. Čim je neka upala u tijeku, pogotovo ako su sinusi puni, kada se kapa nos, okrenuti glavu na jednu stranu i tako držati par minuta. Onda drugu nosnicu i drugu stranu glave. Nama se upala nikad nije razvila, čim doktorica vidi da kreće na uho, mi počnemo tako kapati i uvijek uspijemo izbječi upalu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Točno,puno bolje djeluje inhalator od sirupa!
    To je nama rekao dr.Raos kad smo zadnji put bili kod njega negdje u 10 mj.
    I mi smo u ovoj grupi stalnih posjetitelja Srebrnjaka,a da pokucam o drvo mirni smo "već" 3 mj.
    Naš problem kod Luke je što je on alergičar!!
    Alergičan je na pelud breze,lijeske i najviše ambrozije!!
    I kaj je najzanimljivije ta alergija se razvila u roku manje od godine dana!!!
    Odnosno između dva prick testa i kompletnih pretraga krvi na Srebrnjaku!!!
    Uz to njegova dijagnoza je i astma!!!
    Zbog svega toga,a najviše zbog uskorog cvjetanja lijeske početkom 2-og mj. od kraja siječnja krećemo na terapiju sa Flixotide!!!
    I tako sve do prvih mrazeva odnosno dok ne prestane cvasti ambrozija!!!
    To je strašno,ali još strašniji su ti napadaji odnosno slušati ga kako u njemu sve šišti i pišti,kako kašlje toliko da mu cijela glava bude mokra od znoja...
    A da ne spominjem ko što reče Ivarica sve one traume na hitnom prijemu kod Raosa,injekcije,inhalacije,pikanja ovakva pikanja onakva...
    Kad jednom dobiješ konačnu dijagnozu terapiju treba provoditi,a tješi me činjenica da se sve može povući kad malo narastu!!!

ivarica

Početno

ali je sirup jeftiniji, i za zdravstvo (koliko je aerosol, mislim oko 50 kuna) i za roditelje jer ti za inhaliranje treba babyhaller ili volumatic, ne moze dijete bez tog dobro uzeti lijek, a onda mu ga nema svrhe davati.
    ako nekome treba lijek jednokratno, kao sto ga je jedan nas mali prijatej uzimao, samo jednom u pet godina, onda je bezveze prepisati ga roditeljima koji trebaju platiti 270 kuna za babyhaler, ako je i u sirupu djelotvoran (pa ne bi se prodavao)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma,da to štima!!
    Al ja sam za Luku prvi put posudila babyhaler jer sam mislila da nam više neće trebati,kužiš??
    Nakon par puta kaj nam je stvarno trebao-kupila sam ga jer vidim da ga moramo imati u kući!!!

ivarica

Početno

da, ja samo komentiram zasto ipak prodaju sirupe

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pravo zboriš.
    Al meni se nuspojave sirupa nikak ne sviđaju, mada doktor obično zna hoće li treba višekratno ili ne, nama je barem Richter odma reko da si ga nabavimo i bogami nije fulao. A bilo je dovoljno i da nas upozore da će od sirupa biti malo nemirnija i"hiperaktivnija". Reakcija je bila: KAJ??? VIŠE NEGO ŠTO JE??? TO JE MOGUĆE???? I pretrčala sam pol grada samo da nađem babyhaler.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Smokice, ako ćeš ići kod Raosa, on je svaki dan ujutro tamo osim utorkom kada je popodne.

Danas sam pričala sa našom pedijatricom koja mi je rekla da je jako dobro to što je Raos dao da i dalje uzimamo Flixotide, jer se na taj način sprečava tj. smanjuje mogućnost da infekt dođe do bronhija i da opet oboli od bronhitisa.
    Dao nam je da ga uzimamo 3 mj. dok ne prođe ovo razdoblje kada boleštine najviše vladaju. Dakle nije riječ o jačanju imuniteta kako je MM prenio (to me i zbunjivalo) nego o načinu na koji Flixotide djeluje, a to je smanjivanje šansi za bronhitis.
    Rekla je da uz to još uzimamo od dr. Teissa Multivitaminol + C vitamin.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Smokice, ako ćeš ići kod Raosa, on je svaki dan ujutro tamo osim utorkom kada je popodne.
    Pa šta bi ja bez vas pametnih rodica

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Odlucila sam zamoliti nasu ped. da nam da uputnice za bris nosa i grla.

A buduci da to nismo nikad radili a i da na Srebrnjak moramo na kontolu u ovom mjesecu, znate li da li se to tamo moze obaviti ili moramo u Mirogojsku ili Rockff?

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Danas sam bila s Rahelom na kontoli na Rebru. Do sad (8 mjeseci) ona bila 2 puta u bolnici zbog opstruktivnog bronhitisa, jednom smo lječili ambulantno i 2-3 slabija brohnitisa. Anja (6 god.) ima alergijsku astmu (mlijeko, ribe, pelud trava i drveća, grinje, dlake, prašina...), a i Aleksandar ima česte bronhitise i nedokazane alergije.
    Svi tri su na stalnoj teraypiji flexotida, a imamo i Ventolin prema potrebi. Međutim, za Rahelu nam je rečeno da Ventolin nije za takvu malu djecu i stavili je na Aminophylin tablete 1/4 2 puta dnevno (sad baš ima bronhitis). Kad je to doktorica Grizelj (koja ju je vodila dok je bila na Rebru) vidjela, skroz joj se digla kosa na glavi i savjetovala da čim prije posjetimo dr. Rihtera na Srebrenjaku. Kor Rahele se još sumnja na alergiju na kravlje mlijeko jer je od ****-a imala krvavu stolicu. Osim toga rekla je da svakako odemo tamo s svo troje djece da nam konačno bude poslatvljena dijagnoza.
    Ja sam sad totalno luda jer od 5 doktora - 5 savjeta i dijagnoza i svi se ponašaju kao da u Boga za bradu povukli. Mislim, ja u dr. Grizelj imam potpuno povjerenje jer mi je spasila djete od izvjesne smrti, ali ne znam što da sad mislim o njenom savjetu. Znam da mi je to ime (dr. Rihter) zazvonilo odmah u glavi kao negativno s ovog foruma.
    Imate li kakve savjete?
    Još se moram osim svega toga boriti sa svojom pedijatricom zbog uputnica!!! :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ću ti napisati ono što mi je prvo palo napamet, još prije par sati kad sam vidla tvoj post, a to je: Idi kod Richtera!
    Malo čudno, ja sam jedna od njegovih jačih kritičarki, ali stalno razmišljam mora da ima nešto u njemu, kad ga svi preporučaju. Nama ga je prvi put preporučila još davno moja doktorica, od onda di god spomenem Majine probleme, svi odma viču: idi kod Richtera. Pa valjda je ipak nečime zaslužio to, nadam se svojom stručnošću, jer ljubaznošću sigurno nije .
    Mi sutra idemo gore i ja cijelo vrijeme skupljam snage da ipak opet odem njemu. Mada, ako ju skupim, on vjerojatno sutra neće raditi, al to je moja sudbina .

ivarica

Početno

ponedjeljak: 14 - 20
    srijeda, cetvrtak 9 - 14

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eto.
    Jel imate neki savjet kad je najbolje doći tamo?

ivarica

Početno

meni su uvijek draza popodnevna dezurtva, ujutro je ludnica

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Al Maja je relativno dobro, nije kritična. Kašlje, al nema temperaturu, opće stanje dobro (uz lijekove). I da li bi nam onda htjeli napraviti spirometiju i testiranje??

ivarica

Početno

nazovi ih ujutro

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •