recept provjereni?
hvala![]()
nemam recept, a vidim da ih na netu ima nemilice.
no, sjecam se nekih tips&tricks: masa za hurmasice radi se jako dugo, muti rukom, tako budu staklaste, svaki se kristalic odvaja.
u smjesu se po starinskom receptu dodaje malo sirceta, iako ces u receptima naci i vino (jes, aha, tradicionalni bosanski kolaci i vino).
kao i svi zaljeveni kolaci, vruc kolac prelije se vrucom agdom, tako najbolje popije. jos je bolje zaljevati u 2 etape, ako sve popije, dodas jos.
a mozda i ms.hajvi izrovi kakav dobar recept![]()
bio je negdje ali ga ne mogu naći, bit će da ga je mamita obrisala.![]()
sad cu ja ko lunna- vratite nam edit![]()
i sad mi dajte recept za hurmasice, urmasice, rmasice, masice, moze i samo za malo e koje jos ne ide u skolu, al mi dajte recept, mm ce me hubiti ak mu ih ne napravim za vikend
evo ti link, ove ne zvuce lose:
http://www.coolinarika.com/recept/702853
s tim da maslo mozes zamijeniti prociscenim puterom: otopis ga, skines pjenu, odlijes cistu masnocu i pustis da se ohladi.
ajd, probat cu po tom pa javim kako su isplae
mislima da je taj recept dobar. moja mama ih pravi savrseno i upravo sa tim sastojcima, samo ona to odokativno. Po mnogim receptima ide jogurt ili kiselo mlijeko, a ona tvrdi da to samo pokvari hurmasice.
Eto, nadam se da sam pomogla
Sretno
i jos jedna stvar - ako se odlucis za rucnu izradu tijesta, mislim da je fora da se prvo umute svi tecni sastojci + puter, a onda postupno dodaje brasno, tako toplina ruke otopi puter, pa je smjesa podatnija.
napomena: ima na netu recepata s kis. vrhnjem, mislim da je moja mama pravila takve (dok se i konacno nije odlucila za sir kao vrhunski "kolac"), pa razmisli i o toj modernijoj varijanti.
Procitah na coolinarki kako se rade,nisam ih nikada jela. Zanima me da li su urmasice ukusne, jer citajuci, zamisljala sam kako to peceno tijesto sa orahom unutra preljevam sa sirupom i ne djeluje mi bas privlacno :?
HURMASICE![]()
kako komesmile8 prvotno napisa
![]()
meni su pre pre pre pre preslatke i duplo vise premasne al ima ljudi kojima su prefine i koji ih obozavaju (i nemojte mi sad rec da nisam jela prave ili kaj ja znam, probala sam ih u SA u nekoj fensismensi poznatoj slasticarni i nisu mi opce hamanjama)
samo da javim da sam ih radila i da su ispale predobre!!!!
nisu po ovom receptu sa coolinarike, bum napisala recept sutra po kojem sam ih radila
ja ih obožavam i žao mi je šo ih nisam jela u sarajevu.
naime,prejela sam se tulumbi.
Umutiti jedan rastopljen margarin, 7 žlica jogurta, 1 cijelo jaje i 1 žumanjak(malo ih umutiti vilicom), 400g brašna (od toga 150g oštrog), 1 prašak za pecivo. Peći na 180°C, 30 min.
Zaljev: 1/2kg šećera ukuhati sa 4dcl vode i 1 limunom izrezanim na ploške. Preliti vruće hurmašice.
Smjesu treba mutiti rukom 30min. Znam da će zvučati čudno, ali ja gledam na sat, ispod toga ne valjaju, preko toga nemam živaca, pa je ovo optimalno vrijeme. Recept je provjeren, od moje bake. Oblikuješ ih na ribežu onoj strani što ima izbočine.
Kod hurmašica jako bitan faktor je da kad ih slažeš u pleh moraš stisnuti jednu uz druge da se nerazliju.
A zalijevanje sa sirupom prvo treba malo skuhati i preliti, zatim ostatak sirupa ukuhati i preliti.
Ja jela urmašice sa orahom u sredini. Sa donje strane je bio procjep u kojem se vidjela polovica oraha. Ne moram ni reći na šta asociraju, muški su uglavnom oduševljeni
Bile su za 10. Ali ne usudim ih se raditi. Čini mi se dosta komplicirano.
Meni su u svakoj slastičarni, pa i fensišmensi (naročito u takvima) isto ko zaliven hljeb, tijesto nema veze sa onim što bi trebalo biti. Hamanjama su mi mamine i dajđincine i ne volim orah u sredini. I puštam iskusne kuharice da mi skuhaju pa vam recept ne znam na pamet, ali imam u jednom malom dragocjenom rokovniku pa mogu prepisati. Budem od kuće. I to se kod nas zovu Hurmadžici.Mukica prvotno napisa
Ja radim hurmašice po ovom receptu:
1 maslac
1 čaša ulja
1 čaša vrhnja
oštro brašno
2 jaja
1/2 pr za pec.
1 kg šećera od kojeg 3 žlice idu u smjesu a ostalo u sirup.
Sastojke pomiješati brašno se dodaje postupno smjesa nesmije biti tvrda.
Po želji se stavljaju orasi, nakon što se oblikuje utisne se s donje strane komad oraha.
Oblikovati i redati u pleh stisnute. Zagrijati pećnicu na 250 i kad se stave hurmice peći smaniti na 180.
Zalijevaju se mlakaste vrućim sirupom.
Prvo se zaliju s malo skuhanim sirupom, a ostatak sirupa se ukuha i preliju.