Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: AST...

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno AST...

... iliti anti streptolizinski titar. Njegove vrijednosti bit će visoke nakon streptokokne infekcije.
    bibai, kinder, liječnice/i, ing. biokemije i ini koji se u to razumijete, imam pitanje.

Znače li visoke vrijednosti to da je dijete NEKAD u prošlosti bilo inficirano streptokokom ili samo nedavno?

Znače li niske vrijednosti da dijete NIKAD nije bilo inficirano ili možda i jest, ali toliko davno, da antitijela više niti nema?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ovako visoke vrijednosti znače da je dijete nekad bilo zaraženo streptokokom,preboljelo infekciju ili preboljelo infekciju neprimjetno i razvilo antitijela.
    Visok titar ne znači da je to bilo nedavno.Treba se napraviti titar u nekim vremenskim razmacima da bi se moglo uspoređivati(da li titar raste ili pada,ili se ništa ne događa)
    Znači ,ako je infekcija akutna napravi se AST i onda nakon nekog vremena opet da bi se usporedilo da li pada.

Visok titar može značiti da je dijete moguči kliconoša i da nema akutne infekcije nego se bakterija negdje" začahurila".

Nizak ili normalan titar ne znači da dijete nije bilo zaraženo streptokokom ,nego samo znači da nije razvilo antitijela na njega(npr.moj sin je iimao pet recidiva streptokoka ,izoliran je u brisu svaki put,ali mu je AST normalan)
    I još nešto moj je titar 400(normala je 200),već mi je godinama povišen bez simptoma i svi su mi brisevi normalni.Ne obračam pažnju na njega jer sa godinama jako polagano pada.

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sirius, puno hvala!

Daj mi još, molim te, reci ovo: ako djetetu nikad nije izoliran streptokok, unatoč tipičnoj streptokoknoj kliničkoj slici (malinast jezik i tonzile, tonzile strašno povećane, gotovo pa spojene u grlu, CRP 142, leukociti 16k - na drugi dan febriliteta od 40°C) titar je 0, također krv vađena drugi dan febriliteta, je li moguće da sve to skupa NIJE uzrokovano streptokokom.

I ako jest moguće, koja druga bakterija izaziva iste ili slične simptome i kliničku sliku, a liječi se istim ili sličnim porodicama antibiotika?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Klinička slika upučuje na upalu,ona bi teotretski mogla biti virusna ,ali je CRP jako visok za virus(koje su normale za lab. u kojem ste vadili-kod mene je normala do 10 ,pa mi se ovo čini jako visoko za upalu grla čak i za bakteriju).Leukociti su u granicama,znači oni ništa ne govore.

E,sad,bris treba uzeti prije uzimanja antibiotika inače može biti negativan.
    Po svemu sudeći bris vam nije dobro uzet jer u njemu nema ništa,a po kliničkoj slici bi trebalo biti.Moj sin je nekoliko puta imao identičnu kliničku sliku i svaki put je bio betahemolitički streptokok,ali svaki put je bio izoliran.
    Na tonzilama često infekciju znaju uzrokovati stafilokoki od kojih neki sojevi dobro reagiraju na penicilin(pretpostavljam da ste dobili penicilinski antibiotik).

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Kad ste već prozvane mogu ja pitat
    Doki je dijagnosticirana mononukleoza s 2 kombinirana virusa
    ebv i citomegalovirus.

također je doktorica tada rekla da je lastična hidrogenizacija visoka - sad je pala. Također smo u sredini bolesti imali jako visoke leukocite, a bris grla je bio negativan, temperatura je trajala 2, 3 dana 38 sa sitno i padala preko dana, rasla predveče.

dali su leukociti prisutni samo kod bakterije
    lastična hidrogenizacija - šta je to?
    ova dva virusa - čitala sam o ebv ali ovaj drugi me straši.
    Iako su nalazi sad odlični, imamo baš idući tjedan kontrolu, osjetim da su lmfni čvorovi smanjeni, limfociti su blago povišeni, oni diferencijalni su u normali sada.
    Može kratko pojašnjenje

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    Klinička slika upučuje na upalu,ona bi teotretski mogla biti virusna ,ali je CRP jako visok za virus(koje su normale za lab. u kojem ste vadili-kod mene je normala do 10 ,pa mi se ovo čini jako visoko za upalu grla čak i za bakteriju).Leukociti su u granicama,znači oni ništa ne govore.
    Referentne vrijednosti u ovom labu su isto do 10 za CRP.

E,sad,bris treba uzeti prije uzimanja antibiotika inače može biti negativan.
    Po svemu sudeći bris vam nije dobro uzet jer u njemu nema ništa,a po kliničkoj slici bi trebalo biti.Moj sin je nekoliko puta imao identičnu kliničku sliku i svaki put je bio betahemolitički streptokok,ali svaki put je bio izoliran.
    Znači da onda niti jednom nije dobro uzet bris, jer nijednom nije nađena nikakva bakterija. Naravno, svaki bris je uzet prije početka terapije.

Na tonzilama često infekciju znaju uzrokovati stafilokoki od kojih neki sojevi dobro reagiraju na penicilin(pretpostavljam da ste dobili penicilinski antibiotik).
    Radili smo i ASTA, ali i ti rezultati su bili 0.
    Istina, dobili smo penicilinski antibiotik (Silapen).

Po svem sudeć', mislim da nam se ponavlja priča. Najmekaj - Luki je prije 5 mjeseci dijagnosticiran PFAPA oliti Marshallov sindrom, nakon skoro godinu i pol pakla i 13 hospitalizacija unutar 11 mjeseci.
    Klinička slika - aftozni stomatitis, lakunarna angina, limfadenitis, febrilitet do 41.2°C aksilarno. Šesti dan spontani pad temperature i ozdravljenje.
    Niti jednom nije nađena bakterija, niti jednom nije dokazan virus.
    Bolest se ponavljala svakih 28 dana. Točno.

U trenutku kad je dijagnosticiran problem, išao je na hitnu tonziloadenotomiju, nakon toga - zdrav.

Sad Nikola ima identičnu kliničku sliku već treći put u dva i pol mjeseca. Previše poznatu, ako se mene pita.
    Odsustvo bakterija i virusa u krvnim i aspiracijskim testovima samo učvršćuje moju bojazan da sam u pravu i da je i kod Nikole ista stvar u pitanju.

p.s. Nikola i Luka su blizanci.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

AJOJ Lex!
    Možda je sretna okolnost što Nikola neće morati proći toliko hospitalizacija do tonzilektomije. Znate što je slijedeće.

Sirius to je sve dobro napisala, osim toga da i rano liječenje onemogućuje pojavu protutijela, to je i jedan od razloga zašto danas djeca šarlah mogu dobiti i više puta nego što ima tipova toksina.

snnopy- visoki leukociti su vjerojatno bili na račun visokih limfocita, kod nekih virusnih bolesti mogu biti i preko 100 000.
    Ne moraš se bojati, velika većina nas je preboljela i jedan i drugi tip mononukleoze, a da to i ne znamo. Virusi ostaju u nama i dok smo uredne imunosti ne predstavljaju nikakav problem.

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

bibai, tek sad vidim

hvala
    idemo se opet bockati i kontrolirati u petak...nadam se da je sve u normali

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove