Results 1 to 9 of 9

Thread: Hypnobirthing/hypnobabies

plavaa's Avatar

Default Hypnobirthing/hypnobabies

Trazila sam jucer na YouTube.com porod i nasla puno raznih videa, od prekrasnih, prirodnih i neasistiranih poroda do epiziotomija i pritiskanja trbuha, i među svime time, naišla na termine "hypnobirthing" i "hypnobabies".

Malo sam kasnije istraživala i našla ova 2 sajta: www.hypnobirthing.com/ i www.hypnobabies.com.

Fora je u tome da se majku opusti do te mjere da vise uopce ne osjeca nikakvu bol. Misici se ne grce, vec se otvaraju i propustaju dijete da prodje i, teoretski, osim pristiska za majku nikakvih bolova nema. Ne koriste se nikakve droge i lijekovi , vec tehnike opustanja, masaza, vizualizacija, pravilno disanje, tiha i umirujuca muzika, i (naravno) prostorija s prigusenim svjetlom.

Znam da je sve ovo vec i vrapcima na grani (onima koji lete oko Rode barem) poznato, no jeste li ikada culi za ove termine? Postoje i tecajevi i "instruktori" ovih tehnika po svijetu, knjige i slicno..

Nisam čula do sad za to, ali zvuči super...

Bolje da niti ne čitam da se ne deprimiram kad to kod nas ionak nije moguće izvesti

Hannah's Avatar

To je utopija za Hrvatsku. Barem još neko vrijeme... Kada im spomeneš prirodan porod, ostanu , a tek kada bi čuli za ovakvo nešto, mislim da bi opali na tur

(maša)'s Avatar

mislim isto kao i Hannah.....da im kažem tak nešto poslali bi me u Vrapče

(maša)'s Avatar

predobro zvuči....zaboravih napisat

big milky mum's Avatar

baš sam jučer naletila na ovaj termin pa me zanima dal zna netko
    što više o tome? ipak je prošlo dosta vremena od kad je topic otvoren

Evo mog hypno iskustva .

U trudnoci sam se osjecala duznom proci nekakav tecaj za radjanje.
    Kolegica s posla, inace poprilicno sabrano bice, ima mamu psihologa, s uzom specijalizacijom- hipnotist. Ista je kolegica rodila otprilike godinu dana prije mene, u roku od dva sata i po vlastitom opisu skoro bez ikakvih bolova. Isla na hipnoterapiju kod mame, i mama je bila uz nju na porodu. Uglavnom, model hipnorodilje.
    Nakon sto mi je ona rekla da joj je zao ostalih zena koje se nehipnotizirane namuce, cak sam si i ja, prekaljeni skeptik, odlucila pronaci hipnoterapeuta.

Isla sam na terapiju (to mi i sada cudno zvuci) u zadnjem mjesecu trudnoce, i to svega 3 puta. Malo zbog skepse a malo zbog paprene satnice.

U uvodnom razgovoru sam shvatila da ovaj oblik terapije najcesce odabiru ljudi s fobijama, od poroda ali i bilo kakvim drugim.

Hipnoza je otprilike ono sto i zamisljate: terapeut jaaaako smirenim glasom govori opusti se, lijevu ruku, desnu, ruku, ti si opustena, broji unazad 10, 9, 8,...tebi je toplo, to je ugodan osjecaj....
    To traje 20-ak minuta, pola sata. A efekt? Pa, ja sam se osjecala jako smireno i opusteno, ali daleko od toga da sam i u kom trenutku osjetila promjenjeno stanje svijesti ili takvo sto.
    Zapravo, odmah mi se cinilo da je ovo najbolji opis: osjecala sam se kao da se pravim da sam napusena. I da se poprilicno dobro uspijevam uvjeriti u to: opustena sam, strahovi i brige se u drugom planu, toplina ti ispunjava tijelo, kapci su teski...Stovise, hipnoterapeutkinja mi je preporucila da si zamislim neko ugodno mjesto koje ce me uvoditi u hipnozu (prijedlozi su bili tropska plaza, planinski proplanci isl.), a ja bih si zamisljala joint na obali Jadrana
    .

Nakon terapije, dobila sam i digitalnu snimku sessiona, i to sam preslusavala poprilicno cesto. Osim toga skinula sam si i snimku s ove stranice:
    http://www.roseannaleaton.com/
    Vrlo rijetko bih docekala kraj snimke, taj glas je toliko smiiiiiren i prati ga jos nekakva ambient muzikica- zaspala bi kao beba.

Mislim da jos uvijek ima par dzabnih downloada, ili malo proguglati
    Hipnoterapy free download- to mi se cini dobar nacin da si malo predocite o cemu se zapravo radi.

Na jednu je seansu isao MM sa mnom i tu nam je pokazivala cisto tehnike disanja, masaze, podupiranja.
    I dala mi odlican savjet, da si nabavim onu loptu za hopsanje- e TO mi je kasnije ublazilo bolove.

Meni je hipnoza najvise znacila za opustanje u tom zadnjem mjesecu trudnoce i jako mi je dobro dosla. Dok je moja gorespominjana kolegica opisivala hipnozu kao stvarno promjenu stanja- iz kojeg se ne moze tek tako ni izaci. Ona kaze da joj je porod prosao u stanju hipnoze, s mamom hipnoterapeutom kao doulom. Ja sam s prvim trudom nadobodno zgrabila svoj mp3 s hipnosnimkom. I iscupala slusalice iz usiju nakon prve minute- u tom momentu mi to nikako nije odgovaralo, nisam se htjela koncentirati na hipnozu nego na bebu.

A ipak mi se cini da je bilo koristi. Da sam kroz hipnolekcije shvatila da se u porodu MOZE biti opusten. Da porod nije samo vristanje i znojenje. Da opustanje pomaze.
    I osjecala sam se kroz svih 36 sati svog poroda jako opusten i sabrano (i babica me pohvalila nakon poroda
    ).
    I prije bi rekla da su za ovakvo stanje odgovorni hormoni i opustena atmosfera nego dobro naucena hipnolekcija. Ali ipak mislim da mi je ovo predporodjano iskustvo bar malo pomoglo da se prepustim prirodi.
    Daleko od toga da je porod prosao bez bolova. Ali su mi svi bili nekako- lijepi.

Teica's Avatar

Moj poznanik i njegova žena su išli na tečaj za hypnobirthing i da, ona je rodila na taj način (kod nas).

big milky mum's Avatar

lunja zanimljivo iskustvo! čini mi se super da si se mogla smiriti i opustiti tokom poroda!
    To vjerojatno puno znači, ja sam na prvom porodu bila van sebe cijelo vrijeme-možda je i zato loše išlo!
    Vidla sam inače da ima puno vježbica za opuštanje na porodu u jogi-to bi bio onda neki slični princip, ne?